Reklama:

Dneska vařím já:
Low carb speciál (II.)

1.713 zhlédnutí
Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Chcete zakoupit knihu Daniely Krčové
Sportovní výživa na míru?
KOUPIT ZDE
Další články autorky na Ronnie.cz naleznete zde.
K dispozici je i její výživová NutriD poradna,
kterou najdete také na Facebooku.

I nízkosacharidová jídla mohou být chutná a kreativní! Další várka receptů vhodných do low carb stravování. V prvním díle jsme se už naučili připravovat zapečené vejce, zrníček a čokoládový mléčný řez. Co to bude tentokrát?


Makové palačinky

Orientační cena: 50 Kč (17 Kč za porci)
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 3 porce

Ingredience:

  • 150 g kokosové mouky
  • 2 vejce
  • 50 g mletého máku
  • 300 ml polotučného mléka
  • 125 g nízkotučného měkkého tvarohu
  • 3 lžíce čekankového sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

  • V míse vyšleháme metličkou kokosovou mouku, vejce, mák, mléko a tvaroh.
  • Ochutíme citronovou šťávou a podle chuti osladíme čekankovým sirupem nebo jiným nízkokalorickým sladidlem.
  • Těsto necháme odpočinout 5 minut. Pokud bude těsto hodně hutné, přimícháme ještě trochu teplé vody.
  • Poté si rozpálíme nepřilnavou pánev na střední výkon (pokud nemáte nepřilnavou pánev, lehce ji potřete olivovým olejem).
  • Na rozpálenou pánev začneme naběračkou rozlévat těsto po celé ploše tak, aby vznikla tenká vrstva.
  • Jakmile se těsto začne zpevňovat a od okrajů zlátnout, palačinku otočíme obracečkou a opečeme i z druhé strany (z každé strany přibližně 2 - 3 minuty).
  • Hotové palačinky podáváme buď samotné, nebo s jogurtem a čerstvým ovocem.


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny sacharidy tuky
kokosová mouka 150 g 643 kcal / 2701 kJ 23,9 g 24,5 g 40,4 g
vejce slepičí 110 g 168 kcal / 701 kJ 13,6 g 1,0 g 12,0 g
mák mletý 50 g 281 kcal / 1182 kJ 9,0 g 14,0 g 20,8 g
mléko polotučné 300 ml 141 kcal / 591 kJ 10,1 g 14,6 g 4,5 g
tvaroh nízkotučný 125 g 82 kcal / 344 kJ 14,4 g 5,0 g 0,4 g
čekankový sirup 30 g 48 kcal / 202 kJ 0 g 1,5 g 0 g
citronová šťáva 10 g 3 kcal / 13 kJ 0 g 0 g 0 g
celkem 775 g 1366 kcal / 5737 kJ 71,0 g 60,6 g 78,1 g
porce (1 /3) 258 g 455 kcal / 1912 kJ 23,6 g 20,2 g 26,0 g


Špenátovo-kuřecí karbanátky

Orientační cena: 160 Kč (40 Kč za porci)
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 3 porce

Ingredience:

  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • 500 g kuřecích prsních řízků
  • 1 vejce
  • 1 lžíce nastrouhaného tvrdého sýru 30 % t. v s.
  • koření - sůl, pepř, sušený česnek, sušená cibule, sušená petrželka, kari

Postup:

  • Troubu nahřejeme na 180 stupňů.
  • Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na kostky 2x 2 cm.
  • Špenát umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky.
  • Do kuchyňského robota s mixérem přemístíme nakrájené maso a lehce promixujeme.
  • Poté přidáme špenát, vajíčko, nastrouhaný sýr a koření.
  • Ještě jednou krátce promixujeme (stačí chvilka - výsledná konzistence by neměla být úplná kaše).
  • Ze směsi rukama tvarujeme bochánky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečeme v předem předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 45 - 60 minut dle velikosti karbanátků.
  • Karbanátky můžeme po upečení podávat samotné nebo se zeleninovým pyré (uvařenou mrkev, celer a petržel v poměru 2:1:1 rozmixujeme s trochou kokosového mléka a podle chuti osolíme).


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny sacharidy tuky
baby špenát 200 g 58 kcal / 242 kJ 6,0 g 4,0 g 1,6 g
kuřecí prsní řízek 500 g 529 kcal / 2220 kJ 115,0 g 0 g 10,0 g
vejce 55 g 84 kcal / 352 kJ 6,8 g 0,5 g 6,0 g
eidam 30 % t. v s. 15 g 39 kcal / 165 kJ 4,4 g 0 g 2,4 g
celkem 770 g 710 kcal / 2979 kJ 132,2 g 4,5 g 20,0 g
porce (1 ks) 257 g 237 kcal / 993 kJ 44,1 g 1,5 g 6,7 g


Zapékaný lilek

Orientační cena: 40 Kč za porci
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 1 porce

Ingredience:

  • 1 menší lilek
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 60 g libové kuřecí šunky s obsahem masa nad 90 %
  • 100 g rajčatové passaty
  • koření - sůl, pepř, sušená petrželka, mletý kmín, kari, mletá sladká paprika, oregano
  • 50 g tvrdého sýra 30 % t. v s.

Postup:

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  • Lilek očistíme, přepůlíme a vnitřek vyřízneme nožem.
  • Vnitřní část lilku nastrouháme nahrubo na struhadle a odložíme do misky.
  • Šunku nakrájíme na kostičky.
  • Rozehřejeme si nepřilnavou pánev.
  • Jakmile je pánev rozehřátá, přidáme do ní cibuli a opékáme dozlatova.
  • Následně přidáme prolisovaný česnek a restujeme ještě 1 minutu.
  • Do pánve přidáme šunku a opékáme další 1 - 2 minuty.
  • Přisypeme nastrouhaný vnitřek lilku, zalijeme rajčatovou passatou, okořeníme a dusíme na mírném ohřevu přibližně 3 - 5 minut.
  • Rajčatovou směsí naplníme vydlabaný lilek, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Celé zasypeme nastrouhaným sýrem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 - 40 minut.
  • Podáváme teplé.


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny sacharidy tuky
lilek 300 g 86 kcal / 363 kJ 3,0 g 17,1 g 0,6 g
cibule 80 g 35 kcal / 145 kJ 0,9 g 7,5 g 0 g
česnek čerstvý 7 g 9 kcal / 37 kJ 0 g 1,8 g 0 g
kuřecí prsní šunka 90% 60 g 56 kcal / 237 kJ 11,4 g 0,4 g 1,2 g
rajčatová passata 100 g 25 kcal / 105 kJ 2,0 g 4,0 g 0,5 g
eidam 30 % 50 g 131 kcal / 552 kJ 14,5 g 0 g 8,0 g
celkem 597 g 342 kcal / 1439 kJ 31,8 g 30,8 g 10,3 g
porce (1 ks) 597 g 342 kcal / 1439 kJ 31,8 g 30,8 g 10,3 g


Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!


O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!



Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínVýsledky tipovací soutěže - Mr. Olymp...
Neutralni typ (12:05) • Kde je tipovacka na Legion sports fest this weekend?
magazín8 let natvrdo za prodej a propagaci S...
Milan A. (07:06) • SARM ale nejsou ilegální až od roku 2022, už dávno nelegální byly.
magazín8 let natvrdo za prodej a propagaci S...
Milan A. (07:05) • Právě kdyby o tom všichni tak moc nemluvili a nezlehčovali, mohli si ve svém polostínu...
magazínJ&M podcast: Zhodnocení Mr. Olympia 2021
deiw (01:21) • Opět moc hezký díl. Líbí se mi, jak dovedete mluvit více-méně zpatra hodinu v kuse (ted...
magazín8 let natvrdo za prodej a propagaci S...
m1ro (23:09) • Jo tak, to jsem vubec netusil. Asi jak o tom vsichni vsude mluvili jak o doplncich, pri...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2021 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2021 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie