Občas přijde chuť na něco sladkého, co zrovna nepatří do fitness jídelníčku, a i přesto nechcete tolik hřešit. Pak je tu kompromis. Mírně jsem upravila rodinný recept na kynuté těsto a vytvořila šťavnaté buchty z ovesných vloček. Jsou ideální k snídani, ke svačině nebo jako moučník ke kávě. Nejlepší je tvarohová náplň, která je nejméně kalorická. Pro příklad je tu i tabulka s
povidlovou náplní, která je již bohatší na sacharidy. Náplň si ale vyberte dle svých preferencí.
Kynuté ovesné buchty
Orientační cena: kolem 200 Kč
Doba přípravy: 40 minut příprava + 90 minut kynutí + 25 minut pečení
Suroviny:
- 250 g mletých ovesných vloček (ovesná mouka)
- 100 g špaldové mouky
- 50 g + 40 g vanilkového proteinu
- 100 ml + 10 ml libovolného oleje / rozpuštěného kokosového oleje /
rozpuštěného másla
- půl kostky droždí
- 200 ml mléka (může být i rostlinné)
- 70 g erythritolu
- 500 g odtučněného tvarohu nebo 2x 240g kelímek povidel
- vanilkový pudink
- 1 žloutek
- FlavDrops vanilka
Postup:
Připravíme si suroviny.
Nejprve si aktivujeme droždí. Smícháme mírně ohřáté mléko s droždím, lžící mouky a necháme cca deset minut pracovat. Když napění a zvětší svůj objem, je vše na správné cestě k dobrému vykynutí těsta.
Potom mícháme sypké suroviny na těsto, a to mouku, vločky, 50 g proteinu.
Dále přidáme erythritol a pár kapek FlavDrops.
Následně přidáme připravené droždí, žloutek a olej.
Pečlivě uhněteme těsto, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme zhruba dvě hodiny kynout.
Mezitím si klidně můžeme připravit náplň. Já udělala většinu buchet s tvarohem a pár s povidly. Tvarohovou náplň připravíme z tvarohu, 40 g proteinu, pudinkového prášku a pár kapek FlavdDrops. Umícháme na hladký hustý krém. Povidla jsem dávala bez úprav.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na zhruba čtrnáct dílků. Ty prohněteme a každý rozválíme do placičky, na kterou dáme velkou lžíci náplně, a pevně uzavřeme přimáčknutím protilehlých okrajů a zatočením.
Buchty dáváme do vymazaného pekáče spojem dolů. Mezery mezi jednotlivými buchtami také vymažeme olejem, aby se daly oddělit.
Poté necháme kynout dalších dvacet minut zakryté utěrkou a pečeme na 180 °C do zlatova, což trvá kolem 25 - 30 minut. Hotové buchty potřeme směsí ze 4 lžic horké vody s pár kapkami FlavDrops a poprášíme vanilkovým proteinem.
Hotové buchty podáváme buď samotné, nebo ideálně s kávou, nebo k snídani s bílým jogurtem.
Tabulka nutričních hodnot (tvarohová náplň)
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
mleté ovesné vločky | 250 g |
889 kcal |
35,0 g | 146,8 g |
20,0 g |
špaldová mouka |
100
g | 342 kcal |
14,0 g | 63,0 g |
1,9 g |
vanilkový protein |
90 g | 342 kcal |
63,0 g | 7,2 g |
6,8 g |
slunečnicový olej | 100 g | 884 kcal |
0 g | 0 g |
100 g |
odtučněný tvaroh | 500 g |
316 kcal |
54,8 g | 21,0 g |
1,0 g |
erythritol | 70 g | 0 kcal |
0 g | 0 g |
0 g |
žloutek | 17 g | 55 kcal |
2,7 g | 0,6 g |
4,5 g |
pudinkový prášek vanilkový | 37 g |
33 kcal |
0 g | 6,3 g |
0,5 g |
mléko | 200 ml | 90 kcal |
6,0 g | 10,0 g |
3,0 g |
celkem | 1346 g |
2951 kcal |
175,5 g | 254,9 g |
137,6 g |
porce | 1 porce (96 g) |
210,7 kcal |
12,5 g | 18,2 g |
9,8 g |
Tabulka nutričních hodnot (povidlová náplň)
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
mleté ovesné vločky | 250 g |
889 kcal |
35,0 g | 146,8 g |
20 g |
špaldová mouka |
100
g | 342 kcal |
14,0 g | 63,0 g |
1,9 g |
vanilkový protein |
50 g | 190 kcal |
35,0 g | 4,0 g |
3,8 g |
slunečnicový olej | 100 g | 884 kcal |
0 g | 0 g |
100 g |
povidla švestková | 480 g |
1277 kcal |
4,3 g | 301,9 g |
2,4 g |
erythritol | 70 g | 0 kcal |
0g | 0 g |
0 g |
žloutek | 17 g | 55 kcal |
2,7 g | 0,6 g |
4,5 g |
mléko | 200 ml | 90 kcal |
6,0 g | 10 g |
3,0 g |
celkem | 1267 g |
3727 kcal |
97,0 g | 526,3 g |
135,6 g |
porce | 1 porce (90 g) |
266,2 g |
6,9 g | 37,5 g |
9,6 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!