Zajisté máte v malíčku přípravu běžných příloh, jako je rýže, brambory nebo těstoviny. Vyzkoušeli jste už jáhly? Jáhly jsou loupané proso, které vyniká lehkou stravitelností. Jsou to malé kuličky podobné kuskusu, jen jsou tvrdší a nestačí je jen zalít vodou, chce je trošku povařit. Jáhly jsou bohaté na vitamíny, obsahují kyselinu linolovou, vitamín A, vitamín B, fosfor, hořčík, draslík, železo, zinek, vápník a další vitamíny, které jsou zastoupeny už v menší míře. Jáhly můžete konzumovat jako přílohu k běžnému jídlu, ale dají se upravit i na sladko, ale o tom třeba zase příště. Jáhly před vařením propláchneme. Někteří kuchaři jáhly spařují horkou vodou, ale není to nutné. Jáhly jsou bezlepkové, mohou si je tedy připravit i osoby s celiakií.
Cena (1 porce): 30 - 50 Kč *
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- jáhly
- kuřecí prso
- sterilované žampióny
- cibule
- cherry rajčata
- okurka
- paprika červená
- koření: sušený česnek, kmín, bazalka, sušená rajčata pikant
- petrželka
Postup:
Připravíme si všechny ingredience.
Jáhly několikrát propláchneme ve studené vodě, můžeme je i spařit horkou vodou, ale v tomto receptu jsem je pouze propláchla. Přidáme čistou vodu a dáme vařit do mírného varu na cca 20 minut.
Na pánev si připravíme kuřecí maso, sterilované žampióny, nakrájenou cibuli, petrželku a okořeníme.
Na salát si do misky nakrájíme okurku, lehce opepříme. Kdo má rád, může trochu žampiónů přidat k okurce.
Na přípravu polévky si nejdříve nachystáme ponorný ruční mixér. Do nádoby od mixéru nakrájíme červenou papriku, cherry rajčata a přidáme sušená pikantní rajčata.
Celou směs mixujeme do hladka, kdo chce, může případné zbytky přecedit, ale při důkladném mixování Vám opravdu nic na přecezení nezbyde. Směs dolijeme vodou dle potřeby a lehce povaříme.
Jáhly vaříme cca 20 minut a celou směs dusíme zhruba 10 - 15 minut. Jakmile se kuře zatáhne, vyjmeme ho a nakrájíme na kostičky, poté vrátíme zpět do směsi.
Do hotových jáhel přimícháme nasekanou petrželku a podáváme se směsí s kuřecím prsem.
Tabulka nutričních hodnot (1 porce)
ingredience |
množství |
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
rajčata cherry |
50 g |
37 kJ |
0,45 g |
1,95 g |
0,10 g |
paprika červená |
100 g |
121 kJ |
1,23 g |
5,20 g |
0,30 g |
okurka salátová |
120 g |
80 kJ |
0,84 g |
3,12 g |
0,24 g |
jáhly vařené |
150 g |
747 kJ |
6,00 g |
36,00 g |
1,50 g |
kuřecí prsa |
100 g |
440 kJ |
23,00 g |
0,00 g |
1,00 g |
žampióny sterilované |
100 g |
71 kJ |
1,50 g |
2,20 g |
0,20 g |
cibule |
20 g |
34 kJ |
0,23 g |
1,73 g |
0,03 g |
celkový součet (1 porce) | |
1530 kJ |
33,25 g |
50,2 g |
3,37 g |
Co si vaříte v dietě či objemu Vy? Máte také nějaký ten svůj oblíbený recept? Pochlubte se s ním,
třeba i díky Vám si čtenáři budou moci uvařit tu Vaši dobrotu. Podrobné recepty můžete zasílat na e-mail
redakce@ronnie.cz. Vybrané recepty můžeme realizovat a zprostředkovat je tak všem ostatním čtenářům!
* Uvedená cena je pouze orientační a může se lišit.
O chutné recepty se můžete podělit i s Vašimi přáteli na Facebooku - dejte jim o nich vědět kliknutím na odkaz „Sdílet článek“ či „To se mi líbí“ v závěru článku. Pak už přejeme jen dobrou chuť!