Zapečené brambory nikdy nezklamou a lze je připravit prakticky na tisíc způsobů. Kromě obvyklé masové kombinace můžete ale zkusit i odlehčenou variaci, která místo masa obsahuje balkánský sýr a navíc ještě dýni, která jídlu dodá zase víc krémovitosti. Podle chuti potom můžete přidat i další oblíbené suroviny a samozřejmě přidat i kus libového masa nebo šunky.
Cena: cca 30 Kč za porci
Doba přípravy: 30 minut příprava + 40 minut pečení
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 1 cibule (střední kus)
- 1 menší dýně Hokkaidó
- koření - sůl, kmín drcený, kari, petrželka sušená, pažitka sušená, libeček sušený, paprika sladká mletá
- 1 lžička francouzské hořčice (nebo dijonské hořčice, máte-li rádi ostřejší)
- 2 velké stroužky česneku
- 3 vejce (velikosti M)
- 80 ml polotučného mléka
- 200 g balkánského sýra
Postup:
1. Připravíme si všechny ingredience.
2. Brambory umyjeme a dáme je vařit i se slupkou do hrnce s osolenou vodou. Vaříme do poloměkka, stačí cca 20 minut podle velikosti brambor (brambory se budou dopékat v troubě, takže ještě změknou).
3. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Dáme zatím bokem.
4. Dýni umyjeme, rozpůlíme a vydlabeme vnitřní část se semínky.
5. Z vydlabané dýně odkrojíme nožem povrchové defekty na slupce. Pokud je dýně hezká na pohled a nemá poškozenou slupku, neloupeme ji vůbec. Dýni následně nakrájíme na menší kostky.
6. Dýni společně s cibulí přemístíme do většího pekáče nebo zapékací misky. Nádobu můžeme vyložit pečicím papírem, pokud se při pečení připaluje (ušetříme si tak i čas při čištění).
7. Mírně předvařené brambory scedíme a do hrnce napustíme studenou vodu. Brambory necháme chvíli vychladnout a poté je oloupeme.
8. Oloupané brambory nakrájíme na menší kostky.
9. Brambory přidáme do pekáče k dýni a cibuli.
10. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek.
11. Dochutíme kořením (můžete použít jakékoliv vlastní podle chuti) a osolíme.
12. Vše promícháme.
13. Do pekáče přidáme hořčici.
14. Vejce rozklepneme do většího hrnku.
15. Do hrnku k vejcím přilijeme mléko, lehce osolíme a důkladně prošleháme vidličkou na kompaktní hmotu.
16. Vaječnou směs nalijeme ke všem surovinám v pekáči.
17. Jako poslední přichází na řadu balkánský sýr. Sýr si rukama rozdrolíme na menší kousky a přidáme do pekáče.
18. Vše opět důkladně promícháme. Podle chuti ještě osolíme (se solí to nepřeháníme, balkánský sýr směs také osolí).
19. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme 40 minut na 180 stupňů.
20. Po vychladnutí podáváme.
21. Dobrou chuť! :-)
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
brambory pozdní |
1000 g |
3900 kJ |
20,0 g |
1,5 g |
206,0 g |
cibule |
120 g |
217 kJ |
1,3 g |
0,1 g |
11,2 g |
dýně Hokkaidó |
300 g |
465 kJ |
6,0 g |
0,7 g |
27,0 g |
hořčice francouzská |
5 g |
26 kJ |
0,3 g |
0,3 g |
0,5 g |
česnek čerstvý |
2x 12 g |
128 kJ |
1,5 g |
0 g |
6,0 g |
vejce slepičí |
3x 55 g |
1056 kJ |
20,5 g |
18,0 g |
1,5 g |
mléko polotučné |
80 g |
158 kJ |
2,7 g |
1,2 g |
3,9 g |
balkánský sýr |
200 g |
1952 kJ |
30,0 g |
36,0 g |
6,0 g |
celkem |
1894 g |
7902 kJ |
82,3 g |
57,8 g |
262,1 g |
porce (1/4) |
474 g |
1976 kJ |
21,0 g |
14,5 g |
65,5 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek" či „To se mi líbí" v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!