Reklama:

Koření jako lék: Křen selský

3.364 zhlédnutí
Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Křen znali už Egypťané 1500 let př. n. l. a používali ho jako léčivo. Stejně tak starověcí Řekové. Ti si navíc cenili i jeho afrodiziakálních účinků. O tom, jak byl už v dávných dobách křen ceněn, vypovídají i nástěnné malby v Pompejích nebo legenda, podle které jednou řekl delfský věštec Apollónovi: "Ředkvičky by se daly vyvažovat olovem, červená řepa stříbrem, křen zlatem."

Za původní domovinu křenu se pokládá jihovýchodní Evropa, do střední Evropy jej pravděpodobně přinesli Slované během stěhování národů. U nás se křen pěstuje od 12. století a šlechtí od 17. století. Křenu existují tři druhy, ovšem v České republice roste pouze jediný - křen selský.

Obsažené látky prospěšné zdraví

Křen selský aneb Armoracia rusticana si vysloužil přezdívku "český ženšen", protože má schopnost celkově posilovat organismus. Kromě vitamínů skupiny B obsahuje vysoké množství vitamínu C (průměrně 157 mg na 100 g čerstvého křenu), což ocení hlavně imunitní systém. Tři lžíce strouhaného křenu pokryjí zhruba polovinu doporučené denní dávky vitamínu C. Z minerálů má křen nejvíce draslíku (průměrně 587 mg na 100 g), díky kterému má diuretické účinky. Obsažené hořčičné oleje působí antibioticky, proto může být křen využit k léčbě infekcí ledvin a močových cest nebo při nachlazení a bronchitidě. Při kašli pomáhá uvolňovat zahlenění, má antiseptické účinky a v neposlední řadě i vysokou antioxidační aktivitu.

Křen příznivě ovlivňuje i zažívání, a to tím, že stimuluje produkci trávicích šťáv. Servírování této štiplavé pochutiny k masu má tedy své opodstatnění, zlepšuje stravitelnost pokrmu. Ani s křenem se to ale nesmí přehánět. Užití většího množství by totiž mohlo poškodit sliznice trávicích cest nebo vyvolat alergickou reakci.

Léčivé schopnosti křenu lze využít i při zevním použití. Obklady s nastrouhaným křenem mohou ulevit při bolestech zad, artróze nebo revmatismu, a to tak, že postižené místo silně prokrví, a tím urychlí léčbu zánětu. Ovšem i zde pozor. Delší vystavení pokožky agresivním šťávám křenu způsobí podráždění, u citlivějších jedinců až puchýře.

Nutriční hodnoty čerstvého křenu
parametr na 100 g DDD
(100 g)
parametr na 100 g DDD
(100 g)
energie 201,00 kJ (48 kcal) vitamín C 24,900 mg 41,5 %
bílkoviny 1,18 g 2,6 % vitamín B1 (tiamin) 0,008 mg 0,5 %
sacharidy 11,29 g 4,9 % vitamín B2 (riboflavin) 0,024 mg 1,4 %
cukr 7,99 g 8,9 % vitamín B3 (niacin) 0,386 mg 1,9 %
vláknina 3,30 g 13,8 % vitamín B6 (pyridoxal) 0,073 mg 3,7 %
tuky 0,69 g 1,0 % kyselina listová 57,000 µg 14,3 %
minerální soli 1,76 g 29,3 % cholin 6,500 mg
vápník 56,00 mg 5,6 % vitamín A 2,000 MJ
železo 0,42 mg 2,3 % beta karoten 1,000 µg
hořčík 27,00 mg 6,8 % lutein + zeazanthin 10,000 µg
fosfor 31,00 mg 3,1 % vitamín E 0,010 mg 0,1 %
draslík 246,00 mg 5,2 % vitamín K 1,300 µg 1,6 %
sodík 314,00 mg 13,1 % voda 85,080 g
zinek 0,83 mg 5,5 %
měď 0,06 mg 2,9 %
mangan 0,13 mg 6,3 %
selen 2,80 µg 4,0 %

Křen v lidovém léčitelství

Stejně jako česnek, cibule nebo zázvor má i křen bohaté využití v přírodní medicíně. Jeho příznivé účinky na organismus jsou širokospektrální, vždy je ale třeba používat křen čerstvý!

Kašel a nachlazení - jak již bylo řečeno výše, křen podporuje uvolňování a vylučování hlenů, což při kašli a nachlazení přivítáme. Léčivem může být nastrouhaný čerstvý křen smíchaný s kvalitním medem v poměru 1 : 1. Směs uložíme do chladu a od druhého dne můžeme používat. Užíváme čajovou lžičku směsi 3x denně.

Bolest v krku, rýma, zánět nosohltanu - do misky dáme 2 lžíce nastrouhaného křenu, 2 lžíce nastrouhaného jablka a 0,5 litru vroucí vody. Necháme několik minut odstát a pak pod ručníkem 10 minut inhalujeme výpary.

Dušnost, ledvinový písek, podpora trávení - 10 dkg nastrouhaného křenu zalijeme litrem červeného vína a necháme týden vylouhovat. Užíváme jako lék 3x denně polévkovou lžíci před jídlem.

Na bolavé klouby, "housera" i revma - křenová placka byla osvědčeným lékem našich babiček na bolesti pohybového aparátu. Jde vlastně o jednoduchý obklad, kdy na plátno naneseme vrstvu nastrouhaného křenu, překryjeme gázou a položíme na bolavé místo. Vše ještě můžeme obalit potravinovou fólií. Necháme působit pár minut a zkontrolujeme reakci pokožky. Pokud nejeví výraznější iritaci, můžeme obklad ještě vrátit, ale ne na déle než 15 minut.

Křen v kuchyni

Křen se z důvodu obsažených antiseptických fitoncidů výborně hodí ke konzervování zeleniny, jako výrazná a štiplavá pochutina navíc skvěle zvýrazní chuť domácí čalamády či kečupu. Jeho pálivost naopak zjemníme kombinací s jablky, řepou nebo zelím, ostrost zmírní i jeho tepelná úprava, se kterou se ale ztrácí i jeho léčivé účinky. V Česku se křen podává tradičně k uzenému masu, ovaru nebo grilovanému kolenu.

I když se v obchodech dají běžně zakoupit různé křenové polotovary, nejlepší bude vždy křen čerstvý. Pokud jej budeme správně uchovávat, uložíme-li jej například do lednice zabalený v několika vrstvách mokré tkaniny a budeme pravidelně kontrolovat, aby nevyschl, může nám vydržet klidně i rok.

Recept, co má říz - pomazánka s čerstvým křenem

Co takhle využít všech zdravotních benefitů čerstvého křenu a ještě si při tom pochutnat? Zkuste třeba jednoduchou křenovou pomazánku, která má říz a ještě zažene každého bacila, který by se k Vám zkusil jen přiblížit.

Budeme potřebovat:

  • 200 g tvarohu
  • 3 ks sýru Lučina nebo žervé
  • hrst čerstvého nastrouhaného křenu
  • sůl
  • bílý pepř
  • hrst vlašských ořechů

K tvarohu přidáme Lučinu nebo žervé, hrst nastrouhaného křenu a dobře promícháme. Přisypeme hrst nadrobno nakrájených vlašských ořechů a dochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme na plátcích pečiva, alternativně na racio chlebíčcích či s krekry a zdobíme hroznovým vínem.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2020 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2020 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra