Co víme o muffinech? Předchůdci muffinů pocházejí v podstatě z vdolků. Vdolky byly malé "koláče", dělané na pánvi, občas používané jako chléb z kukuřičné mouky. Počátky nemají v Americe, jak by se mohlo zdát, ale v Anglii. Malé bábovičky či placky z kynutého těsta podávali lidé hostům a návštěvám. Podávaly se buď jako dvě nadýchané placky, nebo rozříznuté napůl a plněné marmeládou. Postupem času se z Anglie rozšířily právě do Ameriky, kde byly velice populární kukuřičné. S objevem kypřicího prášku se změnila tradiční příprava muffinů a začaly se postupně vyrábět ve velkém. Začaly se péct v různých formách a košíčcích a dostaly podobu, jakou známe dnes. Muffiny se dozdobovaly čokoládou, ovocem, oříšky a dalšími sladkostmi. My si vyzkoušíme muffiny bez cukru s podmáslím a jahodami.
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 25 minut
Orientační cena: zhruba 30 Kč za osm porcí
Suroviny na těsto:
- 1 vejce
- 50 g sladidla (sukralóza)
- 50 ml řepkového oleje
- 100 ml podmáslí
- 50 g mletých ovesných vloček
- 60 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 g proteinu v prášku (libovolná příchuť)
- 1 čajová lžička jedlé sody
Suroviny na ozdobu:
- 20 g kvalitní čokolády (nemusí být)
- 120 g ovoce (maliny, ostružiny, jahody atd.)
Postup:
Připravíme si suroviny.
Vejce vyšleháme se sladidlem, přidáme olej a podmáslí, prošleháme, aby se vše spojilo. Ovesné vločky rozmixujeme, přidáme mouku, protein a promícháme s jedlou sodou.
Pak do sypké směsi nalijeme tekutou směs a vše promícháme, aby vzniklo hustější lité těsto.
Připravíme si košíčky nebo formičky, naplníme těstem do
tří čtvrtin. Do každé muffinky dáme ovoce a můžeme přidat kousky nalámané čokolády.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 25 minut.
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
celozrnná mouka | 60 g | 874 kJ |
6,9 g | 1,2 g | 42,6 g |
ovesné vločky | 50 g | 774 kJ |
6,8 g | 3,5 g | 29,3 g |
protein | 50 g | 869 kJ |
40,0 g | 3,6 g | 3,1 g |
sladidlo | 50 g | 833 kJ |
0 g | 0 g | 49,5 g |
vejce | 50 g | 316 kJ |
6,2 g | 5,4 g | 0,5 g |
podmáslí | 100 g | 152 kJ |
3,0 g | 1,0 g | 3,8 g |
olej | 50 ml | 1879 kJ |
0 g | 49,8 g | 0 g |
jahody | 120 g | 175 kJ |
0,9 g | 0,4 g | 7,4 g |
70% čokoláda | 25 g | 571 kJ |
1,7 g | 10,3 g | 7,5 g |
celkem | 555 g |
6443 kJ | 65,5 g |
75,2 g | 143,7 g |
1 porce | 70 g |
806 kJ | 8,2 g |
9,4 g | 18,0 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!