Také nemáte rádi krémové máslové dorty, po kterých Vám je těžko a máte výčitky svědomí, že musíte nyní více běhat? Chtěla jsem nechat upéct dort v cukrárně, ale nakonec jsem oslovila svoji výbornou kamarádku Alenku Lexovou, aby se mnou upekla nějaký zdravější dort dle jejího uvážení. Alenka nelenila a vymyslela vlastní recept. Pečení bylo snadné, takže to zvládne i začátečník. :) Tento dort je nízkokalorický, velmi sytý, velmi vláčný, nepřeslazený a dalo by se říct, že snad i zdravý. Korpus je chuťově velmi zajímavý díky použité melase (ale můžete klidně nahradit medem), lněná semínka dodají oříškovou příchuť. Krém v kombinaci s banánem je dokonalý. Nebojte se použít ricottu, která v dortu chutná velmi příjemně. Dort si samozřejmě můžete doupravit dle svých chuťových požadavků. Můžete využít například chia semínka.
Cena (dort): 100 Kč *
Doba přípravy, zdobení: 1 hodina
Doba pečení: 30 minut
Ingredience:
Těsto:
- 100 g polohrubé mouky (lze použít i špaldová jemně mletá)
- 65 g ovesných vloček - rozemeleme
- 65 g lněných semínek - rozdrtíme
- 10 g karobu (nebo kakaa)
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 100 g melasy (nebo medu)
- 150 ml mléka
Krém:
- 200 g ricotty
- 250 g polotučného tvarohu v alobalu (ne vaničkový)
- 1 vanilkový cukr
- pár kapek vanilkové esence, nebo pár zrníček vanilky, vanilkové koření...
- 1 velký banán
- 20 g hořké čokolády (70 % kakaa)
Postup:
Připravíme si ingredience.
Nejprve si připravíme malou dortovou formu (moje má průměr 18 cm) - lehce vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Pak připravíme těsto - nejdřív dáme do mísy sypké přísady (mouku, vločky, podrcená lněná semínka, karob a prášek do pečiva) a dobře promícháme.
V druhé míse vyšleháme žloutky s melasou a mlékem. Smícháme vše dohromady a prošleháme v husté těsto.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zlehka vmícháme do těsta.
Těsto rozetřeme rovnoměrně do formy.
Pak vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme do zlaté barvy, asi 30 - 40 minut, raději zkusíme špejlí.
Než se korpus upeče, připravíme si krém - všechny suroviny vyšleháme do hladké hmoty, která je dostatečně hustá (není potřeba ztužovač), a dáme do chladničky.
Upečený korpus necháme vychladnout, pilovitým velkým nožem 1x prokrojíme.
Obě poloviny namažeme krémem - spotřebujeme asi polovinu krému.
Poklademe na tenké plátky nakrájeným banánem. Pokud chceme, můžeme lehce pokapat citronovou šťávou, banán pak tolik netmavne.
Pak lehce přiklopíme a maličko přimáčkneme horní díl dortu a celý dort namažeme druhou polovinou krému.
Ozdobit můžeme nastrouhanou kvalitní hořkou čokoládou. U nás se dieta nedrží, takže jsem dort nazdobila ještě šlehačkou. :) Ta samozřejmě do dietní verze dortu nepatří.
Dobrou chuť!
Tabulka nutričních hodnot
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
polohrubá mouka | 100 g |
1432 kJ | 8,8 g | 73,5 g |
1 g |
ovesné vločky | 65 g | 966 kJ |
9,1 g | 38,2 g | 5,2 g |
lněné semínko | 65 g | 1280 kJ |
1,9 g | 1,9 g | 20 g |
karob | 10 g |
91 kJ | 0,4 g | 8,9 g |
0,1 g |
prášek do pečiva | 12 g |
40 kJ |
0 g | 2,4 g | 0 g |
vejce | 100 g | 669 kJ |
12,3 g | 0,7 g | 11,7 g |
melasa | 100 g | 1140 kJ |
2 g | 65 g | 0,1 g |
mléko polotučné | 150 ml | 285
kJ |
4,8 g | 6,9 g | 2,3 g |
ricotta | 200 g | 1060 kJ |
15 g | 7 g | 18 g |
tvaroh polotučný | 250 g | 952
kJ |
45,5 g | 8,5 g | 1,3 g |
cukr vanilkový | 20 g | 338 kJ |
0 g | 20 g | 0 g |
banán | 120 g | 463 kJ |
1,3 g | 24 g | 0,4 g |
čokoláda | 20 g | 430 kJ |
0,9 g | 11,3 g | 5,7 g |
celkem (dort 1210 g) | |
9146 kJ |
102 g | 268,3 g |
65,8 g |
1 porce (100 g) | |
755 kJ | 8,4 g | 22,1 g |
5,4 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.

O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!