Čočka je typickým novoročním jídlem. Symbolizuje hojnost peněz v následujícím roce, pravděpodobně za to může její kulatý tvar připomínající minci. Ať už této symbolice věříte, nebo ne, čočkou 1. ledna nic nezkazíte! Ruku na srdce, určitě to bude příjemná změna po té záplavě chlebíčků a salátu na silvestra. V našem receptu bude hrát hlavní roli černá čočka beluga. Tato čočka se nemusí dopředu namáčet a vaří se přibližně 20 - 25 minut. Díky tomu si značně zkrátíte přípravu celého jídla. Další výhodou je, že by neměla tolik nadýmat jako klasická čočka. Můžete ji tedy nabídnout bez obav i svým dětem. Má také skvělé nutriční hodnoty, v syrovém stavu ve 100 g obsahuje 23 g bílkovin a pouze 2 g tuku.
Novoroční čočkový salát
Orientační cena: 144 Kč (36 Kč za 1 porci)
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8 ks
Suroviny:
- 500 g brambor v syrovém stavu
- 200 g černé čočky beluga v syrovém stavu
- 2 polévkové lžíce řepkového oleje
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 200 g celeru
- 1/2 cibule
Suroviny na masové kuličky:
- 400 g mletého masa mix hovězí a vepřové
- sůl, pepř
- sladká paprika
- sušený česnek
- tymián
- pečicí papír
Suroviny na zálivku:
- 2 čajové lžičky hořčice
- 1 polévková lžíce octa
- špetka soli a pepře
- 1 čajová lžička cukru
- 60 ml teplé vody
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Postup:
1. Čočku propláchněte, přidejte 2,5krát více vody, než je množství čočky, a dejte vařit na střední plamen. Nesolte a dejte pozor na vypěnění! Brambory
očistěte a dejte je vařit ve slupce. Vařte je krátce, budou se ještě dopékat.
2. Nakrájejte si veškerou kořenovou zeleninu na malé kostičky.
3. Zeleninu orestujte na řepkovém oleji.
4. Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Mleté maso dochuťte paprikou, česnekem a tymiánem. Nakonec osolte, opepřete a vytvořte cca 18 - 20 kuliček. Rozložte na pečicí papír.
5. Kuličky dejte péct na cca 15 - 20 minut.
6. Zálivku připravíte během minuty, stačí jen smíchat ocet, hořčici, olej, cukr, sůl, pepř a vodu.
7. Brambory nakrájejte na kostičky, rozložte je na pečicí papír a dejte na 15 minut opéct do trouby na 200 stupňů.
8. Ve větší míse smíchejte orestovanou zeleninu, čočku a zálivku.
9. Na talíři servírujte čočku, brambory a navrchu masové kuličky s nakrájenou cibulkou. Doporučuji podávat vždy ohřáté.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
brambory v syrovém stavu |
500 g |
1851 kJ |
10,0 g |
95,0 |
1,0 g |
černá čočka beluga v syrovém stavu |
200 g |
2572 kJ |
46,0 g |
82,0 |
3,0 g |
řepkový olej |
20 ml |
752 kJ |
0 g |
0 |
20,0 g |
mrkev |
100 g |
148 kJ |
1,0 g |
7,0 |
0 g |
petržel |
100 g |
255 kJ |
3,0 g |
10,0 |
0,5 g |
celer |
200 g |
366 kJ |
3,0 g |
15,0 |
0,6 g |
cibule |
50 g |
91 kJ |
0,7 g |
4,0 |
0,1 g |
mleté maso mix |
400g |
4168 kJ |
84,0 g |
8,0 |
72,0 g |
hořčice |
20 g |
85 kJ |
1,0 g |
1,0 |
1,0 g |
ocet |
10 ml |
7 kJ |
0 g |
0,4 |
0 g |
cukr |
5 g |
84 kJ |
0 g |
5,0 g |
0 g |
olivový olej |
10 ml |
343 kJ |
0 g |
0 g |
9,0 g |
celkem (4 porce) |
1815 g |
10722 kJ |
148,7 g |
227,4 g |
107,2 g |
1 porce |
454 g |
2680 kJ |
37,0 g |
56,8 g |
26,8 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!

O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!