Reklama:
BRZY KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Ještě 8 příchutí na výběr! Více zde.

Rozhovory s vítězi Mistrovství ČR ve street workoutu 2020

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Ohlédnutí za Mistrovstvím ČR ve street workoutu 2020

Letošní Mistrovství republiky ve street workoutu se konalo v Benešově, a to v sobotu 15. srpna. Závodily celkem tři kategorie - ženy, muži do 75 kg a muži nad 75 kg. Vítězové jednotlivých kategorií kromě mistrovského titulu získali také právo reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v Moskvě. Kdo do Moskvy pojede? Budou to Veronika Szabóová, Patrik Černý a nováček v závodním workoutu Miroslav Špicar. Níže Vám přinášíme rozhovory se všemi čerstvými vítězi MČR.


Veronika Szabóová - mistryně ČR ve street workoutu 2020

Verčo, velká gratulace k vítězství na MČR! Mám pocit, že pořád gratuluju jen tobě. Není to už trochu nuda pořád vyhrávat? (smích) A jdeš už do závodu s tím sebevědomím, že mistryní republiky už jsi přece byla a hned několikrát?

Moc děkuji! Popravdě nejsi první, kdo se na tohle ptá. Tak děkuji za možnost se k tomu vyjádřit takhle veřejně. Vzhledem k tomu, že neproběhlo tento rok mnoho soutěží, mohly jsme tedy jen odhadovat, na jakém levelu budou ostatní soutěžící. V žádném sportu není závod předem vyhraný a jako v dalších sportech hraje i v tom našem obrovskou roli psychika a ta dostává mnohem víc zabrat, když jdete do soutěže z pozice jasného favorita, který má obhajovat titul, než pozice jiné, protože je očekáván perfektní výkon. Psychická část přípravy je stejně důležitá jako ta fyzická. V přípravě jsou samozřejmě i tréninky a okamžiky, kdy se nedaří, to je přirozené. Potom ale myšlenka, že když už jsem to zvládla dvakrát, můžu to zvládnout znovu, je ohromně motivující. Tím teď nemyslím jen výhru, ale spíše celkovou přípravu a posunutí svých limitů.

Jaká je vlastně situace v českém ženském street workoutu. Objevují se občas nějaké nové tváře?

Letošní sezóna je výrazně ovlivněná koronavirovými opatřeními, proto doteď proběhly pouze dvě soutěže ve freestylu včetně MČR, kterých se zúčastnily české soutěžící. Nové tváře freestylu se objevují vcelku pravidelně, ale nejedná se většinou o tváře úplně nové, často jde o závodnice, které začínaly soutěžemi v sets and reps. Pro mě byla letos novou tváří Petra Kamínková, která na MČR zabodovala velmi jistým výkonem, a to především na stálkách a bradlech. Myslím, že se můžeme těšit, co předvede na dalších soutěžích.

Workoutu už se věnuješ šest let. Máš pro něj ještě pořád stejný zápal jako na začátku?

Zápal mám asi postupem času i větší. Jelikož se pro mě tento koníček vlastně stal částečně i prací, tak nejenže se chci zdokonalovat kvůli sobě, ale i kvůli svým klientům, a to jak z hlediska teoretických, tak i praktických dovedností. Je to nekončící proces a vždycky existuje další prostor pro zlepšení. Lidské tělo a pohyb mě asi nepřestane fascinovat a navíc se to všechno skvěle prolíná s fyzioterapií, kterou studuji.

Změnil se tvůj přístup k tréninku během doby, po kterou se workoutu věnuješ?

Vývoj mého tréninku souvisí právě se vzděláváním se jak v oblasti sportu, tak fyzioterapie. Nedílnou součástí mého tréninku je regenerace a kompenzace a tyto složky mám nyní určitě efektivněji nastavené, než tomu bylo dříve. Troufám si tvrdit, že to jsou právě ty součásti tréninku, které jsou dost často podceňovány, a jejich optimalizace nese ovoce.

Další změny v tréninku byly ovlivněny získanými zkušenostmi především z MS a také zkušenostmi s porotcováním soutěží, dále pak analýzou a kritickým, co nejobjektivnějším zhodnocením mých soutěžních setů.

Jak často trénuješ? A máš ve svých trénincích nějaký systém?

Snažím se trénovat 5 - 6x týdně 1,5 - 3 hodiny. Pokud to tělo a čas dovolí, někdy i dvoufázově. Do tréninkových jednotek ale počítám právě např. i kompenzace, mobilitu, strečink a jiné formy pohybu kromě street workoutu a kalisteniky - plavání, běh, jóga apod. Situace je samozřejmě jiná v předsoutěžním, soutěžním a přechodném období.

Snažím se poslouchat své tělo a popravdě málokdy jdu na trénink s představou konkrétního tréninku. Většinou improvizuji - za dodržení určité posloupnosti. Přesně předepsané počty opakování a sérií si připravuji pouze pro cviky, do kterých se musím trochu donutit.

Co považuješ momentálně za svoji nejsilnější stránku?

Řekla bych, že především ty zkušenosti, které jsem již zmiňovala. Co se týče silných stránek mých setů, tak dříve byly jednoznačně mojí silnější stránkou spíše statické a silové prvky. Snažila jsem se tedy více zaměřit na dynamickou část a myslím, že teď je mojí silnou stránkou kombinace síly i dynamiky. U některých atletů a atletek totiž převažuje jen jedna část a záleží přímo na pravidlech konkrétní soutěže, zda je některé dávána přednost. U MČR je vzhledem k tomu, že je pořádáno dle pravidel světové organizace WSWCF, požadována komplexnost, a tak by měly být oba dva pomyslné protipóly v rovnováze.

Povedl se ti během posledního roku nějaký výraznější pokrok, a pokud ano, v čem?

Výraznější bych úplně neřekla, progres už bohužel není tak rychlý, jako když jsem se workoutu začínala věnovat.

Jaký je v současné době tvůj vysněný prvek, který bys chtěla zvládnout, je-li takový?

Určitě zdokonalit planche, já ho totiž ve svém podání nazývám "pseudoplanche" (smích) a rozhodně s ním nejsem zdaleka spokojena.

S jakou součástí svého výkonu v Benešově jsi byla spokojená a co ti naopak třeba mohlo vyjít lépe?

Spokojená jsem byla především s dynamickými prvky, konkrétně se saltem z bradel a z hrazdy, které jsem na soutěži předvedla vůbec poprvé. Je to paradox, protože zrovna tyto dva prvky nejsou nijak extra náročné. Ale i když to tak ze záznamů asi nevypadá (doufám), tyto prvky pro mě vždy představují velký souboj v hlavě. Přestože je zvládám vcelku jistě, dynamické prvky vzad nikdy nebyly moje nejoblíbenější, takže jsou pro mě pokaždé výzvou.

V Benešově sis vybojovala právo zúčastnit se MS v Moskvě. Ty už jsi tam dvakrát byla. Pojedeš zas? A máš pocit, že letos tam můžeš předvést zase o kousíček víc?

Pokud to situace dovolí a MS se uskuteční, tak když do mě porota vložila takovou důvěru (tímto porotcům děkuji, vážím si toho moc), určitě pojedu a pokusím se ji nezklamat. Věřím, že letos by se mi mohl povést výkon o něco lepší než loni. Minulý rok jsem o tom moc nemluvila, ale dva týdny před MS jsem si mimo trénink nešťastnou náhodou přivodila lézi acromioclaviculárního skloubení a dlouhé hlavy bicepsu. Naštěstí ne vážnou, i když po MS jsem rehabilitovala půl roku, než se funkce obnovila na 100 %. Vypadly tak dva týdny nejdůležitějších příprav, kdy jsem původně chtěla ladit formu a které byly nahrazeny klidovým režimem a rehabilitacemi. Musela jsem upravit původně plánované sety a vyřadit riskantní prvky. Díky znalostem z oboru jsem věděla, co si můžu dovolit, abych si stav nezhoršila. Od značné části cviků jsem si musela dát pauzu až do dne samotného závodu, ale trénovala jsem alespoň alternativy těchto cviků. Vyplatilo se nevzdat to. Lidské tělo je opravdu neuvěřitelné a svalová paměť naštěstí nezklamala, i když např. výdrže ve vlajkách a jejich provedení byly mnohem slabší, než je můj standard.

Podle dostupných informací nebudou letos na MS váhové kategorie, pouze jedna absolutní, takže obhájení loňského stříbra ve střední váhové kategorii ani nebude možné. Uvidíme, zda se podaří alespoň obhájit absolutní 5. místo z minulého roku. Udělám pro to maximum.


Patrik Černý - mistr ČR ve street workoutu 2020 v kategorii mužů do 75 kg

Patriku, gratuluju k vítězství na letošním MČR. Kolik mistrovských titulů už sis vlastně vybojoval?

Děkuju moc. Celkem dva, v roce 2018 a tento rok, loňský se mi úplně nevyvedl, to jsem skončil na třetím místě.

Po svém vítězství na MČR v roce 2018 jsi v rozhovoru uvedl, že workout trénuješ skoro každý den, a když nemáš na trénink celé odpoledne, zajdeš si alespoň na 2 hodiny na nějaké hřiště poblíž. Trénuješ pořád s takovou intenzitou? Tělo to zatím dává?

Jo, jo, to pořád platí, samozřejmě někdy se nějaké zranění přihodí, ať už nějaké zlomeniny, nebo natáhlé šlachy apod., ale vždy jsem se vrátil k tréninku. Před mistrovstvím jsem měl cca 2 tréninky denně, takže bych řekl, že na počtu jsem trochu přidal.

Jsi studentem FTVS. Nakolik ti vědomosti, které získáváš ve škole, pomáhají v tréninku nebo v regeneraci?

Naneštěstí musím přiznat, že škola mi do mého tréninku nic nedává, ba naopak. Z plavání, atletiky a dalších sportů jsem spíše unavený a nemám pak sílu na svůj trénink.

Co nového ses naučil od minulého MČR a v čem ses zlepšil?

Určitě jsem trochu posunul stojky, kterým jsem se dost věnoval. Mám pocit, že jsem trochu vylepšil techniky jednotlivých cviků a celkově, když se dívám zpětně na videa z loňských ročníků, tak mi přijde, že estetika pohybů vypadá lépe. Jinak síla trochu také přibyla, ale v téhle fázi po letech cvičení už to jde dost pomalu.

Na MČR do Benešova jsi určitě jel se sebevědomím někoho, kdo už mistr republiky byl. Našel se vůbec někdo mezi soupeři, z koho jsi měl respekt?

Tak před soutěží jsem měl asi největší respekt z Petra Lešáka, bohužel nebyl v mé váhové kategorii. V roce 2018 jsme spolu šli poslední kolo o "absolutku", teď už do Moskvy na MS jedou vítězové obou váhových kategorií. Nicméně ve své kategorii jsem jako největšího konkurenta bral Bohdana Děmjaněnka.

Byl v Benešově nějaký závodník, který tě svými sety výrazněji zaujal?

Zaujal mě mladík, který vyhrál kategorii nad 75 kg, měl pestré, vyvážené, dynamické sety. V Česku jsou spíše k vidění převážně statické cviky, které jsou ale často opakovány, proto mě toto příjemně překvapilo. Samozřejmě na podobné úrovni měl sety Maksym Yatsuk, ale to je kamarád, se kterým běžně trénuji, proto mě jeho skvělé vystoupení nijak nepřekvapilo.

Kdo je ve workoutu tvá největší inspirace?

Nedá se říct jeden člověk, u každého se mi líbí něco trochu jiného, každý je odlišný, ale pokud bych měl jmenovat pouze jednoho, tak u mě stále přetrvává Daniels Laizans - ohromující komplexnost, která mě stále dost baví.

Jak jsi byl spokojený se svým výkonem na MČR? Bylo něco, co se ti nepovedlo podle představ?

Vlastně jsem byl poměrně spokojen, síla nebyla úplně tak, jak jsem si představoval po poctivém odpočinku, ale naštěstí to stačilo.

Získáním titulu mistra republiky sis vysloužil i možnost účasti na MS v Moskvě, kde už jsi jednou byl. Pojedeš znovu? A máš pocit, že čeští workouteři už začínají být konkurenceschopní v celosvětovém srovnání?

Samozřejmě, že pokud to půjde v současné situaci, tak rád pojedu. Určitě konkurenceschopní jsme. Jen je potřeba nezaostávat a stále doplňovat nové dovednosti, ve světě se hodně hodnotí komplexnost a té se právě snažím i já co nejvíce dosáhnout.


Miroslav Špicar - mistr ČR ve street workoutu 2020 v kategorii mužů nad 75 kg

Mirku, nejdřív velká gratulace k vítězství na MČR. Můžete se čtenářům Ronnie.cz, kteří vás neznají, na úvod představit?

Jmenuji se Miroslav Špicar, je mi 18 let. Jsem student sportovního gymnázia v Pardubicích, kde se věnuji atletice. Má atletická minulost je hodně dlouhá a troufám si říci, že i pestrá. S workoutem jsem původně začal jako s doplňkovým sportem, hlavně jsem se tedy věnoval atletice, ale postupem času mě cvičení s vlastním tělem tak pohltilo, že už jsem se nedokázal rozhodnout, co mě baví více. Atletika, nebo workout? Právě letos v červnu to byly 3 roky, co jsem začal s tímto typem cvičení, a musím říci, že čas opravdu letí.

Co vás motivovalo k tomu, že jste si vybral právě workout?

Na workoutu mě nejvíce baví komplexnost všech cviků a také se mi dost zalíbilo, že nejsem závislý na otvíracích hodinách posiloven, protože workout se dá dělat opravdu všude.

Kdy jste si řekl, že ve workoutu zkusíte i závodit?

Letošní sezóna pro mě byla opravdu zvláštní z toho důvodu, že mě od června provázelo zranění pravé nohy, konkrétně natržený zadní stehenní sval. Z tohoto důvodu jsem se nemohl zúčastnit atletických soutěží, a tak jsem si řekl že bych si chtěl vyzkoušet soutěžení ve workoutu. Společně s kamarády jsem se tedy vypravil na svou první soutěž, byl to workout battle v Lišanech, kde jsem těsně prošel kvalifikací, protože jsem neměl zkušenosti a nevěděl, jak to na těchto akcích chodí. V pochopení systému těchto soutěží mi velice pomohl můj dobrý kamarád Petr Lešák, který je ve workout battlech už velmi zkušený. Po kvalifikaci následovaly battly 1 vs. 1, kde jsem se dvakrát utkal se zahraniční konkurencí, která byla opravdu velmi kvalitní. Přesto se mi podařilo probojovat se až do finále. Ve finále jsem se utkal v battlu s Petrem Lešákem, který je neskutečný borec ve statických prvcích. Hned při prvním triku jsem si strhnul mozol, ale to mi už bylo jedno, už jenom to, že jsem se hned na první soutěži dostal do finále, pro mě bylo úžasné a nemohl jsem tomu uvěřit. Na svém prvním workout battlu jsem tedy skončil na 2. místě.

Krásný soutěžní start! Co jsou ve workoutu vaše silné a co slabší stránky?

Řekl bych, že mezi mé silné stránky patří hlavně kreativita ve freestylu. Myslím si, že některé mé prvky jsou opravdu zajímavé a porota je i dobře oceňuje, ne ale proto, že by byly extrémně náročné, ale protože nejsou jen tak k vidění a to je dělá jedinečnými. Mezi mé slabší stránky patří určitě statika, kterou bych chtěl do budoucna dost zlepšit, a také tomu teď přizpůsobím své tréninky.

Co považujete za svůj nejtěžší prvek a jak dlouho trvalo jeho zvládnutí?

Asi nejvíce jsem pyšný na flik do stojky, můj vysněný trik je však frontflip regrab, který bych se také chtěl do budoucna naučit. Počítám však s relativně dlouhou dobou, než tento trik zvládnu.

Jak jste byl spokojený se svým výkonem na MČR, co se povedlo, co nikoli a jak byste hodnotil kvality ostatních závodníků?

Se svým výkonem na MČR jsem spokojený, protože jsem během soutěže byl v naprosté pohodě a to se podepsalo i na mých výkonech, které byly téměř takové, jaké jsem si přál, bohužel ale ne úplně. Hodně mě mrzelo, že mi ve finále sklouzla double 360 z x-gripu, která následovala po alley hopu. Na druhou stranu jsem velice rád, že se mi hned na první pokus povedl již zmiňovaný flik do stojky.

Celkově jsem se svým výkonem velmi spokojený. Do této chvíle mi ještě úplně nedochází, co se mi povedlo, protože konkurence, ač nebyla úplně početná, byla hodně kvalitní. I přes menší počet závodníků se tu sešla špička workouterů z celé ČR. A finále? To byla opravdu bomba. Diváci povzbuzovali a vytvořili neskutečnou atmosféru, výkony mých soupeřů ve finále byly místy až nadlidské, takže určitě pochopíte, že jsem vítězství opravdu nečekal, a o to více to bylo krásnější.

Na MČR jste si vybojoval účast na MS světa. Pojedete? A pokud ano, co pro vás bude na MS největším lákadlem?

Rozhodně bych na MS světa velmi rád jel, takže doufám, že situace kolem pandemie nám to dovolí. Udělám všechno pro to, abych na MS světa předvedl co nejlepší výkon a dokázal, ať lidem, či sobě, že jsem si tuto šanci zasloužil. Největším lákadlem pro mě bude možnost se naživo setkat se svými idoly ve světě street workotu.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 34 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínIFBB Mr. Universe Prague 2024 - kompl...
moab (19:19) • Bejt jedním ze třiceti vítězů víceméně lokální soutěže... To má váhu.
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
moab (19:16) • Je fakt, že je to humus tohle mít dobrovolně na zádech.
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
Sidic (17:38) • Představ si, že lidi maj takový akné i bez věcí, protože je to vcelku přirozený mít akn...
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
Deny01 (16:08) • Mít vlivem věcí na zádech takový akné, tak se to aspoň snažím nějak zakrejt..
magazínIFBB Mr. Universe Prague 2024 - kompl...
Valasekjakub123 (14:49) • Jak je možné že na takové soutěži je mnohem méně závodníků než na Moravě? Tím počtem zá...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie