Sezóna grilování je v plném proudu a už od dob prvních lovců se nám při představě šťavnatého kusu masa připravovaného na ohni sbíhají sliny. Tedy s výjimkou vegetariánů, veganů, vitariánů, frutariánů, ovovegetariánů, aerotariánů...
Máme výhodu, že již nelovíme. Nejsme odkázáni na zvěř, která žije v naší blízkosti, a můžeme si vybrat z celkem široké nabídky masíčka, které položíme na naše grily. Všechna masa nejsou stejná. Ať jde již o samotný zdroj nebo o množství tuku a jednotlivých nutrientů. Jak vybrat to pravé? Ne tedy z pohledu ořechovosti, ale z pohledu obsahu bílkovin. O to nám přeci jde, ne?
Následuje TOP 3 masíček, která za to opravdu stojí. Mám je vyzkoušená a mají výhodný poměr výkon/cena.
Velký bedrovec alias vepřová panenka
cca 30 g bílkovin ze 100 g grilovaného masa
Klíčovým slovem v tomto případě jsou "bedra". Nejvíce bílkovin a nejméně tuku obsahuje maso, které (zjednodušeně) spojuje bederní obratle a pánev (tvoří oporu páteře). Tyto svaly však nejsou příliš zatěžovány a maso má proto jemná svalová vlákna (je křehké a libové). A zároveň jde o delikatesu. Jinde na vepříkovi nenajdete maso s lepším poměrem tuků a bílkovin.
Abyste pomohli narušit svalová vlákna masa, maso naložte. Nejenže maso bude měkčí a chuť výraznější, ale také pomůžete trávení a Vaše tělo tak využije z masa více blahodárných látek. Bohatě stačí solný roztok (0,25 dílu soli na 4 díly vody), do kterého maso ponoříte na půl až dvě hodiny před samotným grilováním (nezapomeňte nechat maso okapat před tím, než ho položíte na gril).
Pokud chcete chuť co nejvíce podpořit, tak naložte maso do olivového oleje, drceného pepře a oregana a solte až ugrilované maso.
Krůtí a kuřecí prsa
cca 27 g bílkovin ze 100 g grilovaného masa
To, že kuřecí maso je základ fitness stravy, je známý fakt. A také je dostatečně oprávněný. Je plné bílkovin a obsahuje málo tuku (pokud tedy odstraníte kůži). A ještě lépe je na tom kuřecímu příbuzná krůta, která je na tom s bílkovinami a tuky stejně, jen má lepší chuť.
To samé jako u vepříka platí i pro drůbeží maso. Naložením nic nezkazíte, ba naopak.
Steak z kýty - vrchní i spodní šál
cca 21 g bílkovin ze 100 g grilovaného masa
Nyní je na řadě hovězí. Pořádný steak má perfektně vybalancovaný poměr bílkovin a chuti. Tento kousek je ze zadního a je šťavnatější než tužší kousky masa ze svalů, které jsou daleko více používané (přední je více namáháno než zadní, tak je svalnatější, svaly jsou více vymakané a postrádají tu správnou šťavnatost a chuť). Bonusem je, že jeden gram bílkovin pořídíte už za 7 kalorií. Rib eye steak (jde vlastně o maso mezi šestým a dvanáctým žebrem) Vás na jeden gram bílkovin stojí kalorií 11. Navíc je kýta většinou cenově dostupnější.
Pozor na délku grilování. Maso není tak tučné, takže se z něj může stát podrážka, pokud to přeženete! Takže rychle na vysokou teplotu a středně propečené. Jinak stačí sůl, pepř a česnek a hostina je připravená.
Čtyři složky marinády
Pokud budete maso marinovat, nezapomeňte na čtyři základní složky marinády.
Olej
Nebojte se ho. Olej nese a zvýrazňuje chuť a zabraňuje vysušování masa. Můžete použít olivový, řepkový či jakýkoli jiný, který Vám chutná.
Kyselo
Teď nemyslím onu polévku, ale třeba citrón, ocet, víno, kefír, jogurt či ananasový enzym. Kyselá složka narušuje svalová vlákna, a tak maso bude křehčí. A nebojte, šťovík se z něj nestane.
Sůl
Někdo solí marinádu a někdo solí až v průběhu grilování či na konci. Jak na to půjdete Vy, je čistě na Vás. Pokud osolíte marinádu, tak maso pustí vodu, která by mohla na grilu dělat neplechu, proto je lepší maso před pokládáním na gril osušit (od vody) a pak znovu potřít marinádou. Výhodou je, že vlivem soli maso křehne, a tak i následně lépe chutná.
Chuť
Poslední složkou je trocha extra chuti. Česnek, bylinky či jiné koření. Zde již záleží na Vaší chuti. Jen před samotným pokládáním masa na gril odstraňte pevné části (kousky zeleniny, česneku či velké kousky koření). Ty by se mohly přichytávat na gril a pálit se.
Závěr
Samozřejmě že jsou masa, která obsahují více bílkovin a méně tuku, ale schválně jsem vybral ty cenově dostupnější. Například tuňák či zvěřina jsou na tom lépe, ale cena je zase úplně jinde. A když už to vezmu do důsledku, tak radši spálím steak z panenky než steak z lososa. :)
Pochlubíte se, co grilujete Vy? Máte-li své speciální osvědčené recepty,
nebojte se o ně podělit s ostatními zasláním na
redakce@ronnie.cz!
Cenové porovnání obsahu bílkovin
maso | cena za 1 kg* | obsah bílkovin na 100 g za syrova |
cena za 1 g bílkoviny |
vepřová panenka | 200 Kč | 20,5 g |
1,0 Kč |
kuřecí prso | 120 Kč | 23,0 g |
0,5 Kč |
krůtí prso | 200 Kč | 24,0 g |
0,8 Kč |
hovězí kýta | 240 Kč | 17,4 g |
1,4 Kč |
steak z tuňáka | 420 Kč | 23,0 g |
1,8 Kč |
jelení kýta | 490 Kč | 20,0 g |
2,5 Kč |
* Ceny jsou jen orientační. Vždy se dá nakoupit dráž i levněji.