Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Ohlédnutí za čtvrtečním
děním na Mr. Olympia 2019

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Mr. Olympia 2019: sledujte soutěž živě na internetu!
Letošní Olympia Fitness & Performance Weekend Joea Weidera je v plném proudu! Závodníci za sebou mají prezentaci, setkání s fanoušky i tiskovou konferenci. Ta se tentokrát odehrála v drobně poupraveném formátu, když na ní dostaly prostor i vybrané profesionálky z ženských kategorií, a ke změně došlo také na moderátorském postu. Dennise Jamese po boku Boba Cicherilla pro tentokrát vystřídal Shawn Ray. Tiskovka se přitom podle pořadatelů Olympia Weekendu těšila největší návštěvě fanoušků v historii, a tak jistě nebude od věci, když se za ní ohlédneme. Níže Vám nabízíme výtah toho nezajímavějšího, co někteří závodníci prozradili o své přípravě a předsoutěžních ambicích nejenom během vzpomínaného tiskového meetingu, ale zkrátka obecně během svého dosavadního pobytu v Las Vegas, které tuto vrcholnou událost sportovců z profesionální ligy IFBB Jima Maniona hostí!

Brandon Curry

Neúčast Phila Heatha, Shawna Rhodena a Mamdouha Elssbiaye způsobila, že před sebou máme nejotevřenější ročník Mr. Olympia od roku 1998, kdy se hledal nový král profesionálního bodybuildingu poté, co soutěžní plavky na hřebík pověsil Dorian Yates. To do soutěže vnáší pořádnou dávku napětí! Kdo zvítězí? Kdo se stane teprve patnáctým šampiónem Olympie těžkotonážníků v její pětapadesátileté historii? Skloňují se různá jména. Roelly Winklaar, Cedric McMillan, Dexter Jackson, William Bonac, ba dokonce Steve Kuclo. Zřejmě tím největším favoritem na vítězství je ale podle mnohých Brandon Curry, který na jaře vybojoval své první vítězství ze severoamerického Arnold Classic. Šestatřicetiletý Američan, který naposledy v Las Vegas zvítězil v roce 2008, kdy si zde na NPC USA vydobyl profesionální kartu, se netají, že skutečnost, že se o něm mluví jako o potenciálním patnáctém vítězi Mr. Olympia, jeho uším zní jako rajská hudba. Od jeho vzpomínaného triumfu na Arnold Classic se jeho postava prý podstatně změnila. Byl schopen vybudovat a udržet si více svalů, celkově by jeho svaly měly působit plněji, zlepšil svalový rozvoj hamstringů i gluteů. Na pódium by také měl přinést více detailů v oblasti zad a jeho svaly jsou také zase o něco vyzrálejší.

Kompletní videozáznam tiskové konference účastníků Olympia Weekendu 2019 (video: Team-andro.com)

Brandon, který dva dny před soutěží vážil 115 kg, také zavzpomínal, jak dlouhou cestu ušel za poslední tři roky. "Před třemi lety se mě Bob Cicherillo na tiskové konferenci zeptal, proč nezávodím ve dvěstědvanáctce. A dnes řekl, že mě mnozí mají za favorita na vítězství v kategorii open. Lidi, nemůžu Vám říct, jak jsem se v tu chvíli cítil! Před třemi lety jsem na této soutěži skončil poslední a v roce 2017 mě dokonce ani nepozvali na tiskovou konferenci. Časy se mění. Ve své kariéře jsem dosáhl bodu, kdy jsem musel zhodnotit své možnosti a zeptat se sám sebe, jestli mám pokračovat ve svém snažení a dám do toho všechno, co ve mně je. Naštěstí jsem ten rok potkal svého trenéra, moje žena mě vystrčila ze dveří a vydal jsem se do Kuvajtu. Doslova jsem neměl co ztratit. Tohle bude moje první Olympie, na které mě uvidí závodit všechny moje děti. Bude to také poprvé, kdy mě společně uvidí závodit mí rodiče a moje sestry. Poprvé se sem dostane také rodina mojí manželky z Havaje," uvedl Curry. Na tiskovce se také vyjádřil k tomu, nakolik je letošní ročník Mr. Olympia podle něj otevřený: "Lidi říkají, že je soutěž otevřená. Ale já mám v ruce kliku od dveří a jsem připravený je zavřít!" Na to následně zareagoval Steve Kuclo s tím, že jako bývalý hasič trávil deset let tím, že zavřené dveře rozkopával.

Steve Kuclo

Když už jsme dvakrát zmínili Steva Kucla, pojďme rovnou k němu. Čtyřiatřicetiletého Američana čeká už šestá Olympie. Několika svých prvních ročníků soutěže se podle svých slov účastnil spíše jako fanoušek, když byl rád, že na pódiu vůbec může být. Už minulý rok to ale měl v mysli nastavené tak, že chce být nejlepší a zvítězit, a letos, kdy je soutěž tak otevřená, tomu samozřejmě není jinak. Přesto by pro něj vítězstvím bylo už to, když by dostal prostor v prvním semifinálovém vyvolávání. Pokud se to stane, bude prý bojovat jako lev! Steve také vysvětloval, že profi kartu získal velmi mladý a v dnešní době to není tak, že by hned na své první Olympii mohl bojovat o vítězství. To jsou pouze nerealistická očekávání některých lidí. Vybudovat postavu hodnou šampióna Mr. Olympia je dlouhodobý proces, obzvlášť když máte tak širokou kostru jako on. Většina posledních kulturistů na Olympii zvítězila ve věku kolem pětatřiceti let nebo i později a Kuclo věří, že nyní přichází jeho chvíle. Začíná totiž pozorovat, že s věkem jeho svaly vypadají jinak, jsou kulatější a vyzrálejší. Borec, který by na pódiu podle všeho mohl vážit až kolem 127 kg, se také svěřil, že se stále snaží trénovat tvrdě a do tréninku zařazuje i dřepy s 227 kg po deseti opakováních. Na soutěži by měl mít dvaceti až třicetičlennou skupinu podporovatelů, tvořenou členy jeho rodiny a nejbližšími přáteli.

Steve Kuclo na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2019
(foto: Team-andro.com / Thomas Koch; více fotografií najdete zde)

Dexter Jackson

Brandon se Stevem představují ve startovním poli letošní Olympie borce v nejlepším kulturistickém věku. Jenomže si oba musí dávat zatraceně dobrý pozor na veterána Dextera Jacksona, jenž je živoucí, nestárnoucí a stále soupeřům nebezpečnou legendou bodybuildingu. Nejzkušenější profesionální kulturista současnosti se nikterak netají, že znovu zvítězit by pro něj bylo něco fantastického. Ačkoliv se Olympie letos účastní už podvacáté, pokaždé si prý připadá, jako by to bylo poprvé. Vzpomněl také, že když v roce 2008 na Mr. Olympia dosáhl poprvé na vysněnou sošku Sandowa, vše mu hrálo do karet. Včetně toho, že Jay Cutler, který tehdy vítězství z předchozího roku neobhájil, nebyl v nejlepší formě. Jinak by ho Dexter podle svých vlastních slov nedokázal porazit. Tento rok je to podobné a ve startovním poli není nikdo, koho by se bál. Ve své kariéře totiž porazil i mnohem lepší borce, než jací budou tvořit startovní pole letošní Olympie, včetně Flexe Wheelera nebo Kevina Levroneho.

Dexter připomněl, že měl tu čest závodit proti některým z nejlepších kulturistům historie a že má za sebou fantastickou kariéru. Ve tváři sice možná vypadá na padesát, ale tělo vypadá na pětadvacet. Netajil se, že nepochybuje, že je v jeho silách letos zvítězit. Pracoval pro to velmi tvrdě, a to znovu i ve spolupráci se svým specialistou na předsoutěžní přípravu Georgem Farahem, který vyhrál svůj loňský boj s rakovinou. Jen od středy do čtvrtka byl George za Dexterem na hotelovém pokoji snad desetkrát, aby společně ladili každý detail jeho formy. Jackson znovu také spolupracuje s trenérem Charlesem Glassem, který své svěřence nenechal na holičkách ani poté, kdy jej v srpnu letošního roku postihl slabší srdeční infarkt. Dexter za sebou podle svých slov má jednu z nejlepších příprav, když jej tentokrát netrápily problémy s bolavými koleny jako v minulosti, a tak mohl trénovat naplno.

Soška Sandowa pro vítěze Mr. Olympia 2019
(foto: Team-andro.com / Thomas Koch; více fotografií najdete zde)

William Bonac

Nizozemský profík ghanského původu toho před letošní Olympií namluvil o něco méně než někteří jeho soupeři. Na soutěž se po rozchodu s trenérem Neilem Hillem poprvé připravoval sám, se vším mu pomáhal pouze jeden z jeho kamarádů, který mu byl na různé věci schopen dát jiný úhel pohledu. Proti minulosti William pracoval zejména na zlepšení přechodů mezi pózami, aby kromě jiného po celou dobu na pódiu držel břicho pod kontrolu. Uvedl, že sám sebou si je jistý, ale zároveň nikoho nepodceňuje.

Lukáš Osladil

Na tiskové konferenci účastníků letošního Olympia Weekendu nedostali prostor všichni účastníci Mr. Olympia, ale Lukáš Osladil ano. A bylo to dobře nejenom pro našeho profíka, ale i pro samotnou tiskovku, kde Lukáš působil uvolněně a sympaticky. Připomněl, že k tomu, aby získal svých šestadvacet bodů, které mu zajistily první místo v kvalifikačním žebříčku, musel absolvovat pět soutěží. Postoupit na Olympii pro něj tedy bylo mnohem náročnější než vloni, kdy zvítězil na profesionální show ve Vancouveru. Zmínil se také, že toto bude jeho čtvrtá Olympie v kategorii open, a tak mu zbývá už jenom šestnáct dalších, aby se vyrovnal Dexteru Jacksonovi. Každý krůček směrem výše ve výsledkové listině by pro něj byl dobrý. Pokud by byl v první osmičce, mohl by slavit. Uvedl, také, že umístění v top 5, které mu podsouval Bob Cicherillo, je pro něj realisticky příliš vysoko.

Juan Morel a Lukáš Osladil na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2019
(foto: Team-andro.com / Thomas Koch; více fotografií najdete zde)

Roelly Winklaar

Roelly se podle svých slov stále se těší z toho, že se vloni v Las Vegas stal šampiónem fanoušků, a je to něco, co mu nikdo nevezme. Jeho příprava šla tentokrát velmi dobře a začal ji dříve, než je u něj zvykem. Velmi jej motivovalo, když ho přednedávnem v jednom z rozhovorů čtyřnásobný šampión Mr. Olympia Jay Cutler zmínil jako kandidáta na vítězství. Jako vždy se soustředil na to, aby na pódium přinesl nejlepší možnou formu. Ačkoliv svému synovi vždycky říká, že chlapi nepláčou, kdyby měl to štěstí a na Olympii zvítězil, přiznal, že by slzy asi neudržel.

Cedric McMillan

Cedric McMillan se v průběhu tiskové konference kromě jiného dostal k tomu, že se letošní Olympie může zúčastnit díky speciálnímu pozvání. Uvedl, že počítal s tím, že se na Olympii kvalifikuje na body. Po soutěži v Tampě byl ale totálně v háji, když z bodovaných příček vypadl a vůbec nevěděl, co má dělat. Jeden z jeho přátel mu poradil, aby svou situaci zkusil vysvětlit vedení profesionální ligy IFBB Jima Maniona a zeptal se, zda existuje cesta, jak by na soutěži mohl závodit. První myšlenka, která se mu ale v tu chvíli honila hlavou, byla, jak k tomu přijdou závodníci, kteří se na soutěž legitimně kvalifikovali, anebo naopak o kvalifikaci přišli podobně těsným způsobem jako on. Pak ale uvážil to, že musí kupovat jídlo a toaleťák pro své děti a nemůže se o všechny a o všechno starat. A tak si o speciální pozvání zažádal. Že ho získal, pro něj hodně znamená.

Hadi Choopan

Hadiho Choopana, jehož tým svedl s americkými úřady doslova epickou bitvu o jeho vízum, na tiskové konferenci přivítal pořádný aplaus diváků. Íránský profík prostřednictvím překladatele uvedl, že je ze své účasti na soutěži nadšený, a zároveň vyjádřil přesvědčení, že si účast na ní zaslouží. Jako jediný kulturista, který se letos kvalifikoval k účasti na Olympii v obou hmotnostních kategoriích, si kategorii open vybral proto, že chce zkrátka na pódiu závodit po boku těch největších chlapů. Doufá také, že vízum dostane každý rok, aby se mohl účastnit jedné Olympie za druhou jako vítěz. Myšlenku, že by se mohl stát šampiónem Mr. Olympia, si zamiloval už od dětství.

Roelly Winklaar na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2019
(foto: Team-andro.com / Thomas Koch; více fotografií najdete zde)

Juan Morel

Jednou z hlavních věcí, které chtěl Juan v Las Vegas před vstupem na pódium říci, bylo, že se divákům i rozhodčím představí opravdu vysekaný. Až do letoška si jako kulturista podle svých slov nikdy moc nevěřil, ale v tomto roce se to i díky velké podpoře jeho fanoušků zlepšilo. Věří, že se probojuje do první pětice, k čemuž mu má pomoci to, že se chystá prezentovat celou řadou zlepšení. Pokud některý z jeho soupeřů nebude stoprocentní, tak ho prý zkrátka sestřelí.

Jonathan Delarosa

Jonathan Delarosa hovořil o tom, že se přestěhoval z New Yorku na Floridu, kde trénoval pod vedením trenéra Neila Hilla a po boku sedminásobného šampióna Olympia 212 Showdown Jamese "Flexe" Lewise. Společně pracovali na tom, aby jeho předchozí letošní vystoupení ve srovnání s tím na Olympii vypadala špatně. Jonathan cítí, že při neúčasti některých loňských účastníků Olympie přichází jeho šance na to, aby se výsledkovou listinou soutěže proti svým posledním vystoupením posunul výše. V přípravě se přitom soustředil zejména na to, aby na rozhodčím mohl nabídnout více detailů.

Akim Williams

Akim věří, že by jeho forma měla být o něco lepší než naposledy, k čemuž mu pomáhá spolupráce s trenérem Oscarem Ardonem. Pod jeho vedením začal cvičit více jako kulturista, když se v minulosti soustředil spíše na těžké váhy a jeho trénink tak trochu připomínal trénink powerliftera. Na soutěž by tentokrát měl přinést větší kvalitu a více detailů a v mysli to měl během přípravy nastavené tak, že chce zvítězit.

Akim Williams na Olympia Weekendu 2019 (foto: Instagram)

Patrick Moore

Patrick Moore před svým vůbec prvním startem na Mr. Olympia hovořil o tom, jak se mu podařilo zapracovat na vyváženosti postavy. Na cestě za lepšími stehny, která ještě donedávna byla jeho velkou slabinou, musel upozadit své ego. Nesoustředil se v první řadě na trénink s nejtěžšími možnými váhami, ale zaměřil se na větší počet opakování, technické provedení cviků a maximální svalovou kontrakci. Cílem přitom bylo zejména zlepšit vnější stranu kvadricepsů, tak aby jeho stehna vypadala obleji. Nejméně dvakrát týdne dřepoval v sériích po dvaceti opakováních a snažil se přitom o hluboké provedení cviku.

Luke Sandoe

Britský profík Luke Sandoe přiznal, že nikdy nebyl ve Vegas a Olympii sledoval vždy pouze doma z postele. Na otázku, zda může na Olympii zvítězit, odpověděl, že jistě, i když ne možná tento rok. Dodal, že když viděl po příletu borce, proti kterým má nastoupit, začal o tom, že by se mohl umístit v top 5, jak dosud doufal, pochybovat. Od svého startu v Tampě za sebou má ale šest týdnů výborného tréninku a na pódiu by to mělo být poznat ve formě kulatějších kvadricepsů a lepšího hrudníku, který ovšem nadále považuje za svou největší slabinu.

Derek Lunsford

Nechme ale už pro tentokrát být účastníky Mr. Olympia a pojďme se věnovat borcům, které uvidíme závodit na Olympia 212 Showdown. I zde platí, že je soutěž otevřená, protože část špičky z předchozích sezón nenastoupí. Při neúčasti Jamese "Flexe" Lewise, Joseho Raymonda a Charlese Dixona je mnohými za kandidáta na vítězství považován stále pouze šestadvacetiletý Derek Lunsford. Ten uvedl, že přes tato očekávání veřejnosti necítí žádný tlak. Chce zkrátka být jenom v nejlepší možné formě. Vloni jsme na Olympii podle jeho slov mohli vidět devadesátiprocentního Dereka, letos by k soutěži měl nastoupit ten stoprocentní. Derek se také zmínil, že jeho cílem není vítězství samo o sobě. V případě, že se mu titulu podaří dosáhnout, chce ho totiž využít hlavně jako prostředek k tomu, aby inspiroval lidi, aby se nebáli dělat to, pro co v nich dřímá vášeň.

Luke Sandoe a Dexter Jackson na Olympia Weekendu 2019 (foto: Instagram)

Shaun Clarida

Pouze 157 cm vysoký Shaun Clarida se před soutěží zdržoval mimo hlavní hotel v pronajatém apartmánu, kde měl k dispozici plně vybavenou kuchyň. Právě zde při jednom z rozhovorů vzpomínal, že svou první Olympii v roce 2015 absolvoval s hmotností 70 kg. Netajil se, že letos pomýšlí na vítězství. Dokud v jeho kategorii závodil "Flex" měl ho za neporazitelného, ale když Lewis oznámil svůj odchod z kategorie, Shaunovo sebevědomí rázem vystřelilo nahoru. Uvědomil si totiž, že soutěž rázem bude otevřená. Jako svou výhodu vůči favorizovanému Dereku Lunsfordovi vnímá, že na rozdíl od něj se vůbec nemusí zabývat tím, aby splnil hmotnostní limit a po oficiálním vážení své svaly zase dobře naplnil. Vloni závodil se 72,5 kg, letos očekává, že na pódiu nebude vážit méně než 77,5 kg. K tomu Clarida slibuje životní formu. Kromě celkového zlepšení objemů se přitom soustředil zejména na další svalový rozvoj hrudníku a zad. Proto obě partie trénoval hned dva dny v týdnu.

Zmiňovaný svěřenec Matta Jansena a Johna Meadowse také prozradil, že vždy trénuje nejtvrději, jak může, protože věří, že jenom tvrdý trénink s těžkými váhami vede k vybudování hustých, tvrdých svalů. S větším příjmem kalorií a s tvrdým tréninkem jdou přitom nahoru i jeho silové výkony. A tak Shaun umí předvést při své váze i několik opakování dřepů s 233 kg na zádech. Věří dokonce, že s přihlédnutím k jeho tělesné hmotnosti se může považovat za jednoho z vůbec nejsilnějších účastníků letošní Olympie. Clarida také připomněl, že s hmotností 72,5 kg vyhrál čtyři profi soutěže, včetně New York Pro, a tak nevidí žádný důvod, proč by nemohl zvítězit i na Olympii. Spokojený by ale byl i s umístěním v první trojici.

Kamal Elgargni

Původem libyjský profík připomněl, že první soutěž absolvoval už v roce 1994 a dnes je mu 47 let. Svou vlast zmítanou řadou problémů v devadesátých letech opouštěl s pěti sty dolary v kapse. Nyní vlastní tři posilovny a ke všemu, co má, mu pomohla kulturistika. Přípravu začal zvolna a vlastně v ní je už od ledna. Ačkoliv někteří nevěří, že by ve svém věku ještě mohl zaznamenat nějaký progres, den před soutěží mluvil o tom, že je lepší než vloni. Věřil také, že by na pódium mohl nastoupit o kilo nebo kilo a půl mohutnější než v minulé sezóně, což při jeho výšce může udělat velký rozdíl!

Ahmad Ashkanani na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2019 (foto: Instagram)

Ahmad Ashkanani

Masivní Kuvajťan hovořil o tom, že ačkoliv si všichni myslí, jak tvrdě pracují účastníci Olympie, tak ještě tvrději během celého roku pracují pořadatelé a rozhodčí, a za vše jim poděkoval. Uvedl, že tuhle komunitu miluje. Moderátoři tiskové konference jej nedotlačili k odpovědi, že to bude právě on, kdo se letos na Olympia 212 Showdown probojuje k vítězství. Šampiónem se podle Ahmada zkrátka stane nejlepší závodník, který na pódium přinese postavu s nejmenším množstvím chyb. Samozřejmě si ale přeje, aby titul získal.

Breon Ansley

Od dvěstědvanáctky se nyní na okamžik přesuňme ještě k účastníkům Classic Physique Olympia. Na soutěži nebude chybět ani vítěz posledních dvou ročníků Breon Ansley. Breon se zmínil, že v přípravě spolupracoval s Chrisem Cormierem, který se vždy soustředí na každý detail. Na otázku, proč si jako borec, který se závoděním začínal mezi kulturisty, zvolil nakonec classic physique, odpověděl, že vždy byl fanouškem klasických linií, a pokud by chtěl závodit v kategorii open, zabralo by mu několik let vybudovat potřebné objemy. Ale jednoznačně tuto myšlenku do budoucna nezavrhl. Na pódium by letos měl nastoupit po všech stránkách lepší. Přesto, že bude závodit se stejnou hmotností jako vloni, měl by být plnější. Na pódiu by chtěl nabídnout 3D vzhled svalů a více detailů. Věří, že bude ve své životní formě.

Chris Bumstead

Přesto, že v závěru letošní Olympie utrpěl zranění hamstringu, si Chris právě končící přípravu v porovnání s tou loňskou pochvaloval jako hladkou. Předvede prý klasickou postavu, jakou ještě nikdo neviděl. Nabídne perfektní linie, symetrii a připravenost. Jaký má být ideál kategorie, se teprve formuje. Breon v tomto ohledu podle něj sice odvedl dobrou práci, ale cítí, že je čas na něco nového.

Chris Bumsteada a Breon Ansley na tiskové konferenci účastníků Olympia Weekendu 2019 (foto: Instagram)

George Peterson

George Peterson se v rozhovoru před letošní Olympií vrátil ke svému vítězství z Arnold Classic. To pro něj znamená, že jej lidé budou více sledovat, a tak jediné, co může udělat, je nastoupit k Olympii zase o něco lepší. Ačkoliv byl krátce před soutěží asi o 2 nebo 3 kila lehčí, než byl na pódiu v březnu, věří, že vypadá lépe. Podařilo se mu ještě více zapracovat na svalové hustotě a na tom, aby jeho postava vypadala více klasicky.

Keone Pearson

Pouze čtyřiadvacetiletý Američan mluvil o tom, že je v životní formě, o poznání lepší než při svém vítězství na New York Pro. Je údajně stoprocentně připravený při zachování objemů. Věří, že na pódium přinese něco zcela jiného než hvězdy Classic Physique Olympia posledních sezón a že prožívá průlomový rok své kariéry. Dodal, že je nejlehčí za poslední dobu, když navážil asi dvě libry pod limit, a sám je zvědavý, kde se jeho hmotnost zastaví, až svaly zase naplní.

Arash Rahbar

Asi těžko od účastníka Olympia Weekendu uslyšíte, že bude horší než naposledy. A tak o tom, že by měl být lepší než v předchozích letech, hovoří i Arash Rahbar. Cítí se zdravý, svěží, jeho svaly jsou kulatější a věří, že bude ve své nejlepší formě. Na soutěž se chystal pod vedením trenéra Andrewa Vua a přípravu začali už pět měsíců před dnem "D". Sázeli přitom na základy a soustředili se na to, aby Arash zůstal zdravý a měl i v přípravě dostatek odpočinku.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 178 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie