Vedle beránka řadíme mezi tradiční
velikonoční symboly i zajíce. První zmínky o něm pocházejí ze 17. století. V 19.
století se kreslil do obrázkových knih, využil ho potravinářský průmysl a jako hračka se stal symbolem
Velikonoc. Zajíc má symbolizovat plodnost, proto se hodí jako symbol jara. V křesťanství je zajíc moudřejší než mudrcové, symbolizuje chudé a pokorné lidi. Jaro přivedlo zajíce k hledání potravy a čmuchal i v lidských obydlích, takže byl spojencem v hledání schovaných vajec. Proto je dnes spojován s vajíčky, zejména čokoládovými. Děti věděly, že vajíčka snáší slepice,
vejce obarvená, zdobená a čokoládová jsou ale spojována se zajícem. Při hledání je také zajíc hbitější a rychlejší než slepice. Proto tedy ono spojení zajíce a vajec. Když už je zajíc hbitý a rychlý, zkusíme si upéct fit zdravějšího zajíce bez cukru a s proteinem, aby se mu lépe běhalo a hledaly vejce. Velikonoce se blíží, krásné svátky všem!
Cena: 40 Kč
Doba přípravy: 20 minut vaření brambor, 10 minut příprava, 45 minut pečení
Ingredience:
- 100 g vařených brambor
- 100 g mletých ovesných vloček
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 30 g proteinu
- 2 vejce
- 50 g oleje
- 50 - 70 ml vody
- FlavDrops nebo jiné nekalorické sladidlo
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
Nachystáme si suroviny.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Vločky rozemeleme na mouku a přidáme ostatní sypké ingredience - pudink, protein, prášek do pečiva a sůl.
Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s olejem, vodou a sladidlem a tuto směs vlijeme k sypkým surovinám. Promícháme, přidáme vychladlé nastrouhané brambory.
Důkladně prošleháme, až vznikne husté těsto. Dle potřeby ještě můžeme přidat malinko vody, ale těsto by mělo být hodně husté. Z bílku vyšleháme hustý sníh a pomalu zapracujeme do těsta.
Těsto dáme do vymazané formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme zvolna asi 45
minut na 160 °C.
Zajíčková forma je zhruba poloviční beránek, pokud chcete udělat klasického beránka, bude zapotřebí dvojnásobná dávka těsta. Upečeného zajíčka či beránka můžeme ozdobit čokoládou, eventuálně polevou, což však nedoporučuji,
pokud se snažíte o redukci Vaší tělesné hmotnosti.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
brambory | 100 g | 280 kJ |
1,3 g | 0 g |
15,6 g |
ovesné vločky | 100 g | 1549
kJ |
13,5 g | 7,0 g |
58,7 g |
pudinkový prášek | 37 g | 540
kJ |
0,1 g | 0 g |
31,5 g |
protein | 30 g | 483 kJ |
25,0 g | 0,4 g |
3,0 g |
vejce | 2x 50 g | 632 kJ |
12,4 g | 10,9 g |
0,9 g |
olej | 50 g | 1879 kJ |
0 g | 50,0 g |
0 g |
voda | 70 g |
0 kJ |
0 g | 0 g |
0 g |
sladidlo | dle chuti |
0 kJ |
0 g | 0 g |
0 g |
celkem | 500 g |
5364 kJ |
52,3 g | 68,2 g |
110,0 g |
porce | 100 g |
1149 kJ |
11,2 g | 14,6 g |
22,0 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!