Reklama:
Protein Scitec + šejkr ZDARMA
Chuťově dokonalý 100 % Whey Protein Professional nyní v akci jen za 999 Kč - navíc šejkr ZDARMA! Výběr z 14 příchutí a 6 barev! Více zde.

Je konzumace sóji bezpečná?
Jak se orientovat v nepřeberném množství informací?

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Výživa

V minulém článku jsem psal o prvním školení MMA trenérů v ČR pod hlavičkou Českého svazu MMA. Během mého přednášení jsme řešili řadu otázek, včetně výživy a výživových doplňků. Narazili jsme i na kontroverzní témata bio potravin, veganství nebo konzumace sóji a sójových proteinů. A právě téma využití sóji se kolem mě poslední dobou často objevuje. Z toho důvodu jsem napsal tento krátký článek, který je takovým zamyšlením nad daným problémem.

Zaráží mě, jak si je většina nutričních, fitness a jiných odborníků kolem nás na 100% jista tím, co říkají, navzdory faktu, že se často objevuje řada protinázorů ze strany jiných renomovaných specialistů. Máme tu tedy 2 tábory, které se mezi sebou přou. Pro nás spotřebitele je potom nesmírně obtížné se v takovém chaosu orientovat. Netýká se to však jen výživy nebo třeba tréninkových metod, ale i jiných témat každodenního života.

Přejděme ale rovnou k věci. Se sójou se dnes setkáváme na každém rohu. Stačí, abychom se konvenčně stravovali, a sóje se nevyhneme. Běžně se používá sójová mouka, olej, lecitin, proteinový izolát atd., a to v potravinách, jako je pečivo, sušenky, čokoláda, instantní potraviny, mražené potraviny, müsli nebo třeba proteinové doplňky výživy. K tomu připočítejme snahu lidí zařadit sójové produkty do jídelníčku, třeba jako vhodnou alternativu k masu nebo mléčným výrobkům, a dalo by se rovnou konstatovat, že všeho moc škodí.

Problémem je, že existují zmíněné 2 základní skupiny lidí, které se přou například o to, zda u člověka:

  • Může sója a vysoké množství kyseliny phytinové v ní obsažené omezovat vstřebatelnost vápníku, hořčíku, mědi, železa a zinku? Tato kyselina prý není neutralizována "správnými" metodami přípravy této potraviny, tedy např. dlouhým vařením, klíčením, namáčením atd., ale pouze a jedině fermentací.

  • Sója má tlumit produkci hormonů štítné žlázy a způsobovat tak problémy ve vývoji.

  • Obsažené fytoestrogeny mají zvyšovat hladinu estrogenu a mohou tak způsobovat neplodnost, rakovinu prostaty, rakovinu prsu, nebo tolik obávané snižování hladiny testosteronu (především sportovci mají proto ze sóji hrůzu).

  • Sója prý zvyšuje potřebu příjmu vitamínu D. Syntetický a toxický vitamín D2 je tak přidáván do sójového mléka.

Dalo by se pokračovat dále. Druhá skupina však toto vyvrací a tvrdí například, že:

  • Sója nemá negativní vliv na množství estrogenu v lidském těle a naopak přítomnost fytoestrogenů pomáhá hladiny estrogenu vyrovnávat. Muži se nemusí obávat snižování hladiny testosteronu právě konzumací sóji.

  • Maso a mléčné výrobky naopak obsahují až dvojnásobné množství na rozdíl od sóji škodlivých estrogenů a mohou způsobovat zmíněné rakoviny.

  • Sója neovlivňuje produkci hormonů štítné žlázy, může pouze nepatrně zvyšovat potřebu přijímat jód.

  • Sója pomáhá vyrovnávat hladinu cholesterolu, také prý snižuje riziko vzniku osteoporózy, obsahuje spoustu vitamínů, vápník, železo, všechny esenciální aminokyseliny atd.

Takže kde je pravda?

Především bychom si měli klást správné otázky a v ideálním případě provést vlastní výzkum, utvořit si argumenty a na základě toho se rozhodnout. Důležité je také zpochybňovat věci kolem nás, a to i věci naprosto běžné a "normální".

Jak moc a v jaké formě se sója nejčastěji tradičně konzumovala?

Dle mého dotazování a dostupných informací je sója považována za luštěninu, která se v Asii, odkud ji běžně známe, konzumuje ve velikém množství. Hodně lidí si myslí, že potraviny jako sójové mléko nebo sýry musí být zdravé, vždyť se prodávají i v bio obchodech a v Japonsku je určitě jedí po kilech, podobně jako si my Češi denně dáváme chléb s máslem a eidamem zapitý sklenicí mléka, k obědu těstoviny se sýrem a k večeři sýrovou pizzu. V Japonsku jsem nebyl, ale myslím si, že průměrný místní občan bude spíš konzumovat ryby, mořské řasy, rýži, zeleninu, fermentované produkty ze sóji, jako je tempeh, miso, natto, čili věci, o kterých se běžně dočteme nebo je vidíme třeba ve filmech. Nemám sebemenší důvod tomu nevěřit. Myslím si, že sója se v Asii konzumuje spíš v menší míře a často jen doplňkově. Mezi tradiční výrobky nepochybně patří výše zmíněné fermentované produkty. Fermentace sóji totiž odstraňuje nežádoucí látky a naopak zlepšuje stravitelnost, celkový profil aminokyselin a přidává cenná probiotika. O toto se ani nikdo nepře!

Kolik sóji a v jaké formě se spotřebovává v západním světě dnes?

Naproti tomu je veliká spotřeba sójového mléka, sýru (hlavně tofu), oleje atd. především v USA a Evropě, často u lidí zaměřujících se na zdravější životní styl, vegetariánů nebo veganů. Proč? Řekl bych, že obyvatelé naší západní civilizace již nemohou dále snášet všechno to přejídání. Nejde jen o jednorázové nacpání se, ale i přemíru některých potravin, třeba právě mléčných výrobků. Navíc většina těchto produktů je z pasterizovaného mléka, které tedy neobsahuje všechny důležité látky nutné pro správné trávení a lidé tak často na něj alergicky reagují. Např. můj kamarád již klasické mléko pít nemůže, s nepasterizovaným problém nemá. Dále toto "bílé plus" (tak se nazývá relativně nový státní projekt na podporu konzumace mléka) většinou pochází od krav, které nebyly krmeny přirozenou stravou. Tou totiž asi nebude kukuřice, sója nebo obilí. Tyto krávy rovněž musely dávat více mléka, než bylo pro ně únosné. Byly jim do těla vpravovány látky, které tuto nadprodukci umožňovaly, udržovaly je na nohou atd. To vše se zřejmě podepisuje na výsledném mléku tak, že má potenciál škodit různými způsoby, mimo jiné negativně ovlivňovat hladinu estrogenu v lidském těle. Já ale nemám důvod věřit, že nějací lidé žijící daleko od civilizace někde v horách, po generace konzumující v rozumné míře nepasterizované mléko a jiné mléčné produkty, trpí na předčasná úmrtí, mají často vysoké hladiny cholesterolu, rakovinu nebo cukrovku. Jiným pohledem na věc je morální hledisko, zda bychom měli zvířata takto využívat, zda to je v dnešní době nutné. Nebo proč bychom vůbec měli pít mléko jiného savce? Žádný jiný tvor toto na zemi nedělá. Naproti tomu ale stojí metabolická typologie člověka a s tím spojené různé potřeby lidí konzumovat různé věci. Rovněž za příčinu případných zdravotních problémů nelze označovat jen jednu věc, neboť vždy se jedná o souhru více faktorů. Nic není asi úplně černobílé.

Dnešní člověk, který se chce oprostit od konzumace mléka z výše uvedených důvodů, obvykle sáhne po sójových náhražkách, protože je na chuti klasického mléka nebo sýru závislý. Je to jako naše posedlost a pomáhá tomu i všudypřítomná mediální masáž. "Dejte si jogurt! Pijte mléko! Co takhle více sýru? Dejte si extra cheeseburger!" Všimněte si toho. Takže hned následuje konzumace zmíněných náhražek ve velkém.

Sója sama o sobě by měla být levná, snadno udržovatelná komodita a má jít o multimiliardový "business". Někdo by tedy mohl namítnout, že z tohoto důvodu se nám ji snaží prodávat. Ale zde je nutné zmínit to, že údajně až 95 % vyprodukované sóji v USA slouží vlastně k výkrmu zvířat.

Dalším zajímavým zjištěním je, že až 95 % veškeré sóji v USA je tzv. GMO, tedy geneticky modifikováno (v EU by toto mělo být zakázáno).

Mně z toho vyplývá, že hlavně kvůli naší touze získat podobnou chuť živočišných produktů existuje na výrobu velmi levné sójové mléko, sýry nebo "uzeniny". Pro vegetariány a vegany vyrábí i proteinové izoláty. Ty ale, rovněž kvůli nízké ceně, cpou úplně všude. Troufám si tvrdit, že v Asii se toto tradičně nikdy moc nejedlo a že nám známou alergií na správně připravenou sójovou potravinu tam nikdo moc netrpí. Avšak jiným nebo společným možným důvodem nesnášenlivosti sóji, spolu s uváděnými negativními účinky, může být jen to, že se vyskytuje v různých podobách (zmíněná mouka, olej, lecitin, protein) prakticky všude a že je často geneticky modifikována.

Závěr

Vzhledem k velice matoucím informacím je sója pro mě stále podezřelá. V této míře a podobě se asi nikdy příliš nekonzumovala. Nejsou s tím takové zkušenosti, zdroje, kterým vesměs důvěřuji, hovoří spíše negativně a já s tím raději nebudu experimentovat. To také proto, že sóju mohu v jídelníčku nahradit něčím jiným, a to i jako případný vegan.

Jako vždy se snažíme ukojit naše chutě a neohlížíme se za tradičními moudrostmi. Zapomínáme na jídla prověřená generacemi s pozitivními efekty (když se na nich i dnes téměř všichni shodují). Raději někde něco odizolujeme, upravíme a pak to směle jíme, abychom uspokojili naše chuťové potřeby, a to bez vědomí možných následků. Zapomínáme, že je často lepší věci konzumovat tak, jak jsou, tedy minimálně zpracované (vzpomeňme si třeba na známé problémy s fruktózou a ovocem). Potraviny, které v minulosti působily problémy, se buď jíst přestaly, nebo se přišlo na způsob, jak je udělat lépe stravitelné a nakonec i prospěšné (v tomto případě známou fermentací). Dnes rozhodně věřím v pozitiva jídel, jako je tempeh, natto nebo miso, hovoří pro ně kladně všechny zdroje, ale nic jiného ze sóji raději příliš nekonzumuji. Rozhodnutí je na Vás.

Zdroje:
1) MERCOLA, Dr. Joseph. The Evidence Against Soy. In: [online]. 2008 [cit. 2013-12-12].
Dostupné z: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/10/07/the-evidence-against-soy.aspx
2) HOFMEKLER, Ori. The warrior diet switch on your biological powerhouse for high energy, explosive strength, and a leaner, harder body. Retail ed. Old Saybrook, Ct.: Tantor Media, Inc, 2007. ISBN 14-526-1080-0.
3) HOFMEKLER, Ori. The anti-estrogenic diet: how estrogenic foods and chemicals are making you fat and sick. Berkeley, Calif.: North Atlantic Books, c2007, xix, 188 p. ISBN 15-564-3684-X.
4) The Truth—and Falsehoods—About Soy. In: [online]. 1. vyd. [cit. 2013-12-12].
Dostupné z: http://www.adaptt.org/veganism.html#
5) YOUROFSKY, Gary. 2010. (video)
Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

Foto:
č. 1 - luisrock62/SXC
č. 2 - hirotomo t/Pixmac - http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en
č. 3 - Sharon/Pixmac - http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en


Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho na Facebook. Děkujeme.

Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

07.01.22:46Richard Andrš - Seznam použitých zdrojů je snad jasně uveden ne?? To jen k..
04.01.15:56Honza1991 - POdle názoru odborníků je jeden den něco škodlivé, pak zas..
04.01.13:07Freimen - ono je to spíše způsobené devalvací celého oboru v oblasti..
03.01.20:48PertS - .. k tomuto typu článků jsem vždycky trochu rezervovaný,ja..+1
03.01.18:19Mablung - Moc výživě nerozumím, ale cpát do výživové problematiky GM..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínDerek Okabayashi 9 týdnů před Japan P...
Zodiak411 (21:55) • Že na profi sakra slabota a to jak po stránce objemů, tak formy.
magazínIFBB Diamond Cup Austria 2018: komple...
dzordn2 (18:36) • Těch rozdílů je poměrně dost. V classic physique je vyšší hmotnostní limit, v závislost...
magazínIFBB Diamond Cup Austria 2018: komple...
Radoslav (18:28) • Lidičky jaký je rozdíl mezi klasická kulturistika mužů a Classic physique mužů Moc děku...
magazínSlavoj Bednář: rozhovor 12 dnů před E...
ZdenekRazic (15:11) • to `outro` od seste minuty tam je schvalne? o) jinak Slavo velka gratulace.. at se ti...
magazínIFBB Elite Pro Austria 2018: výsledky...
deiw (14:22) • Tady je rozhovor: https://kulturistika.ronnie.cz/c-30724-zavodnici-v-kulturistice-ii-ro...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2018 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2018 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu společnosti Erasport, s. r. o. zakázáno.
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie  ::   Fitness centra