Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Význam probiotik ve sportu

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Další články autorky na Ronnie.cz čtěte zde.
K dispozici je i její výživová NutriD poradna,
kterou najdete také na Facebooku.

Lidský organismus v sobě ukrývá až 100 biliónů bakteriálních buněk. V lidském těle je bakteriemi kolonizován nejvíce trávicí trakt (GIT - gastrointestinální trakt), především tlusté střevo. GIT je obýván 1013 až 1014 mikroorganismy, což je 10x více, než je celkový počet lidských buněk, a nese 150x více genů než gen lidského genomu.

Střevní mikroflóra obsahuje nejčastěji rody Bacteroides (zastupuje až 30 % střevních bakterií), Clostridium a Fusobacterium. Právě bakteriální osídlení střevní mikroflóry silně ovlivňuje zdraví člověka. Existuje stále více důkazů o tom, že střevní mikroflóra hraje důležitou roli při zrání imunitního systému a ochraně proti některým infekčním patogenům. Interakce střevní mikroflóry se střevními epiteliálními buňkami a imunitními buňkami působí příznivě na horní část dýchacích cest, kůži a urogenitální systém. Převažují-li v trávicím traktu nevhodné kmeny bakterií, dochází často k poruchám imunity a celkového zdraví. Ve střevní mikroflóře jsou přítomny stovky různých bakteriálních druhů, ale ty, u nichž se předpokládá zdravotní přínos, se označují jako probiotika. Nejznámějšími popsanými probiotickými kmeny jsou Bifidobacterium a Lactobacillus. Ty jsou reprezentovány nejčastěji druhy L. acidophilus, L. casei, L. plantarum, B. lactis, B. longum, a B. bifidum.

Probiotika, prebiotika a synbiotika

Probiotika jsou živé složky potravy, které prospívají zdraví svého hostitele - člověka. Probiotika se vyskytují přirozeně ve fermentovaných potravinách, jako jsou jogurt, kefír, kysané zelí, kimchee, miso a natto. Ne každý jogurt je na tom ale s obsahem probiotik stejně. Jogurty můžeme z hlediska obsahu probiotik rozdělit do 3 skupin:

  • jogurty, které obsahují mikroorganismy vznikající přirozeně při fermentaci mléka
  • jogurty, do kterých byly přidány kmeny střevních bakterií
  • probiotické jogurty obsahující speciálně vybrané kmeny střevních bakterií

Nejlépe si vede třetí skupina jogurtů, protože obsahuje specifické kmeny probiotik s prokazatelně pozitivním a cíleným účinkem. Probiotika by měla jít ruku v ruce při léčbě antibiotiky, protože antibiotika ničí přirozenou mikrobiální flóru střeva. Probiotika je vhodné používat nejen v průběhu léčby, ale až čtyři týdny po ukončení léčby antibiotiky. Tím by měla být zajištěna dostatečná obnova poškozené střevní mikroflóry.

Prebiotika jsou nestravitelné části potravy, které podporují růst přátelských bakterií (probiotik), a tím zvyšují aktivitu střevní mikroflóry. Chemicky jde zejména o oligosacharidy, které přecházejí do tlustého střeva a slouží tam jako substrát pro prospěšné bakterie. Bakterie tyto látky kvasí (fermentují), a proto mohou někdy vznikat potíže, jako je nadýmání nebo plynatost. Nejvýznamnějším prebiotikem je inulin, obsažený v kořeni čekanky (i v populárním čekankovém sirupu), hlízách topinambur, ale také v česneku a cibuli. Zdrojem přirozených prebiotik jsou i oligosacharidy obsažené v luštěninách.

Synbiotika (nesprávně často symbiotika) je označení pro kombinaci probiotik a prebiotik, které dohromady vykazují synergický účinek. Synbiotikum je například zakysaný mléčný výrobek (bílý jogurt), který obsahuje fruktooligosacharidy. Tato kombinace přispívá k prodloužení přežití probiotika, pro které je prebiotikum specifickým substrátem určeným k fermentaci.

Probiotika ve sportu

Doplňování probiotik je nejčastěji spojováno s udržováním zdravého stavu střevní mikroflóry. V posledních letech se však klinický význam probiotik rozšířil také na metabolické, alergické, zánětlivé a respirační faktory. Význam probiotik u sportovců se v posledních letech soustředí především na zmírnění symptomů obtíží s horními dýchacími cestami a gastrointestinálních potíží. Jednotlivé výzkumy však ukazují různorodé výsledky, které jsou ovlivněny hlavně použitým probiotickým kmenem, dávkou, délkou konzumace a formou podání. Odhaduje se, že 20 až 60 % sportovců trpí stresem způsobeným nadměrným cvičením a nedostatečnou regenerací. Schopnost probiotik modulovat imunitní funkce po cvičení zvýrazňuje jejich potenciál pro použití u jedinců vystavených vysokým stupňům fyzického i okolního stresu.

Trávicí potíže

U některých sportovců vystavených náročnému tréninku se objevují trávicí potíže, jako jsou nevolnost, nadýmání, bolesti břicha a průjmy. Tyto problémy vznikají v souvislosti se změnami střevní permeability a sníženou funkcí střevní bariéry. Zvýšená permeabilita střeva vede k průniku endotoxinů a ke zvýšené náchylnosti k infekčním a autoimunitním chorobám. Proto je důležité udržovat integritu (celistvost) střevní stěny. Probiotické doplňky jsou v tomto ohledu potenciální skupinou nutraceutik, která by mohla nabídnout sportovcům řadu benefitů, včetně snížené četnosti a závažnosti trávicích potíží a zlepšení celkové imunity.

Snížení krevního cholesterolu

Podle statistik trpí 50 - 60 % dospělých Čechů zvýšenou hladinou krevního cholesterolu nad 5,2 mmol/l. V boji proti vysokému cholesterolu je klíčová především úprava stravy a životosprávy. Nicméně nedávná metaanalýza potvrdila pozitivní efekt probiotik na snižování celkového sérového cholesterolu a může tak být vhodnou doplňkovou léčbou při snižování hypercholesterolémie.9

Vliv na kvalitu kůže

Poměrně nedávno byl zjištěn přínos probiotik pro zdraví kůže. Probiotika mohou pomoct při léčbě atopického ekzému, při hojení ran a jizev a celkově napomáhat kvalitě kůže a omlazení pokožky. Při léčbě atopického ekzému se projevily jako nejúčinnější B. bifidum, L. acidophilus, L. casei a L. salivarius.10

Zdraví zubů

Studie1 provedená v roce 2002 odhalila, že L. rhamnosus GG potenciálně brání kolonizaci streptokokovými kariogenními patogeny. Tím se naskytla nová možnost pro snižování výskytu zubního kazu u dětí. Nase a kol. (2001) také prokázali výrazný pokles výskytu zubního kazu u pacientů, kteří konzumovali po dobu sedmi měsíců mléčné výrobky s obsahem L. rhamnosus. Další studie4 ukázala, že laktobacily a bifidobakterie modifikují složení proteinů slinné pelikuly a tím brání usazování S. mutans - anaerobní bakterie, která se podílí na vzniku zubního kazu.

Zlepšení respiračních potíží

Ve dvojitě zaslepené studii2 bylo podáváno 20 zdravým elitním běžcům probiotikum Lactobacillus fermentum po dobu 4 měsíců. Při podávání probiotika pacienti uváděli ve srovnání s užíváním placeba méně než polovinu dnů strávených s respirační symptomy. Závažnost symptomů byla rovněž nižší. Obdobné výsledky prokázala i další studie,3 ve které bylo zahrnuto 84 aktivních vytrvalostních sportovců. Ti, kteří denně dostávali probiotikum Lactobacillus casei Shirota, vykazovali nižší průměrnou délku akutních respiračních infekcí.

Bezpečnost probiotik

Veškerá současně používaná probiotika jsou považována za bezpečná. Podávání probiotik může být užitečné při léčbě mnohých onemocnění ve smyslu nastolení normální střevní mikroflóry a zvýšení imunity. Pozitivní účinek mají probiotika především u průjmových a alergických onemocnění.


Použité zdroje:
1. Aloha AJ, Yli-Knuuttila H, Suomalainen T, Poussa T, Ahlstrom A, Meurman JH. Short-term consumption of probiotic-containing cheese and its effect on dental caries risk factors. Archives of Oral Biology. 2002;47(11):799-804
2. Cox et al. Oral administration of the probiotic Lactobacillus fermentum VRI-003 and mucosal immunity in endurance athletes. Br J Sports Med. 2010; 44(4): 222-6
3. Gleeson et al. Daily probiotic’s (Lactobacillus casei Shirota) reduction of infection incidence in athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2011; 21(1):55-64
4. Haukioja A, Loimaranta V, Tenovuo J. Probiotic bacteria affect the composition of salivary pellicle and streptococcal adhesion in vitro. Oral Microbial Immunology. 2008;23(4):336-343. 5. Lamprecht M1, Frauwallner A. Exercise, intestinal barrier dysfunction and probiotic supplementation. Med Sport Sci. 2012;59:47-56
6. Nase L, Hatakka K, Savilahti E, Saxelin M, Ponka A, Poussa T. Effect of long-term consumption of aprobiotic bacterium, Lactobacillus rhamnosus GG, in milk on dental caries and caries risk in children. Caries Research. 2001;35(6):412-420
7. Pane M, Amoruso A, Deidda F, Graziano T, Allesina S, Mogna L. Gut Microbiota, Probiotics, and Sport: From Clinical Evidence to Agonistic Performance. J Clin Gastroenterol. 2018;52(1):46-49
8. Pyne DB, West NP, Cox AJ, Cripps AW. Probiotics supplementation for athletes - clinical and physiological effects. Eur J Sport Sci. 2015;15(1):63-72
9. Wang L, Guo MJ, Gao Q, et al. The effects of probiotics on total cholesterol: A meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2018;97(5)
10. Weise C, Zhu Y, Ernst D, Kuhl AA, Worm M. Oral administration of Escherichia coli Nissle 1917 prevents allergen-induced dermatitis in mice. Experimental Dermatology. 2011;20(10):805-809



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie