Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Závodnice v bikiny fitness - rozhovory a formy před MS masters 2018

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Soutěžní sezona roku 2018 už se pomalu uzavírá, ale někteří závodníci musí ještě předtím, než se pustí do vánočních příprav, dotáhnout přípravu svou vlastní. To se týká všech, kteří se v termínu 7. - 10. prosince chystají předvést svou formu na prknech MS masters, které se uskuteční ve španělském historickém městě Tarragona.

Součástí české výpravy čítající 14 členů budou i zástupkyně kategorie bodyfitness Mária Hudec, jejíž trénink před MS jsme pro Vás natočili, a dvě závodnice bikiny fitness Sandra Bártová a Gabriela Erbenová. Zatímco pro Sandru to bude již její 4. mistrovství světa v kariéře, Gabriela, která začala závodit až v letošním roce, si velkou mezinárodní soutěž vyzkouší úplně poprvé.

Do příprav i životních postojů obou bikin můžete nahlédnout prostřednictvím předsoutěžních rozhovorů.

jménokategorie
Sandra Bártová bikiny fitness masters
Gabriela Erbenová bikiny fitness masters
Mária Hudec bodyfitness masters

Sandra Bártová

Vybrané úspěchy:
MS juniorů a masters 2017 - 3. místo v bikiny fitness masters nad 35 let do 163 cm
EVLS Prague Amateur 2016 - 5. místo v bikiny fitness do 160 cm
BFC Cup 2015 - 1. místo v bikiny fitness do 161 cm + absolutní vítězství

Sandro, své první mistrovství světa, které bylo zároveň Vaší první zahraniční soutěžní zkušeností, jste absolvovala v roce 2015. Od té doby jste žádný rok nevynechala, takže letos ve Španělsku to bude Vaše 4. MS. Jak moc se za ty 4 roky změnila Vaše silueta?

Zdravím všechny čtenáře, ano, MS je už takovou mojí předvánoční tradicí. Nemůžu asi říct, že za ty tři roky došlo k nějakým zásadním změnám či proměnám (pominu-li oblast hrudníku). Progres mi přijde standardní, úměrný k času a tréninkům. Trénuji intenzivně tři roky, bylo by divné, kdyby se nic nezměnilo. Samozřejmě forma ze začátků závodění a aktuální je nesrovnatelná, to ale přisuzuji i vývoji kategorie bikiny fitness jako takové.

Odrazila se zlepšující se forma na Vašem sebevědomí, ať už v každodenním životě, nebo ve Vaší prezentaci na pódiu?

Rozhodně ano, od 53 kg a viditelného six-packu začínám překypovat sebevědomím, bohužel jen do prezentace před závody. (smích)

V roce 2015 jste se připravovala pod trenérským dohledem Ládi Kurčíka. Jak je tomu nyní?

Od konce roku 2015, tedy již tři roky, je mojí trenérkou státní trenérka Zdena Razýmová. Zdenička je nejen obrovský profík, ale je to i báječný člověk. Každý, kdo ji zná, mi jistě dá za pravdu. Velké díky jí patří za její trpělivost se mnou.

Začátek Vaší závodní kariéry byl neuvěřitelně úspěšný, pouhé 3 měsíce poté, co jste začala s fitness, jste absolvovala svůj první závod, mistrovství Čech, a hned se tam stala absolutní vítězkou. Máte pocit, že jste se pro kategorii bikiny fitness narodila? Kde vidíte v rámci této kategorie své největší přednosti?

Takový pocit určitě nemám! První dvě MS jsem absolvovala bez účasti v semifinále, až minulý rok to byla medaile, ale jen bronzová, takže taky nic moc. A přednosti? Ptáte se mě v týdnu před závody, kdy je všechno špatně. (smích) Záda jsou málo široká, ramena jsou malá, ruce jsou moc tlusté, váha vysoká, pas by mohl být užší, nohy by mohly být větší a zadek kulatější. (smích) Za normálních okolností bych ale odpověděla, že si myslím, že i při svých 157 centimetrech jsem docela souměrná, úzký pas by také mohl být výhodou.

Pokud se nemýlím, dříve jste vedla jako trenérka skupinové lekce. Platí to stále? Pokud ano, jak se Vám daří propojit předsoutěžní přípravu s předcvičováním pro klienty?

Skupinové lekce vedu stále. Aktuálně každý čtvrtek v Ice Arena Fitness v Říčanech. Rafinovaně si lekci vedu podle svých potřeb a v přípravě je taková hodina ideálním doplňkem a zpestřením standardních tréninků. Spojení silového, funkčního a kardio tréninku je pěkná makačka, a hlavně to funguje. Takže jestli chcete vypadat jako já, dorazte. (smích)

Jak jste spokojená se svou aktuální formou před MS? Které partie se Vám líbí a které byste z Vašeho pohledu potřebovala ještě doladit?

No, tak to už tady bylo - všechno špatně. Ale vážně. Vršek by šel, spodek by mohl být lepší, ale spodek by mohl být vždycky lepší. Spokojená jsem! Po tom roce mi to přijde zase o trochu lepší, snad alespoň o dvě místa!

Čím se odměníte za předsoutěžní dřínu po závodech?

To je jednouché. Jsou Vánoce, zima, budou hory, takže si dám rum a trochu toho cukroví.

Jaké jsou Vaše předsevzetí a cíle pro příští rok?

Předsevzetí si raději nedávám a cíle si stanovím až podle výsledku na MS. Zahrávám si i s myšlenkou, že už bych toho "blbnutí" nechala a pověsila plavky na hřebík, ale nechávám to otevřené. Teď momentálně se těším z Vánoc a ze zimy. Těšte se se mnou a mějte pohodové a krásné Vánoce!


Gabriela Erbenová

Vybrané úspěchy:

GP PEPA Opava 2018 - 6. místo v bikiny fitness do 168 cm
GP Fitness Brno 2018 - 10. místo v bikiny fitness do 165 cm
Mistrovství České republiky 2018 - 1. místo v bikiny fitness masters

Gabrielo, rok 2018 je pro Vás první soutěžní sezónou v bikiny fitness a svoji sportovní kariéru jste odstartovala přímo skvěle, hned 1. místem na MČR v kategorii bikiny fitness masters. A teď se dokonce chystáte na MS. Jak to všechno prožíváte? Musí to být pro Vás hodně odlišný rok než ty předchozí.

Ano, rok 2018 je pro mě zlomový rok a rokem změn. Kdo mě zná, tak ví, že jsem se od prvopočátku soutěžím bránila. Nejsem člověk, který by kvůli soutěžím a úspěchu šel "přes mrtvoly" a byl to stěžejní bod mého života. Mám téměř třináctiletého syna a ten především potřebuje mít mámu, cítit teplo domova a rodinnou pohodu. Moje rodina je pro mě prioritní a stojím nohama pevně na zemi. Tohle vše beru jako životní bonus, vymanění ze stereotypu běžného života, abych neznala jen cestu do práce a z práce, naučila se novým věcem, posbírala další, jiné zkušenosti a poznávala nové lidi.

Prvotní podnět nad soutěžením vůbec začít přemýšlet byl pro mě Pavel Vacek, který si po několika letech soutěžní pauzy odskočil znovu úspěšně na stage. Tenkrát mi řekl něco ve smyslu: "Jestli nad tím přemýšlíš, jdi! Pokud to nezkusíš, můžeš jednou litovat. Za pět deset let si budeš říkat měla jsem to alespoň zkusit. Nikdy nevíš, co se může v budoucnu stát a jak se ti obrátí život." V tom jsem mu dala za pravdu.

Rozhodnutí padlo koncem ledna 2018. Přípravu jsem začala tak, abych na ni měla alespoň 10 týdnů. Kostlivcem ve skříni byla ovšem moje prezentace a pózing, se kterým jsem neměla vůbec žádné zkušenosti, a začínala jsem úplně od nuly. Celou přípravu, až do soutěže jsem si nebyla vůbec jistá a věděla, že jsem úplně mimo mísu. S tímto pocitem šla samozřejmě ruku v ruce nervozita, a především tréma. O to víc, když jsem věděla, že moje první soutěž je rovnou mistrovství ČR, kde mají všichni soutěžící již za sebou řadu soutěží a jsou nesrovnatelně zkušenější. Naplno se moje tréma projevila na pódiu v semifinále, kdy jsem se trémou třepala doslova jako ratlík. Hlava přesně věděla, co a jak dělat, ale tělo ji chvílemi nechtělo poslouchat. Žádný učený ale z nebe nespadl. Poučila jsem se z předešlých chyb, přitvrdila v přípravě a udělala jsem maximum, abych teď již byla připravená jak fyzicky, tak hlavně mentálně.

Na Vás je zajímavé to, že cvičit jste začala de facto před 3 lety a předtím jste žádný jiný sport nedělala. A to je Vám 40 let. Jak náročné pro Vás bylo naučit se tréninkové disciplíně a systematičnosti a jak moc tělo bylo na začátku v šoku z něčeho nového?

Nebyla jsem zrovna sportovní typ. Když mi bylo 14 let, to bylo krátce po revoluci, začala jsem chodit do juda. To bylo fajn, bavilo mě to. Pamatuji si, že jsem měla skládat zkoušky na základní pásek, byla jsem vybrána na soutěž a tenkrát jsem to vzdala kvůli škole.

Měla jsem štěstí, že jsem se svěřila do rukou skvělé trenérky Nely Jančiarové, která je pro mě naprosto výjimečná osobnost. Podobných mladých lidí je opravdu pramálo. Její tréninky mě od začátku naplňovaly, bavily, věřila jsem jí a postupně se z nás stávaly kamarádky. Po dvou třech měsících jsem viděla, jak se moje tělo mění k lepšímu. Místo pytlíkových čajových sáčků na zadku se začal dělat hezký tvar.

Začala jsem vidět první svalíky. Zpočátku jsme trénovaly 2x týdně, postupně přidávaly tréninky. Soutěžní ambice jsme nikdy neměly, a proto nebylo kam spěchat. Vše má svůj čas. Jestli je to za rok, za dva, za tři, je jedno. Důležité je, že člověk něco pro sebe dělá, naplňuje ho to, a hlavně ho to baví.

Jen bych si chtěla najít nějaký čas na relaxaci. Mluvím o tom rok co rok a dávám si to dokonce jako předsevzetí. Umět se zastavit, odpočívat a opravdu alespoň chvíli nic nedělat. To mi prozatím moc nejde.

Začala jste cvičit poté, co Vás inspirovala fotografie Sabiny Plevákové, chtěla jste vypadat jako ona. Letos jste si s ní měla možnost zacvičit při společném tréninku a mohla jste se s ní porovnat. Vypadáte už tak, jak jste si před třemi lety přála vypadat?

Ano, fotka Sabinky mě přivedla ke cvičení a stala se inspirací začít se sebou něco dělat a náš společný videolog byl pro mě velký zážitek. Nikdy předtím jsem nic podobného nedělala, a kdyby mě před lety můj manžel nepřesvědčil, abych se zkusila přihlásit na konkurz do promo týmu Extrifitu (kam mě musel doslova dovléct), nikdy by se nic z toho, co prožívám dnes, nestalo.

A abych pravdu řekla, já se snažím s nikým neporovnávat. Porovnávám se především sama se sebou. Sama se svým starým já. Snažím se být stále lepší a můj, byť i sebemenší progres, mě žene kupředu. Fitness je z mého pohledu nekonečná cesta, kde pořád budeme hledat své nedostatky, které se postupem času mění, a chceme se více přiblížit svému vysněnému ideálu, který pro každého může být zcela jiný.

Jsem především vděčná za to, co mám, jsem hrdá na to, co jsme s Nelčou za ty roky vybudovaly, jakým směrem mě vede nejen v tréninku. Je to běh na dlouhou trať. V dnešní uspěchané době chce mít spousta především mladých lidí všechno hned jako mávnutím kouzelného proutku. Nic ovšem není zadarmo a vše má svou cenu, což si ne každý plně uvědomuje.

První dva roky Vaše tréninky vedla trenérka, nyní už cvičíte sama, respektive se svým manželem. V čem jsou Vaše tréninky jiné než dřív? A manželovy případné rady posloucháte, nebo spíš odmlouváte a jedete si to svoje?

Abych tuhle informaci upřesnila, ano, po dvou letech trénovaní s Nelčou jsem cca rok cvičila se svým mužem. Přípravu na mistrovství ČR jsme celou odjeli společně, což pro něj nebylo kolikrát úplně jednoduché, umím být i velmi tvrdohlavá.

Nějaký čas od soutěže jsme našly s Nelis k sobě opět cestu a začaly trénovat znovu společně. Pro přípravu na MS jsme od základu překopaly celý trénink se zaměřením na mé nedostatky a na partie, které bylo potřeba zlepšit. Udělaly jsme spoustu změn, které mi, si myslím, velmi pomohly.

Říkáte o sobě, že jste velká trémistka. Jak se Vaše zvládání trémy v průběhu sezóny vyvíjelo?

Ano, trému jsem měla opravu velkou, ale myslím si, že jsem od svého první startu ušla velký kus cesty, a při prezentaci jsem si již mnohem jistější. Sbírala jsem zkušenosti a dále jsem na sobě pracovala. V průběhu přípravy na MS jsem si tréninkově střihla 2 závody, kde jsem nejela pro umístění, ale snažila se zlepšit a zapracovat na prezentaci. Pozitivní je, že s každou další zkušeností jsem si jistější, a navíc jsem neodešla nikdy s prázdnou. Vím, že když bojovat chci, umím to. Na pózování i prezentaci nadále intenzivně pracuji.

Vaše úplně první příprava na závody Vám přišla nad očekávání lehká. Jaká byla ta poslední, která stále trvá, příprava na MS?

Jelikož se udržuji celoročně relativně "ve formě", a hlavně se snažím nemít velké váhové výkyvy, nemám prozatím v přípravě větší problémy (chutě na různé dobroty sem tam jsou, ale to k tomu patří). Prozatím stačí vyhodit sladkou tečku po jídle, malinko snížit sacharidy, a hlavně víc pít. V tom jsem strašný lajdák. Mám v podstatě podobná jídla jako po zbytek roku, vše se snažím si v přípravě zapisovat a vyhodnocovat, jak moje tělo na různé změny reaguje. Takto mi to prozatím funguje. Určitě čím víc člověk jede příprav, o to to bývá asi těžší. Tělo je chytré a začíná se bránit, ale já podobné zkušenosti prozatím nemám. Kardio mám dokonce v této přípravě úplně zakázané. To proto, abych nebyla až příliš stažená.

Přípravy jsou u mě v s menším sebezapřením v klidu, ale stejně se těším, až bude vše za mnou.

Jaké jsou Vaše největší obavy v souvislosti s MS?

Chci podat co nejlepší výsledek, přeci jen se jedná o mistrovství světa, kde budu reprezentovat naši zemi. Budou tam nejlepší sportovkyně z celého světa, vůbec nevím, co mě čeká. Jdu opět do neznáma. Je to přece jen teprve moje druhá velká soutěž. Obavy určitě trošku mám, ale snažím se být nad věcí. Vím, že jsem udělala maximum, vše, co bylo v mých silách, a zapracovala jsem na svých slabinách. Snažím se myslet pozitivně. Všichni víme, že štěstí je stav mysli. Budu šťastná, když to zvládnu s grácií. Naštěstí nejedu sama, těším se, že poznám spoustu skvělých lidí, navzájem se podpoříme a budeme mít radost z úspěchu toho druhého. Jedeme jako tým a jako tým snad budeme i fungovat.

Jaké jsou Vaše další sportovní plány? Chtěla byste závodit i v příštím roce?

Uvidíme, jak jsem již zmínila, není to moje priorita. Dopředu teď nic neplánuji, ale ani nevylučuji.

Letos jste opravdu zamakala, "byla hodná", takže Ježíšek určitě přijde. Co byste si od něj přála nejvíc?

Prvně bych chtěla popřát všem čtenářům krásné prožití vánočních svátků, hodně zdraví, aby měli u sebe milující rodinu, hodně úspěchů a štěstí v nadcházejícím roce. Přála bych si, aby nezapomínali na ostatní, uměli věnovat svůj čas svým nejbližším, nemysleli jen na sebe, měli úsměv na tváři a uměli se radovat ze života a nezapomínali na to, že život není jen o svalech a formě.

A co já? Já jsem se po dlouhé době vrátila do svých dětských let, napsala dopis Ježíškovi. (smích) Ale co v něm bylo, vím jen já a on. (úsměv)

Mějte se všichni krásně a držte nám všem pěstičky, ať máme úspěšnou výpravu. S láskou Gabriela E.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 77 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie