Bez stravy není regenerace a bez regenerace není výkon. Proto Vás v této sérii seznámím s jídelníčkem sportovců rozličných odvětví, v nichž využívají činku, ať už jako primární nástroj, nebo jen jako doplněk. Mé zadání pro ně bylo jednoduché:
"Napiš mi, co jsi jedl, a chci, abys byl stoprocentně upřímný."
Mimo tréninkové vlogy jsou asi ze světa fitness nejpopulárnější "All Day of Eating" videa, kde nám sportovec ukáže, co celý den jí. Já Vám to chci poskytnout v textové formě, takže si to můžete přečíst třeba v autobuse za pár minut a nevyplácat si data.
Jako zástupce hardcore kulturistiky jsem si vybral Lukáše Gabriše. Velezkušeného slovenského amatérského těžkotonážníka, který získával zkušenosti v Anglii a v současnosti opět působí doma u našich slovenských bratrů. Lukáš dennodenně přispívá na Instagram, kde sdílí jednotlivá jídla, která mě moc baví svým objemem a konzistencí. Pravděpodobně s vysokou úspěšností odhadnu, co asi Lukáš bude zítra jíst. A že uživit tak obrovitánské tělo nebude žádná sranda, to se můžete přesvědčit v přiloženém jídelníčku. Lukáš nejen aktuálně bojuje se zdravotními problémy pohybového aparátu, přesto se pokouší dále trénovat. A jídlo? To je rozhodně striktní i nadále!
Včera jsem jedl... Lukáš Gabriš, kulturista (126 kg)
jídlo |
složení |
výživové hodnoty |
snídaně |
ovesné vločky (130 g) banán
džem (30 g) bílky (8x) vejce (2 ks) cottage (100 g) rýžové chlebíčky
(10 ks) |
1335 kcal 78 g bílkovin
183 g sacharidů 30 g tuků |
svačina |
kuřecí prsa (250 g) jasmínová rýže (150 g) |
803 kcal 68 g bílkovin
121 g sacharidů 4 g tuků |
potréninkové jídlo |
protein (60 g) |
226 kcal 50 g bílkovin
3 g sacharidů 1 g tuků |
oběd |
ovesné vločky banán
kaiserka (3 ks) bílky (8x) vejce (2x) džem (30 g) |
1463 kcal 80 g bílkovin
210 g sacharidů 31 g tuků |
svačina |
ovesné vločky (130 g) protein (60 g) |
749 kcal 62 g bílkovin
94 g sacharidů 11 g tuků |
večeře |
jasmínová rýže (150 g) krůtí prsa (250 g) |
782 kcal 71 g bílkovin
119 g sacharidů 3 g tuků |
celkem |
|
5358 kcal 409 g bílkovin
730 g sacharidů 80 g tuků |
Lukáš Gabriš - rozhovor o přístupu k výživě
V jaké fázi přípravy se aktuálně nacházíš? A je tebou uvedený jídelníček standardem posledních týdnů?
Fázi, ve které se právě nacházím, bych označil za přelomovou v mé kariéře, pokud se to tak dá nazvat. Je to fáze buď a nebo, protože se na mém těle našlo vícero problémů, tak jsem vůbec rád, že ještě cvičím. Vždy jsem měl s pohybovým aparátem problémy, ale teď se to dostalo do toho stavu, že není jisté, že budu v soutěžení ještě někdy pokračovat. Při cvičení mám velké bolesti v koleni způsobené kalcifikací a na levém rameni mám trhlinu o velikosti 1,6 cm. Na supraspinatu je kalcifikace i výrůstky. To samé rameno, už jednou bylo operované, když mi při natrhnutém bicepsu vyndali třetinu chrupavky, která se mi odlomila, a obrousili mi výčnělek lopatky. Pravé rameno také není tip top. Nevím, jestli plakat nebo se smát. No, každý sportovec ví, že zranění může způsobit konec kariéry.
Jak moc důkladně počítáš makroživiny nebo kalorie?
Kalorie a makroživiny počítám důkladně celoročně. Každý jeden den potřebuji mít přehled a samozřejmě od množství jídla se pak odvíjí začátek mé soutěžní přípravy.
Jak často si dopřeješ volné jídlo?
Volné jídlo si dopřeji tehdy, když na něj mám chuť. Není to často, ale už to rozhodně neřeším tak jako dříve.
Snažíš se předcházet problémům s trávením? Popřípadě jak?
Trávení mám velmi dobré. Dokážu sníst cokoliv a nemám problém. Přesto se o něj starám a užívám prebiotika, trávicí enzymy s HCL a jablečný ocet. Také se snažím jíst prebiotickou zavařenou zeleninu, jako je kysané zelí, čalamáda, řepa a tak dále.
Nejoblíbenější fit jídlo a nejoblíbenější cheat?
Miluji pečená kuřecí stehna a brambory s okurkovým salátem. Každopádně vajíčka a vločky jsou můj základ a miluji je. Výraz "cheat meals" zásadně nepoužívám. Jídlo není podvod, ale posvátná věc. Mám rád všechno sladké, třeba něco makového nebo Snickers. Ze slaného jsou to právě ta kuřecí stehna s pečenými brambory.
Jsou potraviny, které vůbec nejíš? A proč?
Díky mému dobrému trávení, o kterém jsem se zmínil, tak není žádné konkrétní
jídlo, které bych nemohl jíst.