I nízkosacharidová jídla mohou být chutná a kreativní! Další várka receptů vhodných do low carb stravování. V prvním díle jsme se už naučili připravovat zapečené vejce, zrníček a čokoládový mléčný řez. Co to bude tentokrát?
Makové palačinky
Orientační cena: 50 Kč (17 Kč za porci)
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 3 porce
Ingredience:
- 150 g kokosové mouky
- 2 vejce
- 50 g mletého máku
- 300 ml polotučného mléka
- 125 g nízkotučného měkkého tvarohu
- 3 lžíce čekankového sirupu
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
- V míse vyšleháme metličkou kokosovou mouku, vejce, mák, mléko a tvaroh.
- Ochutíme citronovou šťávou a podle chuti osladíme čekankovým sirupem nebo jiným nízkokalorickým sladidlem.
- Těsto necháme odpočinout 5 minut. Pokud bude těsto hodně hutné, přimícháme ještě trochu teplé vody.
- Poté si rozpálíme nepřilnavou pánev na střední výkon (pokud nemáte nepřilnavou pánev, lehce ji potřete olivovým olejem).
- Na rozpálenou pánev začneme naběračkou rozlévat těsto po celé ploše tak, aby vznikla tenká vrstva.
- Jakmile se těsto začne zpevňovat a od okrajů zlátnout, palačinku otočíme obracečkou a opečeme i z druhé strany (z každé strany přibližně 2 - 3 minuty).
- Hotové palačinky podáváme buď samotné, nebo s jogurtem a čerstvým ovocem.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
kokosová mouka |
150 g |
643 kcal / 2701 kJ |
23,9 g |
24,5 g |
40,4 g |
vejce slepičí |
110 g |
168 kcal / 701 kJ |
13,6 g |
1,0 g |
12,0 g |
mák mletý |
50 g |
281 kcal / 1182 kJ |
9,0 g |
14,0 g |
20,8 g |
mléko polotučné |
300 ml |
141 kcal / 591 kJ |
10,1 g |
14,6 g |
4,5 g |
tvaroh nízkotučný |
125 g |
82 kcal / 344 kJ |
14,4 g |
5,0 g |
0,4 g |
čekankový sirup |
30 g |
48 kcal / 202 kJ |
0 g |
1,5 g |
0 g |
citronová šťáva |
10 g |
3 kcal / 13 kJ |
0 g |
0 g |
0 g |
celkem |
775 g |
1366 kcal / 5737 kJ |
71,0 g |
60,6 g |
78,1 g |
porce (1 /3) |
258 g |
455 kcal / 1912 kJ |
23,6 g |
20,2 g |
26,0 g |
Špenátovo-kuřecí karbanátky
Orientační cena: 160 Kč (40 Kč za porci)
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 3 porce
Ingredience:
- 200 g čerstvého baby špenátu
- 500 g kuřecích prsních řízků
- 1 vejce
- 1 lžíce nastrouhaného tvrdého sýru 30 % t. v s.
- koření - sůl, pepř, sušený česnek, sušená cibule, sušená petrželka, kari
Postup:
- Troubu nahřejeme na 180 stupňů.
- Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na kostky 2x 2 cm.
- Špenát umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky.
- Do kuchyňského robota s mixérem přemístíme nakrájené maso a lehce promixujeme.
- Poté přidáme špenát, vajíčko, nastrouhaný sýr a koření.
- Ještě jednou krátce promixujeme (stačí chvilka - výsledná konzistence by neměla být úplná kaše).
- Ze směsi rukama tvarujeme bochánky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předem předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 45 - 60 minut dle velikosti karbanátků.
- Karbanátky můžeme po upečení podávat samotné nebo se zeleninovým pyré (uvařenou mrkev, celer a petržel v poměru 2:1:1 rozmixujeme s trochou kokosového mléka a podle chuti osolíme).
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
baby špenát |
200 g |
58 kcal / 242 kJ |
6,0 g |
4,0 g |
1,6 g |
kuřecí prsní řízek |
500 g |
529 kcal / 2220 kJ |
115,0 g |
0 g |
10,0 g |
vejce |
55 g |
84 kcal / 352 kJ |
6,8 g |
0,5 g |
6,0 g |
eidam 30 % t. v s. |
15 g |
39 kcal / 165 kJ |
4,4 g |
0 g |
2,4 g |
celkem |
770 g |
710 kcal / 2979 kJ |
132,2 g |
4,5 g |
20,0 g |
porce (1 ks) |
257 g |
237 kcal / 993 kJ |
44,1 g |
1,5 g |
6,7 g |
Zapékaný lilek
Orientační cena: 40 Kč za porci
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 1 porce
Ingredience:
- 1 menší lilek
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 60 g libové kuřecí šunky s obsahem masa nad 90 %
- 100 g rajčatové passaty
- koření - sůl, pepř, sušená petrželka, mletý kmín, kari, mletá sladká paprika, oregano
- 50 g tvrdého sýra 30 % t. v s.
Postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Lilek očistíme, přepůlíme a vnitřek vyřízneme nožem.
- Vnitřní část lilku nastrouháme nahrubo na struhadle a odložíme do misky.
- Šunku nakrájíme na kostičky.
- Rozehřejeme si nepřilnavou pánev.
- Jakmile je pánev rozehřátá, přidáme do ní cibuli a opékáme dozlatova.
- Následně přidáme prolisovaný česnek a restujeme ještě 1 minutu.
- Do pánve přidáme šunku a opékáme další 1 - 2 minuty.
- Přisypeme nastrouhaný vnitřek lilku, zalijeme rajčatovou passatou, okořeníme a dusíme na mírném ohřevu přibližně 3 - 5 minut.
- Rajčatovou směsí naplníme vydlabaný lilek, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
- Celé zasypeme nastrouhaným sýrem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 - 40 minut.
- Podáváme teplé.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
lilek |
300 g |
86 kcal / 363 kJ |
3,0 g |
17,1 g |
0,6 g |
cibule |
80 g |
35 kcal / 145 kJ |
0,9 g |
7,5 g |
0 g |
česnek čerstvý |
7 g |
9 kcal / 37 kJ |
0 g |
1,8 g |
0 g |
kuřecí prsní šunka 90% |
60 g |
56 kcal / 237 kJ |
11,4 g |
0,4 g |
1,2 g |
rajčatová passata |
100 g |
25 kcal / 105 kJ |
2,0 g |
4,0 g |
0,5 g |
eidam 30 % |
50 g |
131 kcal / 552 kJ |
14,5 g |
0 g |
8,0 g |
celkem |
597 g |
342 kcal / 1439 kJ |
31,8 g |
30,8 g |
10,3 g |
porce (1 ks) |
597 g |
342 kcal / 1439 kJ |
31,8 g |
30,8 g |
10,3 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním, třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!
Související články: Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování. Zobrazit všechny příspěvky
|