Reklama:

Výživová poradna (01/2014):
Alternativní výživa a sport

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

Poradna odpovídá na konkrétní dotazy zájemců velmi zjednodušeně, aby jejímu
obsahu porozuměl skutečně i ten, kdo má nulové vědomosti o výživě.

Hledáte-li podrobnější informace k daným tématům, využijte našeho vyhledávače
nebo členění příspěvků podle kategorií, mnoho odborněji laděných a podrobnějších článků jistě najdete.

Dobrý den, sportuji téměř denně a k tomu se zajímám o alternativní výživové směry. Postupně vyřazuji maso a nejsem rozhodnuta, jakým směrem se budu dále ubírat. Jaký způsob stravování byste mi doporučila? Na internetu toho je spousta a chci pro sebe to nejlepší, aby to korespondovalo s mojí pohybovou aktivitou.

Úvodem

Za alternativní výživové směry označujeme nové stravovací styly z pohledu současné vědy. Tyto směry vychází z našich emocí, módy, životní filozofie, přesvědčení nebo tradice. Je vhodné se k nim tedy upínat? Na jednu stranu nejsou založené na vědeckých poznatcích o výživě, na druhou stranu je nemůžeme zásadně zavrhovat, protože se někdy v praxi přesto osvědčují. Přestože se jedná na první pohled o iracionální zásady.

Může být takové stravování rizikové?

Často lidem kladu na srdce, že si nejde jen tak přečíst novinový článek například o škodlivosti masa a bezhlavě ho vyloučit z jídelníčku. Mrknutím oka vyřadíme značné množství bílkovin s esenciálními aminokyselinami, důležitého železa a zinku. Nechci tu rozhodně narážet na vegetariány, ale chci tím říci, že už se nikdo dále nezajímá o to, jak maso v jídelníčku nahradit nebo jestli vůbec bylo vhodné ho vyloučit. Někdy se musím pousmát, když mi klient - vegetarián sdělí, že nejí maso, zato pije hodně mléka. Alespoň 2 deci denně. U dětí, které jsou citlivější na nedostatek aminokyselin během vývoje a rychlého růstu, může mít taková změna jídelníčku fatální následky.

Alternativních výživových směrů je celá řada, jen se s nimi musí umět dobře zacházet, znát více než základy o výživě a nezanedbávat případné varovné signály našeho těla. Pokud se rozhodnete zasáhnout do svého původního stravování, rozhodně konzultujte změnu jídelníčku s odborníkem na výživu. Ať už se Vám chce, nebo ne, je to moc důležité.

Typy stravování - co máme na výběr

Semivegetariáni

Ze své stravy vylučují tmavé druhy mas a výrobky z nich, připouštějí konzumaci ryb, drůbeže a dalších potravin živočišného původu jako mléko a mléčné výrobky. Pokud zahrneme semivegetariánství do vegetariánského způsobu výživy, pak ho lze označit za nejbenevolentnější způsob vegetariánského stravování.

Pulovegetariáni

Z potravin živočišného původu konzumují mléko, mléčné výrobky, vejce a jí pouze kuřecí maso.

Pescovegetariáni

Z živočišných potravin připouštějí kromě konzumace mléka, mléčných výrobků a vajec i konzumaci ryb, korýšů a měkkýšů. V tomto případě jsem ráda, když člověk jí alespoň ryby s důležitým jódem, n-3 mastnými kyselinami a DHA kyselinou.

Laktoovovegetariáni

Nevyhýbají se konzumaci mléka, mléčných výrobků a vajec. Tato skupina je nejrozšířenější formou vegetariánství v evropských zemích. Můžeme se setkat s vegetariány, kteří z živočišných potravin konzumují pouze mléko a mléčné výrobky, pak jde o laktovegetariány. Další variantou této skupiny jsou lidé konzumující pouze vajíčka a tato forma se nazývá ovovegetariánství.

Vegani

Neboli striktní vegetariáni. Vyhýbají se nejen konzumaci veškerých živočišných potravin (tedy i medu), ale někteří odmítají také používání výrobků živočišného původu (např. výrobky z kůže, vlny, hedvábí), pokusy na zvířatech. Z osobních zkušeností musím konstatovat, že vegani mívají nejvyšší úbytek svalové hmoty a někteří i vysoký podíl podkožního tuku.

Vitariáni

Konzumují stravu v syrovém stavu bez tepelné úpravy nad 42 °C, tedy v přirozené formě bez zničení enzymů. Většinou konzumují potraviny pouze rostlinného původu, ale vyskytují se i stoupenci vitariánství konzumující nepasterované mléko a mléčné výrobky. Rizikem vitariánství je právě to, že potraviny nejsou tepelně upravené a jsou náchylné k bakteriální kontaminaci.

Fruktariáni

Nekonzumují takové potraviny, jejichž získávání je podmíněno "zabitím" původce, tedy zvířete nebo rostliny. Konzumují pouze plody, hlavně ovoce a ořechy. Podobně jako vegani trpí úbytkem svalové hmoty a vyšším podílem podkožního tuku.

Převážně mezi mladými lidmi se vyskytuje i tzv. americká forma vegetariánství, kdy sice jedinci omezí konzumaci masa, ale jejich stravu tvoří převážně potraviny rychlého občerstvení, pizza, cola a cukrovinky s nedostatkem ovoce a zeleniny.

Důležité

Pouhé omezení potravin živočišného původu bez dalších změn v jídelníčku, které by zajišťovaly pestrou, nutričně a energeticky vyváženou stravu, rozhodně není vhodné!

Makrobiotika

Makrobiotika je jakési vegetariánství s ohledem na energii potravin. Makrobiotika je celosvětově rozšířený životní styl úzce spjatý s výživou, který vznikl v Japonsku. Název vychází z řeckého "makros", což znamená velký, dlouhý, a "bios", označující život. Překládá se jako umění dlouhého života. Za zakladatele makrobiotiky je považován George Ohsawa. Vycházel z filozoficko-náboženského systému taoismu, vzniklého ve staré Číně. Makrobiotický způsob výživy je založen na rovnováze potravin s charakteristikami dvou protichůdných a vzájemně se doplňujících přírodních sil jin a jang. Některé potraviny mají podle makrobiotiky tendenci více jin, jiné jang a jejich poměr tvoří "hodnotu" každé potraviny.

Základ denní stravy tvoří obiloviny, zelenina, luštěniny, fermentované potraviny, menší část zastupují mořské řasy, semena, ořechy, ovoce mírného pásma a ryby. Nápoje se mají pít střídmě, pouze při pocitu žízně. Je kladen důraz na přirozenou stravu z lokálních zdrojů, nebo alespoň ze stejného klimatického pásma, která odpovídá ročnímu období. Tento styl se vyhýbá konzumaci masa, mléka a mléčných výrobků, tropického ovoce, rafinovaného cukru, vajec, brambor, bílé mouky a výrobků z ní a odmítá všechny konzervované, chemicky ošetřené, uměle přibarvené, zmražené nebo ozářené potraviny. Zastánci makrobiotiky také odmítají užívání léků, konzumaci alkoholu a drog. Neodmyslitelně sem patří i střídmost, skromnost a pozitivní životní postoj.

S makrobiotickými potravinami se možná setkáváte už nyní, jen o tom nevíte. Zde je pár potravin neboli základních makrobiotických pojmů:

  • Agar-agar - želírující látka, která se používá k výrobě aspiku
  • Amasaké - rýžové mléko, používá se jako sladidlo nebo jako nápoj, vyrobeno ze sladké rýže a koji
  • Divoká rýže - zrna divoce rostoucí rostliny, jsou dlouhá a tmavá
  • Gomasio - sezamová sůl, používá se jako koření
  • Gomawakame prášek - koření vyrobené z opražených řas wakame
  • Jáhly - zrna prosa, používají se do polévek a zeleninových jídel
  • Koji - obilná zrna rýže s bakterií, která vyvolává kvašení
  • Kuzu - prášek, kterým lze nahradit vejce
  • Miso - kvašená sójová pasta, používá se jako chuťová přísada a do polévek, bílé miso je sladké, miso červené je slané
  • Soba - těstoviny vyrobené z pohankové mouky nebo směsi pohankové a pšeničné mouky
  • Tempeh - tradiční sójový sýr
  • Umeboshi - malé švestičky nakládané v mořské soli
  • Wakame - dlouhá tenká mořská řasa

Dělená strava

Tento způsob stravování je vcelku přirozený - můžete jíst prakticky cokoliv, jen je důležité dbát na kombinování živin. Základní principy vycházejí z poznatků a vlastních zkušeností lékaře Williama Howarda Haye z New Yorku, který se zabýval fyziologií a biochemií výživy člověka. Lékař Hay tento způsob stravování užíval k léčbě mnoha nemocí svých pacientů, v současnosti se dělená strava spíše dává do souvislosti s redukcí hmotnosti.

Hlavní zásada dělené stravy spočívá v oddělené konzumaci potravin bohatých na bílkoviny a potravin bohatých na sacharidy. Podle lékaře Haye současná konzumace těchto dvou potravinových skupin brání jejich dokonalému strávení a z tohoto důvodu by se měly konzumovat odděleně. Některé potraviny označil za neutrální - například tuky, zakysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, tvaroh, některé druhy zeleniny, bylinky, ořechy a semena.

Tyto neutrální potraviny je možné kombinovat jak s bílkovinnými, tak se sacharidovými potravinami. Doporučoval konzumaci bílkovinných potravin do 14. hodiny z důvodu zatížení trávicího traktu a poté konzumování jen sacharidových potravin. (V současnosti je doporučováno konzumovat sacharidové potraviny dopoledne, k obědu a odpoledne pak bílkovinné potraviny.)

Dále se nemají kombinovat bílkovinné potraviny s ovocem, ovoce nekombinovat se zeleninou a také platí obecnější zásady jako dodržovat pitný režim dva až tři litry tekutin denně, jíst v klidu a každé sousto pořádně rozžvýkat.

Nyní existuje i více modifikací s principem oddělování bílkovinných a sacharidových potravin. Někteří doporučují, aby celý den byla konzumována jen jídla sacharidová, nebo jen bílkovinná, jiní uvádí, že stačí oddělovat skupiny v rámci jednoho pokrmu a při změně udělat delší pauzu.

Výživa podle krevních skupin

"Mám jíst podle své krevní skupiny?“ Po vegetariánství je to u nás v poradně druhý nejčastější dotaz k alternativním výživovým směrům.

Tato teorie stravování se u nás stala známou v roce 1998 vydáním knihy Výživa a krevní skupiny autora Petera J. D´Adama a díky zájmu médií se postupně rozšířila mezi veřejnost. Základem je stravování člověka podle jeho krevní skupiny. Pro každou krevní skupinu autor sestavil podrobný seznam potravin odlišného zastoupení zahrnující 16 skupin, z nichž každá skupina je dále rozdělena do 3 kategorií: velmi prospěšné, neutrální, zakázané. Autor také doporučuje velikost porce, frekvenci konzumace této porce denně nebo týdně a zohledňuje i pohlaví, věk a původ. Důvodem tohoto dělení je podle autora výskyt lektinů v potravinách a reakce imunitního systému člověka na tyto látky glykoproteinového charakteru, ovlivněná právě krevní skupinou člověka.

Tato teorie není špatná, jen logicky nemůžeme striktně rozškatulkovat všechny lidi na naší planetě do 4 skupin s konkrétními vhodnými a nevhodnými potravinami. Na výběr potravin určených pro danou krevní skupinu můžeme přihlédnout, ale považuji za zbytečné jeho striktní dodržování.

Výživa podle Ájurvédy

Ájurvéda je tradiční indická medicína, stará přes 5000 let, která už je méně známá. Jejím cílem je dosažení rovnováhy mezi tělem člověka, jeho duší, smysly a okolním prostředím. Hlavním principem Ájurvédy je poměr 3 základních typů energie, Váta, Pita a Dóša, který je u každého člověka odlišný. Poměr těchto energií určuje konstituční typ, činnost organismu člověka a zároveň i výběr vhodných potravin pro každý typ. K dalším doporučením patří upřednostňování rostlinné stravy v co nejčerstvějším stavu, vyhýbání se potravinám obsahujícím konzervanty a jiná aditiva. Přizpůsobení stravy ročnímu období, klimatu a danému regionu. Strava má být připravována a konzumována v klidné atmosféře, konzument má dodržovat přestávky 3 až 5 hodin mezi jídly k dokonalému strávení a nemá se přejídat.

K alternativním způsobům stravování je někdy řazeno i konzumování tzv. organické výživy, biopotravin pocházejících z ekologických farem, které v posledních letech přerůstá v životní styl snažící se nejen o zdravější způsob života, ale i o šetrnější přístup k přírodě a zvířatům.

Závěrem

Výše uvedené výživové směry mají řadu pozitivních účinků na naše zdraví, pokud s nimi umíme správně zacházet. Je potřeba obezřetně nahlížet na postupy a kritéria autorů, kteří prezentují své nové odvozené teorie. Kvůli zveřejňování nepřesných informací může docházet ke zkreslení metod a matení lidí. Nelze říci, která metoda je nejvhodnější. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit nejdříve se zabývat správným a zdravým racionálním stravováním a poté si teprve vyzkoušet různé výživové směry. Teprve potom, co se naučíte základy, budete schopni lépe naslouchat svému tělu a číst jeho signály.


Položte svůj dotaz o výživě a suplementaci!

Své dotazy můžete posílat prostřednictvím tohoto formuláře:

Vaše jméno / nick:
Váš e-mail:
Váš dotaz do poradny:


Použité zdroje:
Straten, M., Griggsová, B.: Dělená strava - Superdieta
Fořt, P.: Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
Hammond, Ch. J.: Dělená strava podle krevních skupin
Turek, B.: Výživový stav populace a nutriční rizika

Foto:
č. 1, 2 - Veganbaking.net / Pixmac - http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en
č. 3, 4, 5 - Sharon / Pixmac - http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

09.01.13:51Ibanus - Někdo jí maso a někdo sóju. Nikomu necpu kilo maso denně, ..+1
08.01.08:46Greeg - já maso ani živočišný výrobky nejim ale nikomu to necpu, m..-3
07.01.19:23Emtik - Tyhle chujoviny berou hlavne zensky, poradnej chlap si nam..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ INZERÁTYpráce recepční(obsluha)do fitness-brig...
Olympia Fitness Praha(Opatov,Hostivař) hledá brigádníky do svého týmu - STUDENTKU/STUDENTA na poz...
bazar Sběratel koupí větší sbírku pošt...
Vášnivý sběratel koupí větší sbírku poštovních známek. Solidní jednání a okamžitá platba. 777097...
práce Hledáme instruktory/ky
Nový prémiový fitness klub v nově vznikající čtvrti DOCk na Palmovce hledá spolehlivé instruktory...
seznamka Asiat hledá svalovce na společné posi...
Štíhlý asiat, nepříliš zkušený v posilování, hledá svalovce na společné posilování, který by mi p...
bazar Chodící pás - Walking program
Prodám 11 kusů chodících / běžeckých pásů s 0,5 kg činkami pro Walking program. Vhodné jak pro tr...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2020 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2020 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra