Reklama:

Tisková zpráva společnosti Aminostar®

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Suplementace

[Turnov, 6. února 2006] Společnost Aminostar® obdržela před několika dny výsledky testování několika svých produktů prováděném na novém zařízení Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzhledem k tomu, že u jednoho ze čtyř testovaných produktů byla zjištěna přítomnost stopového množství nepovolených látek, přistoupila společnost Aminostar® k okamžitému stažení dotčené šarže produktu Creatine Pyruvate z prodeje.

Český výrobce sportovní výživy Aminostar® je jako jeden z mála v oboru držitelem certifikátu ISO 9001:2001 na návrh, vývoj a výrobu doplňků stravy pro sportovce. Jako jediný má Veterinární schvalovací číslo CZ 5296, to znamená zákonem schválený závod na výrobu produktů živočišného původu, proteinů i jiných sypkých směsí. Kontrola jakosti je zaručena zavedením systému kritických bodů HACCP. Ředitel společnosti Aminostar® Josef Bukvic uvedl: „Vzhledem k úrovni výrobních procesů a kontroly jakosti naprosto vylučujeme možnost, že ke kontaminaci došlo v našem závodě. Vstoupili jsme proto okamžitě do jednání s dodavatelem suroviny creatine pyruvátu, česko-rakouskou společností DONAUCHEM - URSETA, která nám přislíbila aktivní pomoc při zjišťování původu kontaminace“.

Aminostar® odebíral surovinu pro výrobu Creatine Pyruvate od dodavatele na základě předloženého certifikátu prokazujícího čistotu dodávané suroviny.

„Bylo okamžitě zahájeno prověřování této certifikace. Do doby vyřešení celého problému jsme pozastavili jakékoli další odběry suroviny od tohoto dodavatele“, pokračoval Josef Bukvic.

Akreditovaná laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce naměřila v produktu Creatine Pyruvate nepatrné množství androstandionu (0,39 mg/kg). Jedná se o množství, které nemá žádný dopad na zdraví uživatelů a nemůže ani ovlivnit účinnost produktu. Podle protokolu ke zkoušce byla navíc analýza zatížena 33% nejistotou.

Creatine Pyruvate je jediným produktem firmy Aminostar® vyráběným z inkriminované suroviny. Všechny ostatní testované vzorky produktů Aminostar® byly shledány jako bez závad.

Odborník Endokrinologického ústavu Doc.RnDr. Richard Hampl, DrSc. k těmto zjištěním konstatoval:„Androstandion nemůže být metabolizován na výše uvedené anabolicky aktivní steroidy. Sám pak anabolické účinky nemá. Ve vysokých koncentracích řádu desítek až stovek miligramů by mohl mít, stejně jako jiné steroidy, nespecifické škodlivé účinky na játra. Množství cca 400 mikrogramů v 1 kg preparátu odpovídá při doporučené dávce 4 g 1,6 mikrogramům. Jedná se o množství, které nemůže nikomu pomoci, ani nikoho poškodit.“

„Přestože nemohlo dojít k poškození zdraví uživatelů, uvědomuji si vážnost situace,“ říká Josef Bukvic, „proto jsme urychlili vyjednávání o možnosti využití některé tuzemské laboratoře ke komerčnímu testování surovin na přítomnost zakázaných látek.“Doposud si Aminostar® nechával provádět nárazové rozbory svých produktů v antidopingové laboratoři v belgickém Gentu, přičemž žádný testovaný vzorek nepovolené látky neobsahoval. Podobné testování v zahraničí je ovšem velice nákladné a není ani technicky možné jej provádět pravidelně u všech výrobků.

„Abychom mohli mít jistotu a nemuseli se spoléhat na deklaraci čistoty od dovozce, resp. výrobce museli bychom mít reálnou možnost každou šarži suroviny otestovat. Laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která odhalí přítomnost de facto všech typů zakázaných látek, však neumožňuje testování pro komerční účely“, říká Josef Bukvic. Aminostar® proto vstoupil do jednání s významným farmaceutickým výrobcem, který v horizontu několika měsíců bude podobným zařízením disponovat. „Ideální by pochopitelně bylo, kdyby se taková možnost otevřela všem výrobcům, a to nejlépe v laboratoři, která má dostatečně kvalitní vybavení a disponuje odborným know-how pokud jde o technologické postupy. V podmínkách České republiky by takovým místem mohla být například česká antidopingová laboratoř,“ dodává Josef Bukvic.

Společnost Aminostar® je dlouholetým dodavatelem produktů sportovní výživy řadě vrcholových sportovních týmů i jednotlivcům, včetně několika členů českého olympijského týmu na zimních olympijských hrách v Turíně. Mnozí z nich procházejí pravidelnými antidopingovými kontrolami, aniž by tyto zaznamenaly jakýkoliv problém.

„S výrobky firmy Aminostar® máme výborné zkušenosti. Za poslední tři roky, kdy je pravidelně užívají hráči našeho basketbalového týmu - účastníka MATTONI NBL, jsme neměli žádný pozitivní test,“ konstatuje Pavel Stara, generální manažer děčínského klubu.

„Již tři roky používáme výrobky společnosti Aminostar® a jsme s nimi velmi spokojeni. Hrajeme Ligu mistrů, jsme mistři republiky a za více než 5 let se nevyskytl žádný pozitivní případ u antidopingových kontrol,“ prohlásil prezident házenkářského klubu HCB Karviná Pavel Halada.

Mezi další významné sportovce, kteří pravidelně užívají produkty Aminostar®, patří i Slovenská hokejová reprezentace, která se účastnila světových šampionátů, Olympijských her i Světového poháru, sportovci slovenské biatlonové reprezentace a slovenského paralympijského svazu. I tito sportovci byli mnohokrát testováni a nevyskytl se žádný pozitivní případ přítomnosti nepovolené látky.

Základní údaje o společnosti:

Společnost Aminostar® byla založena v roce 1996. V současné době vyrábí zhruba 80 druhů sportovních potravinových doplňků. Firma má 15 zaměstnanců. Exportuje své produkty do mnoha států Evropské unie (Itálie,Velká Británie, Španělsko…).

Společnost Aminostar® je držitelem certifikátu ISO 9001:2001 na návrh, vývoj a výrobu doplňků stravy pro sportovce. Disponuje Veterinárním schvalovacím číslem CZ 5296 a osvědčením kontroly jakosti HACCP. Všechny výrobky firmy Aminostar® byly a jsou pro prodej v České republice schváleny Ministerstvem zdravotnictví.

Kontakt pro další informace:

Josef Bukvic, ředitel společnosti Aminostar®
E-mail: aminostar@aminostar.com

Markéta Vojtíšková, agentura Christian V.I.P.
Tel. 602 452 258
E-mail: aminostar.news@christian.cz

Zdroj:
tisková zpráva společnosti Aminostar®, 6. 2. 2006

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

17.10.16:45Borg - Tohle mi příjde spíš jako reklama než obhajoba a omluva už..
08.02.11:33I.N.G. - Na to aby do piksle zabalili suroviny dodane subdodavatel..
07.02.22:54Andrejj - 15 zamestnancov mi prijde celkom malo...som myslel,ze maju..
07.02.18:48zzz - teraz si ich kupi este viac borcov, ak niekdo mate ten cre..
07.02.15:08andrnet - Pan Starga z Decina asi chtel rict, ze nebyl nikdo pozitiv..
Zobrazit všechny příspěvky

Jméno: pamatovat
Heslo:

Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2018 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2018 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra