Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Jaroslav Čada - rozhovor před Austrian Championship 2021

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


INTERNATIONAL AUSTRIAN CHAMPIONSHIP 2021 - 17. 10. 2021, Rakousko
Češi před International Austrian Championship:
přehled závodníků / Lukáš RejholecAleš TrpišovskýLadislav HolešJaroslav ČadaPatrik ŠerýMilan MatějkoPavel FormanKristýna Berná • Eva Dlabajová • Veronika Müllerová • Edita Klausová • Jana Zahradníčková • Elena-Roxana Nichifor • Adéla Uhrová • Petr Jach

Info z International Austrian Championship:
kompletní výsledky s body - 15 medailí!

Z Int. Austrian Championship očima závodníků:


Rodiče vedli Jaroslava k aktivnímu životu a pracovitosti. Oboje se mu v kulturistice nyní více než vyplácí. Však co jiného je kulturistika než tvrdá dřina, bez které se nikdo nikam neposune? Jaroslav Čada vyhrál hned ve svém prvním soutěžním roce Mistrovství Čech dorostu a juniorů. To bylo v roce 2018. Jak vypadá jeho forma nyní, krátce před Austrian Championship, kde bude startovat v kategorii kulturistika mužů do 75 kg?

jménokategorie
Lukáš Rejholec kulturistika juniorů 21 - 23 let + kulturistika mužů do 85 kg
Ladislav Holeš kulturistika juniorů 21 - 23 let + kulturistika mužů do 85 kg
Jaroslav Čada kulturistika mužů do 75 kg
Aleš Trpišovský kulturistika mužů do 85 kg + classic physique
Pavel Forman kulturistika mužů masters nad 40 let


Jaroslav Čada

Vybrané úspěchy:

IFBB Diamond Cup Prague 2020 - 2. místo v kulturistice mužů do 85 kg
Mistrovství ČR dorostu a juniorů 2018 - 3. místo v kulturistice juniorů do 70 kg
Mistrovství Čech dorostu a juniorů 2018 - 1. místo v kulturistice juniorů do 70 kg

Jardo, co Vás inspirovalo nejdříve k posilování a posléze k soutěžní kulturistice?

Odmalička jsem byl veden rodiči k aktivnímu životu a pracovitosti. Nejaktivnější jsem byl ve florbalu, jízdě na kole a v zimě s tátou v běhu na lyžích. V 15 letech na střední škole jsem poprvé vkročil s kamarády z intru do posilovny a tak nějak v ní zůstal dodnes. Jestli si vzpomínám dobře, tak ve třetím ročníku na střední škole jsem si koupil první permanentku do posilovny.

K soutěžení mě přivedl především vlastní posun, nabírání síly a to, že jsem se cítil dobře. Předhánění ve zvedání vah s kamarády bylo na denním pořádku a to člověka značně motivovalo. V té době vznikaly první YouTube kanály, a tak jsem sledoval videa o cvičení, kulturistice a snažil jsem se získat co nejvíce informací a inspiraci pro trénink a stravu.

K tomu, abych se postavil na soutěžní prkna, mě namotivoval kamarád Šimon a kluci z vysoké školy. Chtěl jsem zkusit zúročit roky cvičení a vyzkoušet si, jaké to je se na závody jako takové vůbec připravit.

Poprvé jsem Vás našla v soutěžních výsledkových listinách v roce 2018, šlo o BFC Cup, kde jste závodil v kategorii juniorů do 85 kg. Tam jste obsadil 4. místo. Byla to Vaše první soutěž a první příprava? A pokud ano, jak to napoprvé šlo? Jaký to byl pro Vás zážitek?

Ano, byla to první příprava a soutěž. Jelikož jsem studoval na vysoké vojenské škole, musel jsem i v přípravě na závody splnit zápočty z běhu a plavání, takže jsem musel myslet i na vytrvalost a ne jen "velké" svaly. Myslím si, že forma nebyla v té době úplně nejhorší. Na závody jsme se chystali s kamarády Davidem Ježkem a Kubou Urbanem, takže jsme se podporovali navzájem a byl to super zážitek.

O týden později jste vyhrál na mistrovství Čech v kategorii kulturistika juniorů do 70 kg. Musel jste mít pocit při takovém úspěchu hned v začátcích, že jste byl pro kulturistiku stvořen. Jste spokojen s dispozicemi, které jste pro tento sport dostal?

Na druhých závodech vyhrát mistra Čech byl opravdu skvělý pocit, ale nemyslím si, že jsem byl pro kulturistiku stvořen. Nové svaly nabírám dost obtížně, ruce mám úzké a záda také nejsou nejširší. Za své silné partie považuji kvadricepsy, prsa, triceps a břicho. Každému bylo něco dáno, tak se s tím prostě musí popasovat a makat.

V práci musím plnit přezkoušení z běhu a tělocviku obecně a být celkově "funkční", takže si ani nemůžu dovolit nabrat takové množství hmoty, se kterým bych nebyl schopný běhat. To může být jeden z důvodů, proč nerostu tak jak bych si přál.

Kde jste podle Vás za svou soutěžní kariéru předvedl svou nejlepší formu? Máte už finální ladění formy v malíku?

Bezpochyby nejlepší formu jsem měl minulý rok na MČR, kde jsem vážil 73,5 kg. Stal jsem se absolutním mistrem České republiky v kategorii kulturistika mužů. Zcela jistě to je můj největší úspěch a měl jsem radost, že jsem jako prcek porazil daleko větší chlapy.

Ladění formy - a nejen to - nechávám na svém trenérovi. Martin Dajč je ten nejlepší trenér, jakého si člověk může přát. Přistupujeme ke kulturistice jednoduše, nevymýšlíme složitosti, snažíme se vše dělat na pohodu a bez stresu Samozřejmě těžké činky a nízký příjem až taková pohoda není. (úsměv)

V září letošního roku jste závodil na Diamond Cupu Prague v kategorii kulturistika mužů do 85 kg váhou 77,1 kg. Patřil jste tedy k lehčím závodníkům a jistě jste dopředu věděl, že to tak bude. Jaká je tedy Vaše strategie v souboji s těžšími soupeři?

Věděl jsem, že navážím, takže jsem normálně jedl a pil, jinak bych navážil zhruba 75 kg. A věděl jsem, že pravděpodobně budu nejlehčí. Strategie je jednoduchá, přijít připravenější než ostatní, ovšem toto se letos nepovedlo. Forma nebyla dobrá a nebyl jsem se sebou spokojený. Těžší neznamená automaticky lepší a větší. Myslím si, že mám vcelku estetickou postavu, a tím chci soupeře porážet. Nechci být jak někteří - neforemné hroudy svalů bez hezkých a estetických tvarů.

V jaké váze se sám osobně cítíte nejlépe nebo o jaké si myslíte, že by Vám nejlépe slušela?

Nejlépe se cítím při 80 kg v off-season. Na pódiu by mi zcela jistě slušelo 80 kg závodní váhy, což by znamenalo nabrat zhruba 5 kg kvalitních svalů. Aby to byla kvalitně zpracovaná hmota, je to pro mě a mé tělo několik let práce. Nejsem ochotný být rychlokvaškou a hnát se za svaly rychle na úkor zdraví a estetiky. Zároveň musím myslet na svoji práci a v ní být schopný plnit vše, včetně tělocviku. Věřím, že jednou se s touto váhou na pódiu představím a že tato váha je pro mě dosažitelná, jen to chce čas. Každý ví, že kulturistika je o dřině v dlouhém časovém horizontu, nikoliv sprint na úkor kvality života a zdraví.

Na kterých partiích se Vám od loňského roku podařilo nejvíce zapracovat a kde ještě vidíte největší slabiny?

Nejvíce ze všech partií jsem zlepšil záda, ale i tak zůstávají nadále mojí velkou slabinou. Ramena jsem také zlepšil a více zakulatil. Biceps je moje úplně největší slabina a ať dělám, co dělám, nedaří se mi ho zlepšit. Snad co nejdřív najdu recept na jeho rozvoj. Celkově jsem získal na kvalitě a hloubce svalů a nabral jsem zhruba 2 kg nové hmoty za rok.

Jak jste spokojen se svou připraveností na závod Austrian Championship, který Vás čeká?

Oproti formě v Praze bude forma v Rakousku určitě lepší. Půjdu konečně do své váhové kategorie. Udělám vše pro to, abych jako Čech vyhrál rakouské mezinárodní mistrovství. Spokojený nebudu asi nikdy, ale vypadám už teď určitě lépe než na Diamond Cupu.

Závěrem bych chtěl poděkovat trenérovi Martinu Dajčovi z MD fitness Lanškroun, snoubence Betty a těm, kteří mi fandí.

Děkuji redakci Ronnie.cz a přeji hodně zdraví a úspěchů všem kulturistům.


Jaroslav Čada před International Austrian Championship 2021




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie