Reklama:
BRZY KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Ještě 8 příchutí na výběr! Více zde.

Dneska vařím já:
Pohankové karbanátky

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Možná Vás název této dobroty trošku zmate a budete v receptu marně hledat nějaké to maso. Tak to Vás zklamu. Jedná se o jídlo vhodné jako obilno-zeleninová příloha. A kus dobrého masíčka si připravte k těmto karbanátkům zvlášť.

Pohanka je potravinou, která si pozvolna nachází cestu zpět do našich kuchyní a její oblíbenost pomalu a jistě vzrůstá. Má typickou chuť, která pro nás zpočátku může být nezvyklá, a proto je potřeba vybrat takový způsob přípravy, který vyhovuje našim chutím. U nás tyto karbanátky moc chutnaly. Díky zelenině je totiž ostřejší chuť pohanky zjemnělá, a proto možná pro některé mlsné jazýčky přijatelnější.

Pohanka je nutričně bohatá plodina, přirozeně bezlepková, lze ji proto využít i pro bezlepkovou dietu. Obsahuje vyvážené množství lehce stravitelných bílkovin, výhodné složení tuků (vysoké množství kyseliny linolové a linolenové), dostatek minerálních látek a z vitamínů je bohatá na vitamíny skupiny B a vitamín E. Je důležitá pro zdraví srdce a cév, pomáhá při krvácení dásní, zvyšuje obranyschopnost, napomáhá snižovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pravděpodobně má řadu dalších pro zdraví prospěšných funkcí.

V zimním období je to dobrý tip, jak dodat tělu další potřebné živiny a ještě zpestřit jídelníček!


Cena: cca 50 Kč *
Doba přípravy včetně pečení: 1 hodina

Ingredience (cca 30 kousků):

  • 150 g pohanky loupané Arax v suchém stavu
  • 100 g celeru bulvového
  • 230 g čerstvé mrkve
  • 40 g jarní cibulky
  • 5 g česneku
  • 5 ml olivového oleje extra panenského
  • 1 kostka zeleninového bujónu Albert Bio
  • 1 lžíce (20 g) směsi k zahušťování Hraška
  • 2 vejce (cca 2x 55 g)

Postup:

Připravíme si ingredience.

Pohanku přebereme a necháme přes noc namočenou ve vodě (krásně nabobtná a budeme ji pak vařit jen chvilku).

Druhý den slijeme vodu a necháme jen tolik, aby byla pohanka ponořená, a necháme vařit s kostkou zeleninového bujónu (můžeme dát i sypké koření typu Podravka). Vaříme do té doby, než se vyvaří všechna voda a pohanka je úplně měkká, až téměř rozvařená na kaši. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Na pánvi se lžící olivového oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, utřený česnek, přidáme koření, aby se rozvonělo, a nakonec přidáme i nastrouhanou mrkev s celerem. Vše krátce orestujeme a přidáme do mísy s uvařenou pohankou a dobře promícháme. Nakonec do směsi rozklepneme 2 celá vajíčka.

Lžíci Hrašky rozpustíme v trošce vody (asi 50 ml) a přilijeme k pohankové směsi. Velmi dobře promícháme, až se vše dokonale spojí.

Karbanátky můžeme buď smažit, nebo péct - já jsem je pekla bez tuku v troubě. Plech vyložíme pečicím papírem, lžící děláme hromádky, trochu je upravíme do kulatého tvaru a dáme péci při teplotě 200 °C asi na 20 minut.

Můžeme podávat za tepla i za studena jako přílohu k masu, rybám, nebo jen s vajíčkem natvrdo, klidně i se Šmakounem, tofu a zeleninovým salátem.

Dobrou chuť!


Tabulka nutričních hodnot

ingredience množství energie bílkoviny sacharidy tuky
pohanka loupaná (suchá / po uvaření)150 g / 670 g 2217 kJ16,5 g108,3 g 3,6 g
celer bulvový100 g 205 kJ 1,27 g 7,34 g0,25 g
čerstvá mrkev230 g347 kJ 2,3 g14 g0,46 g
jarní cibulka40 g 56 kJ0,8 g2,32 g 0,08 g
česnek5 g 34 kJ 0,3 g 0,05 g0,03 g
vejce2 ks (po 55 g) 736 kJ13,5 g0,73 g 12,9 g
olivový olej5 ml172 kJ 0 g0 g4,55 g
zeleninový bujón11 g115 kJ 0,6 g1,9 g 1,96 g
Hraška - směs k zahušťování1 lžíce (20 g) 276 kJ 3,32 g10,78 g 0,76 g
voda530 ml 0 kJ0 g0 g0 g
celkem 4158 kJ 38,59 g145,42 g 24,59 g
1 karbanátek 138,6 kJ1,3 g4,9 g0,8 g
karbanátky (100 g) 346,5 kJ 3,2 g12,2 g 2 g


Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!


* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.


O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

29.01.09:16davaz - V prodejnách se setkáte s pohankou kroupy světle zelenou n..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínIFBB Mr. Universe Prague 2024 - kompl...
moab (19:19) • Bejt jedním ze třiceti vítězů víceméně lokální soutěže... To má váhu.
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
moab (19:16) • Je fakt, že je to humus tohle mít dobrovolně na zádech.
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
Sidic (17:38) • Představ si, že lidi maj takový akné i bez věcí, protože je to vcelku přirozený mít akn...
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
Deny01 (16:08) • Mít vlivem věcí na zádech takový akné, tak se to aspoň snažím nějak zakrejt..
magazínIFBB Mr. Universe Prague 2024 - kompl...
Valasekjakub123 (14:49) • Jak je možné že na takové soutěži je mnohem méně závodníků než na Moravě? Tím počtem zá...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie