Reklama:

Enzymaticky hydrolyzovaný
syrovátkový protein

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Syrovátkový protein má skvělé účinky na nárůst svalové hmoty a redukci tuku, také disponuje mnoha důležitými zdravotními benefity. V poslední době byla potvrzena řada studií svědčících o vysoce pozitivních účincích hydrolyzovaného syrovátkového proteinu. Díky svému složení vykazuje ještě vyšší efekt než jiné formy syrovátkového proteinu. Vyšší je i jeho cena, na které se odráží právě náročný proces zpracování. Charakteristickou vlastností enzymaticky štěpeného (hydrolyzovaného) proteinu je hořká chuť.

Hydrolyzát syrovátkového proteinu je vyráběn z izolátu štěpením proteolytickými enzymy (enzymy štěpící bílkoviny, proteázy). Vzniklá surovina je dále upravena čištěním a filtrací. U tohoto špičkového a speciálního typu syrovátkové bílkoviny jsou bílkovinné vazby rozštěpeny na aminokyseliny s dlouhým řetězcem. Jedná se o enzymatický proces hydrolyzace - pre-digestion („předžvýkání“). Jeho produktem je pro tělo vysoce vstřebatelná a využitelná bílkovina ve formě peptidů, které zahrnují: oligopeptidy (> 12 aminokyselin), dipeptidy (2 aminokyseliny), tripeptidy (3 aminokyseliny), tetrapeptidy (4 aminokyseliny), pentapeptidy (5 aminokyselin) atd. Index biologické využitelnosti BV 107! Každý druh peptidu s unikátními vlastnostmi zásadně urychluje čas trávení. Rychlost vstřebatelnosti peptidů je o 2 hodiny kratší než u běžných bílkovin.

Hydrolýza („naštěpení“ řetězců aminokyselin na kratší úseky, tzv. oligopeptidy) je proces, ke kterému dochází v těle přirozenou cestou při trávení bílkovin. Dodáme-li tělu syrovátkovou bílkovinu ve formě hydrolyzátu, je ušetřena energie potřebná ke štěpení bílkovin a v případě potřeby, jako např. po tréninku, je bílkovina rychleji dopravena do svalové buňky a její účinek je tím vyšší – je zabráněno katabolizaci svalové hmoty a je urychlen proces regenerace. Právě syrovátkový protein zpracovaný hydrolýzou je dnes považován za naprosto nejúčinnější.

Skupina 20 respondentů na Whey Protein Institute dostala ke konzumaci různé množství hydrolyzovaného syrovátkového proteinu. Konkrétně pili sportovci během dvou hodin koktejly s obsahem 50 g, 100 g a 200 g čistého, enzymaticky naštěpeného (hydrolyzovaného) syrovátkového proteinu v příchuti hořká čokoláda (hořká chuť je nevyhnutelná). Ani během těchto dvou hodin, ani v následných 10 hodinách se neobjevily u žádného respondenta jakékoli trávicí obtíže a i nejvyšší dávka 200 g hydrolyzovaného syrovátkového proteinu byla u 5 respondentů, kteří tuto extrémně vysokou dávku bílkoviny přijali rovněž v průběhu dvou hodin, velice rychle vstřebána! Toto u jiného typu bílkoviny není možné.

Použití hydrolyzovaného syrovátkového proteinu je velice žádoucí u silových sportovců, powerlifterů, kulturistů a vzpěračů, kde jsou pro rozvoj síly a svalové hmoty užívány velmi vysoké dávky bílkovin 4 - 5 g / 1 kg tělesné hmotnosti. Rovněž u atletů na steroidových programech, u kterých je velmi urychlena proteosyntéza, je nutná vysoká denní dodávka bílkovin. Pouze hydrolyzovaný syrovátkový protein je velmi dobře stráven i v těchto vysokých dávkách.

Intenzivní trénink vyvolává ve svalové tkáni metabolický stres včetně katabolizace bílkovin a následného úbytku svalové hmoty, pokud tomuto procesu nezabráníme užitím vhodných doplňků výživy. Právě složení a aminokyselinový profil hydrolyzátu, který je nejbližší složení lidské svalové tkáně, je pro tento účel ideální. Mimo jiné má vysoký obsah větvených aminokyselin, BCAA, jejichž úloha je pro regeneraci svalové tkáně po zátěži velmi významná. Rovněž vysoká koncentrace cysteinu, který je nezbytný pro syntézu glutathionu, je pro sportovce velmi důležitá. Glutathion je jedním z klíčových antioxidantů, který chrání buňky před působením volných radikálů, toxinů a dalších negativních vlivů, a jeho nedostatek významně snižuje sportovní výkon.

Hydrolyzovaný syrovátkový protein je záchranou pro ty, kdo trpí nesnášenlivostí mléčných výrobků, protože příznaky alergie se při náhradě výrobků z kravského mléka či jiných alergizujících proteinových zdrojů hydrolyzovaným syrovátkovým proteinem neobjevují.

Hydrolyzovaný syrovátkový protein je doporučován nejen sportovcům, ale naprosto všem vzhledem ke svým zdravotně preventivním účinkům, obzvláště co se týká snížení krevního tlaku a prevence srdečních onemocnění. Hydrolyzovaný syrovátkový protein také snižuje riziko některých onkologických onemocnění, zlepšuje trávení a posiluje funkci imunitního systému. Řada studií potvrdila také pozitivní účinky na psychiku.

Na pozitivních účincích hydrolyzovaného syrovátkového proteinu (jako vůbec nejkvalitnější a nejúčinnější formy bílkoviny) se shodují všichni odborníci na výživu. V roce 2001 vznikl Whey Protein Institute, na jehož webu www.wheyoflife.org najdete řadu dalších podrobných informací o účincích enzymaticky naštěpeného (hydrolyzovaného) syrovátkového proteinu.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

K tomuto článku není možné vkládat příspěvky.
Odůvodnění: PR článek







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra