Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Zemřel Harry Johnson,
šampión Mr. America 1959

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Není potřeba chodit kolem horké kaše a s klidem si asi můžeme přiznat, že poslední dva měsíce ve světě kulturistiky a fitness nestály za moc. Kvůli pandemii COVID-19 se už dlouhé týdny nezávodilo, posilovny byly zavřené, cestovat jde jenom obtížně a navíc fanoušky bodybuildingu během posledních několika dnů zasáhly zprávy o smrti účastníků Olympie Luka Sandoa, Mirosława Daszkiewicze a Joanny Thomas. Jakkoliv si nechceme hrát na nějakou černou kroniku, bohužel Vás dnes musíme informovat o tom, že navždy odešel další zajímavý závodník. Tentokrát však na rozdíl od Luka, Mirosława a Joanny jde o člověka, který nezemřel předčasně, ale dožil se úctyhodného věku šestadevadesáti let!

Řeč je o Harrym Johnsonovi, u nás sice možná neznámém borci, který si ovšem vzpomínku určitě zaslouží. Jedná se o šampióna AAU Mr. America 1959 a být vítězem tohoto klání ve čtyřicátých, padesátých, šedesátých a dokonce ještě i sedmdesátých letech něco znamenalo. Stačí se podívat na výčet jmen dalších vítězů těchto závodů. Na Mr. America kromě Johnsona dokázali uspět například i John Grimek, Clarence Ross, Alan Stephan, Steve Reeves, George Eiferman, Bill Pearl, Tom Sansone, Joe Abbenda, Bob Gajda, Dennis Tinerino, Boyer Coe, Chris Dickerson nebo Casey Viator.

Harry Johnson v době soutěžní kariéry


Harry Johnson v řeči čísel*
narozen: 25. listopadu 1923
zemřel: 30. dubna 2020
výška: 175 cm
hmotnost: 84 kg
obvod hrudníku: 122 cm
obvod pasu: 76 cm
obvod paže: 43 cm
obvod stehna: 64 cm


* Jedná se o údaje z měření, na které došlo během Harryho účasti na AAU Mr. America 1959. V objemu jeho hrudník dosahoval obvodu 128 cm a přes paže naměřil 46 cm!

Harry Johnson se narodil 25. listopadu 1923 v Atlantě. Odmala pro něj jednou z jeho největších inspirací byl jeho otec, který nekouřil ani nepil a naučil Harryho, aby se sám těchto špatných návyků zdržel. Harry chtěl už od teenagerovských let vždy sportovat. Věnoval se boxu a americkému fotbalu, a ačkoliv se v jeho době trénink s činkami pro sportovce považoval za něco zcela kontraproduktivního, sám se do něj v roce 1944 pustil. Jak sílil, rostly při tom i jeho sportovní schopnosti. Na poli kulturistiky pro něj vzorem byl především John Grimek, kterého Harry považoval za závodníka s ideální postavou. Brzy usoudil, že už je dost dobrý na to, aby si vyzkoušel své první kulturistické závody. Nejprve nastoupil k malé středoškolské soutěži, v roce 1947 se pak představil na pódiu Mr. Atlanta.

Do světa velké kulturistiky poprvé nahlédl v roce 1952, kdy si v konkurenci Zaba Koszewského, Mickeyho Hargitaye, Arta Zellera či Leroye Colberta připsal svůj první start na AAU Mr. America. Na soutěži, na které v jeho době chtěl uspět snad každý kulturista žijící ve Spojených státech, tehdy v konkurenci osmadvaceti soupeřů skončil šestnáctý. Od té chvíle se Harry pokoušel titul z Mr. America dobýt každou sezónu. Celkem blízko byl v roce 1957, kdy na soutěži skončil třetí a poprvé zde tak dosáhl na medaili. Ačkoliv se tím pro další ročník závodů zařadil mezi favority, nakonec k nim nastoupit nemohl, když jeho dcera onemocněla a on musel upřednostnit před závoděním rodinu. Že mu titul z velké soutěže stále unikal, Harryho samozřejmě trápilo a na závodech často žádal rozhodčí i novináře o radu, co má udělat, aby se konečně dostal na vítěznou vlnu. Odpověď zněla vždy stejně: "Potřebuješ víc svalů a přitom si zachovat své současné tvary a svalovou definici."

Harry Johnson v době soutěžní kariéry

V sezóně 1959 si Johnson tato dobře míněná doporučení vzal k srdci. V přípravě na AAU Mr. America trénoval pět dnů v týdnu a s ohledem na své časové možnosti tréninky absolvoval na svou dobu nezvykle rychle, když v posilovně strávil pokaždé "pouze" dvě hodiny. O to intenzivněji během nich ale pracoval. Do každého tréninku zařazoval šestnáct stejných cviků, které prováděl ve třech nebo čtyřech sériích. Výjimkou byly sedy lehy, které odcvičil ve dvou sériích po 500 opakováních. Během tréninku takřka neodpočíval, když jej za sebou chtěl mít co nejdříve. On a jeho sparingpartneři se navzájem snažili překonávat v nazvedaných kilogramech, opakováních i rychlosti, s jakou si prošli svými tréninkovými programy. Naznačili jsme, že se Harry snažil v posilovně příliš nezdržet, a měl k tomu dobrý důvod. Pracoval v továrně Lockheed Aircraft (ve své době byla největším dodavatelem leteckých armádních technologií v USA) jako nástrojař a k tomu si přivydělával ještě po večerech ve druhém zaměstnání, což mělo pravděpodobně co dělat s tím, že v té době už živil čtyři děti. Přes jeho pracovní vytížení se díky opravdu drsnému tréninkovému programu při výšce 175 cm propracoval k objemové hmotnosti 91 kg.

Když se den před startem na AAU Mr. America vydal ven, aby se před soutěží ještě trochu opálil, ale také nafotil nějaké snímky pro magazín IronMan, prozradil, že je proti své poslední soutěži asi o 7 kg mohutnější, když byl připraven na pódium nastoupit s hmotností 84 kg. Bylo přitom zřejmé, že si své tvary a definici z posledních let udržel a možná obojí dokonce ještě i zlepšil. Přesto samozřejmě vůbec netušil, že by mohl příští den na soutěži vybojovat titul, a spolu s redaktory IronManu už přemýšlel, co by na své postavě mohl ještě vylepšit pro příští rok. Právě to, že vůbec nepočítal s tím, že by snad mohl vyhrát, způsobilo, že Harry po vyhlášení výsledků vůbec nepobral, co se to právě stalo. "Večer 1. srpna se ve veletržním areálu v Yorku v Pensylvánii stala ta nejúžasnější věc. Za účasti téměř tří desítek nejlépe stavených mužů bojujících o titul se zde konala soutěž Mr. America. A byl to Harry Johnson, jenž k této akci nastupuje po mnoho let, který se ocitl v záři reflektorů a který, aniž by vůbec tušil, co se vlastně děje, získal titul a trofej. Na pódiu Mr. America nikdy nestál překvapenější muž než Harry toho večera. Když bychom to řekli ještě velmi jemně, byl svým štěstím doslova šokován a otřesen. A jak mi poté Harry řekl, byl ještě několik dnů jako omámený. Nikdy jsem neviděl šťastnějšího člověka z toho, že vybojoval velký titul. Jsme si jisti, že Harry, muž vysokých ideálů a principů, bude pro tuto hru opravdovým přínosem," uvedl na stránkách magazínu IronMan po soutěži reportér Peary Rader. Harryho právem pokládal za ideálního ambasadora bodybuildingu a nemýlil se.

Harry Johnson v době soutěžní kariéry


Něco navíc:
Snímky věnované postavě Harryho Johnsona se za jeho sportovní kariéru objevily na stránkách řady kulturistických magazínů. Fotografii má ale třeba také na obálce alba Physical Graffiti anglické rockové skupiny Led Zeppelin!

Johnson, který se v pětatřiceti letech stal dosud nejstarším vítězem v historii AAU Mr. America, se nikdy nesnažil na svém titulu jakkoliv vydělat. Dál pracoval v továrně, kde se cítil spokojený. Jenom druhé práce poté už zanechal, protože si uvědomil, že jeho pracovním vytížením trpí nejenom jeho tréninky, ale především jeho rodina. Své čerstvě nabyté slávy nikdy nevyužil ani k tomu, aby si stejně jako někteří jeho předchůdci nebo následovníci otevřel vlastní posilovnu. A pokud třeba někde v obchodním centru příležitostně za peníze propagoval činky, vždy poté zdarma připravil deset seminářů pro organizace zaměřené na práci s mládeží. "Být šampiónem Mr. America pro mě znamenalo víc než slávu. Dalo mi to příležitost pomáhat a inspirovat ostatní. Nevyměnil bych to ani za milión dolarů," uvedl později Harry.

Naposledy Harry Johnson soutěžní plavky navlékl už jako čtyřicátník na AAU Masters Mr. America, kde zvítězil. S činkami trénoval až do osmdesáti let a zdravě se stravoval až do své smrti. Harry byl třikrát ženatý se dvěma různými ženami a celkem byl otcem osmi dětí. Zdá se přitom, že dobrým. Jeho děti vzpomínají na to, jak s nimi sedával na podlaze a hrával si s nimi, učil je jezdit na kole, piloval s nimi jazyky a často kupoval zmrzlinu všem dětem ze sousedství. Nezřídka jim také zpíval a hrával u toho na harmoniku. Obě své manželky (k první se vrátil po smrti druhé) přežil, stejně jako dceru Lindu. Jeho zbývající potomci jsou ještě naživu. V posledním roce žil v domě s pečovatelskou službou v Dawsonville v Georgii, kde také 30. dubna na následky respiračního selhání, které ovšem nikterak nesouviselo s nemocí COVID-19, zemřel.


Použitá literatura:

  • Rader, P. Persistence Pays Off for Harry Johnson In: IronMan, 1959, vol. 19, no. 2, p. 9
  • Mr. America Contest Has Exciting Tie Finish In: IronMan, 1959, vol. 19, no. 2, p. 11

    Použité elektronické zdroje:

  • MuscleMemory - The Internet Bodybuilding Database. [online] [cit 2020-05-10]. Dostupné na http://www.musclememory.com
  • Tudor, M. A.Harry Johnson, 96, Atlanta’s two-time Mr. America [online] [cit 2020-05-10]. Dostupné na https://www.ajc.com


  • Související články:

    Diskuse k článku:
    Reklama:
    Uživatelské jméno:
    Heslo:
    Text:
    ...
    Upozornit na novou odpověď e-mailem.
    Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

    Zobrazit všechny příspěvky







    Jméno: pamatovat
    Heslo:
    NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
    Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
    magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
    havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
    magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
    mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
    magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
    Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
    magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
    Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



    Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
    Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
    Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
    MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
    Vyhledávání:
    RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie