Jméno: Vlastimil Zoubek
Věk: 33 let
Trenér: Vladimír Holub
Tým: Fitness club Jařest Cheb
Aktuální forma: 93 kg, 12 % tuku
Plánované závody: mistrovství Čech (11. dubna 2020), mistrovství ČR (25. a 26. dubna 2020)
Lednový cíl: prohloubit a vydefinovat svaly
Poprvé jsem se s kulturistikou seznámil v patnácti letech, kdy mě starší kamarád vzal do úplně malé posilovny jednoho z lázeňských domů ve Františkových Lázních. Tenkrát pro mě byl skoro jako bůh, myslel jsem si, že ví o cvičení všechno. Dnes s odstupem času mi je jasné, že to všechno zdaleka nebylo. :-) Posilování mě ohromilo, chodil jsem cvičit skoro každý den (bez potuchy o regeneraci a dalších věcech). Dokonce jsem ve skříňce té malé lázeňské posilovny našel tehdy aktuální časopisy Muscle & Fitness a zatoužil jsem vypadat jako jeden z kulturistů na titulce.
Moje cvičení vypadalo postupem času tak, že jsem chvíli cvičil (1 - 2 měsíce) a pak delší dobu do posilovny vůbec nezašel (1 - 2 roky), to vše v rámci několika let. Nakonec mě kulturistika se vším všudy i první myšlenka na závody chytla v létě roku 2017, kdy jsem intenzivně začal trénovat, a stejné nadšení mi vydrželo až do dnešních dní. Jenom mě mrzí, že jsem se intenzivní přípravě nevěnoval už mnohem dřív.
Způsob přípravy
Letos mě čekají první závody, v kategorii physique se účastním mistrovství Čech v Lysé nad Labem 11. dubna 2020 a MČR ve Frenštátu pod Radhoštěm 25. a 26. dubna 2020. V lednu mi začala nejen intenzivní tělesná příprava, pozornost musím věnovat také stravě.
Začal jsem sacharidovými vlnami, vysadil rychlé cukry a obecně se zaměřil na kvalitnější stravu. Jídelníček se skládá především z kuřecího, krůtího, hovězího masa, ryb a vajec, v přípravě musím vynechat veškerá tučná jídla a bílé pečivo. Vše, co sním, si zapisuji do kalorických tabulek. Vedle stravy se mi samozřejmě změnil také styl tréninku - cvičím s větší intenzitou a stále velkými váhami, dávám krátké pauzy, snažím se dodržovat perfektní techniku cvičení a aktuálně se zaměřuji na negativní fázi opakování a procítění.
Schéma aktuálních tréninků je rozloženo 3+1 a 2+1. Kardio vkládám pouze po cvičení nohou, zhruba 20 minut a alespoň jedenkrát týdně o víkendu ráno na lačno 45 minut.
Moje aktuální forma je 93 kg a 12 procent tuku. Pracuji hodně na nohách, rostou pomaleji. Rád bych na nich pro další sezónu zapracoval ještě více a dostal se do klasiků. Mým lednovým cílem je svaly prohloubit a vydefinovat je.
Připravujete se i Vy na jarní mistrovské soutěže,
nebo máte v oddílu závodníka v přípravě na ně? Dejte o sobě
vědět i Vy!
Vlastimil Zoubek v přípravě na jarní mistrovské soutěže