Toto je komerční sdělení, Ronnie.cz není jeho autorem.
Cvrččí mouka je na potravinovém trhu docela krátce, ale její oblíbenost prudce stoupá. Není se čemu divit, je úžasně výživná a její produkce je šetrná vůči naší planetě. Cvrččí mouka je navíc chuťově neutrální, a proto je ideální surovinou při výrobě energetických a proteinových tyčinek, těstovin nebo třeba pečiva. Pojďme se podívat na pět hlavních důvodů, proč byste měli cvrččí mouku do svého jídelníčku také zařadit.
Je skvělým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin
Cvrččí mouka obsahuje stejně kvalitní bílkoviny jako hovězí, drůbeží nebo ryby - má ideální spektrum esenciálních aminokyselin a výbornou stravitelnost. Oproti hovězímu masu, které má okolo 25 g bílkovin na 100 g, se cvrččí mouka pyšní až 70 g bílkovin. Cvrččí mouka tak poslouží jako plnohodnotný zdroj bílkovin, který umí zahnat hlad a pomůže s regenerací po tréninku a při budování svalů a síly.
Obsahuje více železa než špenát a více vápníku než mléko
Špenát má 3,6 mg železa na 100 g a je považován za jeden z nejlepších zdrojů tohoto minerálu. Cvrččí mouka jej ale snadno strčí do kapsy s 5,9 mg železa. Podobně je to u mléka, 113 mg vápníku na 100 g mléka nemůže konkurovat 170 mg obsaženým v cvrččí mouce. Cvrčci jsou také výborným zdrojem vitamínu B12, který je velmi cenný zejména pro vegetariány a vegany, kteří dle statistik častěji trpí jeho nedostatkem. A aby toho nebylo málo, tak kromě snadno vstřebatelných vitamínů a minerálů tato mouka obsahuje i spoustu vlákniny. Je to opravdu "superfood"!
Cvrčci mají stejně omega-3 mastných kyselin jako losos
Cvrčci jsou velmi zajímaví také jako zdroj zdravých tuků - obsahují totiž 2,8 g omega-3 mastných kyselin na 100 g. Omega-3 mastné kyseliny jsou spojovány s řadou zdravotních benefitů, pomáhají bojovat se záněty a urychlují regeneraci. Nejčastěji jsou jako jejich zdroj doporučovány ryby v čele s lososem, který má 2 - 3 g na 100 g. Cvrčci jsou tak výbornou volbou, jak dostat omega-3 do jídelníčku.
Cvrčci nepotřebují antibiotika
Cvrčci ve volné přírodě žijí v hustých koloniích a ve stravě nejsou vybíraví. Proto se jim výborně daří na farmách, kde jim není těžké vytvořit přirozené životní prostředí. Velká zvířata jako drůbež či skot život ve stísněných prostorách snáší špatně a potřebují preventivní dávky antibiotik, aby to vůbec přežila. Na cvrččích farmách se antibiotika, růstové hormony ani jiná chemie používat nemusí.
Produkce cvrččí mouky je ekologická
Cvrččí mouka je důkaz, že výživné potraviny lze produkovat způsobem, který naši planetu nedevastuje a je dlouhodobě udržitelný. K produkci stejného množství bílkovin jako z hovězího masa cvrčci potřebují 12x méně krmiva, 15x méně prostoru, 2000x méně vody a vyprodukují 100x méně skleníkových plynů. Cvrčci mohou být navíc krmeni potravinovým odpadem - slupky od banánů nebo rýžové otruby se díky nim promění z odpadu v bílkoviny a další cenné živiny.
Představení tyčinek Sens z cvrččí mouky