Reklama:

Co také najdete v proteinu? (I.):
Oxid křemičitý - E551

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Suplementace

Už odmala odevšad slyšíme, že když je něco špatné, ošklivé, škodlivé či jinak nepěkné, tak je to "ee". Říkáme to dětem a někteří to říkají i psům. Je to zažitý fakt a i malé děti brzy pochopí negativní sílu onoho "ee". Přeci jen je to ta jednodušší část slova "ne".

Potom není divu, že když člověk vidí, že v jeho jídle je nějaké to "E", vyvolá to v něm negativní reakci. Je tam "E", tak je to prostě "ee". Média, vědecké pokroky, medicína a naše vlastní praktické zkušenosti nás v tom utvrzují. Nelze však všechna "E" házet do jednoho pytle. Máme i dobrá "E", třeba elektriku, e-mail, eben, euforii atd. To už si dělám srandu, ale faktem je, že ne všechna "E" jsou špatná. Slouží nám prostě k označení přídatných látek, které se v potravinářství používají.

Výrobci potravin proti E-hysterii bojují tím, že na obaly místo zkratek s E-kódy uvádějí klasické plné názvy. Člověk pak na první pohled na obalu žádné podezřelé "E" nevidí, tak si výrobek koupí, a pak si ta "E" vesele nese domů.

Proteinové nápoje, které z nás většina zná a vesele užívá, také obsahují plno přídatných látek. Jsou mezi nimi nějaké "ee" látky, nebo se pod malebnými názvy (třeba oxid křemičitý) skrývají jen samé dobroty? Na to jsem se podíval a o to, co jsem zjistil, se s Vámi rád podělím. Dnes to bude oxid křemičitý - E551.

Křemelina je až z 90 % tvořena oxidem křemičitým

Co to je

Je to druhá nejčastěji se vyskytující složka na Zemi a po vodě (H2O) je to nejstudovanější látka. Je přírodní, hurá, a chemikové jí říkají SiO2. V přírodě se vyskytuje jako písek, křemen, křišťál či ametyst. Nejrozšířenější je jako součást pískovce a žuly. Najdeme ho v jádru optických kabelů i v laboratořích v podobě kvalitního laboratorního skla. Dobře pohlcuje vodu a stále zůstává sypký, proto se používá jako protispékavá látka.

Vyrábí se mletím křemene nebo písku, ke kterému se přidá kyselina chlorovodíková, a vznikne hydroskopický gel. Z něj se získá samotný oxid, použitelný v potravinářství.

Proč ho chceme


Křemen - oxid křemičitý
V proteinu ho máme proto, aby nám protein nehrudkovatěl. Jestli se Vám někdy stalo, že Vám nějaký ten "prášek" ztvrdnul a bylo potřeba na něj vzít majzlík a kladivo, tak v něm bylo málo křemíku. Najdeme ho ve všem možném, a to proto, že je to povolená přídatná látka, u které nejsou prokázány nežádoucí účinky na lidské zdraví. Obsahují ho třeba kypřicí prášek, sušená smetana, kakao, pivo, víno, cukr, koření, sůl, chipsy a křupky (naváže na sebe aroma a nese chuť) atd. Je přijatelný pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Oxid křemičitý obsahuje i naše tělo, a to v množství cca 7 gramů. Podílí se na správné funkci chrupavek (asi aby dobře chrupaly) a kostí. 92 % oxidu křemičitého obsahuje křemelina. A co to je křemelina? Prý je to zázrak přírody, který nám pomůže proti parazitům, čistí a zprůchodňuje střeva, pohlcuje toxiny a plísně. Následně tyto nečistoty, způsobující střevní problémy, napomůže lépe vyloučit. Po takovémto razantním pročištění člověk může pocítit více energie, bývá méně nemocný a má nižší potřebu spánku. Živiny z potravy se lépe vstřebávají do těla, což při znečištěném tlustém střevě není dost dobře možné. Kdo chce vědět víc, tomu Google vyjde vstříc.

Závěr

Každopádně můžeme být rádi, že oxid křemičitý v proteinech máme. Jen je otázkou, jestli ho tam máme dost. Není to nic špatného a nechtěného, naopak nám udrží naše investice (on ten protein něco stojí a zrovna málo to nebývá) v suchu. Příště si povíme o sladidlu E959.


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínKarolína Machová - trénink zad a bice...
Klára (08:24) • Dávat za příklad někoho z roku 2013 je chyba, tenkrát byly bikini o hodně jinde než teď...
magazínKarolína Machová - trénink zad a bice...
Cornero (23:36) • Klara: protoze je bodybuilding muj konicek tak obcas na serverech o cviceni narazim i n...
magazínKarolína Machová - trénink zad a bice...
JitkaM (17:22) • Já si myslím, že s těmi soutěžemi je to hodně individuální... Obecně kategorie bikini f...
magazínKarolína Machová - trénink zad a bice...
Klára (16:49) • A kolik jich znáš, že tohle tvrdíš? A nebo jinak, po jaké době jsou schopni jezdit na s...
magazínKarolína Machová - trénink zad a bice...
Cornero (16:43) • ono za vse hovori uz to po jak dlouhe dobe cviceni dokazou bikni jezdit na republikove...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údaje
Copyright © 2010-2018 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2018 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra