Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Tipy ke grilování: TOP tři
druhy masa pro sportovce

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Sezóna grilování je v plném proudu a už od dob prvních lovců se nám při představě šťavnatého kusu masa připravovaného na ohni sbíhají sliny. Tedy s výjimkou vegetariánů, veganů, vitariánů, frutariánů, ovovegetariánů, aerotariánů...

Máme výhodu, že již nelovíme. Nejsme odkázáni na zvěř, která žije v naší blízkosti, a můžeme si vybrat z celkem široké nabídky masíčka, které položíme na naše grily. Všechna masa nejsou stejná. Ať jde již o samotný zdroj nebo o množství tuku a jednotlivých nutrientů. Jak vybrat to pravé? Ne tedy z pohledu ořechovosti, ale z pohledu obsahu bílkovin. O to nám přeci jde, ne?

Následuje TOP 3 masíček, která za to opravdu stojí. Mám je vyzkoušená a mají výhodný poměr výkon/cena.

Velký bedrovec alias vepřová panenka

cca 30 g bílkovin ze 100 g grilovaného masa

Klíčovým slovem v tomto případě jsou "bedra". Nejvíce bílkovin a nejméně tuku obsahuje maso, které (zjednodušeně) spojuje bederní obratle a pánev (tvoří oporu páteře). Tyto svaly však nejsou příliš zatěžovány a maso má proto jemná svalová vlákna (je křehké a libové). A zároveň jde o delikatesu. Jinde na vepříkovi nenajdete maso s lepším poměrem tuků a bílkovin.

Abyste pomohli narušit svalová vlákna masa, maso naložte. Nejenže maso bude měkčí a chuť výraznější, ale také pomůžete trávení a Vaše tělo tak využije z masa více blahodárných látek. Bohatě stačí solný roztok (0,25 dílu soli na 4 díly vody), do kterého maso ponoříte na půl až dvě hodiny před samotným grilováním (nezapomeňte nechat maso okapat před tím, než ho položíte na gril).

Pokud chcete chuť co nejvíce podpořit, tak naložte maso do olivového oleje, drceného pepře a oregana a solte až ugrilované maso.

Krůtí a kuřecí prsa

cca 27 g bílkovin ze 100 g grilovaného masa

To, že kuřecí maso je základ fitness stravy, je známý fakt. A také je dostatečně oprávněný. Je plné bílkovin a obsahuje málo tuku (pokud tedy odstraníte kůži). A ještě lépe je na tom kuřecímu příbuzná krůta, která je na tom s bílkovinami a tuky stejně, jen má lepší chuť.

To samé jako u vepříka platí i pro drůbeží maso. Naložením nic nezkazíte, ba naopak.

Steak z kýty - vrchní i spodní šál

cca 21 g bílkovin ze 100 g grilovaného masa

Nyní je na řadě hovězí. Pořádný steak má perfektně vybalancovaný poměr bílkovin a chuti. Tento kousek je ze zadního a je šťavnatější než tužší kousky masa ze svalů, které jsou daleko více používané (přední je více namáháno než zadní, tak je svalnatější, svaly jsou více vymakané a postrádají tu správnou šťavnatost a chuť). Bonusem je, že jeden gram bílkovin pořídíte už za 7 kalorií. Rib eye steak (jde vlastně o maso mezi šestým a dvanáctým žebrem) Vás na jeden gram bílkovin stojí kalorií 11. Navíc je kýta většinou cenově dostupnější.

Pozor na délku grilování. Maso není tak tučné, takže se z něj může stát podrážka, pokud to přeženete! Takže rychle na vysokou teplotu a středně propečené. Jinak stačí sůl, pepř a česnek a hostina je připravená.

Čtyři složky marinády

Pokud budete maso marinovat, nezapomeňte na čtyři základní složky marinády.

Olej

Nebojte se ho. Olej nese a zvýrazňuje chuť a zabraňuje vysušování masa. Můžete použít olivový, řepkový či jakýkoli jiný, který Vám chutná.

Kyselo

Teď nemyslím onu polévku, ale třeba citrón, ocet, víno, kefír, jogurt či ananasový enzym. Kyselá složka narušuje svalová vlákna, a tak maso bude křehčí. A nebojte, šťovík se z něj nestane.

Sůl

Někdo solí marinádu a někdo solí až v průběhu grilování či na konci. Jak na to půjdete Vy, je čistě na Vás. Pokud osolíte marinádu, tak maso pustí vodu, která by mohla na grilu dělat neplechu, proto je lepší maso před pokládáním na gril osušit (od vody) a pak znovu potřít marinádou. Výhodou je, že vlivem soli maso křehne, a tak i následně lépe chutná.

Chuť

Poslední složkou je trocha extra chuti. Česnek, bylinky či jiné koření. Zde již záleží na Vaší chuti. Jen před samotným pokládáním masa na gril odstraňte pevné části (kousky zeleniny, česneku či velké kousky koření). Ty by se mohly přichytávat na gril a pálit se.

Závěr

Samozřejmě že jsou masa, která obsahují více bílkovin a méně tuku, ale schválně jsem vybral ty cenově dostupnější. Například tuňák či zvěřina jsou na tom lépe, ale cena je zase úplně jinde. A když už to vezmu do důsledku, tak radši spálím steak z panenky než steak z lososa. :)

Pochlubíte se, co grilujete Vy? Máte-li své speciální osvědčené recepty,
nebojte se o ně podělit s ostatními zasláním na redakce@ronnie.cz!

Cenové porovnání obsahu bílkovin
masocena za 1 kg*obsah bílkovin na 100 g za syrova cena za 1 g bílkoviny
vepřová panenka200 Kč20,5 g 1,0 Kč
kuřecí prso120 Kč23,0 g 0,5 Kč
krůtí prso200 Kč24,0 g 0,8 Kč
hovězí kýta240 Kč17,4 g 1,4 Kč
steak z tuňáka 420 Kč23,0 g 1,8 Kč
jelení kýta490 Kč20,0 g 2,5 Kč

* Ceny jsou jen orientační. Vždy se dá nakoupit dráž i levněji.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

27.08.15:22Strong86 - ...a proč bych jako měl chtít maso bez tuku?
25.08.14:35Mablung - Jak se říká, tuk je nositel chuti. Vyhýbat se tuku je podl..
25.08.12:47Hulkie - Proč paradoxně? Globus nenakupuje nejlevnější sr.čky jako ..
25.08.12:11sk - hovezi steak neumi udelat ani 95% ceskych restauraci, doko..
25.08.11:51Hulkie - Gril funguje jinak než pánev, zatáhnout na něm maso a poto..
25.08.11:36sk - Posledni dobou mam radeji panenku nez krkovicku. Panenka k..
25.08.09:09Hulkie - No, mně moc ne. A jedna, grilování není každý den, takže ..
25.08.07:23daymoon - Líbilo.
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie