Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Závodnice v bikiny fitness (II.) - rozhovory a formy před mistrovstvím Evropy 2018

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ME VE FITNESS & ME JUN. A MASTERS & ME V KULTURISTICE 2018 - 3. - 7. 5. 2018, Španělsko
Češi před ME:
bikiny: Tereza BalíkováKlára FišerováMichaela LíbalováVeronika Svobodová • Andrea Moleková • Michaela ŠandorováVeronika Zemanová • Eliška Dombková • Kateřina HolmanováKlára Šturmová bodyfitness: Arleta Krausová (video) • Gabriela Linhartová • Jitka Vorlová • Jana Cocherová • Ida Tvarůžková • wellness: Tatiana Naddennaia • physique: Matěj Večerek • Svyatoslav Konyk • Marek SviridovJan HalaszLibor KratochvílDavid VeselýZdeněk Vránakulturistika: Petr Klíma • Jan PítrZbyněk Ceradský (video) • Vítězslav JandaPavel FormanBohuslav KrajíčekJiří NěmecVladimír ŠtěpánekVladimír SemerádMilan Bodlák klasika: Václav OnderkaVít Sahula (video)Miroslav DopirákBohumil ŠevcMartin ŠkrýbaVladimír Dvořák
Před ME:
nominaceharmonogram MEodlet české výpravy
Info z ME:
foto prezentacez místa děníden 1 + foto
den 2 + foto - 5 medailí! den 3 + foto
kompletní výsledky s body
Z ME očima naší reprezentace, rozhovory:
očima Z. Vrány

Závodnice v bikiny fitness (I.) - rozhovory
a formy před mistrovstvím Evropy 2018

Španělská Santa Susanna se bude v termínu 3. - 7. května hemžit krásnými lidmi s dokonalými siluetami. Právě v tomto čase se zde totiž uskuteční již tradiční Mistrovství Evropy v kulturistice.

Na soutěži nebudou chybět ani česká krásky startující v bikiny fitness. Některé už jsou ostřílenými závodnicemi, pro jiné bude zahraniční závod zcela novou zkušeností. Všem přejeme, ať si závod užijí a přivezou si nejen hezké zážitky, ale třeba i nějaký ten cenný kov.

jménokategorie
Veronika Svobodová bikiny fitness do 160 cm
Klára Fišerová bikiny fitness juniorek 16 - 19 let
Andrea Moleková bikiny fitness do 166 cm
Michaela Líbalová bikiny fitness juniorek 22 - 23 let nad 166 cm
Tereza Balíková bikiny fitness juniorek 16 - 19 let

Veronika Svobodová

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky 2018 - 1. místo v bikiny fitness do 160 cm
MČR mužů, žen, párů a masters 2017 - 1. místo v bikiny fitness do 164 cm
Mistrovství Čech mužů a žen 2017 - 2. místo v bikiny fitness do 164 cm
EVLS Prague Amateur 2016 - 4. místo v bikiny fitness do 160 cm

Veroniko, už brzy předvedete svou letošní formu na ME. Jak jste s ní spokojená? Myslíte, že bude ještě lepší než ta loňská, která Vám vynesla 7. místo?

V to upřímně doufám. (úsměv) Zároveň je ale pravda, že jsem dlouhou dobu váhala, zda vůbec na ME nastoupit. Příprava neprobíhala přesně tak, jak bych si představovala. Nedokázala jsem se soustředit a ztrácela motivaci, povětšinou z osobních důvodů. Nicméně i když jsem během přípravy zažila spoustu výkyvů, nakonec to paradoxně mému tělu možná i prospělo. Za normálních okolností bych nevynechala trénink a nehřešila v dietě tak často jako letos, ale jak říkám, možná právě to mi pomohlo k tomu, abych nakonec přípravu dotáhla a byla s formou v rámci mezí spokojená. (úsměv)

Zlepšení jakých partií jste se během zimy nejvíce věnovali?

Snažily jsme se více zaměřit na ramena a zadek. Řekla bych, že nějaký progres tam opravdu je, ale samozřejmě s odstupem času vidím, že bych byla schopna dát tomu více úsilí. Možná bych pozměnila trénink ještě více, ale to třeba zase příště. (úsměv)

Jakými cviky jste se snažili o změnu a kolikrát týdně jste tyto partie měla v tréninku?

Nešlo ani tak o změnu cviků jako o technické provedení. Povětšinou mi partie v týdnu vyšly dvakrát.

Kdy jste nastoupila do diety, jakou formu diety jste uplatňovala a jaký je Váš váhový rozdíl mezi běžnou a soutěžní váhou?

Do diety jsem nastoupila v lednu, nicméně nevím, zda se to dá vůbec za dietu považovat. Upravila jsem spíše stravu po Vánocích. (smích) Od února jsem si začala jídlo hlídat více, ale vlastně jsem celou přípravu řešila spíše pocitově. Orientačně jsem samozřejmě věděla, kolik bílkovin, sacharidů a tuků bych chtěla, nebo spíše měla přijmout, ale nedodržovala jsem to striktně. Také jsem letos více omezila sacharidy a přijímala ve stravě více tuků, než jsem byla zvyklá. Musím říct, že tato forma diety mi vyhovovala mnohem více. Netrpěla jsem tolik klasickými chutěmi a celková výkonnost byla větší.

Rozdíl mezi běžnou váhou a soutěžní u mě letos byl cca 10 kg, což je hrozné. Doufám, že se mi letos podaří udržet ten rozdíl podstatně níže.

Máte nějaké dietní jídlo, které jste si teď v přípravě oblíbila?

V začátku diety to byl určitě řecký jogurt s mraženým nebo čerstvým ovocem. Někdy jsem ho vylepšila proteinem, vysokoprocentní čokoládou a ořechy. Postupem času jsem toto jídlo vyměnila za bílkovou placku s proteinem, ovocem, ořechy. Nakonec z toho byly pouze bílky s ovocem, ale to už bych za oblíbené jídlo neoznačovala. (smích)

Co Vám dodá energii, když jste v dietě a už se cítíte opravdu unavená?

Když už jsem na pokraji sil a nemůžu energii dodat jídlem, zbývá káva nebo vyloženě nějaký předtréninkový nakopávač. Když už nemohu nic z toho, tak pak jediné, co pomáhá, je dostatek spánku, klidně i před tréninkem. Tedy v mém případě už je to rituál, že před tréninkem hodinku spím.

Kdo Vás dokáže nejvíc vyhecovat k ještě většímu výkonu?

Myslím, že trenér. U něj si nedovolím říct, že už nemůžu. A když už to náhodou řeknu, není mi to nic platné. (smích)

Jaké budete mít pro letošek plavky a kdo Vám je vyráběl? Byly podle Vašeho návrhu? A dopadly zcela podle Vašich představ? Jak jste vybírali střih?

Plavky budu mít stejné jako loni. Červené z dílny Karnabel. Jediné, co jsem pozměnila, je nový střih kalhotek vzhledem k novým pravidlům u nás v ČR a plavky jsem si celkově nechala dozdobit. Loni jsem s nimi byla moc spokojená a neměla jsem potřebu pro letošek měnit. Nakonec jsem i ráda, že jsem se tak rozhodla. Podle toho, co sleduji, letí letos fialová a modrá. Doufám tedy, že budu vidět. (úsměv)

Kdo byl v téhle soutěžní přípravě Vaší největší podporou a komu byste chtěla poděkovat?

Popravdě ani nevím. Letošní příprava byla dost chaotická, alespoň já jsem ji tak vnímala. Bohužel nemám pocit, že by mě někdo výrazně podporoval. Z velké části jsem si to zapříčinila sama svou hloupostí a tím, že jsem do poslední chvíle nebyla o závodech přesvědčená. Celé to tedy bylo spíše o mně, o mojí vůli. Hodně jsem s tím bojovala a bylo mi líto, že jsem v tom všem byla tak trochu sama, o to víc si ale vážím výsledku. Na druhou stranu rozhodně to není tak, že by při mně moji nejbližší nestáli. Velké díky patří mému sparingovi Ivance Halamové, která mě nikdy nenechá ve štychu. Dále samozřejmě mé rodině a příteli, kteří tohle všechno se mnou trpí už přes dva roky, a vím, že ani pro ně to není jednoduché. A v neposlední řadě trenérovi, který ve mě stále věří, alespoň doufám. (smích)

Máte nějaké ambice, co se týče umístění na ME?

Ambice samozřejmě mám, asi jako každý. Jsem však nohama na zemi a vím, že Evropa je jedna z nejvíce obsazených soutěží, možná i opravdu nejvíce obsazená. Byla bych proto šťastná za jakékoli finálové umístění.

Zpět na přehled


Klára Fišerová

Vybrané úspěchy:

MČR dorostu a juniorů 2017 - 8. místo v bikiny fitness juniorek nad 164 cm
Mistrovství Čech dorostu a juniorů 2017 - 1. místo v bikiny fitness juniorek nad 164 cm

Kláro, Vy se nyní chystáte na ME, kde budete startovat v kategorii bikiny fitness juniorek 16 - 19 let. To o Vás víme. Můžete se ale čtenářům představit ještě trochu více?

Zdravím všechny. Jmenuji se Klára Fišerová, bydlím v malinkém městečku jménem Lanškroun, je mi čerstvých 18 let a chodím do septimy na místní gymnázium. Do posilovny jsem poprvé vstoupila ve svých 14 letech, tedy na podzim roku 2014. A jestli jsem někdy dělala nějaký sport dříve? No, já myslím, že snad skoro všechny mně dostupné, zkoušela jsem mimo jiné i chodit na fotbal, to mě ale naštěstí moc nechytlo. (úsměv) Úspěšně jsem absolvovala devítiletou základní uměleckou školu moderního a scénického tance, závodně jsem běhala, dělala aerobik, zumbu, jumping, volejbal, tancovala street dance... no a nyní závodím v bikinkách. K posilování jsem se dostala díky mému staršímu bráchovi a staršímu bratránkovi, kteří v té době už cvičili.

Pamatujete si svou úplně první návštěvu v posilovně? Jak jste se cítila? A věděla jste trochu, co a jak, nebo jste spíš tápala?

Pamatuji si ji, jako by to bylo včera. Bála jsem se jít do fitka sama, přeci jen ve 14 letech jsem byla ještě "malinký pívo", a tak jsem požádala svoji starší kamarádku Zdeničku, zda by mě nevzala do posilovny s sebou a neodtrénovala se mnou trénink. Zdenička byla tak hodná, že mi dokonce sestavila dva fullbody tréninky, které jsem pak cvičila i sama. Opravdu mě to bavilo a na každou další návštěvu jsem se moc těšila. Musela jsem si ale k mému tréninkovému plánu nakreslit obrázky, jak který cvik vypadá, protože jsem vždycky netušila, co například znamenají tlaky na ramena nebo pullover. Postupně ze mě opadla nervozita a já nechodila už jen 3x týdně, ale každý den.

Kdy jste dala svému cvičení řád a kdy začala systematická práce, která Vás dovedla až na soutěžní pódium? Měla jste při tom nějaké vedení?

Pár měsíců po mojí první návštěvě fitka jsem oslovila jednoho pána od nás z posilovny, jestli by mi neukázal nějaké nové cviky, a on se mě ujal a začal se mnou trénovat. Možná to nebylo úplně ideální, protože jsme cvičili typický kulturistický trénink, těžké váhy a vynucená opakování, žádné speciální cviky na zadek, ale zato pět cviků na prsa a biceps, naučil mě taky jíst jako kulturista čili kuře na vodě, rýži, vajíčka, zeleninu... Já do toho samozřejmě ještě chodila běhat a tancovat 7x týdně a taky jsme každý den bez přestávky trénovali v posilovně, takže jsem byla většinu času hrozně přetrénovaná, unavená a často jsem měla hlad. Nicméně naučil mě zatnout zuby, makat i přes bolest a naučil mě také většinu základních cviků. Pak se ale naše cesty rozešly a moji první přípravu vedl majitel našeho fitka MD Fitness Lanškroun, pan Martin Dajč, který mi sepsal jídelníček a tréninkový plán. Bez něj bych na závody vůbec nešla, protože jsem si nevěřila, ale nakonec pro mě závody v roce 2016 dopadly velmi úspěšně a v kategorii dorost i juniorky jsem nečekaně postoupila na mistrovství České republiky.

Jak na Vaše bikiny začátky reagovali rodiče?

Maminka nemá ráda svaly na ženách a chtěla ze mě vždycky spíš modelku a můj tatínek tvrdí, že tohle není sport. Nadšení z toho nikdy nebyli, ale už si asi za ty roky trochu zvykli a alespoň na jedny závody ročně mě přijedou podpořit. V přípravě mě ale jinak podporují a maminka mi čas od času uvaří kuře se zeleninou, když nestíhám.

Máte při Vašem životním stylu čas i na to vyrazit si ven s přáteli za zábavou? Nebo na nic jiného kromě cvičení není čas?

Jaké si to člověk udělá, takové to má. Chodím do školy, nyní i párkrát do týdne na dvoufázové tréninky, dělám autoškolu, připravujeme náš studentský Lanškrounský Majáles, vařím si, chodím na brigádu a snažím se učit, co nejlépe to jde. V přípravě svoje přátele trošku zanedbávám. I když se snažím dorazit na všechny oslavy apod., tak s nimi trávím méně času, ale naštěstí jsou všichni tolerantní a pokaždé mi to odpustí. Mimo přípravu chodíme mezi lidi častěji, protože jsem ráda ve společnosti.

Kolik tréninků v týdnu míváte v době přípravy a jak zhruba vypadají? Jaké je rozdělení a kolik je v nich kardia?

Skoro měsíc a půl jsem trénovala split 3+1 a bez kardia, ale nyní pár dní do ME mám kromě tréninků 3+1 ještě obden kardio 30 minut chůzi na páse a lehké břicho. Nejdříve cvičím nohy, další den záda a prsa a poslední den mám ramena a ruce. No a pak mám zasloužené volno, což je tedy pro mě spíš den dohánění všeho zanedbaného a často ještě náročnější den než den s tréninkem.

Na jaké partii musíte dle svého názoru zapracovat ještě nejvíc?

Na všech. (úsměv)

Předpokládám, že ME bude Vaším prvním mezinárodním závodem. Jak se těšíte? A budete mít s sebou nějakého svého blízkého člověka jako podporu?

Těším se neskutečně a nejvíc na nové zážitky. Poletím teprve podruhé v životě letadlem a ještě ke všemu do Španělska, kde jsem nikdy nebyla, takže jsem plná očekávání. Bohužel se mnou nikdo jet nemůže anebo nechce, takže to budu muset zvládnout sama, nicméně věřím, že budeme celá česká výprava dobrá parta a budeme si rozumět.

Je někdo, bez koho byste přípravu nezvládla, a tak byste mu chtěla naším prostřednictvím poděkovat?

Chtěla bych poděkovat v první řadě našemu městu Lanškroun a panu starostovi Radimu Vetchému za sponzorský dar, kterého si moc vážím, mojí nejlepší rodině, Martinovi a všem lidem z fitka, mému úžasnému příteli, nejtolerantnější kamarádce Nikče, sparingovi Janičce, svazu za umožnění startu na ME a všem lidem, kteří mi jakkoliv pomáhají, podporují mě anebo mě prostě jen mají rádi. Děkuji Vám všem!

Zpět na přehled


Michaela Líbalová

Vybrané úspěchy:

Mistrovství České republiky 2018 - 1. místo v bikiny fitness do 165 cm
Mistrovství Čech 2018 - 1. místo v bikiny fitness do 165 cm
GP Fitness Brno 2017 - 2. místo bikiny fitness do 168 cm

Michaelo, Vy už jste ostřílená závodnice, v Česku jste stála na pódiích celé řady soutěží a v letošním roce jste dokonce vyhrála mistrovství Čech a MČR v ženách. Máte pocit, že se Vám přes zimu povedl velký progres?

Minulý rok jsem se zúčastnila několika pohárových soutěží. Sezóna končila na podzim koncem října, takže na nějaké velké změny nebyl dostatek času. Ale i tak si myslím, že mi dala spoustu nových poznatků ze soutěží i závodnických zkušeností.

Na nadcházejícím ME startujete v kategorii juniorek 22 - 23 let. V kolika letech jste začala cvičit a kdy se to přetransformovalo na systematickou propracovanou přípravu?

Cvičit v posilovně jsem začala na střední škole v 18 letech. Na první závody, kterými byly kondiční závody, jsem se připravovala v roce 2016.

Spolupracujete na své přípravě s nějakým trenérem nebo trenérkou?

Připravuje mě Timea Trajteľová, vynikající závodnice i trenérka. Myslím si, že mi Timea ukázala ten správný směr, kudy by mělo bikiny fitness směřovat. Naučila mě v tomto sportu více samostatnosti.

Máte to tak, že trenér je bůh, a co řekne, to platí? Nebo občas máte svoji hlavu?

Samozřejmě že mám občas i svou hlavu. (smích) Ale Timeu jako trenérku respektuji a čerpám hlavně z jejích bohatých zkušeností.

Na čem jste od loňského roku nejvíce pracovaly a jak jste spokojená s výsledkem?

Po dohodě s trenérkou jsem zapracovala na celkovém subtilnějším výrazu postavy - určité zjemnění jednotlivých partií (ruce, nohy a hýždě). Což se, myslím, podařilo.

Kde vidíte své přednosti a kde nedostatky?

Je těžké najít nějaké přednosti. (smích) Ale určitě mezi ně patří i genetika (stavba těla) a cílevědomost. Musím zapracovat na spodní polovině těla, kde vidím velké nedostatky.

Bikiny fitness je nejen o správně vytvarované postavě, ale také o celkovém dojmu a prezentaci. Pracovala jste i na vypilování pózování? A jak se obecně cítíte na jevišti? Užíváte si to, nebo se spíš trochu stydíte?

Samozřejmě že pracovala a nadále pracuji. Pochopitelně na pódiu pociťuji trému, hlavně na začátku sezóny, ale každým závodem nabývám určité jistoty a spíš si to užívám.

Kdo je Vaším největším fanouškem?

Samozřejmě rodina, která mě velmi podporuje jak po finanční, tak i psychické stránce. Doprovází mě téměř na všechny soutěže. Velkou oporou jsou mi zároveň i můj přítel a přátelé.

Jedete na ME s nějakými konkrétními ambicemi?

ME je můj první závod konaný za hranicemi České republiky. Beru to jako velkou zkušenost a konfrontaci se zahraničními soupeřkami. Jako úspěch bych považovala účast ve finále.

Zpět na přehled


Tereza Balíková

Vybrané úspěchy:

MČR dorostu a juniorů 2017 - 4. místo v bikiny fitness juniorek do 164 cm
Mistrovství Moravy a Slezska dorostu a juniorů 2017 - 3. místo v bikiny fitness dorostu

Terezo, Vy se nyní chystáte na ME, co vše tomu předcházelo? Co jste musela splnit, abyste se ME mohla zúčastnit?

Musela jsem se v předešlém roce zúčastnit mistrovství České republiky a umístit se ve finále (tzn. mezi nejlepšími šesti). A také se zúčastnit nominace na mistrovství Evropy.

Na soutěžní pódia jste se postavila poprvé v loňském roce. Jaký je ten Váš příběh "Jak se Tereza stala fitnesskou"?

Zamilovala jsem se do cvičení, potom přišel impuls zvenčí, že bych měla závodění zkusit, chtěla jsem sama sebe posunout dál, zkusit něco nového.

Soutěžní příprava vyžaduje hodně odříkání. Stranou jdou v té chvíli jakékoli jiné zájmy, nastupuje dieta, tréninky i v únavě... Co je tou kompenzací, díky které nastupujete i do druhé závodní sezony?

Kompenzací je radost z malých pokroků, které na sobě vidím, a z překonávání sama sebe.

Neměli Vaši rodiče starost, když viděli, jak moc dřete a co k tomu jíte?

Minulou přípravu jsem si vyslechla celkem dost negativních poznámek, ale letos pociťuji podporu, které si nesmírně vážím.

Co na Vaši soutěžní kariéru bikiny fitness říkají přátelé? Nestrhla jste k tomu i některou ze svých kamarádek?

Většina mě podporuje. Kamarádku jsem k tomu žádnou nestáhla.

Které partie máte takříkajíc od boha a moc práce na nich není a kterým jste se naopak musela přes zimu pořádně věnovat?

Mám suprovou genetiku na nohy, ale to neznamená, že bych tréninku nedávala takovou váhu. V tréninku nohou se vyžívám. Přes zimu jsem se musela věnovat celému vršku. Vidím pokroky, ale stále mi to připadá málo.

Mistrovství Evropy bude asi Vaše první zahraniční soutěž. Připravovala jste se na ni ještě důsledněji než na tuzemské soutěže?

V přípravě na soutěže nedělám rozdíl, chci být co nejvíce spokojená se svojí závodní formou, i když letošní příprava je náročnější než předešlý rok, ale za to si můžu sama. Po mých prvních závodech jsem přibrala dost kilogramů, které jsem musela shodit.

Co momentálně převažuje za pocity? Těšení se, nebo nervozita? Máte nějaké postupy, jak se nervozity před vystoupením na pódiu zbavit?

Nervozitu pociťuji, ale spíše převažuje radost, získám novou zkušenost.

Povezete si s sebou na ME nějaký talisman?

Talisman přímo ne, ale vezu si s sebou polštářek, který si beru kamkoli už od dětství.

Zpět na přehled




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie