Pár postřehů k neznalosti autora:
1. `sloučeniny chloru jsou pro náš organismus toxické` - není to pravda!!! I učebnice chemie ZŠ objasní, že NaCl (obyčejná sůl) je anorganická sloučenina chloru a nejenom že není jedovatá, ale dokonce bez ní život nemůže existovat.
2. `Co byste ale řekli na to, když Vám povím, že se sacharin vyrábí z toluenu`.
V mého předchozího příkladu doplním, že NaCl vzniká např. sloučením nejsilnější kyseliny (solné, přesněji chlorovodíkové) a chlóru (jinak jedovatého plynu) a louhu (NaOH). Výsledek: ze dvou velmi nebezpečných složek vzniká bezpečná životodárná sloučenina.
Když vidím nedostatky v základních znalostech, jak můžu důvěřovat ostatním výrokům autora?
Chlorid sodný je v přiměřené míře pro rostliny a živočichy nezbytný a člověk je schopen snášet určité rozpětí jejich koncentrací. Při překročení dané hranice (ta se liší u různých druhů živých organismů) však dochází k úhynu živočichů i rostlin z důvodu vysoké salinity (solnosti). U člověka je nadbytek soli v pokrmech spojen „pouze“ s negativními zdravotními důsledky – hypertenzí a poškozením ledvin (nefritida, otoky). Není tedy pravdou, že by NaCl (tedy sloučenina chloru) nebyla toxická. Vždy závisí na přijímaném množství, totéž platí o množství konzumované sukralózy. Proto jsou také pro některé látky stanoveny přijatelné denní dávky, které ve článku samozřejmě uvádím.