Před napsáním příspěvku nepřehlédněte
pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.
Jak je vstrebatelny magnesium stearat? Dekuji
Těžko říct, protože nelze dohledat žádný relevantní výzkum na tohle téma. Nicméně z praktického hlediska a charakteru dané formy bych to neviděl na nijak úžasnou formu pro suplementaci hořčíkem. Hořečnaté soli kyseliny stearové se používají zejména jako přídatná látka (protispékavka - lubrikant) v potraivnách a doplňcích, ale méně už jako zdroj hořčíku. Má to zřejmé logický důvod - hydrofóbní povaha celé formy. A jelikož je rozpustnost ve vodě pro dobrou vstřebatelnost důležitá (
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2407766 ), tak bych od této formy dal raději ruce pryč a zaměřil bych se na jiné chelátové formy typu citrát, glukonát případně chelátové formy obsahující aminokyseliny jako např. bisglycinát hořečnatý. Tyto formy mají totiž docela dobrý vědecký podklad dokládající slušnou vstřebatelnost (z tohoto důvodu jsme se mj. v Survivalu právě uchýlili v minulém roce používat bisglycinát hořečnatý do našich produktů, protože s ním mají sportovci dobrou zkušenost a nemá skoro žádné projímavé účinky, což se nedá říct např. o anorganických formách, které procházejí z velké části nesvtřebány do tlustého střeva).
Zajímalo by mě např. proč autorka článku pokládá glutaman a aspartát za špatně vstřebatelné formy hořčíku?
Co se týče glutamátu a aspartátu, jedná se spíše o jejich nevhodnost (a možnou zdravotní rizikovost) než o vstřebatelnost. Aspartát a glutamát, pokud se nenaváže na jiné aminokyseliny v těle, může působit neurotoxicky. Glutamáty obecně navíc mohou způsobovat bolesti hlavy a nevolnost.
Když pominu, že probiotika se neřadí mezi mikro ani makro živiny, tak rod Acidophillus vážně neexistuje.
Máte pravdu, jde o kulturu, děkuji za upozornění :) O mikro/makroživinách nebyla v souvislosti s probiotiky vůbec řeč. Doplňky stravy však nejsou pouze makro/mikroživiny. Doplněk stravy je definován jako „potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích“. Můžeme sem tedy řadit i probiotika, která mají pozitivní účinek na střevní mikroflóru.