Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Dneska vařím já: Novoroční čočkový salát

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Čočka je typickým novoročním jídlem. Symbolizuje hojnost peněz v následujícím roce, pravděpodobně za to může její kulatý tvar připomínající minci. Ať už této symbolice věříte, nebo ne, čočkou 1. ledna nic nezkazíte! Ruku na srdce, určitě to bude příjemná změna po té záplavě chlebíčků a salátu na silvestra. V našem receptu bude hrát hlavní roli černá čočka beluga. Tato čočka se nemusí dopředu namáčet a vaří se přibližně 20 - 25 minut. Díky tomu si značně zkrátíte přípravu celého jídla. Další výhodou je, že by neměla tolik nadýmat jako klasická čočka. Můžete ji tedy nabídnout bez obav i svým dětem. Má také skvělé nutriční hodnoty, v syrovém stavu ve 100 g obsahuje 23 g bílkovin a pouze 2 g tuku.

Novoroční čočkový salát

Orientační cena: 144 Kč (36 Kč za 1 porci)
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8 ks

Suroviny:

  • 500 g brambor v syrovém stavu
  • 200 g černé čočky beluga v syrovém stavu
  • 2 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 200 g celeru
  • 1/2 cibule

Suroviny na masové kuličky:

  • 400 g mletého masa mix hovězí a vepřové
  • sůl, pepř
  • sladká paprika
  • sušený česnek
  • tymián
  • pečicí papír

Suroviny na zálivku:

  • 2 čajové lžičky hořčice
  • 1 polévková lžíce octa
  • špetka soli a pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 60 ml teplé vody
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Postup:

1. Čočku propláchněte, přidejte 2,5krát více vody, než je množství čočky, a dejte vařit na střední plamen. Nesolte a dejte pozor na vypěnění! Brambory očistěte a dejte je vařit ve slupce. Vařte je krátce, budou se ještě dopékat.

2. Nakrájejte si veškerou kořenovou zeleninu na malé kostičky.

3. Zeleninu orestujte na řepkovém oleji.

4. Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Mleté maso dochuťte paprikou, česnekem a tymiánem. Nakonec osolte, opepřete a vytvořte cca 18 - 20 kuliček. Rozložte na pečicí papír.

5. Kuličky dejte péct na cca 15 - 20 minut.

6. Zálivku připravíte během minuty, stačí jen smíchat ocet, hořčici, olej, cukr, sůl, pepř a vodu.

7. Brambory nakrájejte na kostičky, rozložte je na pečicí papír a dejte na 15 minut opéct do trouby na 200 stupňů.

8. Ve větší míse smíchejte orestovanou zeleninu, čočku a zálivku.

9. Na talíři servírujte čočku, brambory a navrchu masové kuličky s nakrájenou cibulkou. Doporučuji podávat vždy ohřáté.


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny sacharidy tuky
brambory v syrovém stavu 500 g 1851 kJ 10,0 g 95,0 1,0 g
černá čočka beluga v syrovém stavu 200 g 2572 kJ 46,0 g 82,0 3,0 g
řepkový olej 20 ml 752 kJ 0 g 0 20,0 g
mrkev 100 g 148 kJ 1,0 g 7,0 0 g
petržel 100 g 255 kJ 3,0 g 10,0 0,5 g
celer 200 g 366 kJ 3,0 g 15,0 0,6 g
cibule 50 g 91 kJ 0,7 g 4,0 0,1 g
mleté maso mix 400g 4168 kJ 84,0 g 8,0 72,0 g
hořčice 20 g 85 kJ 1,0 g 1,0 1,0 g
ocet 10 ml 7 kJ 0 g 0,4 0 g
cukr 5 g 84 kJ 0 g 5,0 g 0 g
olivový olej 10 ml 343 kJ 0 g 0 g 9,0 g
celkem (4 porce) 1815 g 10722 kJ 148,7 g 227,4 g 107,2 g
1 porce 454 g 2680 kJ 37,0 g 56,8 g 26,8 g


Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!


O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 117 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie