Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Petr Polák: Zápisky z přípravy (08/2021)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Tak Vás opět zdravím, Vás, fanoušky "železné hry". Tohle je už osmé vydání mých zápisků, v nichž se s Vámi měsíčně dělím o postupy a pocity. Rád bych řekl, jak mi to uteklo, ale pravdou je, že minimálně poslední týdny se pořádně táhnou. Zhruba devátý týden jsem šestkrát týdne na 50 g sacharidů a nonstop na aljašské tresce. Ale alespoň částečné vykoupení v podobě prvního vrcholu se blíží. Už tuto sobotu se postavím po téměř dvou letech na pódium. Pro mou psychiku je to báječné, konečně se to zúročí, strašně se těším.

Petr Polák 4 týdny před závody (foto: Jakub Mysliveček)

Co mě potěšilo za poslední měsíc, bylo focení s mým bývalým spolužákem Jakubem Myslivečkem, který udělal parádní fotky, a já se o ně s Vámi zde dělím. Pořízené snímky pochází z období čtyř týdnů do závodů. Tak se pojďme podívat na to, co dalšího se za posledních pár týdnů událo.

Petr Polák 4 týdny před závody (foto: Jakub Mysliveček)

Trénink

Měsíc do závodů jsem měl během krátkého týdne dva dny dovolenou, a tak jsem vyrazil na drsný sever a udělal si týdenní soustředění v mém rodném Ústí. Tím jsem zároveň začal období dvoufázových tréninků, kdy jsem si celé tělo rozdělil do šesti tréninků, které odcvičím ve třech dnech. Výhodou je, že se nezastavíte. Jdete v podstatě z tréninku na trénink a nemáte čas myslet na hlad. Prostě zapnete autopilota. Stav autopilota mám už nějaký ten měsíc. Ale posledních několik týdnů je vyloženě hibernace. V podstatě jen přečkávám dny, odpočítávám. Kulturistika je teď mou každominutovou činností. Nedaří se mi ji vypudit z hlavy, byť jen na okamžik. Když se v noci vzbudím, myslím na závody, když jím, pak myslím na závody, když koukám na olympiádu, stejně myslím na kulturistiku. Bohužel neumím vypnout, ale třeba to bude mít v konečném důsledku pozitivní efekt.

Srpnový týdenní sestřih tréninků z přípravy Petra Poláka

Ale zpět k tréninku. Každý trénink se snažím odjet na momentální maximum, ale často už to je bída. Makám tak, jak jsem jen schopen, ale okem nezaujatého diváka už jsou to často směšné váhy, se kterými i tak válčím, kterákoliv bikina na počátku kariéry by se mnou teď pravděpodobně zvládala držet krok. Vůbec už nejsem schopen cítit svaly. Svaly už se absolutně nepumpují, nemají z čeho. Snad jen z té soli, které mám stále víc než dost. Jsem rád za každého občasného sparinga, který se mi tu a tam naskytne, to je značná pomoc, která je mi bohužel nedostatková. Proto se stále držím množství intenzifikačních technik, které mi dopomohly jít na hranici a za ni. Kardio jsem stále drtil a vynecháváme ho až teď v průběhu superkompenzace. Mám ho rád, ale stejně tak si od něj rád na chvilku oddychnu.

Ukázka kruhového tréninku v superkompenzaci podle Petra Šidla
cvik série
stahování kladky + tlaky na nakloněné lavici + kladka na triceps 3x 3x 15
veslování + tlaky na stroji + bicepsové zdvihy 3x 3x 15
upažování + zapažování + kladivové zdvihy 3x 3x 15
delt deck + peck deck + stahování kladky na triceps 3x 3x 15
extenze trupu + břicho 3x 3x 15 - 20

Poznámka k tréninku

Takto rozvržený trénink jsem používal v pondělí a úterý, protože jsem kvůli práci stíhal jen jednu fázi, a tak byl večerní trénink ve znamení jakéhosi kruháče, kdy jsem zařadil trisérie a supersérie. Minimální přestávky, maximální intenzita. Cílem už bylo jen propumpování svalů, vypálení glykogenu. Žádné těžké váhy ani série do selhání. Respektive lehké selhání bylo vždy i s minimální váhou, skutečně ostudné. Holt už jsem na ***, ale tak je to správné, tak to má být.

Strava

Tady se moc nezměnilo. Treska, vločky, vejce, zelená zelenina a jednou týdně basmati rýže. Protein už je vyřazen. To zabolelo u srdíčka. Ale zase to znamená, že den D se blíží, což je dobře. Kalorie se mi tak pohybují již pár měsíců šestkrát týdne na 2200 kcal, prostě vzduchové, takřka vakuové množství. Sedmý den naopak kalorie zvýšíme, dodám 500 g sacharidů a burger s hranolkami na noc. Další den jsem plný energie, ale to jen dopoledne, odpoledne je zombie mód zpět. Tělo to vypálí snad přes noc. Ani nevíte, jak se těším na kvalitní objem, jak mám ve zvyku.

Petr Polák týden před závody

Aktuálně

Jsem v prvních dnech superkompenzace. Již tedy žádný protein ani sacharidy. Jen trochu z maximálně 50 g zelené zeleniny, kterou přidávám ke každému jídlu, a tu občas vyměním za kysané zelí. Takže treska, bílky a zelená zelenina. V neděli jsem ještě dvoufázově odjel trénink stehen. Ráno kvadricepsy, večer hamstringy. V pondělí a úterý je v plánu jen jednofázový trénink, kterým bude kruháč horní poloviny těla. Stále musím chodit do práce na dvanáctihodinové směny, a tak stíhám jen jednu fázi po práci. Od středy mám do soboty volno a uvidíme, jak mi to trenér dál naplánuje. Sůl stále držím na 20 g denně a k tomu vypiji přes 6 litrů vody. Váha mi dnes (16. srpna) ukázala 91,6 kg, tedy o dvě kila méně než na posledních závodech před dvěma lety. Zároveň jsem pod limitem mé kategorie, takže po odvodnění a pořádném nacukrování se snad vejdu bez problému. Teď musím zvládnout dva dlouhé pracovní dny a ve středu mi začíná volno, během kterého se na závěr přípravy stěhuji k trenérovi a vše budeme ladit operativně. Na to se moc těším, není prostor chybovat. Strašně mi na tom záleží a stejně tak mému sensei, hodně se k tomu oba upínáme. Jedná se o zúročení více než tříleté společné práce. Naplnění cílů. Moc to pro mě znamená. Držte mi pěsti, budu rád za podporu, určitě mě potěší vzkazy, které mi můžete napsat buď tady do komentářů nebo na mou stránku na Instagramu, kde jsem začal být poměrně aktivní.

Tak jsem si pofňukal a teď je načase jako správný Severočech začít sbírat cenné kovy. Jen neskončí ve sběrně, ale ve vitríně…




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 144 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie