Způsob úpravy jídla pomocí gratinování je velice jednoduchý a dají se díky němu obměňovat i zdánlivě obyčejná jídla. Gratinovaný pokrm si můžeme splést s nákypem, ale nákyp má více vrstev, u gratinovaného pokrmu nám stačí jedna vrstva jedné či dvou surovin. Suroviny je vhodné krájet na plátky, které lze proložit sýrem. Gratinovat neznamená zapékat pokrm přes hodinu, většinou stačí kratší doba. Gratinujeme obvykle v různých formách přikrytých například alobalem. Pokrmy se dají i grilovat, ale používáme horní ohřev, díky němuž právě vzniká gratinovaný pokrm - tedy má zlatou kůrku na povrchu.
Gratinovat můžeme brambory se sýrem, vepřové se sýrem, lososa se žampiony, brokolicí a podobně. Gratinovat ovšem můžeme i sladká jídla, prokládat jablka s ořechy, gratinovat můžeme maliny se smetanou, jahody v palačinkovém těstu... Takže směle do gratinování!
Cena celkem: 70 Kč *
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 60 minut
Ingredience:
- 500 g syrových oloupaných brambor
- 400 g oloupané nastrouhané cukety
- 125 g mozzarelly
- 3 vejce
- 10 g bramborového škrobu
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř, koření (já dala směs na bylinkové máslo, ale může být provensálské nebo koření na pizzu, oregano, bazalka, česnek atd. - kořením velmi málo kvůli dětem)
Postup:
Připravíme si všechny potřebné suroviny.
Omyté a oloupané brambory nakrájíme na kolečka a poklademe rovnoměrně na dno zapékací formy nebo pekáčku. Posolíme a posypeme kořením.
Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, scedíme lehce přebytečnou vodu a nandáme do pekáčku na vrstvu brambor. Opět lehce posolíme, popepříme.
Další vrstvu tvoří nastrouhaná mozzarella.
Ve vyšší nádobě nebo velkém hrnku rozšleháme vajíčka se škrobem a smetanou a touto směsí rovnoměrně zalijeme brambory s cuketou a sýrem.
Takto vložíme do trouby vyhřáté asi na 180 °C a pečeme cca 1 hodinu, dokud nejsou brambory měkké a na povrchu zlatavá krusta. Raději pečeme pozvolněji, aby se povrch nepřipaloval, nebo lze přikrýt alobalem a odkrýt až ke konci pečení.
Dobrou chuť!
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
tuky |
sacharidy |
brambory | 500 g | 1926 kJ |
15 g | 0 g | 100 g |
cuketa | 400 g | 269 kJ |
5,9 g | 1,2 g |
11,6 g |
mozzarella | 125 g | 1312 kJ |
23,8 g | 23,8 g |
2,5 g
|
vejce 3 ks | 150 g | 942 kJ |
18,6 g | 16,3 g |
1,4 g |
smetana | 200 ml | 2672 kJ |
4,2 g | 66 g | 5,4 g |
naturamyl | 10 g | 136 kJ |
0 g | 0 g | 8 g |
celkem | 1385 g |
7257 kJ |
67,5 g | 107,3 g |
128,9 g |
porce | 100 g |
524 kJ |
4,9 g | 7,7 g |
9,3 g
|
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!