Informace nakladatelství:
Kniha o zdravé výživě trošku jinak. S odlehčeným pohledem na jídlo a zdravý životní styl, v duchu názoru, že k životu je důležité mít nejen zdravé tělo, ale i zdravý rozum. Autorka Vám ukáže potraviny, jejich jednotlivé složky i jídla takzvaně nezdravá a naučí Vás dívat se na ně z pozitivního úhlu. Protože neexistuje špatná strava - je to vždy jen jídlo, které by nám mělo dělat radost. Nechybí ani pár zajímavých receptů. Autorka je nutriční koučka a zakladatelka instagramového projektu @tojidlo.
Pšššt! Žiju zdravým životním stylem a jím čokoládu. Tímto přiznáním autorka knihy Neber to jídlo tak vážně Týna Skalická dává hned v úvodu jasně najevo, že nedržíme v ruce žádnou bibli, která nám zakáže jíst sacharidy po 18. hodině a tuky z jídelníčku vyřadí úplně. Kniha si naopak klade za cíl naučit čtenáře o jídle zdravě přemýšlet a jíst "normálně". Reaguje tak na fenomén poslední doby, kdy snaha jíst zdravě a dietně mnohdy zejména u mladých dívek přerůstá v posedlost a může vést až k ortorexii či jiným poruchám příjmu potravy.
Kniha je psána zajímavou formou připomínající instagramové příspěvky. Na každé dvoustraně najdeme infografiku zaměřující se na určitou problematiku, doplněnou o vysvětlení tohoto tématu či jednoduchý recept. Otázkou zůstává, zda by čtenáři nestačilo sledovat instagramový profil @tojidlo, nebo zda kniha přináší přidanou hodnotu.
Ukázka z knihy:
"Kalorie je termín pro míru, nikoli něco, co by mělo definovat náš vztah k jídlu. Celkové množství kalorií je jeden jediný prvek výživy a ne všechny potraviny jsou stejné. Některé potraviny nám dodávají více vitaminů, minerálů, vlákniny, bílkovin a některé nám jich dávají méně. Je kalorie jako kalorie? Ve své podstatě ano. Kalorie je jednotka energie. Kilo peří také váží stejně jako kilo železa. A 100 kalorií z jablka nám dodá stejně energie jako 100 kalorií z čokolády. To ale neznamená, že nezáleží na tom, odkud naše kalorie pocházejí. Do polštáře bychom si taky železo nedali. A přesně tak rozlišujeme, které kalorie a kdy jsou pro nás vhodnější. Někdy je holt správné rozhodnutí dát si čokoládu a jindy nám udělá dobrou službu jablko."
Základní údaje o knize:
- úplný název: Neber to jídlo tak vážně
- autor: Kristýna Skalická
- nakladatelství: Cpress
- rok vydání: 2020
- počet stran: 168
- rozměr: 167 x 225 mm
- typ: vázaná s laminovaným potahem