Reklama:

Dneska vařím já:
Velikonoční zajíc

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Vedle beránka řadíme mezi tradiční velikonoční symboly i zajíce. První zmínky o něm pocházejí ze 17. století. V 19. století se kreslil do obrázkových knih, využil ho potravinářský průmysl a jako hračka se stal symbolem Velikonoc. Zajíc má symbolizovat plodnost, proto se hodí jako symbol jara. V křesťanství je zajíc moudřejší než mudrcové, symbolizuje chudé a pokorné lidi. Jaro přivedlo zajíce k hledání potravy a čmuchal i v lidských obydlích, takže byl spojencem v hledání schovaných vajec. Proto je dnes spojován s vajíčky, zejména čokoládovými. Děti věděly, že vajíčka snáší slepice, vejce obarvená, zdobená a čokoládová jsou ale spojována se zajícem. Při hledání je také zajíc hbitější a rychlejší než slepice. Proto tedy ono spojení zajíce a vajec. Když už je zajíc hbitý a rychlý, zkusíme si upéct fit zdravějšího zajíce bez cukru a s proteinem, aby se mu lépe běhalo a hledaly vejce. Velikonoce se blíží, krásné svátky všem!


Cena: 40 Kč
Doba přípravy: 20 minut vaření brambor, 10 minut příprava, 45 minut pečení

Ingredience:

  • 100 g vařených brambor
  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 30 g proteinu
  • 2 vejce
  • 50 g oleje
  • 50 - 70 ml vody
  • FlavDrops nebo jiné nekalorické sladidlo
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
Postup:

Nachystáme si suroviny.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vločky rozemeleme na mouku a přidáme ostatní sypké ingredience - pudink, protein, prášek do pečiva a sůl. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s olejem, vodou a sladidlem a tuto směs vlijeme k sypkým surovinám. Promícháme, přidáme vychladlé nastrouhané brambory.

Důkladně prošleháme, až vznikne husté těsto. Dle potřeby ještě můžeme přidat malinko vody, ale těsto by mělo být hodně husté. Z bílku vyšleháme hustý sníh a pomalu zapracujeme do těsta.

Těsto dáme do vymazané formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme zvolna asi 45 minut na 160 °C. Zajíčková forma je zhruba poloviční beránek, pokud chcete udělat klasického beránka, bude zapotřebí dvojnásobná dávka těsta. Upečeného zajíčka či beránka můžeme ozdobit čokoládou, eventuálně polevou, což však nedoporučuji, pokud se snažíte o redukci Vaší tělesné hmotnosti.


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny tuky sacharidy
brambory100 g 280 kJ 1,3 g0 g 15,6 g
ovesné vločky100 g 1549 kJ 13,5 g 7,0 g 58,7 g
pudinkový prášek37 g540 kJ 0,1 g0 g 31,5 g
protein30 g483 kJ 25,0 g 0,4 g 3,0 g
vejce2x 50 g 632 kJ 12,4 g 10,9 g 0,9 g
olej50 g 1879 kJ 0 g 50,0 g 0 g
voda 70 g 0 kJ 0 g 0 g 0 g
sladidlo dle chuti 0 kJ 0 g 0 g 0 g
celkem 500 g 5364 kJ 52,3 g 68,2 g 110,0 g
porce 100 g 1149 kJ 11,2 g 14,6 g 22,0 g


Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!


O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!



Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínNa vlastní kůži: Kurz freedivingu ane...
Lucie (11:05) • Děkuju moc za pochvalu:) Jinak mě opravdu zaujalo, že Petr říkal, že to, že umí pracova...
magazínNa vlastní kůži: Kurz freedivingu ane...
Noremorsedan (21:16) • Moc hezky napsaný článek, Lucinko. Jsem moc rád, že se téma freediving objevila na strá...
magazínTréninkový videolog: Milan Šádek (06/...
Spazik (10:45) • Myslím si, že to jak se kdo prezentuje ve videích, na soc. sítích atd. je především zál...
magazínPortugal Pro 2018: výsledky a fotogra...
Turakam (18:43) • To sa uvidí, ak sa dorieši jeho štart na mr. O, tak je to jasny víťaz 212ky.
magazínPortugal Pro 2018: výsledky a fotogra...
Petr Prielozny (17:15) • hodne vyvazena postava v podani Hadiho. Skoda,ze nedostane tolik prostoru jako kdyby by...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2018 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2018 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra