Reklama:

Dneska vařím já: Zapečené boloňské brambory

4.083 zhlédnutí
Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Hledáte ideální oběd do krabičky, který si můžete navařit dopředu hned na několik dní? Pak musíte vyzkoušet tento recept! Tyhle boloňské brambory jsou skvělou alternativou ke známé klasice se špagetami. Díky bramborám je příprava poměrně rychlá, nevšední a jídlo Vás díky vysokému obsahu vlákniny na dlouho zasytí. Tenhle bramborový nákyp je skvělý pro všechny, kteří si rádi připravují své jídlo dopředu do krabiček. Stačí jednou upéci, přendat do krabiček a máte na několik dní s obědem nebo večeří vystaráno.

Zapečené boloňské brambory

Doba přípravy: cca 65 minut (cca 25 minut samotná příprava, cca 40 minut pečení)

Potřebné ingredience (4 větší porce):

  • 800 g brambor (doporučuji použít větší brambory - půjde to rychleji)
  • 500 g libového mletého hovězího (při koupi masa si pohlídejte, aby se jednalo opravdu pouze o 100% hovězí)
  • 1 plechovka pasírovaných či drcených rajčat (400 ml)
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • cca 350 g mrkve (zhruba tři střední mrkve)
  • 120 g strouhaného Eidamu 30 %
  • 4 polévkové lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku z tuby (lze vynechat a nahradit větším množstvím pasírovaných rajčat)
  • 2 polévkové lžíce vody
  • sůl a pepř (případně další koření)

Postup:

Na začátek si připravíme všechny ingredience - brambory, hovězí maso, pasírovaná či drcená rajčata v plechovce, cibuli, tři stroužky česneku, 350 g mrkve, strouhaný Eidam, koncentrovaný rajčatový protlak, sůl a pepř.

Mrkve, cibuli, česnekové stroužky (a případně, pokud chcete, i cuketu) zbavíme slupky.

Teď už jenom nakrájíme cibuli, mrkve a cuketu na kostičky a česnekové stroužky nasekáme nadrobno.

Do pánve přidáme cca dvě polévkové lžíce vody a přendáme do ní maso.

K masu pak přidáme všechnu nakrájenou zeleninu.

Následně přidáme i pasírovaná či drcená rajčata a čtyři polévkové lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku.

Pak už jen přidáme sůl, pepř a případně další koření a směs necháme na nižším plamenu cca 15 minutek (může být i déle) probublávat.

Mezitím omyjeme brambory a nakrájíme je na cca 3 cm tenké plátky.

Polovinou nakrájených brambor pak vyložíme dno zapékacího pekáče (já používám pekáč o průměru 32 x 25 cm).

Brambory přelijeme směsí zeleniny a masa z pánve. Nelekejte se, pokud maso a zelenina nebudou ještě úplně hotové, dodělají se v troubě.

Na směs poklademe zbylou polovinu nakrájených brambor.

Pak už jen plnou formu posypeme nastrouhaným eidamem a necháme v troubě cca 40 minut při teplotě 200 stupňů Celsia péci.

Pro další zdravé, rychlé a chutné recepty neváhejte navštívit autorčiny webové stránky fitwithpetra.cz.


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny sacharidy tuky
brambory syrové800 g 709 kcal 16,0 g152,0 g 1,5 g
hovězí maso mleté (max. 15 % tuku) 500 g 968 kcal 95,0 g 1,0 g 65,0 g
pasírovaná rajčata400 g 90 kcal 5,0 g15,0 g < 1,0 g
cibule 1 ks 33 kcal 1,0 g 7,0 g < 1,0 g
česnek 3 stroužky 19 kcal 1,0 g 4,0 g 0 g
cuketa 1 ks 30 kcal 2,0 g 4,0 g 0,5 g
mrkev350 g 123 kcal 3,5 g26,0 g 1,0 g
koncentrovaný rajčatový protlak 4 lžíce 12 kcal 1,0 g 2,0 g 0 g
Eidam 30 %120 g 305 kcal 32,5 g0,5 g 19,0 g
celkem 4 větší porce 2289 kcal 157,0 g 211,5 g 87,0 g
porce 572 kcal 39,0 g 53,0 g 22,0 g


Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!


O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!



Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínLazar Angelov: Bral anabolické steroi...
moab (09:28) • Proč by to dělal? S vysokou pravděpodobností by končil v poli poražených, což by jeho b...
magazínJak se stát závodníkem v powerlifting...
Palec077 (07:23) • `Vykoná dřep s takovou hloubkou, kdy je střed kyčelního kloubu níže než vrchol kolene,...
magazínLazar Angelov: Bral anabolické steroi...
Arnold Strong (23:14) • A proc Angel nezavodil v nejake kategorii ?kvuli zdraví?
magazínJ&M podcast: Jak se bude letos dařit českým kulturistům?
Mikuc (10:44) • Díky za info. Půl hodinka bez komentu proběhlé soutěže je akorát.) Uvidíme, co sezóna p...
magazínNedožité sedmdesátiny legendy kulturi...
Ronnie (14:27) • Také bych byl moc rád, kdyby kniha vyšla letos, ale bohužel tím, jak je složitá situace...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2021 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2021 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra