Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

CrossFit: Ohlédnutí za soutěží
Fit Monster 2016

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Brno, to je, pane, metropole! Tam to žije! Tedy alespoň co se CrossFitu týče. V tomto ohledu nestačí Praha za Brnem koukat. Ano, v Praze je sice víc licencovaných tělocvičen, crossfitový business tam vzkvétá a trénuje se na doraz, ale závodit, totálně se vyndat a mít z toho ty nejlepší zážitky se jezdí do Brna.

Z toho důvodu tedy možná někdo v neděli 29. 5. po sedmé hodině večer zahlédl u brněnského Velodromu pár podezřelých individuí, jak si to hasí ven z Brna a přitom se za volantem tak trochu připitomněle culí, jako by byli sjetí. Pravda je, že oni byli sjetí. Sjetí endorfiny a adrenalinem, protože právě odjížděli ze soutěže Fit Monster 2016.

Závod Fit Monster byl i v letošním roce dílem organizátorské dvojice Adam Ohřál a Michal Dovrtěl a trval dva dny. Michal Dovrtěl byl pak tím, který společně s hlavním rozhodčím Františkem Heribánem navařil pro závodníky celovíkendové WOD menu.

V sobotu byl všem účastníkům naservírován předkrm ve formě třech workoutů, z nichž ovšem některé poněkud drhly v krku. Hlavně hand stand walk zařazený v kategorii Open vzbudil značný rozruch, u některých jedinců dokonce vyvolal prudkou alergickou reakci projevující se očima v sloup, zrudnutím a neutišitelným nadáváním. Alergie na hand stand walk prý ale není trvalá. Má se za to, že je to s tímto téměř cirkusovým kouskem podobně jako s olivami. Když olivy poprvé ochutnáte, říkáte si, co je to za hnus, podruhé už je to mnohem lepší a časem zjistíte, že se po nich můžete utlouct. Na hand stand walku je to pořadí trochu jiné, tam se můžete utlouct hned ze začátku, ale brzy by to mělo být lepší.

Organizátoři svůj tah se zařazením chůze po rukou v kategorii Open vysvětlují:

"Je těžké odhadnout výkonnostní úroveň atletů na základě kvalifikačních videí. CrossFit jde stále dopředu a chůze po rukách se začíná zapojovat na všech eventech, a to i pro kategorii Open. Po WODu 3 měl být také cut, a tak jsme tam chtěli zařadit něco, co zvládnou opravdu jen ti, co chtějí postoupit do nedělního klání. Co se týče chůze po rukou, bylo to taktéž myšleno z důvodu motivace pro závodníky, aby zjistili, že třeba ještě tady mají rezervy a mají na čem trénovat."

Den první - sobota

WOD 1 - Concept2.sk Madness
time cap: 8 min

  • 20 cal. ROW
  • 20 pull-ups / CH2B
  • 20 cal. ROW
  • 20 pull-ups / CH2B
  • 20 cal. ROW
  • 20 pull-ups / CH2B
  • 20 cal. ROW
  • 20 pull-ups / CH2B

WOD 2 - StrongGear Ladder
EMOM - 50:10

Men
weight: 30 - 40 - 50 - 60 - 70 - 80 - 90 - 100 - 110 - 120
reps: 10 - 9 - 8 - 7 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - max

Women
weight: 25 - 30 - 35 - 40 - 45 - 50 - 55 - 60 - 65 - 70
reps: 10 - 9 - 8 - 7 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - max

WOD 3 pro Elite - Aktin Skill
time cap: 10 min.

  • 20 alt. over bar pistols
  • 2x 2,5 / 5 m UB hand stand walk
  • 5 - 4 - 3 - 2 - 1 strict UB HSPU

Den druhý - neděle

V neděli čekalo závodníky postupující ze sobotního klání další sportovní obžerství. Začínalo se vydatnou kontinentální snídaní, žádná exotika, jen klasický, ale poctivý CrossFit na probuzení.

WOD 4 pro Elite - Good Morning by BotyObleceni.cz
time cap: 11 min.

  • 800 m run
  • 40 wall balls (6 / 9)
  • 30 KTB GTO (20 / 28)
  • 20 OHS (45 / 70)
  • 10 burpees facing over bar

Semifinále už ale bylo pořádným soustem. Spolykat muscle-upy, power cleany a s tím vším ještě šplhat po laně, to už mohlo způsobit jistou žaludeční nepohodu. Jedné ze závodnic kategorie Open tento workout způsobil i nepohodu v oblastí dolní končetiny. Při šplhu na laně ji zradily ruce a odnesla to noha. Po ošetření v nemocnici dorazila dívka se sádrou a na finálový dezert si musela nechat zajít chuť.

WOD 5 pro Elite - FM semifinal
time cap: 11 min.
3 rounds of:

  • 16 - 14 - 12 PC (45 / 80)
  • 3 - 2 - 1 CH2B / bar MU
  • 6 - 4 - 2 rope climb (4 m) (mens legless)
  • 3 - 2 - 1 CH2B / bar MU

V publiku to ale vypadalo, jako by si nohu zlomili snad všichni diváci. I když se schylovalo k finálovému boji, fanoušci se právě nepřetrhli a atmosféra připomínala spíš zlenivělé odpoledne na koupališti. To se výrazněji nezměnilo ani ve finále, kdy by se mohutnější podpora hodila, jelikož atleti se museli už hodně kousnout, aby polknuli i tu závěrečnou třešničku na dortu.

Finálový workout si mohl pěkně v klídku vychutnat polský závodník Wojciech Laszczak, který měl takový bodový náskok, že by si mohl mezi squat snatchi a ring muscle-upy klidně skočit na kafe. Zato atleti, kteří chtěli bojovat o druhé a třetí místo, se museli úplně jinak otáčet. Na bednu aspirovali hned čtyři závodníci, a to Michal Merganič, David Stroupek, Adam Zubek a Václav Jach.

WOD 6 pro Elite - FM Final

  • 150 DU
  • 4 PC / FS / STO / BS / STO / OHS (50 / 100) UB
  • 100 DU
  • 8 squat snatch (45 / 70)
  • 50 DU
  • 16 CH2B / ring MU

Wojciech Laszczak potvrdil svou převahu nad workoutem i nad startovním polem a s jistotou si došel pro zlato, jako druhý dochroupal závěrečné ring muscle-upy Adam Zubek, třetí místo si pro sebe urval Michal Merganič.

V elitních ženách se nejvíce blýskla Soňa Karásková, která v kategorii Elite startovala úplně poprvé a hned v ní i zvítězila. Jak hrály připravené workouty této atletce do karet?

"Složení workoutů se mi docela líbilo, ale mrzí mě neustálé scalování gymnastických cviků, kdy mají muži ring muscle-upy, ale ženy shyby. Myslím, že je to chyba. Jinak z celé soutěže mi nejvíce sedlo semifinále - cleany a lano. To mi celkem jde, navíc byl na place můj trenér Karel Polzer, který ze mě konečně vytáhl alespoň 90% výkon, protože já se hrozně ráda šetřím," přiznává vítězka soutěže Fit Monster 2016.

Mezi ženskými masters závodnicemi excelovala ostřílená a velice úspěšná závodnice Marika Hudzíková, která zaslouženě získala prvenství, z mužů masters zvládl celý závod nejlépe a ještě k tomu s úsměvem Vladimír Brzokoupil.

V kategorii Open nejvíce zamakali Áron Lisý z CrossFit Meat Factory a Kateřina Kavanová z Ultimate Fitness.


Hodnocení závodu slovy organizátora Michala Dovrtěla

"Samotný průběh akce hodnotím na výbornou, nejhorší je sice ráno 'rozjet vlak', ale jakmile se to povede, tak už to šlape jak hodinky. Každý přesně věděl, kde má být a co má dělat. Letos jsme měli opravdu sehraný tým. Tímto bych chtěl poděkovat hlavním organizátorům Adamovi Ohřálovi, Františkovi Heribánovi, Janu Hanušovi, Alexandru Hermanovi a Martině Snášelové za skvěle odvedenou práci a samozřejmě celé crew a judges za neúnavnou práci na závodech."

CrossFit: Slovník pojmů a cviků
Kalendář soutěží CrossFitu
Na soutěži také v letošním roce chyběl větší počet top atletů v mužské elitě, což se podepsalo i na celkové atmosféře, která postrádala grády, na jaké jsme na crossfitových soutěžích zvyklí. Proč nedorazila další známá jména česko-slovenského CrossFitu?

"Crossfitová komunita v Česku a na Slovensku je malá, takže máme přehled, kdo se kde pohybuje. Někteří byli letos zranění, a tak se šetřili, někteří dali přednost zahraničním throwdownům a někteří vzpěračské lize. Ale je to určitě také tím, že nenabízíme tak vysoké prize money jako jiné závody. My se ale nechceme ubírat tímto směrem, můžeme dát vysoké prize money a nahrnou se nám sem atleti z celé Evropy, ale když závody budou stát za prd, tak už ti lidi nikdy nepřijedou.

Proto nejdřív chceme dokázat, že jsme schopni dělat velké závody, že zvládáme organizaci a že atleti budou mít na místě vše potřebné, a až potom navyšovat prize money, " osvětlují svou filozofii tvůrci závodu Fit Monster.


Hodnocení závodu z pohledu zvenčí

+ pečlivá příprava a organizace závodu
+ přístup k partnerům, po kterých byly pojmenované některé WODy a jejichž jména šla éterem i během závodu
+ systém, který umožnil závodníkům vidět své výsledky online bezprostředně po výkonu
+ odměňování vítězů jednotlivých WODů, a tedy větší motivace pro závodníky
+ dobrá káva :)

- nadhodnocení WODu 3 a nutné korekce během závodu
- menší množství rozhodčích, takže byli téměř stále na place
- časové skluzy, i když ne nijak tragické
- moderátor rétoricky schopný, ale nezapálený, a tak nedokázal zapálit ani diváky
- poněkud mdlá atmosféra způsobená zřejmě i absencí většího množství špičkových závodníků v mužské elitní kategorii


{REKLAMA-CROSSFIT}


Nejlepší atleti soutěže Fit Monster 2016

Kategorie Elite
p. muži ženy
1. Wojciech Laszczak - CrossFit 43300 Soňa Karásková - Independent
2. Adam Zubek - Performance Power Center FM Lu Gregorová - CrossFit HomeTown
3. Michal Merganič - CrossFit New Park Nina Rondziková -CFTBB

Kategorie Masters
p. muži ženy
1. Vladimír Brzokoupil - GetUp Gym Brno Marika Hudzíková - Valhalla Gym
2. Josef Tichý - CrossFit Praha Žaneta Stojanová - Valhalla Gym
3. Dušan Jukl - Valhalla Gym Eva Sýkorová - Black CrossGym Komárno

Kategorie Open
p. muži ženy
1. Áron Lisý - CrossFit Meat Factory Kateřina Kavanová - Ultimate Fitness
2. Michal Komár - CrossFit Destiny Dita Kožíšková - CrossFit New Park
3. Jan Martof - CrossFit New Park Lenka Jandová - MCross Faktory

Kompletní výsledky naleznete na oficiálních stránkách závodu.


Soutěž Fit Monster 2016 obrazem




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie