Ořechová másla jsou ve světě fitness stálým hitem a málokdo si v současné době dokáže bez své porce arašídového nebo jiného oříškového másla představit svůj den. Proč taky ne, ořechová másla jsou často velice příjemným zdrojem kvalitních a zdraví prospěšných tuků, a tak se i na trhu dnes setkáme s nepřeberným množstvím různých alternativ, chuťových kombinací a variací. Vy si ale můžete připravit ořechová másla i sami doma, šitá přímo na míru Vaší chuti. Variant a kombinací může být nespočet, fantazii se meze nekladou. Dnes Vám uvedu své nejoblíbenější kombinace a věřím, že Vám budou nejen inspirací, ale také si je zamilujete a začnete zkoušet nové variace. Vyrobte si vlastní oříškové máslo třeba s vysokoprocentní čokoládou, kávou nebo skořicí. Pojďme na to!
Vlašské s čokoládou a skořicí
Orientační cena: 125 Kč
Počet porcí: cca 15 porcí
Ingredience:
- 250 g jader vlašských ořechů
- 5 lžic čekankového sirupu (nebo stévie)
- 1 kostička 80% čokolády
- 1 lžička mleté skořice
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Ořechy rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je 8 - 10 minut při této teplotě. Oříšky tak získají plnější chuť.
- Poté ořechy vytáhneme z trouby a necháme je vychladnout.
- Vychladlé ořechy přemístíme do mixéru.
- Přidáme zbývající suroviny a začneme mixovat.
- Po chvilce mixér vypneme a pomocí stěrky nebo lžíce seškrábneme krém z okrajů mixéru a pokračujeme v mixování.
- Mixujeme, dokud není hmota hladká a krémová (záleží na typu a výkonu spotřebiče - u výkonnějších stačí 5 minut, u některých je potřeba mixovat déle).
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
vlašské ořechy jádra |
250 g |
1768 kcal |
38,0 g |
34,0 g |
163,0 g |
čekankový sirup |
50 g |
80 kcal |
0 g |
2,5 g |
0 g |
čokoláda hořká 80 % |
10 g |
55 kcal |
1,5 g |
3 g |
4 g |
celkem |
310 g |
1903 kcal |
39,5 g |
39,5 g |
167,0 g |
porce (1/15) |
20 g |
127 kcal |
2,6 g |
2,6 g |
11,0 g |
Kešu vanilkové máslo s kokosem
Orientační cena: 135 Kč
Počet porcí: cca 15 porcí
Ingredience:
- 250 g kešu ořechů natural
- 30 g mletého kokosu
- 1 lžička nerafinovaného kokosového oleje
- 2 lžíce čekankového sirupu nebo stévie (lze vynechat)
- vanilkový extrakt
Postup:
- Kešu ořechy vložíme do kuchyňského robota nebo mixéru a mixujeme přibližně 20 vteřin.
- Po vzniknutí konzistence připomínající hrubě namletou mouku přidáme další ingredience.
- Mixujeme dohladka.
- Občas mixování přerušíme a stěrkou setřeme máslo ze stran nádoby do středu.
- Po 7 - 10 minutách by mělo být máslo hotové (dle výkonu kuchyňského přístroje).
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
kešu ořechy natural |
250 g |
1482 kcal |
45,5 g |
75,0 g |
110,0 g |
kokos mletý |
30 g |
212 kcal |
2,0 g |
2,0 g |
19,0 g |
kokosový olej |
5 g |
45 kcal |
0 g |
0 g |
5,0 g |
čekankový sirup |
20 g |
32 kcal |
0 g |
1,0 g |
0 g |
celkem |
305 g |
1771 kcal |
47,5 g |
78,0 g |
134,0 g |
porce (1/15) |
20 g |
118 kcal |
3,2 g |
5,2 g |
8,9 g |
Esspresso mandlové máslo
Orientační cena: 110 Kč
Počet porcí: cca 12 porcí
Ingredience:
- 150 g loupaných mandlí
- 50 g jader vlašských ořechů
- 1 lžička mleté pražené kávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce čekankového sirupu (nebo stévie)
Postup:
- Ořechy vložíme do kuchyňského robota nebo mixéru a mixujeme přibližně minutu.
- Poté přidáme ostatní ingredience.
- Mixujeme dohladka.
- Občas mixování přerušíme a stěrkou setřeme máslo ze stran nádoby do středu.
- Po 7 - 10 minutách by mělo být máslo hotové (dle výkonu kuchyňského přístroje).
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
mandle loupané |
150 g |
934 kcal |
33,0 g |
30,0 g |
75,0 g |
vlašské orechy jádra |
50 g |
354 kcal |
8,0 g |
7,0 g |
32,0 g |
káva mletá pražená |
3 g |
0 kcal |
0 g |
1,0 g |
0 g |
olivový olej |
10 g |
90 kcal |
0 g |
0 g |
10,0 g |
čekankový sirup |
30 g |
48 kcal |
0 g |
1,5 g |
0 g |
celkem |
243 g |
1426 kcal |
41,0 g |
39,5 g |
117,0 g |
porce (1/12) |
20 g |
118 kcal |
3,4 g |
3,3 g |
9,8 g |
Arašídové máslo s kakaovými boby
Orientační cena: 70 Kč
Počet porcí: cca 12 porcí
Ingredience:
- 200 g loupaných nesolených arašídů
- 1 lžíce čekankového sirupu nebo stévie (volitelné)
- 1 lžíce olivového oleje
- 30 g drcených kakaových bobů
Postup:
- Arašídy vložíme do kuchyňského robota nebo mixéru a mixujeme na hladkou hmotu.
- Jestliže chceme máslo jemné, mixujeme dlouho. Pokud máme rádi křupavé kousky, arašídy jen lehce promixujeme a část z nich odebereme. Ze zbytku pak uděláme hladké máslo a poté nahrubo namleté arašídy opět přidáme.
- Máslo můžeme ochutit čekankovým sirupem nebo stéviovými kapkami.
- Na závěr vmícháme do hotového arašídového másla hrstku drcených kakaových bobů.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
arašídy nesolené |
200 g |
1195 kcal |
50,0 g |
28,0 g |
96,0 g |
čekankový sirup |
10 g |
16 kcal |
0 g |
0,5 g |
0 g |
olivový olej |
10 g |
90 kcal |
0 g |
0 g |
10,0 g |
kakaové boby drcené |
30 g |
175 kcal |
3,5 g |
2,0 g |
15,5 g |
celkem |
250 g |
1476 kcal |
53,5 g |
30,5 g |
121,5 g |
porce (1/12) |
20 g |
123 kcal |
4,5 g |
2,5 g |
10,1 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním, třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!
Související články: Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování. Zobrazit všechny příspěvky
|