Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Závodnice v bikiny fitness (II.) - rozhovory před MS juniorů 2020

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


MS JUNIORŮ 2020 - 23. - 26. 10. 2020, Rumunsko
Češi před MS juniorů:
nominace
David MakulaAnna ZdražilováAdéla UhrováTereza ZendulkováKamila BruknarováLucie HajduchováKateřina KuželkováSabina HorákováPetra Zvoníčková (video) • Julie Svitáková • Kristýna Berná Gabriela HejnáJasmína Voldánová
Info z MS juniorů:
z místa děnífotogaleriekompletní výsledky s body - 3 medaile!
Rozhovory s medailisty, očima:

V sobotu 24. října proběhne v rumunském městě Kluž šampionát s názvem Mistrovství světa juniorů, kam má momentálně namířeno 13 českých reprezentantů. V uplynulých dnech jsme Vám přinesli rozhovory s jediným mužským reprezentantem Davidem Makulou a mladou sympatickou fitnesskou Jasmínou Voldánovou. Představili jsme Vám také první trojici závodnic z kategorie bikiny fitness Kamilu Bruknarovou, Lucii Hajduchovou a Kateřinu Kuželkovou.

Dnes Vám přinášíme druhou část ze série rozhovorů s juniorskými bikinami, které jsme všechny měli možnost vidět na letošních domácích pohárových či mistrovských soutěžích. A všechny si z nich odnesly minimálně jednu zlatou medaili! Anna Zdražilová letos zazářila na mistrovství ČR, Adéla Uhrová porazila všechny juniorky na pražském Diamond Cupu a Tereza Zendulková převálcovala své soupeřky na Partner Cupu, který vyhrála dokonce absolutně. Domácí prkna už tedy děvčata dobyla, nyní je čas změřit síly se světovou konkurencí. Jak bojují závodnice s aktuálně panujícími nepříznivými podmínkami, se nám svěřily v rozhovorech níže a my jim za to děkujeme a přejeme mnoho štěstí na mistrovství světa!

V nejbližších dnech se můžete těšit na rozhovory s poslední trojicí bikin - s novou tváří bikiny scény Sabinou Horákovou a dvěma naopak zkušenými závodnicemi Kristýnou Bernou a Julií Svitákovou.

Desátou závodnicí kategorie bikiny fitness mířící do Rumunska je Petra Zvoníčková, kterou jsme s kamerou navštívili již v létě a Vy si můžete připomenout její trénink nohou v tomto článku. Šťastnou třináctku závodníků mířící do Rumunska doplňuje bodyfitnesska Gabriela Hejná, kterou jsme pro Vás vyzpovídali již po jejím medailovém úspěchu na mistrovství Evropy, kde vybojovala stříbrnou medaili v bodyfitness juniorek a bronz sklidila společně s Miroslavem Kubcem za svůj výkon ve smíšených párech.

jménokategorie
Anna Zdražilová bikiny fitness juniorek do 160 cm
Adéla Uhrová bikiny fitness juniorek do 160 cm
Tereza Zendulková bikiny fitness juniorek do 160 cm
Kamila Bruknarová bikiny fitness juniorek do 166 cm
Lucie Hajduchová bikiny fitness juniorek do 166 cm
Kateřina Kuželková bikiny fitness juniorek do 166 cm
Sabina Horáková bikiny fitness juniorek do 166 cm
Petra Zvoníčková bikiny fitness juniorek nad 166 cm
Julie Svitáková bikiny fitness juniorek nad 166 cm
Kristýna Berná bikiny fitness juniorek nad 166 cm

Anna Zdražilová

Vybrané úspěchy:

Partner Cup 2020 - 4. místo v bikiny fitness do 160 cm
Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters 2020 - 1. místo v bikiny fitness do 160 cm
GP Fitness Brno 2018 - 2. místo v bikiny fitness do 165 cm
Partner Cup 2018 - 3. místo v bikiny fitness do 164 cm
Mistrovství ČR dorostu a juniorů 2018 - 1. místo v bikiny fitness juniorek do 164 cm

Aničko, toto je Váš první rozhovor pro Ronnie.cz. Mohla byste se našim čtenářům krátce představit?

Zdravím všechny čtenáře Ronnie.cz, jmenuji se Anna Zdražilová, je mi 20 let. Pocházím z vesničky poblíž Hranic na Moravě, ale studuji a pracuji v Brně. Závodím od roku 2018, je to moje vášeň a nejvíce mě baví to, co celková příprava obnáší, než se na pódium postavím.

Věnovala jste se sportu již odmalička? Kdy a proč přišel poprvé nápad obléct závodní plavky?

Byla jsem spíše oplácané dítko se zmrzlinou v ruce, ale 7 let jsem se věnovala aerobiku, který mi dal výbornou sportovní průpravu a nějaký svalový základ. Ve svých 17 letech jsem začala pravidelně navštěvovat fitko, kde mě oslovila úspěšná závodnice, trenérka Lenka Červená Bořutová, pod kterou jsem se na závody připravovala. Společně jsme dosáhly krásných umístění a moc jí děkuji za vše, co mi ze sebe předala.

Nedávno jste se zúčastnila Partner Cupu v Čelákovicích. Jednalo se o velice specifickou soutěž vzhledem k tomu, že probíhala v době nouzového stavu. Jak jste si Partner Cup užila Vy? Co vše bylo jinak oproti běžným soutěžím u nás?

Závody jsem si moc užila, chválím celkovou organizaci. Líbilo se mi rozdělení do bloků, jelikož jsme věděli přesnější čas, kdy půjdeme na pódium. Lišilo se to však celkovou atmosférou, protože se soutěž konala bez publika.

Nyní se připravujete ke startu na mistrovství světa. Bude to Vaše první zahraniční soutěž? Co vše už máte nachystáno na cestu a co ještě budete potřebovat zařídit?

Ano, bude to moje první zahraniční soutěž a moc se na ni těším. Děkuji svazu za příležitost reprezentovat Českou republiku. Ještě nachystaná nejsem, ale koneckonců věřím, že když budu mít sbalené plavky, podpatky a barvu, budu mít vše. (smích) Určitě si budu muset ještě vyřídit pojištění.

Na čem jste se snažila od poslední sezóny zapracovat? Jak?

Věřím, že od poslední sezóny se mi podařilo zlepšit svalový rozvoj i celkovou symetrii. Zařadila jsem těžké základní cviky a jedla dostatek kvalitních živin. Zapisuji si každý trénink i jídlo, jednoduše mě to tak baví a jsem v tom konzistentní. Ale určitě ještě prostor pro zlepšení vidím.

Přestože jsou v České republice aktuálně zavřená všechna fitness centra, velká část závodníků bojuje dál a v přípravě pokračuje v domácích podmínkách, ve sklepech či na workoutových hřištích. Prozraďte nám, jak tuto komplikaci řešíte Vy?

Jelikož jsme podobnou situaci zažili na jaře, tak věřím, že si každý z nás poradil a vyřešil to. Tak jsem hned oprášila pár jednoruček, osu a odporové gumy.

Chtěla byste na závěr někomu poděkovat za pomoc v přípravě či vzkázat něco našim čtenářům?

Určitě chci poděkovat rodině za podporu a lidem, kteří při mně stojí a fandí mi. V neposlední řadě Honzovi Machačovi, který mi vedl letošní přípravu a radil se stravou i tréninkem. Vám děkuji za příjemný rozhovor a všem ostatním - mějte se moc krásně!

Zpět na přehled


Adéla Uhrová

Vybrané úspěchy:

IFBB Diamond Cup Prague 2020 - 1. místo v bikiny fitness juniorek a 2. místo v bikiny fitness žen do 162 cm
IFBB Diamond Cup Ostrava 2019 - 4. místo v bikiny fitness juniorek od 21 do 23 let
Mistrovství ČR dorostu a juniorů 2019 - 1. místo v bikiny fitness juniorek do 164 cm a absolutní vítězství

Adélo, nedávno proběhlo v Praze mezinárodní klání IFBB Diamond Cup Prague, na kterém se Vám podařilo vybojovat hned dvě medaile! Jak jste si soutěž užila a jak z Vašeho pohledu probíhala?

Zdravím Vás i čtenáře Ronnie.cz, celý soutěžní den jsem si užila moc. Vše vyšlo tak, jak mělo, a díky příjemné atmosféře v backstagi se závodníky, kamarády a přítelem byl pro mě Diamond Cup v Praze jednou z nejkrásnějších soutěží. Z mého pohledu byly závody skvěle zorganizované i přes veškeré covidové opatření.

V čem se Vám podařila posunout Vaše letošní forma oproti loňské jarní sezóně?

Řekla bych, že téměř všechno. (smích) Cílem byla větší symetrie. Na vršek těla naplácat nějaké svalíky a nohy trošku zjemnit. Největší cíl ale byl přijít s dotaženou formou, protože to mi v předešlých sezónách opravdu chybělo. Myslím si, že se nám rozhodně povedlo udělat velký kus práce, a s trenérkou jsme více než spokojené s výslednou formou.

Nyní máte těsně před startem na mistrovství světa. Jak člověk dopadne na soutěži, je vždy obtížné odhadnout, s jakým výsledkem z MS byste ale byla Vy sama pro sebe spokojená?

Na závody nikdy nejedu s představou konkrétního umístění. Obdivuju závodníky, kteří tam jedou s myšlenkou „jdu to vyhrát“, protože tam moje sebevědomí ještě nedosáhlo. Určitě to jde znát na prezentaci závodníka na pódiu, když tam nastoupí jako vítěz. Já na závody jedu s myšlenkou, udělat vše pro to, abych dopadla co nejlépe. Pokud ale rozhodčí rozhodnou v můj neprospěch, rozhodně se z toho nehroutím. Vždy mě to motivovalo makat ještě víc, přijít lepší a být jednou konkurence schopná vítězce.

S Vaší přípravou Vám, tuším, pomáhá trenérka Daniela Bečková. V čem vidíte největší pozitiva Vaší spolupráce? Je na Vás přísná?

Danča je zlatý člověk. Nejvíc si na ní cením toho, jak je lidská, a snaží se být šetrná k tělu. Rozhodně jsem se díky naší spolupráci naučila jíst. Sama jsem nechápala, na jak vysokých makrech dokážu hubnou oproti tomu, na co jsem byla zvyklá. Nejen ve stravě, ale i v tréninku jsem se rozhodně měla co učit. Přísná na mě rozhodně není a to mi naprosto vyhovuje. Snažím se dodržovat vše, jak mám, pokud je nějaký problém, tak spolu komunikujeme a vše vždy bez problému vyřešíme.

Jestli se nepletu, v bikiny fitness závodíte od docela nízkého věku a už nyní máte na kontě docela dost startů na domácích i mezinárodních soutěžích. Co Vás tenkrát přivedlo k nápadu zkusit bikiny fitness a jak na tyto začátky vzpomínáte?

Řekla bych, že jsem poměrně ambiciózní člověk a nestačilo mi si jen tak cvičit ve fitku. Chtěla jsem se posouvat a překonávat sama sebe. Koukala jsem na profily závodnic a lepila si jejich fotky na zeď jako motivaci. Tehdy to byl jen sen, ve který jsem upřímně nedoufala, že by se stal skutečností. Když se zpětně podívám na celou moji cestu, nelituji jediného rozhodnutí. Všechny dobré, ale i špatné zkušenosti mě posunuly tam, kde jsem teď.

Každý závodník se nyní potýká s komplikací v podobě zavřených fitek. Jak tuto překážku překonáváte Vy?

Mě naštěstí zachránil brácha, který už pár let odmítá chodit do fitka, takže si nakoupil plno vybavení domů. Fitko to sice není, ale lepší než cvičení s vlastní vahou a gumičkami.

Mockrát děkuji za rozhovor, chtěla byste v závěru někomu poděkovat či vzkázat něco našim čtenářům?

Rozhodně chci poděkovat trenérce Daniele Bečkové za úžasný kus práce, který jsme spolu udělaly, a věřím, že ještě nekončíme. Velký dík taky patří mému sponzorovi Fit-Pro Czech, díky kterému mám tu nejlepší suplementaci a oblečení po celou dobu příprav. Nakonec bych chtěla poděkovat příteli, rodině a kamarádům za neuvěřitelnou podporu, protože všichni víme, jak těžký život se závodníkem může být. (smích)

Zpět na přehled


Tereza Zendulková

Vybrané úspěchy:

Partner Cup 2020 - 1. místo v bikiny fitness do 160 cm a absolutní vítězství
BFC Adel Cup 2018 - 2. místo v bikiny fitness do 162 cm
GP Fitness Brno 2018 - 1. místo v bikiny fitness do 165 cm, 1. místo v bikiny fitness juniorek do 166 cm a absolutní vítězství
Partner Cup 2018 - 2. místo v bikiny fitness do 158 cm

Terezo, můžete nám pro začátek prozradit, jak jste se dostala ke sportu a co Vás poprvé přivedlo do posilovny?

Krásný den Vám i čtenářům. Ke sportu a pohybu obecně jsem se dostala už jako malá. Ve 4 letech jsem začala dělat balet a to se se mnou táhlo až do nějakých 12 let, kdy jsem nastoupila na konzervatoř, ze které jsem ale už po roce odešla. Puberta, hormonální změny a nedostatek pohybu znamenaly poměrně velkou změnu postavy, a tak jsem se brzy začala zajímat o to, jak vypadám. To byl asi ten prvotní impuls. Ze začátku jsem si našla trenérku v pražském Victory Fitness, kam jsem chodila během toho, co jsem studovala v Praze a bydlela na internátě. Řekla bych, že tam to začalo. Nejen, že jsem získala zase nějaký směr a smysl v životě, ale taky jsem byla obklopená lidmi, o kterých jsem do té doby nevěděla. Potkávala jsem tam různé závodníky, a i když jsem na začátku moc o bikiny fitness nevěděla, postupně jsem do toho spadla.

Kdy přišel první nápad postavit se na soutěžní prkna?

Upřímně si nepamatuji, kdy přišla ta samotná myšlenka, ale vím, že jsem jednou sebrala odvahu kontaktovat trenérku a závodnici Adélku Storzerovou (teď už Ničajevskou), kterou jsem právě vídala ve fitku v Praze, s tím, jestli by mi pomohla s přípravou. V té době mě hodně podpořila rodina, zejména moje mamka, která mi nedala prostor na pochyby. A tak se nějak stalo, že jsem se v roce 2018 začala připravovat na první závody.

Jsou závodnice, které objíždí desítky soutěží ročně. Vy přesto, že sklízíte na soutěžích jen úspěchy, máte za sebou od Vaší první sezóny teprve čtvrtou soutěž. Rok 2019 jste vynechala úplně. Je nějaký důvod, proč Vás na pódiu přes Váš očividný talent nevídáme tak často?

Děkuji za krásná slova chvály, ale nejsem si jistá, že mám talent. Právě proto jsem se po prvních závodech v roce 2018 rozhodla, že potřebuji čas pro výrazné zlepšení. Věděla jsem, že potřebuji víc odtrénovat, víc poznat své tělo a víc se naučit o sobě. Možná mám na sebe i přehnané nároky, a tak jsem pořád měla pocit, že se neposouvám a nezlepšuji. Na druhou stranu díky tomu, že trénink a celý ten proces miluju, to uteklo jako voda. Troufám si říct, že mi to prospělo, ať už z hlediska příbytku nějakých těch svalů, tak z hlediska nabrání nových zkušeností, protože většinu času si trénink a stravu řeším sama. Vyzkoušela jsem si i přístupy jiných závodníků, za což jsem vděčná, ale nakonec se vždycky vracím k tomu, že to chci udělat po svém. Jsem v tom hodně tvrdohlavá, tak doufám, že do budoucna najdu někoho, kdo mě povede správným směrem, protože závodění není jen o trénování a makrech. Mentální stránka tohoto sportu je stejně tak složitá a důležitá a tam, si myslím, mám také ještě dost mezer.

Nyní Vás čeká start na Vaší první mezinárodní soutěži. Jak jste spokojena s formou?

Zcela upřímně, vůbec jsem v tohle nedoufala, a i když mám velký respekt před soutěží jako je MS, vím, že tenhle krok mi otvírá dveře do světa, kam jsem se postupně chtěla dostat. Co se týče formy, je to klišé, ale musím to říct - nikdy nebudu spokojená. Jeden můj dobrý kamarád Peťa mi už zakazuje hodnotit svojí formu, protože to prý nedokážu. Takže to nechávám na rozhodčích a sama se snažím jen o to být co nejlepší.

Na které partii se Vám podařilo od posledních závodů udělat největší progres? A který konkrétní cvik či jaký tréninkový princip Vám na ni zabral?

Myslím, že to budou ramena, na která se mi povedlo trošku hmoty přidat. Nedokážu říct, jaký konkrétní cvik mi nejlépe zabral, protože se na to koukám spíš víc komplexně, ale řekla bych, že mi dost sedl styl trénování svalové partie 2x týdně. Myslím si, že můj styl tréninku není ten nejlepší a nejefektivnější, ale jelikož mě to tak opravdu baví a věřím tomu, tak to pořád nějaké výsledky má.

Ač před několika dny fitness svět opět schytal ránu v podobě zavřených posiloven, Vám se daří s touto překážkou bojovat a zůstávat pozitivní. Prozraďte nám, jak řešíte tréninky v tomto období a jaký to má vliv na Vaši přípravu?

Ne vždy se mi to daří, ale jelikož mám kolem sebe skvělé lidi, tak to ani jinak nejde. Nějaké vybavení mám doma, nějaké nám popůjčovali známí a teď v závěru jsem mohla něco odtrénovat i v privátním fitku, za což jsem neskutečně vděčná. Tréninky nejsou ideální a chybí mi domácí fitko Bcross Gym, tak se modlím, abychom se tam brzy mohli vrátit.

Co nebo kdo je Vaší největší motivací v těch náročnějších dnech přípravy? Zažíváte vůbec takové krize?

Opět to bude asi znít jako klišé, ale já sama jsem sobě motivací. Nikdo jiný mi totiž nemůže pomoci tak, jako já dokážu pomoct sama sobě. Rozhodně mě žene vpřed i podpora nejbližších, ale obecně se na externí motivaci nespoléhám. Co se týče krizí, těch bylo. Většinou to byly chvíle, kdy jsem nevěřila, že na to mám, a v těch chvílích mi nejvíce pomáhá přítel, který je možná i mým soukromým psychoterapeutem. (smích)

Je nějaký cíl či směr, kterým byste se chtěla ve Vaší bikiny fitness kariéře ubírat?

Chvíli jsem váhala, zda si vůbec můžu dovolit to napsat a říct nahlas, ale koneckonců sny máme téměř všichni. Mým snem a cílem je stát se profesionální závodnicí a postupně se propracovávat. Jednou bych ráda svoje zkušenosti zužitkovala a připravovala závodnice sama, ale to už je opravdu hodně do budoucna.

Mockrát děkuji za rozhovor. Chcete touto formou před závody někomu poděkovat či sdělit něco našim čtenářům?

Rozhodně využiju šance a jako první poděkuji všem za neskutečnou podporu. Zejména to ale bude mojí rodině a nejbližším, kteří to se mnou celé sdílí. Vypíchnu znovu přítele Matěje, který je se mnou denně a má to se mnou těžké. (smích) Obrovské díky patří hlavně mamce, která je mi velkou podporou a bez které bych na žádné závody nikdy nešla. V neposlední řadě jsou to přátelé z fitka Verča, Domča a Kamča, kteří mi teď v závěru také hodně pomáhají. Když nad tím přemýšlím, je tolik jmen, která mě napadají, a tak můžu jen říct, že jsem neskutečně vděčná za to, jaké lidi kolem sebe mám, a za příležitost reprezentovat ČR na mistrovství světa. Doufám, že nezklamu. Děkuji i Vám za rozhovor.

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie