Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Svět obilovin (IV.): Oves

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Svět obilovin (I.): Úvod
Svět obilovin (II.): Rýže
Svět obilovin (III.): Pohanka
Kdysi dávno se k nám do Evropy dostal jeden nezvaný host. Oves. Dorazil k nám nenápadně. Obchodníci z Východu ho přivezli vlastně nechtěně společně s nákladem ječmene a pšenice. Ale pak tu pěkně zakořenil. To bylo někdy kolem roku raz dva doby bronzové.

Prapůvod má jako většina naší stravy v Asii. Přirozeně tam tráva zmutovala do podoby ovsa někde na rozmezí Mongolska a Číny. Tam už však vládla rýže, tak musel jít o kontinent dál. V našich končinách mu hodně konkurovalo žito, které si přední místo zuby nehty drželo. Na Západě (u Germánů a Angličanů) však v popularitě hodně stoupl. Už dávní válečníci snídali ovesnou kaši, která jim dodávala sílu a klidnila mysl.

Musím zmínit i to, že v ovsu našla zalíbení i mnohá hospodářská zvířata, zejména koně. O obroku, po kterém je do skoku, už určitě slyšel každý.

Kamarádství člověka s ovsem trvá až do dnešní doby. Někteří s ním kamarádí málo, někteří hodně a někteří z nás vůbec. Po druhé světové válce, když klesl počet koní (vzestup techniky a motorizace), se pěstoval už méně, ale pořád je důležitou složkou potravy nás i zvířat. Rusové z něj dokonce pálí líh a Anglosasové z něj dělají pivo.

Teď se podíváme na to, jestli to kamarádství stojí vůbec za to.

Pěstování a produkce

Oves se seje v březnu a sklízí se od června do srpna. Takže je to vlastně takový rostlinný sprinter. Potřebuje plné slunce až polostín a vyšší vlhkost, alespoň při prvotním růstu. V roce 2016 se ovsa spotřebovalo společně s ječnou krupicí a kroupami 1,6 % ze všech obilovin. Vyhrála to pšenice s 84,2 %. Takže podíl na trhu má opravdu maličký.

Produkce ovsa se u nás v průběhu let moc nemění. V roce 2006 se na ploše cca 58 tisíc hektarů vypěstovalo 2,68 tuny na hektar (celkem 155,44 tisíc tun) a v roce 2017 to bylo na ploše 44 tisíc hektarů 3,23 tuny na hektar (celkem 142,12 tisíc tun). Takže zmenšujeme plochu a držíme výnosy téměř na stejné úrovni. V roce 2012 jsme trhli rekord a výnos byl 171 tisíc tun. V porovnání s ostatními obilninami to však není nic moc.

Aktuálně se tuna ovsa prodává za 170 eur. Pokud letos vyprodukujeme opět nějakých 142 tisíc tun, tak budeme milionáři, protože bychom všechen oves prodali za nějakých 24 miliónů eur. Pšenice se prodává za nějakých 205 eur, takže z ekonomického hlediska by se lépe bohatlo na potravinářské pšenici (to by při současné produkci vyneslo 976 miliónů eur).

Cena vloček

Sice se mohou vločky zdát "nad zlato", ale více než zlato nestojí. Pokud jich spořádáte hodně a nevadí Vám jíst krmné vločky (pro zvířata), tak 15kg pytel pořídíte za 285 Kč (19 Kč za kilo). Pokud projdu pár obchodů a podívám se na ceny těch 14 druhů vloček, co jsem tam našel, tak průměrná cena je 15 Kč za půl kila (tedy 30 Kč za kilo).

Výživové hodnoty

makroživina oves pšenice žito ječmen kukuřice rýže
bílkoviny (na 100 g) 12,6 g 11,7 g 11,6 g 10,6 g 9,2 g 7,4 g
sacharidy (na 100 g) 40,1 g 59,2 g 52,4 g 52,2 g 62,6 g 70,4 g
tuky (na 100 g) 5,7 g 2,2 g 1,7 g 2,1 g 3,8 g 2,4 g

V ovsu je nejvíce sacharidů, které se dobře tráví, a energie z nich se pomalu vstřebává. Takže zásobí člověka energií na nějakou tu hodinu. Obsahuje trochu fruktózy, která se při trávení obejde bez inzulínu. Vláknina z něj zadržuje vodu, která pak změkčuje trávicí trakt, a tak nám vlastně hladí trávení (což se hodí u gastritidy a kolitidy). Snižuje hladinu cholesterolu, má mírný projímavý účinek, obsahuje fosfor, lecitin, vitamín B1, netoxický alkaloid avenin (takové sedativum) a plno dalších látek, které dělají z ovsa hodnotnou součást lidské výživy.

Stravitelnost ovesných vloček

Syrové ovesné vločky jsou hůře stravitelné než tepelně zpracované. To dává vcelku smysl. Ranní naložení do jogurtu nebo studeného mléka také není ono. Může se Vám potom stát, že ve Vás budou stát a budete nafouklí (možná i nafoukaní). Sázka na jistotu je alespoň malá tepelná úpravička, stačí třeba jen zalít teplým mlékem a nechat trošku odstát.

Kdy jíst ovesné vločky

Každou třetí středu v měsíci, ale pouze pokud se blíží úplněk. Do toho, kdy máte jíst vločky, Vám vážně kecat nebudu. Já si dávám vločky k snídani, ale klidně je můžete i večeřet. A kolik ovsa jíst? To vážně těžko říct. Třeba koníkům stačí 4 kg ovsa na den.

Papáme oves

Příprava ovesných vloček Vám nemusí zabrat hodně času, pokud víte, jak na to. Osvědčily se mi jemné vločky, ty ani nemusíte vařit. Stačí je zalít horkou vodou nebo mlékem. Pokud se mléčným výrobkům vyhýbáte, ohřejte si mandlové nebo jiné rostlinné "mléko" a vločky v něm rozmíchejte. Nezapomeňte ale na to, že také v teplém nápoji potřebují určitý čas k tomu, aby změkly. Abyste dosáhli co nejlepšího účinku, a hlavně neuškodili Vašemu trávení, nechte vločky v horkém mléku nebo vodě minimálně 10 až 15 minut, dokud se z nich nestane kaše.

Snídaně

Ovesné vločky jsou součástí snídaně miliónů lidí po celém světě. Co snídáte Vy? Koukal jsem na snídaně v okolí a zjistil jsem následující. Někteří si dávají chleba s máslem a šunkou, salámem nebo marmeládou a k tomu čaj. Jiní snídají toasty s máslem. Jiní zase nic. Udělal jsem menší průzkum a kouknul jsem se na ty snídaňové varianty z nutričního hlediska.

Varianta 1: vejce s banánem (můj paleo favorit)
potravina množství bílkoviny sacharidy tuky energie vláknina
vejce 200 g (4 ks) 24 g 2 g 22 g 1264 g 0 g
banán 90 g (střední) 1 g 20 g 0 g 354 g 2,0 g
rozinky 15 g 0 g 11 g 0 g 210 g 0,8 g
celkem 305 g 25 g 33 g 22 g 1828 g 2,8 g

Varianta 2: Chléb se šunkou a máslem
potravina množství bílkoviny sacharidy tuky energie vláknina
krajíc chleba 50 g 3 g 21 g 0 g 434 g 2,0 g
máslo 20 g 0 g 0 g 17 g 627 g 0
kuřecí prsní šunka 30 g 8 g 1 g 2 g 246 g 0
celkem 100 g 11 g 22 g 19 g 1307 g 2,0 g

Varianta 3: Ovesné vločky se sušeným ovocem a oříšky (suchá varianta)
potravina množství bílkoviny sacharidy tuky energie vláknina
ovesné vločky 50 g 7 g 34 g 3 g 808 g 4,0 g
rozinky 15 g 0 g 11 g 0 g 210 g 0,8 g
kešu 10 g 2 g 3 g 4 g 232 g 0,3 g
celkem 75 g 9 g 48 g 7 g 1250 g 5,1 g

Varianta 4: Ovesné vločky s mlékem a se sušeným ovocem a oříšky (mokrá varianta)
potravina množství bílkoviny sacharidy tuky energie vláknina
ovesné vločky 50 g 7 g 34 g 3 g 808 g 4,0 g
mléko polotučné 100 ml 3 g 5 g 2 g 198 g 0 g
datle 30 g 1 g 19 g 0 g 358 g 2,0 g
lískové ořechy 10 g 2 g 1 g 6 g 275 g 1,0 g
celkem 190 g 13 g 59 g 11 g 1639 g 7,0 g

Varianta 5: fazole s párkem
potravina množství bílkoviny sacharidy tuky energie vláknina
fazole 100 g 8 g 21 g 1 g 497 g 3,0 g
vepřový párek 100 g (2 ks) 12 g 1 g 24 g 1102 g 0 g
celkem 200 g 20 g 22 g 25 g 1599 g 3,0 g

Varianta 6: volské oko se slaninou
potravina množství bílkoviny sacharidy tuky energie vláknina
vejce 100 g (2 ks) 12 g 2 g 11 g 670 g 0 g
slanina 50 g 5 g 0 g 20 g 843 g 0 g
celkem 150 g 17 g 2 g 31 g 1513 g 0 g

Varianta 7: míchaná vejce na cibulce
potravina množství bílkoviny sacharidy tuky energie vláknina
vejce 150 g (3 ks) 24 g 4 g 14 g 1473 g 2,0 g
toastový chléb 40 g 4 g 20 g 2 g 502 g 2,6 g
celkem 190 g 28 g 24 g 16 g 1975 g 4,6 g

Varianta 8: volské oko s mozzarellou a zeleninou
potravina množství bílkoviny sacharidy tuky energie vláknina
vejce 150 g (3 ks) 24 g 4 g 14 g 1473 g 2,0 g
mozzarella 50 g 8 g 1 g 9 g 498 g 0
rajče 20 g 0 g 1 g 0 g 17 g 0,2 g
paprika červená 100 g 1 g 6 g 0 g 147 g 2,0 g
celkem 330 g 33 g 12 g 23 g 2135 g 4,2 g

Varianta 9: ovesné vločky, sušené ovoce, oříšky a protein (v kombinaci s pramenitou vodou)
potravina množství bílkoviny sacharidy tuky energie vláknina
ovesné vločky 50 g 7 g 34 g 3 g 808 g 4,0 g
rozinky 15 g 0 g 11 g 0 g 210 g 0,8 g
kešu 10 g 2 g 3 g 4 g 232 g 0,3 g
protein 30 g 23 g 3 g 1 g 480 g 0,8 g
celkem 105 g 32 g 51 g 8 g 1730 g 5,9 g

Varianta 10: jogurt s džemem a jablkem
potravina množství bílkoviny sacharidy tuky energie vláknina
řecký jogurt 140 g 14 g 5 g 0 g 339 g 0 g
jahodový džem 10 g 0 g 6 g 0 g 99 g 0 g
jablko 150 g 1 g 19 g 1 g 356 g 5 g
celkem 300 g 15 g 30 g 1 g 794 g 5 g

Nedělal jsem Miss snídaně 2019, takže tam nehledejte ty nejlepší snídaně, co si můžete ráno udělat. Je tam to, co na sebe práskli lidé, které jsem čistě náhodně potkal. Která snídaně je na tom nejlíp? To je dost individuální. Záleží na cílech i citech člověka, a hlavně na tom, co mu více vyhovuje. Někdo potřebuje snídani lehkou a o to těžší si pak dá oběd a někdo se může klidně ráno nacpat půlkilem párků. Co je zdravější, to Vám tady říkat nebudu. Pokud to nevíte, tak si to koukejte urychleně zjistit.

Teď se na to podíváme nutričně. Zajímat nás bude určitě obsah bílkovin, těch není nikdy dost, a také poměr, kolik z celého talíře těch bílkovin vlastně je. Jde mi o poměr bílkovin vůči celkové hmotnosti toho, co do sebe po ránu nacpeme. A rovnou se můžeme mrknout, jak jsou na tom ovesné snídaně v porovnání s ostatními snídaňovými variantami.

Srovnání snídaní

Jak jste si mohli výše všimnout, tak jsem všem snídaním přidělil číslo. Pod těmito čísly je najdete v grafech níže.

Bílkoviny

Tohle je asi to, co bude každého zajímat. Pokud dbáte na příjem bílkovin, tak je jasné, že nějaké do sebe musíte ráno dostat, abyste do sebe těch svých 250 gramů bílkovin vůbec stihli za den dostat. Nejlépe je na tom pár volských ok (tedy vlastně tři) s mozzarellou a zeleninou. Hned za touto kombinací jsou ovesné vločky s proteinem. To jsou asi dva favorité, co se obsahu bílkovin týká. Není se čemu divit, pokud si přidáte protein do jakékoli snídaně, tak z ní bude favorit, ale zkuste si udělat volské oko s pistáciovým proteinem a určitě budete mít problém to do sebe dostat. Očka mají jen o pár gramů bílkovin víc, ale celková hmotnost je o to větší, o víc než 200 gramů!

Že jsem Vás tím neseřazeným grafem dostal. :-)

Energie

Pokud máte trénink ráno, tak se zásoba energie hodí. Když jdete běhat anebo ze země sbírat železo, tak se energie hodí. Na to Vám nejvíce přijdou vhod opět tři volská oka s mozzarellou a zeleninou. V závěsu jsou míchaná vejce s cibulkou.

Celková hmotnost snídaně

Čím se nejvíc nacpeme? Že by zase volská oka? Ano, přesně tak. Případně pak jogurt s džemem a jablkem, i když jogurt se v člověku tak nějak "ztratí".

Bílkovinová efektivnost snídaně

Teď to nejzajímavější. Jde nám o to do sebe dostat nějakou tu bílkovinu, ale zase se nechceme přecpat, protože co? Protože za dvě hodiny máme další jídlo, a tak na něj musíme být řádně připravení. Nejefektivnější jsou, a to s velkým náskokem, ovesné vločky s proteinem a s pár doplňky. Když se podíváte na energii, tak ovesné vločky také nejsou marné. Navíc se z nich energie uvolňuje pomaleji, tak by Vám měla vystačit na větší část dopoledne.

Možná by stálo za to se nad tím ovsem trošku pozastavit. Sice celá snídaně má jen 105 gramů, ale nepočítal jsem vodu, kterou se vločky zalijí. Jakmile začnou plavat, tak se jejich váha změní. Nacucají se a jsou těžší, ale živiny zůstanou beze změny. Najednou se z vloček stává těžká váha. U varianty 4 jsou také vločky, ale tam se koupou v mléce, to jsem do výpočtů zahrnul (přeci jen mléko není voda a nějakou tu živinu obsahuje). V tomto případě vodu nepočítám, a kdybych ji započítal, tak nebude mít varianta 9 31 %, ale 16 %, a i tak zůstane na prvním místě v efektivnosti (je to článek o ovsu, tak ho holt trošku upřednostním). Když se spojí ovesné vločky s proteinem, tak nemají konkurenci.

Závěr

Co se obsahu bílkovin týče, tak o prsa vyhrála s 33 gramy snídaňová varianta číslo 8 (a to ani nemusela do plavek). Energeticky ji také nikdo nedostane, převálcuje soupeře se svými 2135 kJ. Zároveň je to se svými 330 gramy i nejtěžší účastník závodu. Efektivnost zase prokázaly vločky s kamarádem proteinem. Bez proteinu jsou na tom vločky s bílkovinami bledě, energeticky si drží střed, ale sacharidově a vlákninově hrají prim. Takže ve finále v našem snídaňovém světě, kde honíme bílkoviny, máme na výběr mezi proteinovými vločkami a vejci.

Tak co to bude? No? Každopádně dobré ráno a dobrou chuť.


Použité zdroje:
https://www.agroserver.cz/cenovy-report
https://cs.wikipedia.org/wiki/Oves
https://cs.wikipedia.org/wiki/Oves_set%C3%BD
https://www.magazinzdravi.cz/oves-20090121
https://abecedazahrady.dama.cz/katalog-rostlin/oves-sety
https://www.ireceptar.cz/zdravi/pribeh-ovsa-davny-zdroj-sily-i-klidu-pomaha-i-dnes/
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Pozoruhodny-oves---obili-nejbohatsi-na-ziviny__s10010x10704.html
http://www.ctpp.cz/data/files/upload/Obiloviny%20v%20lidske%20vyzive%202016_w.pdf
https://www.dtest.cz/clanek-6550/test-ovesnych-vlocek-2018
https://mlsnejmazel.cz/z26998-vlocky-ovesne-15kg
https://en.wikipedia.org/wiki/Porridge
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/nov/10/how-to-cook-perfect-porridge
https://www.hostelbookers.com/blog/travel/best-breakfast/



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie