Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Tomáš Kašpar - rozhovor
a aktuální forma před Arnold
Classic Europe 2013

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti


ARNOLD CLASSIC EUROPE 2013 - 11. - 13. 10. 2013, Španělsko
Příprava Čechů na Arnold Classic Europe:
Vjačeslav VinogradovVojtěch KoritenskýTomáš Kašpar Michal Sitter
Češi před Arnold Classic Europe:
Vojtěch KoritenskýJakub ŠubrtPetr KovářMichal SitterPavel BretšnajdrTomáš Kašpar
Vjačeslav VinogradovJakub CahaRené GorolMilan Obořil • Denis Štěrba • Jaroslav Paseka
Martin Mester (4 dny) • Štěpán GinzelDmytro RublovJakub KiovskýJiří VilímekPetr Polák
Šárka DědkováMargita ZámolováMilan BodlákMarek Vomáčka • Jana Bendová
Před Arnold Classic Europe:
odlet české výpravy
Z AC očima naší reprezentace:
očima Martina Mestera
Info z Arnold Classic Europe:
z místa děníprezentacevýsledky a foto (I.) - 3 medaile! výsledky a foto (II.)výsledky a foto (III.) - stříbro!
video Gorol momentyzákulisízákulisí II.kompletní výsledky s body

Po celkovém vítěství na sobotní opavské GP se Tomáš chystá postavit na pódium evropského Arnold Classic. Jak je spokojen se svou formou a co od soutěže očekává?



Tomáš Kašpar týden před Arnold Classic Europe 2013
Tome, prvně mi dovol ti poblahopřát k absolutnímu prvenství na GP PEPA Opava. Mnoho lidí se při pohledu na tebe ptalo, kolik si na té soutěži vážil kilo?

Děkuju. Ta soutěž byla báječná a moc jsem si ji v sobotu užil. GP PEPA je pravidelně perfektně obsazená soutěž, kde vyhrát je nesmírně těžké, a o to víc si cením toho mého absolutního vítězství. Na soutěži jsem navážil 115 kilo a po dlouhé době jsem si zazávodil s dobrým pocitem, bez nějakých zásadních komplikací. Já na Opavu jel především proto, aby mi účast na soutěži pomohla doladit formu a já mohl odstranit ještě nějaké případné nedostatky, které se zpravidla objeví až pod ostrým soutěžním světlem. A ten test vyšel vcelku parádně. (úsměv)

Budeš ještě stahovat váhu před Arnold Classic Europe?

Ano, chci sundat ještě nějaká 3 kila, ale víc asi ne. Chci dojít na soutěž v Madridu plný, tvrdý a zároveň co nejsvěžejší.

Jsi spokojen s průběhem tvé letošní přípravy? Splnila tvé očekávání?

Ano, celou dobu jsem jel víceméně podle mých představ, až na tyto poslední týdny, kde mě postihly mírné zdravotní komplikace. Nejdřív mě chytla brutální alergická reakce na umrtvovací injekci u zubaře a v podstatě vzápětí jsem dostal zánět do mé operované achilovky, v důsledku čehož mi oteklo celé lýtko. To se přiznám, že mě docela vyděsilo, ale za pomoci antibiotik jsem se z toho dostal, i když na soutěži to ještě nebylo úplně odteklé. Ale jinak jsem spokojený a navíc jsem už přesvědčen, že ten otok do Arnold Classic Europe zmizí a bude to dobré.

Přesto, ty jsi evidentně zmohutněl od minulé účasti na Arnold Classic. Udělal jsi nějaké změny během celého roku?

Ano, přibral jsem nějakých 8 kilogramů, což mě samotného příjemně překvapilo. Zásadní věcí bylo to, že minulý rok to byla má první sezóna po dlouhých letech odmlky a ve snaze přijít co nejlepší jsem to totálně všechno spálil a zkazil. Z toho jsem se dost poučil. Každopádně jsem chtěl všem dokázat, že nejsem ještě na odpis, protože, co si budeme povídat, spousta lidí ode mě dala ruce pryč, a tak jsem se do toho pořádně opřel. Skutečně na 100 %. Ale nebylo to tak, že bych v posilovně i spal, naopak, začátkem léta jsem cvičil pouze 3x týdně těžký objemový split a ramena jsem necvičil dokonce vůbec, protože mě neustále bolela a zdála se mi přetížená. Ale bylo to ku prospěchu věci. Tím, jak si odpočinula, špičkově zareagovala na trénink a podle mě vypadají lépe než kdykoliv jindy. Ale nějaká skutečně výrazná změna v tréninku nenastala. Spíš jsem přestal tolik nabírat balastu mimo soutěž, kdy jsem měl dříve kolem 130 - 135 kg. Teď jsem držel váhu kolem 125 kilo ve formě, ve které jsem se kdykoliv mohl svléknout na exhibici. Ale zase… nebylo to nic extra cíleného, prostě jsem zestárl, změnil se mi trochu metabolismus a já nepřibírám tolik tuku, přičemž svaly vyzrávají a jdou do kvality. No a třetí faktor je ten, že v době, kdy jsem hledal sponzora, mi dal Extrifit šanci a podepsal se mnou smlouvu. Ta vzájemná spolupráce se pak projevila především v předsoutěžní fázi, kde jsem díky doplňkům od Extrifitu neztratil ani deko ze svalů.

Jsem rád, že jsi to sám nakousl. Vnímáš suplementaci jako něco zásadního v přípravě na soutěž?

Určitě jo. Já si teď mohu dovolit užívat skutečně velké množství aminokyselin, BCAA, na kterých já si hodně zakládám. V BCAA skutečně věřím, cítím, že mi to dělá dobře, a vím, že ta svalovina je tím přebytkem aminokyselin tlačená nahoru. Nemusí se to trávit, z proteinu je to rovnou naštěpené a je to připraveno hned k užití na obnovu svalové hmoty. A díky Extrifitu mám skutečně neomezené množství aminokyselin k dispozici. Jsem naprosto pevně přesvědčen, že pro růst svalů je to skutečně klíčová věc.


Tomáš Kašpar týden před Arnold Classic Europe 2013
Takže vnímáš aminokyseliny v dietě jako produkt číslo 1?

Pro mě ano. V dietě určitě. Ty aminokyseliny, ať už komplexní, nebo BCAA, omezují příjem sacharidů na nulu při zachování vysokého příjmu té nejlepší bílkoviny, která jde navíc přímo do svalu. Bílkovinu se snažím držet na vyšší úrovni, ale jsou i dny, kdy musím snížit i tu bílkovinu a tam víceméně "přežívám" pouze na aminokyselinách. Nedávno jsem publikoval svůj předsoutěžní jídelníček, kde bylo reálné jídlo, včetně suplementace, ale nikdo mi to nevěřil. Každý mi psal, že to je reklamní pokus zavděčit se sponzorovi atd. Jenže já teď letos v dietě tak skutečně jedl. Relativně málo jídla, ale s důrazem na komplexní zásobení těla vším, co je potřeba.

Loni panovala mezi závodníky poměrně značná nevole s pořádáním Arnold Classic. Myslíš si, že se pořadatelé trochu poučili a dojde na některá vylepšení?

Myslím si, že to bude úplně stejný. Člověk musí počítat s tím, že jsou ty závody vedené v tomhle stylu. Že je to veliký byznys podnik, kde je 800 závodníků.

Těšíš se na to?

Jo, těším se. Moc. Teď už jo. To nejhorší mám za sebou a teď už si to chci jenom užít. Dieta je sice i nadále tvrdá, ale forma už tam je, takže už to jenom ladím.

Ono se to drží lépe, když je vidět, že to jde tím správným směrem, že?

Přesně. Člověk je klidnější, protože ví, že už to stihne.

A na závěr klasická otázka. Na jakém se vidíš umístění?

Vůbec netuším. Loni jsem to sledoval, byly dokonce i nějaký stránky, kde se závodníci zveřejňovali ve formách atd. I tady na Ronnie.cz furt někdo strašil ve formě, ale letos na to kašlu, abych to sledoval. Ani toho tolik není jako loni. Takže nevím. Ani si s tím nějak nelámu hlavu. Ale chtěl bych vyhrát, samozřejmě. Za ty roky, co cvičím, už bych potřeboval nějaký pořádný výsledek.

Tak třeba to dopadne jako v sobotu. Přeju ti hodně štěstí, Tomáši.


Tomáš Kašpar týden před Arnold Classic Europe 2013




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

10.10.12:19Dr.Manhattan - Je t9 rocnik 1977. Snad dopadne na medaili. Fandim mu...
10.10.11:52dobrajgldo - Z fotek to nelze tak dobřě poznat, ale Tomášova největší s..
10.10.11:15DemonInHimself - Vypadá fakt dobře..jen si nejsem úplně jistej,jestli bude ..
09.10.21:40ALKAPONE - brutalek *79* kolik ze mu je?
09.10.17:46Jerry90 - s jarim,jen škoda,že neni lepší foto kde by se dal líp pos..
09.10.17:25jari - Tomáš je hotový kulturista, nemá výraznou slabinu, tvarově..
09.10.17:18Petr Prielozny - Jeho nej poza je asi hrudnik z boku. Doufam, ze tohle muzu..-2
09.10.17:01LUC - Ať všechno vyjde jak má,Tomášovi hodně štěstí, ideální fo..+1
09.10.16:47vlkisekk - Tomáš je obrovský kolos a doufám, že udělá super výsledek,..+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie