Bez stravy není regenerace a bez regenerace není výkon. Proto Vás v této sérii seznámím s jídelníčkem sportovců rozličných odvětví, v nichž využívají činku, ať už jako primární nástroj, nebo jen jako doplněk. Mé zadání pro ně bylo jednoduché:
"Napiš mi, co jsi jedl, a chci, abys byl stoprocentně upřímný."
Mimo tréninkové vlogy jsou asi ze světa fitness nejpopulárnější "All Day of Eating" videa, kde nám sportovec ukáže, co celý den jí. Já Vám to chci poskytnout v textové formě, takže si to můžete přečíst třeba v autobuse za pár minut a nevyplácat si data.
Dalším kulturistou, kterého jsem oslovil, je závodník, kterého s pravidelnými přestávkami potkáváme na soutěžích od dorosteneckých časů až do současných seniorských. Pro Erika Šmída je kulturistika spíš o vztahu ke cvičení a progresu než jen o závodění za každou cenu. Aspoň tak ho já vnímám. Vím o něm, že hodně následuje trendy ze zahraničí, ať už se jedná o tréninky, stravu, suplementaci, či "suplementaci". Erika jste mohli vidět v loňském tréninkovém videu. Z Vizovic se přesunul do pražského George's Fitness, kde působí jako osobní trenér, a jestli došlo i k přesunu od frgálů se slivovicí k pražské šunce a smíchovskému pivu, se dočtete v následujících řádcích.
Včera jsem jedl... Erik Šmíd, kulturista (4125 kcal)
jídlo |
složení |
výživové hodnoty |
snídaně |
vejce (4)
kuřecí šunka
chilli omáčka Sriracha
toast (2)
džem (20 g)
arašídové máslo (20 g)
nektarinka (1/2)
granola (60 g)
protein (30 g) |
1149 kcal 70 g bílkovin
104 g sacharidů 50 g tuků |
po tréninku |
protein (50 g)
granola (70 g)
borůvky (50 g) |
554 kcal 43 g bílkovin
55 g sacharidů 17 g tuků |
oběd |
kuřecí prsa (200 g)
rýže (200 g vařené)
mrkev (50 g)
olivový olej (5 g) |
521 kcal 52 g bílkovin
60 g sacharidů 8 g tuků |
svačina |
tortilla
kuřecí prsa (150 g)
eidam
sýrová omáčka (15 g)
rajčata (50 g) |
430 kcal 47 g bílkovin
31 g sacharidů
12 g tuků
|
dezert |
karamelová zmrzlina |
191 kcal 3 g bílkovin
27 g sacharidů
8 g tuků |
večeře |
flank steak (200 g)
rýže (200 g vařené)
rajčata
chilli omáčka Sriracha |
554 kcal 48 g bílkovin
54 g sacharidů 15 g tuků |
druhá večeře |
proteinový pudink (200 g)
piškoty (50 g) |
348 kcal 26 g bílkovin
48 g sacharidů 6 g tuků |
noční snack |
nachos (80 g) |
377 kcal 6 g bílkovin
51 g sacharidů 16 g tuků |
celkem |
|
4125 kcal 295 g bílkovin
429 g sacharidů 130 g tuků |
Erik Šmíd - rozhovor o přístupu k výživě
V jaké fázi přípravy se aktuálně nacházíš?
Momentálně se v žádné specifické fázi přípravy nenacházím, soutěžil jsem naposledy minulý rok v srpnu, kde to převážně skrz zdravotní komplikace nedopadlo vůbec podle plánu, a od té doby jsem soutěže neplánoval. Dlouhou dobu trvalo, než jsem se dal ve všech ohledech do kupy, takže na žádné nabírací fáze nebo něco podobného nebylo ani pomyšlení, měl jsem červenou. Do nabírací fáze jsem se chtěl opřít asi před dvěma třemi měsíci zpět, to ale z pro mě neznámého důvodu nedopadlo, tak jsem vše vzal do vlastních rukou a nastavil si "udržovací" režim. Aktuálně, ačkoliv hlavním motivem není soutěž, je zkvalitnit, zbavit se přebytečného tuku a připravit tělo na režim, do kterého se chci po létě znovu opřít. Soutěžení mi začíná chybět hlavně kvůli mým klientům, které na soutěže připravuji. Jsou mi obrovskou motivací, takže dost pravděpodobně opět vklouznu do tohoto světa a oficiálně odstartuji honbu za svaly. (smích)
Je tebou zmíněný jídelníček standardem posledních týdnů?
Převážně ano, až na nějaké malé výjimky. Standard je pro mě sníst pět až šest plnohodnotných jídel denně, suroviny se občas mění, protože střídám přílohy, jinak je to pořád to samé dokola. Jsem typ, kterému nevadí jíst stejný druh jídla několik měsíců v kuse, naopak v tom vidím benefity, protože vím, jak moje tělo na dané suroviny reaguje, a předcházím tím jakýmkoliv problémům s trávením. Momentálně si to ale rád dělám pestré, a dokud můžu a nemám od trenéra pevně daný stravovací plán, vypadá to přibližně tak jako teď a v této fázi mi to vyhovuje.
Jak moc důkladně počítáš makroživiny nebo kalorie?
Kladu důraz na makroživiny, na kalorie se zas až tak nesoustředím, není to pro mě nijak extra podstatná informace. Makroživiny mám vždy nastavené na základě toho, čeho chci aktuálně dosáhnout. Každý týden si dělám poznámky k tomu, jakým směrem se postava za uplynulý týden pohnula, a mimo to i hromadu dalších s tím souvisejících aspektů (váha, síla na tréninku, spánek, regenerace, energie…), pak už si jen hraju a upravuju, ať už stravu, trénink, nebo jiné věci. To už ale odbíhám od tématu. Na makroživiny kladu důraz a jejich pravidelný monitoring je pro mě zcela zásadní.
Jak často si dopřeješ volné jídlo?
Volné jídlo si dopřávám jednou týdně, obecně jsem velký milovník junk foodu. "Hlavní dojídač" nebo "Kontejner" mi neříkají jenom tak. (smích). Každopádně i v tomto je potřeba mít systém a není to něco, co beru jako nutnost nebo odměnu, to rozhodně ne. Naopak se vždy snažím tohle jídlo využít chytře a vytěžit z něj maximum, například další den na tréninku. Celkově beru jídlo jako palivo, nedělám si k jídlu žádné citové vazby. Teda až na domácí langoš od babičky nebo mojí mamky, to je pro mě srdeční záležitost. (smích)
Snažíš se předcházet problémům s trávením? Popřípadě jak?
Rozhodně ano a převážně volbou potravin, které konzumuji. Logicky nebudu jíst něco, co má moje tělo problém strávit. Ten samý princip aplikuji i na klientech. Mimo správnou volbu potravin samozřejmě
používám doplňky stravy, které trávení podporují, jako třeba trávicí enzymy, probiotika nebo jiné doplňky na trávení, které pomáhají se zpracováním jídla a jeho následným využitím. Mimo tohle užívám ranní drink, který se skládá z vody, glutaminu, "greens", jablečného octu a citrónové šťávy.
Nejoblíbenější fit jídlo a nejoblíbenější cheat?
Moje nejoblíbenější fit jídlo je rozhodně "vaječina" s rýžovými chlebíky nebo opečenými toasty, tím začínám každé ráno a snídám tak už několik let v kuse. Nejoblíbenější cheat nedokážu říct.
Jak už bylo zmíněno, jsem milovník junk foodu, takže pro mě opravdu těžká otázka. Pokud musím opravdu jen jedno jídlo, bude to asi pořádný burger s hranolkami a jako dezert lívance. Na tuhle kombinaci jen tak něco nemá.
Jsou potraviny, které vůbec nejíš, a proč?
Ryby, hřiby a vnitřnosti. Ryby mě opravdu mrzí. Jako malé dítě jsem ryby jedl, ale trauma z dob školky
à la "dokud nesníš tu rybí pomazánku, tak si nejdeš hrát s ostatními", se mi zatím nepodařilo překonat. Učitelky se s tím nes*aly, každopádně na tom chci pracovat a věřím, že jednou, ať už v podobě sushi, nebo jiné formě, to zvládnu a přijdu rybám na chuť. Hřiby i vnitřnosti, to je totožná zkušenost. Nemám rád prorostlé typy mas, například vepřovou krkovici i kuře musím mít vždy na 100 % ořezané, a nesnáším grep, v hořkém si moc nelibuji. Nic dalšího mě v tento moment nenapadá, věřím, že zas taková princezna v tom jídle nejsem. (smích)