Před napsáním příspěvku nepřehlédněte
pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.
Názory, které větší část čtenářů považuje za kvalitní:
po tréninku dám 70-80 g čistého syrovátkového izolátu nebo hydrolyzát bez sacharidů a šmitec. Sacharidy + maso hodinu po tréninku.
Saaakra ja myslel,ze mas tak 300kg,nez jsem Ti kouknul do profilu(117kg u fotky,tech 128kg nepocitam,tuk bilkoviny nepotrebuje).Kdyz davas takovy davky.
Nemyslim,ze todle stravis ani s AS.Kolik mas celkovej denni prijem?
No offence
Carnivor, zajímalo by mě, jaké máte % tělesného tuku, pokud máte tyto potréninkové dávky delší dobu (2-3 měsíce)..spíše z profesního hlediska mě to zajímá. Díky za reakci.
Pro Toker: Co vám na tom přijde za nesmysl?
To nevis? Kdyz to nebudes dodrzovat neporostes a vsechno cvičení prijde vniveč... ;-)
`Pokud chceme hubnout, tak ideálním zdrojem energie jsou pro nás potraviny s nízkým glykemickým indexem. Naopak pokud nám nevadí nabrat (i trochu podkožního tuku), měli bychom doplnit energii potravinou s vyšším glykemickým indexem ihned po tréninku, ideálně do 15 až 20 minut (tzv. anabolické okénko, kdy tělo velmi dobře reaguje na příjem glukózy)`
glykemický index a anabolické okno??? to jako fakt pořád někdo přednáší tyhle absolutní nesmysly i v roce 2014...
Tím lhaním jsem myslel výrobce, kteří to propagují kvůli zisku, nemyslel jsem to jakoreakci na článek. Dextroza je nevýhodná, protnože je opravdu rychlejší než smrt, ale maltodextrinů je víc druhů a mně sedí DE15. S hydrolyzatem je ta regenerace opravdu bezkonkurenční a
ani to není drahý.
Pro 99,9 % sportovců je lepší směs hydra a maltodextrinu, i po běhu, jízdě na kole a tak. Ale pro nějaký extrémní výkon, který trvá mnoho dlouhých hodin bude lepší v průběhu zavodu vitargo. ale proč lidem lžou a tlačí jim do hlavy, že je to lepší na krátké výkony to nevím. Tam je opravdu maltodextrin s hydrem to nej. I po dvouhodinové jízdě na kole třeba. To mi nikdo nevymluví:)
Souhlasím, maltox po tréninku většině z nás stačí, Vitargo je `vyšší level` a hodí se během dlouhých až vyčerpávajících tréninků, při kterých chceme udržet výkon a šetrně doplnit energii.
Proc uvadite 500/600kc za kg kdyz waxy maize starch je uplne to same a kilo je asi za 150 nebo tak. Nebudte hloupi a nepodporujte scitec v tomhle podvodu. Navic je to jen pro extrsmni vytrvalce, normalni posilujici clovek nepozna rozdil mezi wmz a maltodextrinem a muze si vzit i pomalejsi verzi maltodextrinu kdyz na to prijde.
Ale po ukončení sportovní aktivity bych dal tu směsku, jinak během dlouhých závodů a mezi výkony to logicky opravdu bude lepší Vitargo. Pro cyklistiku to je asi nejlepší ta velká nálož sacharidů bez zatížen/í žaludku. Takže se fakt nevyrábí zbytečně a viděl jsem to opravdu jednostranně. Dává to fakt smysl.
Neustále jednostranný pohled směrem od železa. :)
Během závodů na kole, během triatlonu apod., kdy člověk nechce zatěžovat žaludek zpracováváním potravy může člověk přijmout víc energie, což může rozhodovat o vítězství.
Vitargo je velmi pomalý sacharid a přirovnal bych ho k platinoze. Jenže po výkonu nikdo nepotřebuje pomalé sacharidy a už vůbec ne pomalé bílkoviny. Tyto živiny máte z bežné stravy ráno, dopoledne, v poledne, odpoledne, večer, pořád. Proto po nějakém výkonu potřebujete jen kombinaci kvaitního hydrolyzátu a maltodextrínu, nic víc. Pokud nepřidáte dávku bílkovin k sacharidům po tréninku, tak regenerace nebude nikdy optimální. Jinak nalévat se tekutou výživou mimo období po sportu není potřeba. takže bych každému doporučil 40 gramů hydrolyzátu a 40 až 80 gramů maltodextrínu, víc sacharidů nemá smysl dávat a tyto dávky nezbůsobí žádné zažívací potíže.vitargo je dokonce dražší než hydrolyzát, to už je vážně snad vtip. chce to vyzkoušet, třeba to někomu vyhovovat bude, ale já se po dvou dávkách velice rád vrátil k maltodextrínu.
Není spíš hlavní výhoda Vitarga, jak bylo zmíněno v článku, jeho nízká osmolalita, díky níž může člověk přijmout větší množství bez zažívacích potíží než glukózy nebo maltodextrinu? Stejně tak bylo i v článku zmíněno, že je zařazován do suplementace sportovcům spíše vytrvalosního charakteru, tedy sportovců, kde jsou daleko větší nároky na energii. Takže v tomhle případě bude jeho použití jednoznačně lepší. Pro kondičáka do posilky, kterej nemá na rozhazování je to zbytečně drahá investice, což v článku bylo taky napsaný. Rád rejpu, ale u tohoto článku jsem ani moc nenašel, do čeho bych mohl.
Projde žaludkem do střev rychleji, nic víc. Než se vitargo rozštěpí, je již maltodextrin dávno vstřebán. Hydrolyzat s maltodextrinem je mnohem lepší a rychlejší. Vitargo je akorát dobrej byznys. Pokud máte sáček rýže před tréninkem a po tréninku cca z90 minut s masem, tak je vám úplně jedno jestli se zdrží něco o pět minut důl v žaludku. Naopak vitargo se uvolňuje pomalu ve střevě. Tedy rychlý start ale v cíli je maltodextrin daleko před ním.
Jeste jsem teda Vitargo nezkousel, ten cenovy rozdil mi dost vadi, ale jestli je v tom vstrebavani takovy rozdil, mozna to zkusim.
Petře, jaké máte tréninky?
Mohl bych si to jistě najít, ale jsem línej - Vitargo a Vextrago je ta samá látka nebo se liší? :-)
Zájímalo by mě dávkování toho vitarga s kreatinem? Šlo by např. 5g vitarga + 5g kreatinu + 250ml vody? Nemám zkušenosti.Dík za radu