Znáte to, když Vám muž řekne, že by si dal sekanou nebo karbanátky, ale Vy si říkáte při pohledu na
jeho břicho, že by to chtělo nějakou zdravější verzi? Přinášíme takzvanou "čočkanou",
tedy sekanou z červené čočky a dalších zdravých surovin. Proč z červené? Averzí k čočce ze školních jídelen trpí asi kdekdo. Červená chutná zcela jinak
a je zbavena slupky, tím pádem nenadýmá. Je lépe stravitelná a vaří se chvilku. Je nabitá fosforem, zinkem, selenem, železem a vitamínem B6. Jakožto luštěnina obsahující bílkoviny pomaleji zvedá hladinu glukózy v krvi. Mimo to mohou červenou čočku i malé děti ve formě mixované kaše či kojící matky. Pokud sekanou dobře ochutíme, leckterý chlap rozdíl nepozná. Pro méně zdravou verzi lze
na dochucení "pro chlapy" použít trošku hovězího vývaru či kousky mletého uzeného
masa.
Cena: 50 Kč

Doba přípravy: včetně vaření a pečení asi 90 minut
Ingredience:
- 150 g červené čočky (400 g uvařené)
- 100 g uvařené červené řepy
- 100 g vloček (jáhlové, ovesné atd.)
- 2 vejce
- 125 g mozzarelly light
- 50 g jarní cibulky
- sušený česnek, sůl, kmín, sušená rajčata a koření dle chuti (bazalka, oregáno, majoránka, provensálské bylinky,
případně mletá paprika, česnek nebo chilli, pokud máte rádi pikantnější jídla)
Postup:
Nachystáme si suroviny.
Nejdříve si dáme vařit červenou řepu. Vaříme ve slupce aspoň 30 minut (menší kus), aby byla
uvařená do polotvrda. Pokud uvaříme úplně do měkka, nevadí. Můžeme koupit už rovnou řepu předvařenou, ušetříme tím čas. Necháme trochu vychladnout a nastrouháme na hrubém struhadle.
I čočku uvaříme do měkka. Čočku použijeme červenou, ale může být samozřejmě i obyčejná. Červenou čočku stačí povařit
asi 10 minut. Klasickou vaříme déle, nebo použijeme předvařenou. Čočku vaříme neochucenou, nesolenou - uvaří se za kratší dobu.
Nastrouhanou řepu promícháme s uvařenou čočkou.
Cibulku nakrájíme najemno, mozzarellu nastrouháme nahrubo a promícháme spolu s vajíčky a kořením.
Tuto směs pak přidáme k čočce s řepou. Vše promícháme, aby se suroviny spojily. Přidáme různé koření dle chuti a požadavků strávníků. Nakonec přisypeme vločky a necháme chvilku odstát, aby vločky ve směsi trochu zvlhly a změkly.
Mezitím lehce vytřeme formu olejem a rozehřejeme troubu na 200 °C.
Směs na sekanou dáme do formy, uhladíme. Můžeme navrchu malinko potřít olejem.
Dáme péct na 30 - 40 minut. Záleží, jak peče trouba a jak chcete mít sekanou křupavou. Z této směsi můžeme udělat i menší hrudky jako karbanátky a upéct obalené buď ve strouhance, nebo
v rozdrcených cornflacích.
Čočkovou sekanou lze podávat teplou, například s brambory a pikantní omáčkou či zeleninovým salátem, popřípadě s grilovanou zeleninou,
ale klidně i studenou, třeba se žitným chlebem, hořčicí a sterilovanou zeleninou. Je to bezmasé jídlo, které velmi dobře zasytí. Dobrou chuť!
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
čočka vařená | 400 g | 1942 kJ |
36,0 g | 1,5 g |
80,5 g |
mozzarella | 125 g | 861 kJ |
25,6 g | 10,6 g |
1,9 g |
červená řepa | 100 g | 189 kJ |
1,6 g | 0,1 g |
9,5 g |
vejce | 2x 50 g | 632 kJ |
12,4 g | 10,9 g |
0,9 g |
vločky | 100 g | 1540 kJ |
11,0 g | 4,0 g |
69,0 g |
cibulka | 50 g | 57 kJ |
0,8 g | 0,1 g |
2,4 g |
celkem | 875 g |
5221 kJ |
87,4 g | 27,2 g |
164,2 g |
porce | 100 g |
597 kJ |
10,0 g | 3,1 g |
18,8 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!

O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!