Reklama:
1000 g proteinu Prom-in ZDARMA!
Protein Essential CFM Evolution nyní v akční nabídce 2250 g + 1000 g zadarmo! Více zde.

Netradiční zdroje tuků

4.049 zhlédnutí
Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Netradiční zdroje bílkovin: skyr, krevety, pštrosí maso, Šmakoun
a tempeh
Tuky jsou v naší výživě ještě stále podceňovaným zdrojem energie, přitom jsou pro lidský organismus naprosto nezbytné. Důležitý je však nejen jejich celkový příjem, ale především jejich původ a kvalita. Většina lidí čerpá tuky z olejů (často nekvalitních) a živočišných tuků, v lepším případě z ořechů a semínek. Co si takhle svůj jídelníček obohatit i o jiné produkty bohaté na zdraví prospěšné tuky? Z tohoto článku načerpáte trochu inspirace a uvidíte, že se vše netočí jen kolem olejů a másla.

Olej z krillu

Možná si říkáte, proč mluvím zrovna o krillu, když je na trhu dostupná řada rybích olejů, které jsou také zdrojem EPA a DHA. A teď přichází ten rozdíl, tedy rozdíl ve vstřebatelnosti. EPA a DHA z krillu se vážou na fosfolipidy, zatímco omega 3 z rybího oleje se vážou na triglyceridy nebo ethyl estery. Podle několika zdrojů je vazba EPA a DHA na fosfolipidy a jejich následná distribuce mnohem efektivnější než při vazbě na triglyceridy. Tento rozdíl v chemické formě může mít vliv nejen na absorpci přijímaných EPA a DHA, ale i na jejich biologickou dostupnost. Zjednodušeně to znamená, že z menší dávky můžeme vytěžit mnohem více. V oleji z krillu se nachází navíc ještě jedna důležitá látka, která se v rybím oleji nevyskytuje - astaxanthin. Jde o karotenoid odpovědný za červenou barvu masa lososa, krevet a krillu. Astaxanthin má antioxidační schopnosti a rovněž se hovoří o jeho potenciálním vlivu na zvyšování HLD cholesterolu. Nevýhodou oleje z krillu je jeho cena, která se u nás pohybuje mezi 500 - 700 Kč za 90 kapslí.

Zda konzumovat ryby, nebo doplňky s obsahem omega 3 mastných kyselin, nelze jednoduše říct. Kombinovat by se mělo obojí, protože ryby jsou nejen zdrojem EPA a DHA, ale i dalších potřebných složek (bílkovin, vápníku atd.). Nevýhodou ryb oproti suplementům je problém kontaminace rtutí, která je obzvlášť nebezpečná pro dospívající organismus a v době kojení. V tomto případě je vhodné omezit druhy s vysokým obsahem rtuti - tuňák, makrela, žralok a mečoun.

Avokádo

Avokádo (plod hruškovce přelahodného) je tropické ovoce s vysokým obsahem fytochemikálií, karotenoidů, vitamínu E a sterolů. Na rozdíl od ovoce však neobsahuje velké množství jednoduchých sacharidů, ale je bohaté na zdraví prospěšné tuky. Po olivovém oleji je nejlepším zdrojem mononenasycených mastných kyselin (MUFA), které mají pozitivní účinky na kardiovaskulární systém. Z celkového obsahu tuků je dominantní kyselina olejová, která tvoří až 70 % zralého plodu. Mononenasycené mastné kyseliny by měly ve stravě tvořit přibližně 30 - 40 % celkového denního příjmu mastných kyselin a to je důvod, proč do jídelníčku zařadit avokádo. Avokádo je specifické svým způsobem dozrávání. Nezraje na stromě nebo keři (jak je tomu u jiného ovoce), ale sbírá se už v určité fázi zrání, aby došlo k zachování správných chuťových a konzistenčních vlastností. Odhadnout správnou dobu sběru je opravdu umění, protože zralost plodu je velmi obtížné posoudit pouhým okem (vnější vzhled avokáda se totiž při dozrávání nijak zásadně nemění).

Piniové ořechy

Kaviár mezi ořechy, přesně tak se přezdívá vzácným piniovým oříškům. Pinie neboli cedrové oříšky jsou semínka borovice pinie (Pinus pinea) s vysokým obsahem bílkovin (11 až 35 % hmotnosti), vitamínu E a prospěšných tuků. Tuky jsou zastoupeny především polynenasycenými mastnými kyselinami, vysoký je i podíl mononenasycených mastných kyselin. Kromě toho se v piniových oříšcích nachází jedna méně známá mastná kyselina - kyselina pinolenová. Kyselina pinolenová je izomerem již známější gama-linolenové kyseliny (GLA). Nedávný výzkum ukázal potenciální využití kyseliny pinolenové při redukci tělesné hmotnosti. Tato mastná kyselina rovněž údajně podporuje sekreci enzymů cholecystokininu a glukagon-like peptidu-1 (GLP-1) ve střevě, které tlumí chuť k jídlu.

Makový olej

Olej vyráběný ze semen máku je obzvlášť bohatý na tokoferoly, látky se silným antioxidačním působením. Lisuje se za studena (do 40 °C), proto je vhodný i pro raw stravu. U nás zatím není příliš rozšířený, ale dost často se používá ve francouzské a německé kuchyni. Makový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Kvůli tomu je náchylnější ke žluknutí a je nutné skladovat ho v chladu a temnu. Z mastných kyselin je v makovém oleji zastoupena kyselina linolová (omega 6) a kyselina olejová (MUFA). V makovém oleji se nachází kodein a morfin, látky často používané ve farmakologickém průmyslu. Kodein tlumí kašel a morfin se využívá u zhoubných nádorů, obzvlášť pro své analgetické účinky. A jaké jsou další benefity makového oleje? Makový olej může pomoct při nespavosti, průjmech a astmatu. Jeho využití v kuchyni je široké. Makový olej má příjemnou chuť a nemá typické aroma, takže je možné jej použít i do salátů a kaší.

Ghee

Někteří z Vás si možná řeknou, co má máslo společného se zdravou výživou. Celou řadu let bylo máslo dáváno do souvislosti s nárůstem nadváhy a obezity. Kvalitní máslo se ale v našem jídelníčku vyskytovalo dlouhá staletí a lidé byli přesto mnohem zdravější než dnes. Máslo bychom tedy neměli považovat za nepřítele, protože příčinou nadváhy je nedostatek pohybu, konzumace vysoce zpracovaných potravin, jednoduchých cukrů a celkově nadbytek přijímaných kalorií. Pokud jste zdraví, konzumujete i jiné zdroje tuků a živočišné tuky neupřednostňujete před rostlinnými tuky, nemusíte se bát ani zásadního ohrožení hladin krevního cholesterolu. Mléčný tuk obsahuje 70 % nasycených tuků, 25 % mononenasycených mastných kyselin a 5 % polynenasycených mastných kyselin. 25 % celkového obsahu tuku tedy tvoří mononenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy i ve zdraví prospěšném olivovém oleji. Mimo to se v mléčném tuku nachází i důležité v tucích rozpustné vitamíny.

Teď už ale konečně ke ghee. Ghee je označení pro přepuštěné máslo, které vzniká oddělením čistého tuku od dalších složek (laktózy, kaseinu, vody). Tyto složky bývají příčinou přepalování másla při vyšších teplotách, jako je například smažení a opékání na pánvi. Přepuštěné máslo prosté těchto složek má proto vyšší kouřový bod (cca 250 °C oproti 130 - 150 °C u másla) a je odolné proti většímu záhřevu. Vzhledem k oddělení laktózy je ghee vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí. Výroba ghee probíhá povařením másla při nižší teplotě, postupně se sbírá průsvitná krusta na povrchu a vzniká zlatavá tekutina, která po vychladnutí ztuhne. A to je ono ghee.


Použité zdroje:
Backes, J. M. and Howard, P. A. Krill Oil for Cardiovascular Risk Prevention: Is It for Real?. Hosp Pharm. 2014, 49(10): 907-912
Bobe, G., et al. Butter Composition and Texture from Cows with Different Milk Fatty Acid Compositions Fed Fish Oil or Roasted Soybeans. Journal of Dairy Science, 2007, 90(6): 2596-2603
Carvalho C. P., et al. Fatty acid content of avocados (Persea americana Mill. cv. Hass) in relation to orchard altitude and fruit maturity stage. Agronomía Colombiana, 2015, 33(2): 220-227
Rundblad, A., et al. Effects of krill oil and lean and fatty fish on cardiovascular risk markers: a randomised controlled trial. J Nutr Sci. 2018, 7(3): 1-11
https://www.healthbenefitstimes.com/poppyseed-oil/

Foto:
obrázek č. 1 - Øystein Paulsen / Wikimedia


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 32 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínTréninkový videolog: Petr Šidlo (02/2...
senmut (17:55) • cviky jednoruc su dobre,..prepali,..to sval,..ale pozor mozu ak je ich viac sposobit za...
magazínHassan Mostafa v Rumunsku závodit neb...
70mMyW!53 (13:56) • ten na tech fotkach vypada doslova jak kdyby ho necim prifoukli XD
magazínJapan Pro Qualifier 2018: do profi tá...
70mMyW!53 (17:15) • konecne nekdo s vysokou a relativne dobre stavenou kostrou, jen aby se s DCM nerozesli
magazínVrátí se Kai Greene v roce 2019 na Mr...
The.FleX (12:05) • Pokud se mu povede forma, tak všechny porazí. Je tedy pravda, že už jsem ho dlouho nevi...
magazínKahan Cup 2018 - fotogalerie
Arnold Strong (00:09) • Zdravim chci se zeptat da se úroveň kondičních zavodniku mens physique porovnávat např...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2018 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2018 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra