Po roce blíží se zas Vánoce. Málokdo si o Vánocích dokáže odepřít cukroví. Někteří z nás se nevyhnou ani každoročním obavám z nadbytečných kil, za které může dlouhodobě uvolněný režim před Vánoci a často i po nich. Většinu času před Štědrým dnem a o svátcích trávíme na návštěvách, kde sladkému pokušení v podobě cukroví a různých dobrot prostě neunikneme. Zároveň také chceme pohostit své blízké u nás doma a na stole tak cukroví chybí u málokoho z nás. Když pak něco zbude, dojídáme sladké i v lednu a takové větší mlsání se pak už může projevit na našich novoročních křivkách. Řešením tak může být napéct si zdravé, méně kalorické cukroví aneb, jak tomu říkám já,
"ne-cukroví". Zkuste tyto odzkoušené a velmi dobré recepty, kde nenajdete ani cukr, ani máslo, zato více vlákniny a bílkovin.
Linecké cukroví ze špaldové mouky
Počet porcí: cca 30 kusů
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:
- 190 g hladké špaldové mouky
- 50 g nerafinovaného kokosového oleje (v pevném stavu)
- 90 g čekankového sirupu (stévie nebo jiného sladidla)
- 1 žloutek
- 4 kapky citronové šťávy
- hladká špaldová mouka na pomoučení válu (podle potřeby)
Postup:
- Na vál postupně přes síto prosejeme špaldovou mouku.
- Přidáme čekankový sirup, ztuhlý kokosový olej (pokud máme tekutý, tak ho dáme na chvíli ztuhnout do lednice), žloutky a citronovou šťávu.
- Rukama vypracujeme hladké a pružné těsto.
- Těsto necháme uležet v lednici, nejlépe přes noc.
- Druhý den těsto vytáhneme a necháme ho chvíli odstát při pokojové teplotě.
- Na vále lehce pomoučeném špaldovou moukou vyválíme plát vysoký zhruba 2 - 3 milimetry. Podle potřeby pravidelně posypáváme špaldovou moukou vál i váleček.
- Z vyválené placky vykrajujeme vykrajovátky různé tvary.
- Vykrojené tvary pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme cca 7 minut při 180 ˚C (u horkovzdušné trouby při 165 ˚C).
- Po vychladnutí naskládáme na prkénko nebo do krabice a snažíme se hned všechno nesníst.
:-)
Nutriční hodnoty
|
celkem |
1 kus |
energetická hodnota |
6 015 kJ (1 432 kcal) |
201 kJ (48 kcal) |
bílkoviny |
33,0 g |
1,1 g |
sacharidy |
161,0 g |
5,4 g |
tuky |
57,0 g |
1,9 g |
Tip nutriční specialistky: Čekankový sirup používám při pečení místo cukru jako zdravou alternativu slazení, protože je nízkokalorický, obsahuje minimum sacharidů (cca 5 %), vysoký podíl vlákniny, a přesto má poměrně vysokou sladivost. Navíc na rozdíl od jiných sirupů (např. javorový, datlový) neobsahuje koncentrovanou fruktózu a je tak mnohem vhodnější i pro každodenní využití. Místo čekankového sirupu můžete samozřejmě použít i jiné sladidlo, které běžně používáte, ovšem výsledná energetická hodnota se pak může lišit (např. při použití medu, xylitolu atp.).
Datlové kuličky s kešu oříšky
Počet porcí: 20 kusů
Doba přípravy: 15 minut
Ingredience:
- 150 g datlí bez pecky
- 80 g kešu ořechů
- 70 g loupaných mandlí
- 2 lžíce čekankového sirupu (lze vynechat)
- 3 lžíce strouhaného kokosu
Postup:
- Datle namočíme v míse do vody alespoň na 15 minut.
- Kešu ořechy rozmixujeme nahrubo a přemístíme je do mísy.
- Vodu z datlí slijeme a přemístíme je do mixéru.
- Datle rozmixujeme spolu s mandlemi do hladké pasty. Pokud by byla pasta příliš hutná a bránila v mixování, přidáme trochu teplé vody.
- Ke kešu ořechům v míse přidáme datlovo-mandlovou pastu, čekankový sirup nebo jiné sladidlo a důkladně promícháme.
- Ze vzniklého těsta tvoříme rukama malé kuličky, které obalujeme v kokosu.
- Skladujeme v lednici.
Nutriční hodnoty
|
celkem |
1 kus |
energetická hodnota |
6 322 kJ (1 505 kcal) |
316 kJ (75 kcal) |
bílkoviny |
35,0 g |
1,8 g |
sacharidy |
129,0 g |
4,5 g |
tuky |
90,0 g |
4,5 g |
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!