Reklama:
Proteinová svačinka od Smartlabsu 3000 g + 908 g ZDARMA
Nesnídáte? Nesvačíte? Máme pro Vás skvělý tip, jak to napravit! Více zde.

Koření jako lék: Cibule kuchyňská

5.974 zhlédnutí
Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Cibule je snad "nejobyčejnější" a nejzákladnější koření, jaké si dovedeme představit, jenže tahle zdánlivě obyčejná rostlina není obyčejná ani trošičku! Zmiňují se o ní dávní Sumerové na svých hliněných tabulkách, dočteme se o ní v Bibli, na staroegyptských papyrech i v knihách starověké Indie a Číny. A proč? Protože tyto starověké kultury již velmi dobře věděly o jejích vynikajících léčebných účincích.

Obsažené látky prospěšné zdraví

Cibule disponuje širokým spektrem vitamínů a minerálů, jmenovat můžeme například vitamín C, vitamíny skupiny B a E, z minerálů nám může cibule poskytnout železo, zinek, síru, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód. Nejcennější látkou pro naše zdraví je ale v cibuli obsažená silice alicin. Tato látka má silné antibiotické účinky a umí dobře zatočit s bakteriemi i viry. Cibule společně s česnekem patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům vůbec.

Čím dalším může cibule přispět k našemu zdraví? Díky obsaženým látkám dokáže regulovat vysoký krevní tlak a cholesterol, posiluje srdeční činnost, působí jako prevence proti srážení krve, podporuje produkci žluči a žaludečních šťáv, což má pozitivní účinek na mikroflóru žaludku a střev. Při vnějším použití tato štiplavá zelenina zmírňuje otok a nepříjemné svědění po štípnutí hmyzem, pozitivně působí i při léčení bradavic či plísní. Ne zcela nezajímavý se zdá i fakt, že ačkoli pach cibule není právě sexy, látky v ní obsažené prokrvují tkáně, pohlavní orgány nevyjímaje, takže konzumace této běžně dostupné zeleniny může posílit i libido. Cibuli se také připisuje pozitivní působení v prevenci proti rakovině, a to zejména proti rakovině prostaty, žaludku a tlustého střeva.

Nutriční hodnoty syrové cibule
parametr na 100 g DDD
(100 g)
parametr na 100 g DDD
(100 g)
energie 167,0 kJ (40,1 cal) vitamíny
ze sacharidů 151,0 kJ (36,1 cal) vitamín A 2 IU 0 %
z tuků 3,3 kJ (0,8 cal) vitamín C 7,400 mg 12,0 %
z bílkovin 13,0 kJ (3,1 cal) vitamín D - -
bílkoviny vitamín E 0,020 mg 0,2 %
bílkoviny 1,1 g 2 % vitamín K 0,400 μg 0,5 %
sacharidy thiamin 0,046 mg 3,1 %
sacharidy celkem 9,3 g 3 % riboflavin 0,027 mg 1,6 %
vláknina 1,7 g 7 % niacin 0,100 mg 1,0%
tuky vitamín B6 0,100 mg 6,0 %
celkové množství 0,1 g 0 % kyselina listová 19,000 μg 5,0 %
minerály vitamín B12 - -
vápník 23,0 mg 2 % kyselina pantothenová 0,100 mg 1,0 %
železo 0,2 mg 1 % cholin 6,100 mg
hořčík 10,0 mg 2 % betain 0,100 mg
fosfor 29,0 mg 3 % ostatní
draslík 146,0 mg 4 % voda 89,100 g
sodík 4,0 mg 0 % alkohol 0 g
zinek 0,2 mg 1 %
mangan 0,1 mg 6 %
selen 0,5 μg 1 %
fluor 1,1 μg

Cibule v lidovém léčitelství

Cibule se používá v lidovém léčitelství už odedávna, a přestože klasická medicína nabízí spoustu preparátů na neduhy, které dříve léčila cibule, není od věci sílu cibule vyzkoušet. Nejenže je to prostředek čistě přírodní, a tedy bez vedlejších účinků, ale také Vás určitě vyjde levněji než drahá léčiva z lékáren. Při jakých zdravotních problémech cibule pomáhá?

Kašel a nachlazení - šťáva z cibule tlumí kašel a usnadňuje odkašlávání. Šťáva se získá tak, že se cibule nakrájí a zasype cukrem, puštěnou šťávu pak slijeme a užíváme po lžičkách. Ke stejným účelům můžeme použít i cibulový čaj, který vyrobíme tak, že pokrájenou cibuli povaříme 10 - 15 minut ve vodě a před konzumací dosladíme medem.

Rýma a zánětlivá onemocnění dýchacích cest - vdechování výparů z rozkrojené cibule.

Zánět průdušek - obklad z ještě teplé podušené cibule.

Zánět středního ucha - cibulovou šťávu nakapat do ucha či namočit v ní tampon a vložit do ucha.

Záněty pohybového aparátu - čerstvě nakrájenou cibuli přiložit na postižené místo a nechat působit dvě hodiny.

Opar - přiložit plátek syrové cibule.

Cibule v kuchyni

Říká se, že se dá vařit spíše bez ohně než bez cibule, a něco na tom bude. Jak zoufale nedokonalý by byl bez cibule guláš a nejrůznější druhy omáček, ale i celá hromada zeleninových i masových jídel, ve kterých cibule hraje často jednu z hlavních rolí. Cibule ale není jen jedna, existuje mnoho druhů, takže si alespoň ty nejběžněji dostupné představíme.

Žlutá cibule - u nás nejběžnější a nejrozšířenější typ cibule s velmi univerzálním využitím. Má vyváženou, výraznou chuť, její štiplavost se varem ztrácí a stává se sladkou. Hodí se zejména k tepelné úpravě, a to i tam, kde je zapotřebí delší doby varu.

Červená cibule - chuťově méně výrazná než žlutá cibule, ale o to výraznější barevně. Kvůli své barvě a jemnější chuti je oblíbená pro přípravu salátů, výborně se hodí na grilování nebo pro krátké kuchařské úpravy. Při varu červená cibule svou barvu ztrácí, ale zase získá ještě sladší chuť, než má vařená cibule žlutá.

Bílá cibule - vyznačuje se jemnou chutí a větší křehkostí než ostatní druhy cibule, proto se velmi hodí pro studenou kuchyni. Převařením ztrácí svou chuť.

Šalotka - drobný druh cibule, kterému se díky jemné česnekové příchuti říká také česnek askalonský. Šalotka je typická pro francouzskou kuchyni, díky své jemné a sladké chuti se používá pro přípravu jemnějších pokrmů, jako jsou například sýrové omáčky, pokrmy z ryb a mořských plodů, velmi dobře se hodí i pro studenou kuchyni.

Cibule zimní (ošlejch, cibule sečka, cibule sibiřská) - velmi odolný druh cibule, jejíž zelenou nať můžeme sklízet až dlouho do zimy. Šťavnaté zelené stvoly cibule zimní se nejčastěji používají k přípravě salátů, pomazánek a jídel čínské kuchyně.

Jarní cibulka - jedná se o mladé výhonky běžné kuchyňské cibule, která se prodává i s natí. Nať se svou chutí podobá pórku a hodí se nejvíce k přípravě pokrmů studené kuchyně.

Vaříme s cibulí - francouzská cibulačka

Polévky jsou v zimě obzvláště oblíbené. Zahřejí, zasytí, doplní vodu, a přitom mohou být i lehké, a to jak na přípravu, tak na trávení. Na pořádné francouzské cibulačce si navíc pochutnají i vytříbené jazýčky. K její přípravě potřebujeme:

  • 1 kg cibule (můžeme zkombinovat červenou a bílou)
  • 1 l hovězího vývaru
  • 40 g hladké mouky
  • 4 lžíce másla
  • 2 dl bílého vína
  • bagetu
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • sůl, pepř

V hrnci rozehřejeme máslo, vhodíme na měsíčky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Když je cibule měkká, přidáme hladkou mouku a osmahneme. Poté přidáváme po troškách a za stálého míchání studený hovězí vývar. Polévku osolíme, opepříme, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny. Asi deset minut před koncem varu přidáme bílé víno. Hotovou polévku nalijeme do žáruvzdorných misek, na vrch položíme plátky nasucho opražené bagety, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě pod rozpáleným grilem.

Tipy, jak vyzrát na štiplavost a pach cibule

Cibule je plodina nesmírně zdravá, nesmírně chutná, ale přece má i své neduhy. Pálí do očí tak, že při jejím krájení slzíme jako želvy, k tomu má velice výrazný a trvanlivý pach, který ve společnosti není právě oblíben. Co s tím? Takzvaných babských rad se nabízí celá rada, jde jen o to vyzkoušet, co bude vyhovovat a fungovat právě Vám:

  • pálení a slzení očí při krájení cibule předejdete, pokud nůž i cibuli silně zchladíte, případně pokud obojí namočíte, pomůže i krátké povaření cibule nebo její nahřátí v teplé troubě
  • z nože odstraníte cibulový pach tak, že jej přejedete syrovou mrkví, případně potřete trochou navlhčené soli
  • pánev se zbaví cibulového aroma, když v ní povaříte trochu octové vody
  • zápach z rukou po krájení cibule odstraníme, když je opláchneme octovou vodou, potřeme plátkem čerstvého celeru nebo v rukou promneme pomerančovou kůru navlhčenou olejem
  • cibulového dechu se zbavíme, pokud rozžvýkáme petrželovou nať, rozkoušeme zrnko kávy nebo se napijeme mléka


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínFit Parade Pro Grand Prix 2019: výsle...
Jay32 (22:39) • já to vidím možná trochu jinak. Za prvé nechápu, proč jsou záběry na fotkách a videí po...
magazínFit Parade Pro Grand Prix 2019: výsle...
eraZ (20:40) • Už pri prvotnom pohľade na fotky som mal ten pocit, že Lukáš mal najlepšiu formu. Teraz...
magazínFit Parade Pro Grand Prix 2019: výsle...
Patrick (12:31) • Ja som len preletel vysledky diky Miro
magazínFit Parade Pro Grand Prix 2019: výsle...
dzordn2 (06:54) • Je to v článku napsané. :-) `Celkem na pódiu pózovalo devět těžkotonážníků, mezi nim...
magazínFit Parade Pro Grand Prix 2019: výsle...
thaarm (23:49) • On proste pozuje ten zadok opacne ako ostatni. Ti panvu podsadzuju a on ju vykruti ako...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2019 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2019 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra