Reklama:
AKCE: Smart Whey protein 1+1
Nově v moderním sáčkovém balení!
Více zde.

Ohlédnutí za čtvrtečním
děním na Mr. Olympia 2020

24.932 zhlédnutí
Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Pořadatelé Olympia Weekendu 2020 v čele s jeho prezidentem a výkonným ředitelem Danem Solomonem a samozřejmě i novým majitelem celé akce Jakem Woodem to dokázali! Zmíněná vrcholná událost profesionálního bodybuildingu je v americkém Orlandu aktuálně už v plném proudu, a to v sezóně, ve které by pro oba zainteresované bylo mnohonásobně snazší a podle všeho také levnější Olympii buď jednoduše zrušit, anebo její program a produkci pojmout alespoň výrazně skromněji. Nic takového se ale nestalo a Dan s Jakem přes probíhající pandemii COVID-19 a mnohá omezení připravili plnohodnotný Olympia Weekend, kterému nechybí naprosto nic z jeho tradiční velkoleposti.

Nejdůležitější momenty z tiskové konference účastníků Olympia Weekendu 2020

Naopak i přesto, že se akce několik týdnů před konáním musela přestěhovat na druhý břeh spojených států, bude její letošní ročník v mnohém větší než ty předchozí. Závodníci na Olympii nikdy nedostali prostor v tolika kategoriích, nikdy neměli k dispozici tak obrovské pódium ani nebojovali o tak vysoké finanční odměny. Pořadatelé do toho zkrátka šli naplno s tím, že Olympia Weekend bude buďto úžasný, anebo nebude vůbec. Snížení finančních odměn v roce, ve kterém promotér kvůli epidemiologické situaci ve světe nemohl prodat tolik vstupenek do hlediště ani tolik míst vystavovatelům na Expu, by se přitom vyloženě nabízelo. A kdyby na něj došlo, asi by se nenašlo příliš mnoho lidí, kteří by to nepochopili. Jake Wood ale bodybuilding miluje a nic takového nepřipustil. S ohledem na očekávaný výpadek na straně obvyklých příjmů došlo pouze k tomu, že po letech, kdy si fanoušci zvykli vídat přímý přenos z Olympie na internetu zdarma, nově musí za tuto podívanou zaplatit. Zároveň tak ale mají unikátní příležitost tímto krokem pořadatele Super Bowlu profesionálního bodybuildingu podpořit a platí, že jejich podpora jistě minimálně zčásti je i podporou samotných závodníků.

Během středy a čtvrtka profesionály, kteří si v uplynulých měsících vydobyli právo nastoupit k letošnímu Olympia Weekendu, v hostitelských prostorách Orange County Convention Center čekaly první povinnosti. Proběhlo zde tradiční setkání závodníků a včera v poledne došlo také na tiskovou konferenci. Na té dostali prostor předpokládané nejvýraznější hvězdy jednotlivých kategorií, a to Margie Martin, Helle Trevino (obě kulturistika žen), Chris Bumstead, Breon Ansley (oba classic physique), Oksana Grishina, Whitney Jones (obě fitness žen), Derek Lunsford, Kamal Elgargni (oba kulturistika mužů do 212 liber), Janet Layug, Angelica Teixeira, Elisa Pecini (všechny bikiny fitness žen), Andre Ferguson, Raymont Edmonds (oba physique mužů), Sarah Villegas, Shanique Grant (obě physique žen), Latorya Watts, Cydney Gillon (obě figure žen), Dexter Jackson, Hadi Choopan, Mamdouh Elssbiay, William Bonac, Phil Heath a Brandon Curry (všichni kulturistika mužů open).

Soška Sandowa, nejcennější kulturistická trofej (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

Ačkoliv zejména sedminásobný šampión Mr. Olympia Phil Heath, který se letos vrací k závodění po loňské vynechané sezóně, nešetřil sebevědomím, tiskovka tentokrát proběhla v poklidném duchu. Bylo cítit, že všichni v sále jsou hlavně vděční pořadatelům za to, že v tomto zvláštním roce vůbec na Olympia Weekendu mohou být. Phil a úřadující šampión Mr. Olympia Brandon Curry jako jediní na tiskový mítink přišli v obleku a jako by jim to dodávalo ještě o trochu více na puncu velkých šampiónů. Výrazný prostor na tiskové konferenci od moderátorů Boba Cicherilla a Shawna Raye právem kromě nich dostal také legendární Dexter Jackson, který se v jednapadesáti letech na letošním ročníku Mr. Olympia rozhodl završit svou neobyčejnou kariéru. V závěru tiskovky se mu od ostatních závodníků dostalo ovací ve stoje. V prvních kategoriích se na letošním Olympia Weekendu začne závodit od dnešních 15:00 našeho času. Dříve, než pro Vás budeme mít zprávy o tom, jak to dopadlo, pojďme se ještě podívat na to, co krátce před startem na soutěži o své přípravě anebo předzávodních očekáváních prozradili vybraní profíci.

Brandon Curry

Brandon Curry se poté, kdy se vloni stal v pořadí patnáctým šampiónem Mr. Olympia v historii, ocitl ve zvláštní situaci. Soutěž vloni přeci jenom nebyla tak kvalitně obsazena, jako například letos, a on tak více než rok často slýchal, že je špatným vítězem Olympie. Skoro stejně tak dlouho ale pracoval na tom, aby všem těmto kritikům letos na soutěži zavřel ústa. Na tiskové konferenci připomněl, že vloni zkrátka vyhrál, a to mu už nikdo nevezme. Zároveň naznačil, že se toho, že se mu letos na klání sejde větší konkurence, vůbec nebojí. Řekl, že když se dověděl, že ho letos na soutěži vyzve Phil Heath, byl nadšený. Že s ním bude moci změřit síly, považuje za čest. Vždy k němu totiž vzhlížel. Osmatřicetiletý Brandon do USA z Kuvajtu, kde se na závody připravoval, přiletěl s dvanáctidenním předstihem. Strávil zde pět dnů v Tennessee s rodinou, a poté se vydal do Orlanda. Uvedl, že ví, že tahle hra je o tom přijít každý rok o něco lepší, a on na tom usilovně pracoval. Věděl přitom, že se v přípravě už nemusí nikterak starat o objemy, a důraz s trenérem Abdullahem Al Otaibim kladli na připravenost, ostrost a kompletnost. Rád by tentokrát zkombinoval svou připravenost z loňského Arnold Classic a plnost z loňské Olympie. Den před soutěží vážil při výšce 173 cm asi 112 kilogramů, což je přibližně stejně jako vloni. Věří ale, že se mu zlepšenou svalovou hustotou a vyzrálostí podaří vytvořit lepší iluzi mohutnosti.

Brandon Curry na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2020 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

Phil Heath

Phil, který dnes, v den semifinále Mr. Olympia, slaví jednačtyřicáté narozeniny, se v jednom z předsoutěžních interview podrobněji rozhovořil o tom, jak strávil ty více než dva roky, jež uplynuly od jeho prohry se Shawnem Rhodenem na Mr. Olympia 2018. Krátce po soutěži tehdy prodělal svou druhou operaci břišní stěny, po které byl pět a půl měsíce mimo posilovnu. Dostal se do ní znovu až v březnu a o účasti na Mr. Olympia 2019 popravdě příliš neuvažoval, ačkoliv po několika měsících tréninku už opět nevypadal vůbec špatně. Chtěl si zkusit, jaký je život bez kulturistiky, a srovnat si sám pro sebe, jestli ještě vůbec chce závodit. O tom, zda se vrátí na pódium, následně hodně a dlouze přemýšlel. Nakonec k tomu, aby se pokusil vyrovnat rekord Leeho Haneyho a Ronnieho Colemana, kteří na Mr. Olympia triumfovali osmkrát, získal novou motivaci. Novou jiskru v něm zažehlo kromě jiného to, jak sledoval loňskou Olympii doma z přímého přenosu jako fanoušek. V tu chvíli si uvědomil, že má na této nejprestižnější kulturistické soutěži ještě nějakou tu nedokončenou práci.

Aktuálně je podle svých slov pro kulturistiku a to, aby vybojoval osmý titul, zapálenější než kdykoliv předtím. Podotkl také, že to, jak se všichni dopředu soustředí na jeho střed těla, s nímž měl na své zatím poslední soutěži značné problémy, považuje za směšné. Zaprvé by si přál, aby se lidé stejně soustředili i na slabiny dalších závodníků a zadruhé ví, že všechno na jeho postavě bude, jak být má. Jinak by se nikdy nevracel. Zároveň si ale uvědomil, že kritika fanoušků, která se na jeho adresu často snáší, nutně nemusí znamenat nějakou nenávist. Jde o to, že od něj zkrátka jako od sedminásobného šampióna Mr. Olympia lidé očekávají víc. Aktuálně nepřemýšlí o deseti titulech jako v minulosti a soustředí se na ten osmý. Koneckonců bez osmého titulu nemůže být devátý ani desátý. Podle toho, jak dominantní letos na pódiu bude, si stanoví další cíl. Několikrát zopakoval, že si na letošní Olympii nejde pro nic jiného než pro vítězství. V Orlandu prý je proto, aby ze soutěže odešel jako ikonická postava sportu, který miluje.

Phil Heath na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2020 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

Dexter Jackson

Když jsme u ikonických postav profesionálního bodybuildingu, nejde nenavázat u Dextera Jacksona. Šampión Mr. Olympia 2008 a vítěz dalších osmadvaceti profesionálních soutěží se chystá startem na své jednadvacáté Olympii ukončit zcela výjimečnou sportovní kariéru. To, jak dlouho si tento v současnosti už jednapadesátiletý Američan dokázal držet špičkovou výkonnost, a to, kolik triumfů v někdejší profesionální divizi IFBB a v dnešní profesionální lize IFBB Jima Maniona nasbíral, jej staví do zcela unikátní role. Dexter se před soutěží svěřil, že věří, že za to, že je stále schopen závodit na té nejvyšší úrovni, vděčí kombinaci mnoha faktorů. Své genetice, tomu, jak se o sebe stará, jak se stravuje a že stále miluje závodění a má potřebný drive. Posun Olympie z tradičního zářijového termínu až na dny 18. a 19. prosince mu prý hrál do karet, protože si po startu na březnovém Arnold Classic mohl dostatečně odpočinout. V tréninku přitom i tentokrát znovu využíval elektro stimulaci pod dohledem bývalého profíka Brada Rowa. Ovšem s tím rozdílem, že zatímco v minulosti ji zařazoval jenom při tréninku stehen, tentokrát tomu tak bylo i během procvičování dalších svalových skupin. Zmínil se také, že si myslí, že kdyby chtěl, mohl by klidně absolvovat ještě třeba pět dalších Olympií. Chce ale odejít na vrcholu a do toho, aby se se závoděním rozloučil v nejlepší možné formě, vložil hodně úsilí. Nakousl také, že už má plán, co chce dělat v kulturistickém důchodu. Již dva roky pracuje na vlastní řadě suplementů a nemůže se prý dočkat, až ji spustí.

Dexter Jackson na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2020 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

William Bonac

Brandon, Phil a Dexter představují borce, kteří na Mr. Olympia už dokázali zvítězit. Kromě nich se ale letošního ročníku této soutěže zúčastní také její další někdejší medailisté. Vloni stříbrný Nizozemec William Bonac na tiskovém mítinku prozradil, že před nějakými čtrnácti měsíci na Mr. Olympia 2019 závodil s hmotností pohybující se jenom kolem 100 kg, na čemž svůj podíl měla skutečnost, že ke klání nastupoval se zraněním, kdy kvůli poškozenému nervu pořádně necítil jedno stehno. Letos by to ve Williamově podání mělo být trochu jiné kafe a dva dny před vstupem na pódium mu displej váhy ukazoval 106 kg. Bonac také připomněl, že s výjimkou Phila všechny další hvězdy soutěže už porazil, a dodal, že se mohutnějších borců nebojí. Nechá je prý mezi sebou bojovat, aby sám ze soutěže proklouzl s trofejí.

William Bonac na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2020 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

Mamdouh Elssbiay

Mamdouh Elssbiay ve startovním poli letošního ročníku Mr. Olympia bude jediným borcem, který si možnost nastoupit k této soutěži nevybojoval přímo na pódiu. Možnost zapojit se do bojů na Olympia Weekendu 2020 získal díky speciálnímu pozvání. Že jej obdržel, pro něj hodně znamená, protože to vypovídá o tom, že je jedním z důležitých chlapů ve hře. Poděkoval za něj jak Danu Solomonovi, tak Jakeu Woodovi. Plusem pro těžkotonážníka, který si díky své mohutnosti vysloužil přezdívku "Big Ramy", bezesporu je, že pro tentokrát vydržel u jednoho specialisty na předsoutěžní přípravu. Stejně jako před letošním Arnold Classic se znovu spoléhal na vedení Chada Nichollse. Uvedl dokonce, že s Chadem bude pracovat tak dlouho, dokud v něj Nicholls bude věřit. V posledních týdnech před soutěží se mu zároveň ale o další veškerý servis v zámoří staral Dennis James, s nímž spolupracoval už v počátcích profesionální kariéry a se kterým ho pojí přátelství. Elssbiay, který v den tiskové konference podle svých slov vážil 131,5 kilogramu, uvedl, že se letos Olympie účastní hlavně pro své fanoušky ze Středního východu. Chtěl by jim dopřát to, že borec z jejich regionu se na Mr. Olympia dočká vítězství.

Mamdouh Elssbiay na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2020 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

Hadi Choopan

Hadi Choopan ani na tiskové konferenci nezapomněl poděkovat svým manažerům Mahdimu a Hadimu Parsafarovým, kteří mají ještě spolu s jeho trenérem Hanym Rambodem lví podíl na tom, že se byl z Íránu schopen do zámoří na letošní Olympii vůbec dostat. Jasno o tom, že o účast na Mr. Olympia 2020 nepřijde, nebylo takřka od poslední chvíle. Přesto se Hadi na soutěž připravoval bez jakéhokoliv plánu "B" a do přípravy tak dal úplně všechno.

Hadi Choopan na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2020 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

Akim Williams

Masivní americký profík Akim Williams se svěřil, že se před letošní Olympií cítí zatím nejvíce pod tlakem. Hodně lidí od něj totiž očekává dobrý výsledek. On sám se přitom taky rozhodně nechce jenom zúčastnit a naopak pomýšlí na první vyvolávání. Na soutěž jej opět připravoval Oscar Ardon, který s ním bude i v Orladu. Pod jeho vedením se snažil hodně zapracovat na dvojitém bicepsu zezadu, který dosud nepatřil k jeho nejlepším pózám. V přípravě prý tentokrát zkusil několik nových věcí, které nikdy nedělal, a věří, že se mu to v pátek večer během prejudgingu vyplatí.

Hunter Labrada

Syn legendárního stříbrného medailisty Mr. Olympia z let 1989 a 1990 Leeho Labrady Hunter před svou první účastí na Olympii věří, že je na cestě k tomu, aby na pódium proti svému vítězství z Wings of Strength Tampa Pro přinesl podstatné zlepšení. Rozhodčím by tentokrát měl předvést mohutnější horní polovinu těla, a hlavně lepší připravenost. Věří, že lepší než v Tampě byl už dva týdny před Olympií. V přípravě na Mr. Olympia 2020 se údajně skoro vůbec necítil pod tlakem, protože tohle je jeho první soutěž, které se účastní s tím, aniž by se očekávalo, že na ní zvítězí. Jedním dechem ale dodal, že pokud by se neumístil v top 10, cítil by obrovské zklamání a bral by to jako své selhání. Ve skutečnosti pomýšlí na ještě lepší výsledek než jenom na umístění v první desítce. Na otázku, vedle kterého soupeře jej bude těšit nejvíce stát, odpověděl, že jím je Dexter Jackson. Na soutěž Huntera znovu připravoval Andrew Vu, ale samozřejmě, že mu pomáhal i jeho otec. Labrada Jr. přitom věří, že by si cestu ke kulturistice našel i nebýt toho, že Lee byl sám špičkovým závodníkem. Má pro ni totiž genetiku. Navíc mu evidentně nechybí ani ambice a potřebné sebevědomí. Zmínil se totiž, že v pětatřiceti letech chce buďto vážně bojovat o titul Mr. Olympia, anebo ho už dokonce obhajovat. Teď je mu osmadvacet, tak uvidíme, kde Hunter bude za sedm let.

Moderátoři tiskové konference Bob Cicherillo a Shawn Ray (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

Iain Valliere

Kanadský těžkotonážník Iain Valliere před svou druhou účastí na Olympii připomněl zajímavou a trochu úsměvnou věc. Ačkoliv je vítězem letošního New York Pro a na kontě má 14. místo z Mr. Olympia 2018, k soutěži bude o tomto víkendu nastupovat jako největší "lúzr" své rodiny. Jeho manželka Melissa totiž na Figure Olympia 2019 skončila dvanáctá, jeho švagr Chris Bumstead vloni zvítězil na Classic Physique Olympia a Chrisova partnerka Courtney King je vítězkou Bikini Olympia 2016. Jeho hlavním cílem tak bude lepší než dvanácté místo, aby překonal minimálně Melissu.

Antoine Vaillant

Iainův krajan Antoine Vaillant před soutěží mluvil o tom, že nikdy pro nic nepracoval tak tvrdě jako v této přípravě na svou první Olympii. Snad pouze s výjimkou toho, když se snažil přestat s užíváním drog. Kdyby kulturistika byla počítačová hra, pak si v ní letos nastavil tu největší obtížnost, když poslední tři týdny před závody takřka každý den v pět ráno absolvoval lekci pózování pod vedením Flexe Wheelera. Flex se přitom zdaleka nespokojil jenom s několika pózami a Antoine si prošel pořádnou torturou. Vaillant věří, že proti svému vítěznému vystoupení na California Pro bude tentokrát mohutnější, vyrýsovanější a bude lépe pózovat. Celkově chce být zase o něco lepším kulturistou. Samozřejmě, že chce porazit některé top borce a být v prvním vyvolávání, ale nejdůležitější pro něj je, že k soutěži bude nastupovat s tím, že do přípravy dal sto procent a nemohl udělat nic víc. Na pódiu Olympie bude prý pózovat tak, jako by na tom závisel jeho život!

Tři šampióni Mr. Olympia Phil Heath, Brandon Curry a Dexter Jackson (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

Regan Grimes

Třetí Kanaďan do party Regan Grimes se Olympie Weekendu letos sice zúčastní už podruhé, ale poprvé to bude v královské kategorii open, když zde v roce 2018 startoval na Classic Physique Olympia. Classic physique pro něj bylo něco, co si chtěl zkusit, protože se mu tato kategorie líbí. Ale přesto cítí, že doma je mezi těžkotonážníky. Letos závodil hodně a absolvoval vlastně podobnou evropskou tour, jako tomu bylo u profíků zvykem v 90. letech. Závodění má rád a tohle časté soutěžení mu pomohlo lépe poznat jeho tělo. Jeho cílem je představit se na Olympii ostřejší, než tomu bylo před několika týdny na Wings of Strength Romania Muscle Fest Pro, kde si díky vítězství s předstihem zajistil už také kvalifikaci na Mr. Olympia 2021. Před svou letošní účastí na Olympii nemá žádná konkrétní očekávání týkající se umístění. Chce si to zkrátka rozdat s dalšími soupeři a vidět, jak si proti nim stojí.

Kamal Elgargni

Dosud jsme se věnovali pouze borcům, kteří v rámci letošního Olympia Weekendu budou závodit na Mr. Olympia. Pojďme se ještě podívat za některými účastníky Olympia 212 Showdown, přičemž začít samozřejmě nemůžeme u nikoho jiného než u loňského šampióna Kamala Elgargniho. V současnosti už devětačtyřicetiletý kulturista, který soutěžní plavky navléká od roku 1994, na Floridu přicestoval již nějaké tři měsíce před soutěží. Zde se připravoval v posilovně Jamese "Flexe" Lewise The Dragons Lair. V době, kdy měl mít trénink, měl celé fitko s "Flexem" jenom pro sebe, což mu umožnilo se stoprocentně soustředit. Věří, že se díky svému dlouhému tréninkovému kempu v USA proti loňsku hodně zlepšil, a to, že do zámoří vyrazil takto brzy, považuje za nejlepší věc, jakou mohl udělat. Zatímco vloni před Olympií navážil 93,5 kg, letos to bylo asi o 2,5 kg více.

Kamal Elgargni na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2020 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

Derek Lunsford

Na Olympia 212 Showdown v posledních dvou letech stříbrný Derek Lunsford zmínil, že hodně lidí stále mluví o jeho loňském vystoupení. Ale to bylo před dlouhou dobou a on je především nadšený ze své letošní účasti na této soutěži. V tomto roce prý vzal objemovou fázi přípravy velmi vážně. Podle jeho trenéra Jamese Browna se hodně zaměřili na zlepšení ramen a paží, které sice Derek neměl špatné, ale chtěli, aby se vyrovnaly jeho zádům. Hodně se také soustředili na připravenost. Vloni upřednostnili plnost svalů, což jej stálo menší ostrost v semifinále. Tentokrát si chtějí být jisti, že u Dereka žádnou přebytečnou vodu v podkoží nenajdete. Brown také připomněl, že Derek za sebou má pouze několik soutěží a kulturistické zkušenosti tak sbírá na největších závodech pro svou kategorii. Nachází se tak ve zcela jiné pozici než řada jeho soupeřů, kteří museli absolvovat často desítky soutěžních startů, než se na pódium Olympie vůbec dostali.

Derek Lunsford na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2020 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

George Peterson

George Peterson se letos Olympia 212 Showdown na rozdíl od Dereka s Kamalem zúčastní poprvé v kariéře. Přesto na Olympia Weekendu není žádným cizincem, když zde v posledních třech letech figuroval ve startovním poli Classic Physique Olympia. S opouštěním classic physique, pro které se letos rozhodl, se jenom přesvědčil o tom, jak moc jeho tělo chce růst. V přípravě na závody v Tampě, kde se na Olympia 212 Showdown 2020 před několika měsíci kvalifikoval, se soustředil hlavně na plnost svalů, protože si chtěl být jistý, že nebude vypadat vedle dalších borců příliš subtilně. To možná mělo vliv na to, že nezávodil tak brutálně připravený, jako tím byl známý právě v classic physique. Teď věří, že na Olympii přinese svou dosud nejlepší kombinaci připravenosti a plnosti.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

19.12.09:09Muriel - Brandon s Giftom sa nevedia dohodnúť kto z nich dvoch vyhr..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie