Reklama:
BRZY KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Ještě 8 příchutí na výběr! Více zde.

Dneska vařím já: Sváteční mlsání

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Svátky přímo vybízejí k bezcílnému uzobávání všeho, co se donese na stůl, ať už jde o chlebíčky, cukroví, nebo brambůrky. Ani bychom to vlastně jíst nechtěli, ale bezděčně se to mimoděk děje. Ani pak nemusíme nutně mít třeba výčitky, svátky nejsou každý den a jistě si můžeme dopřát, když se většinu roku snažíme jíst zdravě. Ale na druhou stranu, když se to přežene, mohou přijít zažívací potíže. Pocity těžkosti, bolesti břicha, pálení žáhy za to nestojí. Svátky si chceme užít, a ne se svíjet v bolestech.

Na odlehčení jsem pro Vás tedy připravila výborné domácí krekry, které lze chroupat jen tak samotné, společně s pomazánkami nebo třeba s guacamole.

Pizza krekry

Orientační cena: kolem 40 Kč
Doba přípravy: 20 minut příprava, 90 minut kynutí, 20 minut pečení

Suroviny:

  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 50 g olivového oleje
  • 100 g polotučného mléka
  • 1/4 kostky droždí
  • 50 g strouhané mozzarelly
  • 30 g sušených rajčat
  • mix bylinek, sušený česnek, sůl
  • 10 g kokosového cukru

Postup:

Připravíme si suroviny.

Jako první si aktivujeme droždí. Ohřejeme mírně mléko, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cca 10 g kokosového cukru a 10 g špaldové mouky. Rozmícháme a necháme odpočívat. Droždí je připravené, když se začne tvořit na vrchu krémová pěna.

Mezitím si navážíme mouku, mleté vločky, přidáme koření a sůl.

K suché směsi přidáme nadrobno pokrájená sušená rajčata a strouhanou mozzarellu. Dobře promícháme.

V této fázi již můžeme přidat připravené vykynuté droždí a olivový olej. Uhněteme pružné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout zhruba 90 minut. Ani více není ke škodě. Nebuďte překvapeni, toto těsto vykyne méně než z klasické bílé hladké mouky.

Vykynuté těsto rozválíme na tenký plát. Čím se nám podaří tenčí, tím křupavější bude výsledek. Válíme už na pečicím papíře. Vyválené těsto s pečicím papírem přeneseme na plech a rádýlkem nakrájíme na obdélníky. Nemusíme rozdělovat od sebe, hotové krekry od sebe pak snadno odlomíme. Pečeme zhruba 20 minut na 180 °C. Záleží dle tloušťky těsta. Určitě je potřeba pečení hlídat a řídit se svojí troubou. Pečeme dozlatova.

Upečené krekry necháme vychladnout a oddělíme od sebe. Podáváme samotné nebo s pomazánkou. Fantazii se meze nekladou.


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny sacharidy tuky
špaldová mouka100 g 342 kcal 14 g63,0 g 1,9 g
mleté ovesné vločky 100 g 356 kcal 14 g 58,7 g 8,0 g
mozzarella50 g 150 kcal 12 g 1,0 g 10,9 g
rajčata sušená30 g74 kcal 2,2 g7,8 g 3,9 g
olivový olej50 g442 kcal 0 g 0 g 50,0 g
kokosový cukr10 g 39 kcal 0,2 g 9,7 g 0,2 g
polotučné mléko 100 g 45 kcal 3,3 g 4,7 g 1,5 g
celkem 440 g 1448 kcal 45,7 g 144,9 g 76,4 g
porce 20 kusů (40 g) 131 kcal 4,1 g 13,1 g 6,9 g


Dále tu máme ještě jednu variantu krekrů. Postup je podobný, ale raději jej i přesto detailně popíšu. Vycházíme ze stejného těsta. Tato varianta bude se lněným semínkem, ale lze připravit i s dýňovými nebo slunečnicovými semínky a provést podobné úpravy dle chuti.

Krekry se lněným semínkem

Orientační cena: kolem 30 Kč
Doba přípravy: 20 minut příprava, 90 minut kynutí, 20 minut pečení

Suroviny:

  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 50 g olivového oleje
  • 100 g polotučného mléka
  • 1/4 kostky droždí
  • 50 g lněného semínka
  • sušený česnek, sůl
  • 10 g kokosového cukru

Postup:

Připravíme si suroviny.

Jako první si aktivujeme droždí úplně stejně jako v předchozím receptu. Potom si navážíme mouku, mleté vločky, přidáme česnek, semínka a sůl.

Nyní můžeme přidat připravené vykynuté droždí a olivový olej. Uhněteme pružné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout zhruba 90 minut.

Vykynuté těsto rozválíme na tenký plát. Čím se nám podaří tenčí, tím křupavější bude výsledek. Válíme už na pečicím papíře. Vyválené těsto s pečicím papírem přeneseme na plech a rádýlkem nakrájíme na obdélníky. Nemusíme rozdělovat od sebe, hotové krekry od sebe pak snadno odlomíme. Pečeme zhruba 20 minut na 180 °C, záleží dle tloušťky těsta. Určitě je potřeba pečení hlídat a řídit se svojí troubou. Pečeme dozlatova.

Upečené krekry necháme vychladnout a oddělíme od sebe. Podáváme samotné nebo s pomazánkou. Fantazii se meze nekladou.


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny sacharidy tuky
špaldová mouka100 g 342 kcal 14,0 g63,0 g 1,9 g
mleté ovesné vločky 100 g 356 kcal 14,0 g 58,7 g 8,0 g
lněné semínko50 g267 kcal 9,1 g14,4 g 21,1 g
olivový olej50 g442 kcal 0 g 0 g 50,0 g
kokosový cukr10 g 39 kcal 0,2 g 9,7 g 0,2 g
polotučné mléko 100 g 45 kcal 3,3 g 4,7 g 1,5 g
celkem 410 g 1491 kcal 40,6 g 150,5 g 82,6 g
porce 20 kusů (40 g) 149 kcal 4,0 g 15,0 g 8,3 g


O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!


Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínIFBB Mr. Universe Prague 2024 - kompl...
moab (19:19) • Bejt jedním ze třiceti vítězů víceméně lokální soutěže... To má váhu.
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
moab (19:16) • Je fakt, že je to humus tohle mít dobrovolně na zádech.
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
Sidic (17:38) • Představ si, že lidi maj takový akné i bez věcí, protože je to vcelku přirozený mít akn...
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
Deny01 (16:08) • Mít vlivem věcí na zádech takový akné, tak se to aspoň snažím nějak zakrejt..
magazínIFBB Mr. Universe Prague 2024 - kompl...
Valasekjakub123 (14:49) • Jak je možné že na takové soutěži je mnohem méně závodníků než na Moravě? Tím počtem zá...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie