Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Petr Žůček - rozhovor s dvojnásobným medailistou ME 2022

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Jsou to necelé dva týdny, kdy se česká reprezentace vrátila z největší amatérské soutěže na našem světadíle. Mistrovství Evropy v Santa Susanně se letos české výpravě obzvláště vyvedlo, protože jsme přivezli hned sedmnáct medailí. Značně se o to zasadil i Petr Žůček, který si přivezl zlato z kategorie physique začátečníků a stříbro z physique do 176 cm a završil tak velmi úspěšnou sezónu, kterou odstartoval stříbrem z mistrovství Čech. Nevracel se jen jako úspěšný závodník, ale i jako úspěšný trenér, protože jeho svěřenec Jan Veselý skončil v kategorii začátečníků hned za Petrem. Jaké postupy zvolil a jak si celý víkend užil, nám lektor Fitness akademie Ronnie.cz prozradí v následujících řádcích.

Petře, gratuluji ke dvěma medailím. S jakými cíli jsi vlastně do Španělska odjížděl?

Vážím si gratulace od tak skvělého závodníka, Petře, tvé vystoupení z pódia minulý rok jsem viděl několikrát a pokaždé jsem žasl. Mé cíle nebyly nijak vysoké. Doufal jsem, že se probojuji do finále. To, jak to dopadlo, mi vyrazilo dech.

Při vyhlašování physique začátečníků se rozhodlo mezi tebou a tvým svěřencem a kamarádem. Lepší vyvrcholení jste si asi nemohli přát…

Je pravda, že ve chvíli, kdy jsme tam s Honzou zůstali jen my dva, mě zaplavila obrovská euforie. Nic lepšího jsme si nemohli přát. Je to naše. V tu chvíli mi bylo upřímně jedno, kdo bude první a kdo druhý. My jsme vyhráli oba. Stát na postu vítězů s nejlepším přítelem? Co jiného si závodník může při vyhlášení přát?

Petr Žůček (vpravo) s Janem Veselým na mistrovství Evropy 2022

Startoval jsi v kategorii začátečníků na takovém klání, jakým je mistrovství Evropy. Tato kategorie čelí poměrně silné kritice. Myslíš, že má na takových závodech své místo?

Start v této kategorii byl pro mě určitě přínosem, protože do své hlavní kategorie jsem již nastupoval trochu otrkaný a s lepším pocitem. Těžko říct, jak bych se odprezentoval, kdyby mužům nepředcházela právě tato kategorie. Celkově jsem si vedle ostatních chlapů připadal maličkatý, ale to je věčný problém hlavně v mé hlavě. Myslím, že hlavně z tohoto důvodu je tato kategorie pro nové závodníky velice přínosná. Když člověk vynaloží takové úsilí i prostředky, aby se tam dostal, tak je hezké si to nezkazit trémou ze startu na prvních mezinárodních závodech ve své hlavní závodní kategorii.

Ve standardní kategorii physique jsi vybojoval stříbro. Jaká trofej je pro tebe cennější?

Větší hodnotu má pro mě spíše stříbrná medaile ze standardní kategorie physique. Byla to větší výzva a tím, že jsem ji získal, jsem sám sobě dokázal, že na to mám, že se těch deset let naturální dřiny opravdu vyplatilo a mohu konkurovat sportovcům i na mezinárodní úrovni.

Petr Žůček na mistrovství Evropy 2022

Jaký jsi viděl rozdíl v kvalitě obou kategorií?

Popravdě rozdíl mohu hodnotit až zpětně z fotek. V průběhu závodu mám klapky na očích a existují pro mě jen rozhodčí a můj vlastní projev. Před nástupem na pódium jsem koukal na kluky a v obou kategoriích mi přišli naprosto skvělí. Před prvním nástupem na pódium mi hlavou znělo: "Co tu vlastně dělám, jsem oproti nim hrozně maličkatý."

Na ME jsi nebyl jen v roli závodníka, ale i trenéra. Připravil jsi Jana Veselého. Jak se ti dařilo skloubit obě role?

Co se týče celé přípravy, tak se nám to dařilo velice dobře. S Honzou jsme jeli společné tréninky a tlačili se ve výkonech kupředu. V den našeho závodu jsem byl trochu ve stresu. To musím přiznat, ale naštěstí jsem s sebou měl svoji přítelkyni Elišku, která nám pomáhala se všemi finálními přípravami, a tak jsme to oba úspěšně zvládli.

Petr Žůček s přítelkyní Eliškou

Po závodech jste stihli výlet do Barcelony. Co všechno jsi snědl a jak jste si to užili?

Výlet jsme si všichni moc užili. Měli jsme nádherné počasí. To, co jsme všechno snědli, asi nejde ani vypsat. Představ si partu fitnessáků den po závodech v místě, kde jsou ty nejkrásnější zákusky, voňavě hamburgery a trhy plné nádherného ovoce a mořských plodů.

Parta se asi utvořila výborná, že?

Parta se sešla výborná, ať už se bavíme jen o závodnících, nebo i o našem vedení. Tolik šikovných a nadaných sportovců na jednom místě. Bylo mi opravdu velkou ctí se toho účastnit.

Jak jsi byl spokojen s realizačním týmem? Zatím jsem slyšel chválu.

Co se týče realizačního týmu, musím se připojit k velké chvále. Nedokážu si představit, jak by se nám mohli věnovat více. Pravidelné kontroly, rady, motivace a organizace celého zájezdu na jedničku s hvězdičkou. Jsem si jistý, že ve vedení svazu jsou teď ti praví.

Co samotná organizace? Všechno šlapalo, nebo je něco, co by se dalo vylepšit?

Jak už jsem říkal, nemám představu o tom, co by se dalo ještě vylepšit. Doufám, že ve světle našich výkonů a díky skvělé práci realizačního týmu budeme budovat dobré jméno tomuto sportu a vrátíme ho do pozitivního povědomí veřejnosti.

Mistrovství Evropy bylo tvým čtvrtým závodním víkendem v řadě. Jak se ti dařilo vyladit formu tolikrát za sebou? Manipuluješ s vodou? Jak drastická je tvá superkompenzace?

Abych vyladil formu, potřebuji opravdu dlouhou a pozvolnou redukci na cca 2800 kcal. Nemám problém se ztrátou svalů, protože výživě, regeneraci a správnému tréninku věnuji veškeré úsilí. Dalo by se říct, že s každým dalším závodem v řadě moje forma graduje a zlepšuje se. Vodou manipuluji menší vlnkou s přidáním a následným ubráním cca 50 % svého pravidelného příjmu. Nejde o nic drastického, protože se snažím myslet na své zdraví. Manipulace s jídlem je podobného rázu, na začátku týdne ubírám na 3 - 4 dny 30 % svého příjmu v sacharidech a následně dva dny před závody příjem zvedám o 30 % nad své obvyklé redukční hodnoty. Dva poslední dny také stahuji příjem bílkovin o 50 %, aby nedošlo k problémům s trávením ve spojitosti s vyšším příjmem sacharidů a menším příjmem vody.

Mistrovství Evropy máš úspěšně za sebou. Co dál? Ve videu jsi plánoval dovolenou, ale jak to aktuálně vidíš se svou závodní budoucností? Už se to vyjasnilo?

Ano, "Evropou" pro mě tato sezóna končí. Budu se dále zlepšovat ve všech slabých stránkách, abych na jaře nastoupil zase o něco lepší. Teď nás čeká zasloužená dovolená a po ní nastupuje další makro cyklus.

Neláká tě ještě mistrovství světa na podzim? Evidentně jsi schopný čelit takovéto mezinárodní konkurenci.

Velice mě to láká, ale na podzim se budu věnovat své drahé polovičce, která se na podzimní sezónu chystá. Já se pokusím znovu vyrazit na mistrovství Evropy a na MS možná příští rok. Mám spousty směrů, ve kterých se chci do té doby zdokonalit.

Viděl jsem tě osobně na mistrovství ČR. Nejsem odborník, ale moc se mi nezdál tvůj pózing. Je to jen můj mylný dojem, nebo to zatím není tvá silná stránka?

Máš naprostou pravdu. Pózování patří mezi mé slabé stránky a za poslední měsíc jsem absolvoval nesčetně konzultací, odpózoval desítky hodin a vyzkoušel všechno možné. To, jak jsem se odprezentoval na MČR, bylo stále velice slabé. S čistým svědomím mohu říct, že až na "Evropě" se mi podařilo vykřesat pózing, se kterým jsem byl spokojený. Myslím, že mé blízké okolí už mou posedlost tréninkem pózování snášelo jen díky tomu, že mě mají opravdu rádi.

Tvou výbornou partií jsou záda. Je to genetická výbava? Na které cviky nedáš dopustit?

Možná hraje malou roli genetika, ale z velké části mi pomohlo to, že jsem od pěti let závodně plaval a potápěl se. Co se týče cviků, tak určitě přítahy v předklonu a veslování vsedě.

Co je tvou slabinou, na které budeš do dalších závodů pracovat?

Slabinou zůstává pózování. Stále je na čem pracovat a co zdokonalovat. Co se týče partií, tak bych se chtěl zaměřit primárně na hrudník a zadní a střední ramena. I když nerad, tak budu muset omezit tvrdé tréninky nohou, které jsou sice mojí další silnou stránkou, ale na pódiu mi nepomohou. Více času a energie pak budu moci věnovat právě slabinám.

Na závěr máš prostor pro vzkazy a poděkování.

Chtěl bych poděkovat své rodině, která mě celá ta léta podporuje a bere ohledy na můj denní režim. Stejně tak bych chtěl poděkovat své přítelkyni, která mi je obrovskou oporou. Natírá mě, upravuje a pomáhá mi po celý čas závodů. Motivuje mě a až do úplně poslední minuty před nástupem na pódium je po mém boku. V neposlední řadě bych chtěl poděkovat celému realizačnímu týmu SKFČR, který se o nás staral, pomáhal nám s projevem a věnoval nám spoustu času a energie. Děkuji všem ostatním reprezentantům, protože díky nim to nebyl jen skvělý závod, ale také čas plný krásných zážitků.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie