Reklama:
DNES KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

CrossFit: Reebok CrossFit Games 2016 - finální výsledky Open 2016

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Po pěti týdnech bojů a pěti soutěžních workoutech jsou známy výsledky soutěže Open 2016, která měla stovky tisíc účastníků z celého světa. Soutěžili sportovci široké věkové škály, nejmladším závodníkům bylo 14 let, těm nejstarším i pěkných pár let nad šedesát.

Nejvyšší výkony se samozřejmě očekávaly od atletů startujících v hlavní kategorii mužů a žen, kde se také zpravidla odehrávají nejatraktivnější souboje, z nichž některé bylo možno vidět v živých přenosech. A jak se nakonec zformovalo pořadí na celosvětovém žebříčku Open?

Mezi muži v Open zvítězil čtyřiadvacetiletý Noah Ohlsen, který byl v jednotlivých WODech 2., 9., 21., 5. a 4., mezi ženami získala celkově první místo taktéž čtyřiadvacetiletá Jamie Greene, která si v jednotlivých workoutech zapsala 3., 11., 3., 6. a 3. místo.

Další fází soutěže Reebok CrossFit Games budou tzv. regionálky, pro které platí následující postupový klíč. Ze Spojených států a Kanady postupuje dál 20 mužů, 20 žen a 15 týmů, z Evropy a Austrálie půjde dále 30 mužů, 30 žen a 20 týmů, z Afriky, Asie a Latinské Ameriky se v Regionals představí 10 týmů, 10 žen a 10 mužů.

Kompletní výsledky a tedy i postupující atlety najdete v oficiálních výsledkových listinách soutěže.

Nejlepší atleti soutěže Open 2016
p. muži ženy
1. Noah Ohlsen Jamie Greene
2. Richard Froning Jr. Samantha Briggs
3. Travis Mayer Kara Webb


Nejlepší čeští atleti soutěže Open 2016

Mezi hlavními kategoriemi mužů a žen v Česku se bohužel ani v letošním roce nenašel žádný, který by postoupil dále do Regionals. Jak nás upozornila Míša Palová, v Anglii sice trénuje Češka jménem Aneta Saulichová, která si vybojovala postupovou pozici, ovšem jelikož není možné dohledat všechny Čechy, kteří závodí v zahraničí, budeme brát v potaz pouze ty závodníky, kteří jsou zaneseni v českém žebříčku, a na výkony nejlepších z nich se podíváme zblízka.

Michaela Palová - nejlepší česká atletka kategorie žen

Před Open se šuškalo, že jediným u nás, kdo by mohl mít šance dostat se na Regionals, je Michaela Palová, nadaná atletka, která jde rok od roku výkonnostně nahoru. Ona však již před závodem měla jiný názor. "Je hezké, že si lidé myslí, že bych mohla mít na Regionals, ovšem pro mě je tato myšlenka ještě hodně vzdálená. Open je moje jedna velká slabina, takže než budu schopná bojovat o postupová místa, bude mě to stát ještě hodně času, dřiny a slz. S některými regionálními závodnicemi jsem se ale už měla možnost setkat na závodech v přímém souboji a v některých WODech jsem si ve srovnání s nimi nevedla špatně, takže to beru jako motivaci a naději do budoucna, že jednou se spolu třeba utkáme i na těch regionálkách."

Přestože na Regionals si Michaela ještě počká, na českém poli své vedení potvrdila, když vyhrála pět z pěti workoutů Open. Nejvíce se jí zamlouval WOD 16.2, který obsahoval squat clean leader, naopak nejméně jí sedl závěrečný WOD 16.5. "Pro mě to byla až příliš velká pracovní intenzita, navíc thrustery patří k mým nejméně oblíbeným cvikům, ať už jsou v kombinaci s čímkoli," vysvětluje atletka, která zároveň přiznává, že se svým letošním výsledkem v Open není vůbec spokojená. "Byl horší než loni, což ve mně vzbuzuje dojem, že poslední rok tréninku k ničemu nevedl, nebo alespoň ne k výraznějšímu posunu."

Hlavním cílem tréninkového úsilí jsou ovšem pro Míšu v současné době zahraniční závody, které chce v letošním roce absolvovat a které jí svou náplní zpravidla sedí víc, takže tam si, jak věříme, česká atletka zase spraví chuť.

Michal Merganič - nejlepší český atlet kategorie mužů

Nejlepšího výsledku mezi českými muži dosáhl Michal Merganič, který měl z prvního místa na domácím žebříčku velikou radost. "Open je poněkud jiný druh závodu, musí se ukázat forma po celých 5 týdnů, silná hlava, nemůžete zvolnit a dovolit si být v nějakém workoutu slabý. Díky Open jsem schopný vidět svůj progres v rámci republiky i Evropy. V Česku se navíc tentokrát do soutěže přihlásila skoro celá elita, což byla vynikající příležitost ke vzájemnému porovnání, protože takto kompletní se většinou na českých závodech nesejdeme," říká atlet, který působí jako trenér v brněnském gymu CrossFit New Park, a jak přiznává, i tato jeho pozice ho hnala dopředu. "Je fajn moci ukázat lidem, že i trenéři jsou také závodníci a že mají co předat."

Michalovi Merganičovi z letošních Open nejvíce seděl WOD 16.4 s mrtvými tahy, wall bally, veslem a kliky ve stojce, ale i tak tu zažil pěknou nervozitu, jelikož v tuto chvíli už bojoval jen s Filipem Trojovským. "Byly to velké nervy, nevěřil jsem si na svůj nejlepší výsledek, ale nakonec to sedlo a oba mé pokusy se zadařily. Porazil jsem i Erika (Tótha - pozn. red.), což mě vždycky potěší a jeho naštve," říká s úsměvem atlet, který zažil horké chvilky i u 16.2. "Nedokázal jsem dokončit cleany se 102 kg ani v druhém pokusu a cítil jsem, že bych mohl Open ztratit. Posledním pokusem v pondělí ve 22 hodin jsem za podpory celého New Parku a mé tréninkové crew cleany se 102kg činkou zvládl. Byla to ohromná úleva," vzpomíná crossfiter na své obtíže ve druhém týdnu závodu.

V letošní sezóně se Michal Merganič chystá zúčastnit několika domácích závodů, v létě pak jednoho závodu v Itálii, rád by si dal také nějaký týmový závod s kamarádem Erikem Tóthem. To je ale vše, jelikož jeho hlavním cílem pro letošní rok bude příprava klientů a rozvoj jeho trenérských znalostí a dovedností.

Zdeněk Weig - nejlepší český atlet v kategorii masters 45 - 49 let

Být ve své kategorii první v ČR nebylo pro Zdeňka Weiga nikterak obtížné, jelikož tu v letošním roce neměl přiměřenou konkurenci. Ovšem šesté místo v evropském žebříčku, to už je úspěch, na který může být tento atlet po právu hrdý.

Účast na Open je už pro Zdeňka určitá tradice a také ukazatel progresu. "Tato soutěž umožní hezké srovnání s celou Evropou i zbytkem světa a hlavně, je to takový feedback, díky kterému můžeme sledovat, jestli to, co děláme během roku v tělocvičně, nás někam posunulo. Já to navíc beru jako nedílnou součást toho, co dělám a co mám rád," říká závodník, který je současně majitelem tělocvičny CrossFit Praha.

Co se týče letošních Open, Zdeněk Weig si je dle svých slov velmi užil. Líbilo se mu, jak byly letošní workouty poskládané, vůbec nejvíc si vychutnal WOD 16.1 s výpady, které se v Open objevily poprvé. Naopak se mu příliš nezamlouval úkol 16.3 s jeho muscle-upy, které Zdeňkovi až tak moc nejdou.

Marika Hudzíková - nejlepší česká atletka v kategorii masters 45 - 49 let

Marika Hudzíková je zkušenou závodnicí a velkou crossfitovou srdcařkou, která obecně závodí ráda a k soutěži Open říká: "Tato soutěž je zajímavá tím, že člověk pět týdnů soupeří s atlety celého světa, na žebříčku stoupá nahoru a zase padá dolů a čeká, jak to nakonec celé dopadne." A pro Mariku to letos dopadlo výborně. Deváté místo na evropském žebříčku je úspěch, o kterém se jiným ani nezdá.

Jak tato závodnice z Ústí nad Orlicí prozradila, v závodě jí udělaly největší radost muscle-upy a snatche, příliš ji naopak nepotěšil závěrečný workout, na který navíc neměla moc času, a tak jej "vystřihla" na poslední chvíli stylem buď a nebo a ono to vyšlo.

Mariku teď budou čekat jakožto postupující atletku ještě další úkoly, bohužel ale soutěž Regionals probíhá pro masters závodníky opět pouze virtuálně. Z "life" závodů se letos tato sportovkyně chystá na Masters Throwdown v Maďarsku, poté ji čeká Color Run, Czech Beast, a pokud jí zdraví dovolí, tak i nějaké další menší závody v Čechách.

Marika Hudzíková cítí potřebu za svůj úspěch v Open poděkovat Slávovi a Kubovi Kovářovým jakožto přísným, ale spravedlivým rozhodčím, díky patří i sestřičce Barborce a Carlosovi Bočkajovi za povzbuzování a fandění.

Jan Vantuch - nejlepší český závodník v kategorii 16 - 17letých

Jan Vantuch je šestnáctiletý atlet, který se CrossFitu věnuje rok a půl, dříve byla jeho sportem atletika. Pro tu, dle jeho mínění, moc talentu neměl, ovšem v CrossFitu je tomu jinak. Výsledky tohoto mladého muže trénujícího v gymu CrossFit Colliery Ostrava vypadají zatím velice slibně. Již v loňském roce byl Jan Vantuch první na českém žebříčku 14 - 15letých a zároveň obsadil famózní druhé místo v evropských tabulkách, v letošním roce své prvenství v Čechách obhájil, i když tentokrát v kategorii 16 - 17letých, přičemž v evropském žebříčku obsadil pátou příčku.

Soutěž Open byla pro Honzu nejdůležitější akce sezóny, a tak na ni cílil svou přípravu. "V přípravě mi pomohly dvě věci," říká mladý atlet, "zaprvé - můj domácí gym, kde máme super vybavení, takže mám spoustu možností jak trénovat, a k tomu bezva kolektiv, zadruhé - asi měsíc a půl před Open jsem se přidal k tréninkové skupině Michaela Bohumela a to mi také hodně pomohlo."

Jak Honza přiznává, v letošním roce mu daly nejvíce zabrat toes to bar v druhém workoutu a burpees v tom posledním, jinak byl ale ostravský závodník se skladbou soutěžních WODů spokojen.

CrossFit Destiny S14 - jediný, takže nejlepší český tým v Open

Tým CrossFit Destiny S14 tvořilo celkem osm atletů a byli to Michal Velkov, Michal Mička, Jiří Huml, Martin Střítecký, Filip Trojovský, Mirka Zemanová, Clare Káňová a Lucie Minářová.

Jak vysvětlil Filip Trojovský, závody družstev v rámci Open jsou specifické. Soutěže se mohou zúčastnit jen a pouze oficiální CF boxy, závodníci, kteří za tělocvičnu startují, v ní musí odcvičit alespoň 60 % svých tréninků. Není pevně daný počet lidí v týmu, ale z odvedených výkonů se vždy počítají tři nejlepší mužské a tři nejlepší ženské výsledky. Větší tělocvičny s větší členskou základnou jsou samozřejmě ve výhodě, ovšem v českých podmínkách bylo prý poměrně složité dát dohromady i ty tři ženské závodnice, což je jeden z důvodů, proč týmovky v Open v Čechách nikdo nezkouší.

Tým z tělocvičny CrossFit Destiny do toho ale šel a nevedl si špatně. "V Evropě bylo přihlášeno cca 470 týmů, po prvních třech WODech jsme byli kolem 90. místa a náš cíl byl skončit do stovky. Bohužel ale ve workoutu 16.4 a 16.5 nám chybělo jedno ženské skóre a tím jsme spadli až na výsledné 190. místo v Evropě," říká Filip Trojovský, jeden z členů týmu.

V rámci českého žebříčku si ale jednotliví členové týmu CrossFit Destiny S14 vedli dobře. Filip Trojovský svými výkony obsadil druhé místo mezi muži, jeho týmový kolega Michal Velkov skončil hned na další příčce, tedy třetí, Michal Mička měl v letošním roce trochu smůlu, ale přes všechny problémy nakonec v ČR skončil osmý. Z dívčí části party měla smůlu Mirka Zemanová, která nemohla kvůli zdravotním problémům se zády odjet WOD 16.4 a pravděpodobně tak přišla o bednu, dobře se zapsaly ale i Clare (13. místo v ČR) a Lucie (14. místo v ČR), přičemž obě dívky udělaly během Open skvělé pokroky ve formě prvních C2B a prvního muscle-upu.

I když do první evropské stovky se letos tým CrossFit Destiny S14 nepropracoval, jeho tvůrce Filip Trojovský je spokojen. "Byla to pro mě srdeční záležitost - 9. 4. 2015 jsem otevřel gym a do roka jsem byli schopni, i když s porodními bolestmi, postavit slušný tým a dát základy mladé crossfitové generaci. Příští rok budeme, jak věřím, zase o něco chytřejší, krásnější, silnější a lépe připravení."

Potlesk si zaslouží i další vítězové, navzdory tomu, že ve svých kategoriích v rámci republiky neměli konkurenci. V kategorii 16 - 17letých dívek srdnatě bojovala Anna Budínská, za 50 - 54leté se pral Jaroslav Thér, nejstarším českým závodníkem byl Sláva Kovář, který svým výkonem dokonce vybojoval 32. příčku v Evropě.

Všem účastníkům Open gratulujeme a přejeme hodně úspěchů v nadcházející závodní sezóně.


Nejlepší čeští muži a ženy v Open 2016
p. muži p. ženy
1. Michal Merganič 1. Michaela Palová
2. Filip Trojovský 2. Soňa Karásková
3. Martin Štěpánek 3. Karolína Minksová
3. Michal Velkov 4. Darina Sedláčková
5. Ondřej Ševčík 5. Alexandra Pettersson

Nejlepší čeští závodníci Open v kategorii masters 45 - 49 let
p. muži ženy
1. Zdeněk Weig Marika Hudzíková
2. Josef Mika -
3. Dan Taylor -

Nejlepší čeští závodníci Open v kategorii masters 50 - 54 let
p. muži ženy
1. Jaroslav Thér -
2. Petros Kalpakcis -

Nejlepší čeští závodníci Open v kategorii masters 55 - 59 let
p. muži ženy
1. Sláva Kovář -

Nejlepší čeští závodníci Open v kategorii 16 - 17 let
p. chlapci dívky
1. Jan Vantuch Anna Budínská
2. Lukáš Vojtek -
3. Jiří Liener -




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

04.04.15:12Lucie - Díky:)
04.04.14:52canni - Děkujeme. PS: Tenhle odkaz by měl být přímo na Individual..
04.04.13:21Lucie - Ahoj Pavle, udělala jsem si custom leaderboard a tam mi Ká..
04.04.12:51canni - Ahoj Lucko, naše Kaja Minksova je 3tí dle Open žebříčku RX..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 25 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (22:13) • Můžeš to napsat jako podnět pro revizní komisi svazu měla by se tím zabývat https://www...
magazínJak si vedl Ondřej Fojtů na Europe’s...
Russ (21:17) • Ondrovi blahopřeji, je to neskutečnej borec.
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Karakal (15:20) • Může mi někdo z rozhodčích říct, kdo kontroluje dodržování plavek u žen? Jako bikiny ma...
magazínMistrovství ČR mužů, žen, párů a mast...
Hockey1000 (21:41) • Jsem týden marod a tak se to na pokoukání hodí, díky*79*
magazínIFBB Diamond Cup Malta 2024 - komplet...
Hockey1000 (21:40) • Mně se prostě líbí, jak si ty soutěže užívá a kolik moc jich absolvuje*79* Za mě borec*...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie