Reklama:
BRZY KONČÍ:
Protein Smart Whey v akci 1+1
Ještě 8 příchutí na výběr! Více zde.

Recenze: Kuchařka pro studenty

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Ostatní

Informace nakladatelství:

Potřebujete uvařit vydatnou večeři, připravit lehké pohoštění pro pár přátel nebo ohromit svým kulinářským uměním drahou polovičku? I s minimálním vybavením a úrovní kuchaře začátečníka se to dá zvládnout.

Kuchařka pro studenty Vám přináší jednoduché, rychlé a finančně dostupné recepty, díky kterým vykouzlíte chutná jídla i ve skromně zařízené kuchyňce na vysokoškolských kolejích nebo na privátu. Luca-Moritz Gültas vytvořil kuchařku zohledňující omezené možnosti, jež studentský život v oblasti vaření přináší. Studentkám a studentům, kteří s vařením teprve začínají, předkládá cenné rady zaměřené na správný výběr potravin v supermarketu, jejich vhodné uskladnění, nákup potřebného, přesto však minimálního kuchyňského vybavení, a především přináší recepty na různé příležitosti, které zasytí, potěší a zároveň nevyprázdní nuznou studentskou peněženku.

Nejen studentům, ale i kuchařům amatérům všech věkových kategorií předkládá Kuchařka pro studenty recepty na:

  • sladké, slané i poflámové snídaně
  • svačiny a párty menu
  • lehká obědová jídla z těstovin nebo zeleniny
  • vydatné pokrmy jako od maminky, když máte chuť na něco pořádného
  • dobroty při zkouškovém stresu, které podpoří Vaše myšlení
  • slavnostní menu na speciální příležitosti


Knihu můžete zakoupit zde: Kuchařka pro studenty

O studentském životě se říká, že je to jedno z nejhezčích období lidského života. Nu, pokud šprtáte do pozdních nočních hodin či až do rána na zápočet nebo zkoušku, netrpělivě posedáváte před kabinetem, až na Vás přijde řada, a s pokřiveným žaludkem doufáte, že si zrovna nevytáhnete otázku, na kterou jste se už nestačili naučit, pak asi krásy tohoto období příliš nevnímáte. Avšak přesto si později zpětně uvědomíte, že ta škola, ta námaha a dřina za to stály a zavzpomínáte na tuto etapu jen v dobrém.

Ne každému se však poštěstí, že pochází z města nebo blízkého okolí, kde zrovna studuje. Životní prostor nám tak kromě posluchárny, venkovního parku a nejbližší hospody poskytují internáty, vysokoškolské koleje či malé podnájmy. Omezení životního prostoru na jednu postel, několik centimetrů úzký pruh podlahy, polovinu židle u stolu (protože druhá polovina patří Vašemu spolubydlícímu/spolubydlící a je jen na jejich dobré vůli, že Vám ji na nějaký čas propůjčí), společnou kuchyň a úzkou chodbičku tak poskytuje nezbytné zázemí, které sdílíte spolu s dalšími studujícími kolegy. Všechny tyto skutečnosti se pak promítají i do Vašeho stravovacího plánu, který postupem doby začíná být monotónní.

Autor této publikace se ale rozhodl vyjít Vám všem naproti, vzít Vás za ruku a provést "studentskou kuchyní". Útlou knížkou Kuchařka pro studenty Vám nabízí praktické rady, jak si tu Vaši kuchyňku zařídit. Bere ohledy na omezené finanční možnosti, s nimiž se studenti často potýkají, na nedostatek prostoru a na omezené vybavení kuchyně. Na několika stránkách se tak dozvíte, co byste si měli pořídit ze základního kuchyňského náčiní a bez čeho se prostě neobejdete, jak se zásobit potravinami a co je důležité, abyste měli vždy po ruce v lednici či ve spíži. Co by mělo být v mrazáku pro případ potřeby a jak vše skladovat, aby to vydrželo co nejdéle čerstvé. Navíc zajisté oceníte i tabulku s vypsanými hlavními druhy ovoce a zeleniny s označením, kdy je jejich hlavní sezóna.



Následující kapitoly pak už přinášejí řadu chutných receptů, které jsou levné, snadné na přípravu, takže je zvládne i kuchařský začátečník, a rychlé, tudíž Vám nezaberou mnoho času, který byste chtěli jistojistě využít na učení. Základem každého dne je kvalitní snídaně. Ať už jste milovníkem sladkých, nebo slaných snídaní, zajisté si z široké palety možností tady něco vyberete. Začněte den s omeletou podle Vašeho gusta nebo s müsli s čerstvým ovocem či míchanými vejci se slaninou a ráno pro Vás bude zaručeně mnohem příjemnější.

Mezi přednáškami a semináři nezbývá moc času, není kde si otevřít krabičku, vytáhnout příbory a pokousat něco u stolu. Kapitola "Bez příboru" představuje různé možnosti, jak se vypořádat i s touto situací. A nemusí to být jen gumový bílý rohlík s máslem a šunkou. Sendvič s roastbeefem nebo sendvič se steakem ocení sportovci, aby dodali svalům potřebné bílkoviny, rajčatové muffiny jsou lehkou variantou praktické svačinky a ani lososovo-rukolová rolka neurazí.

"Nemáte zrovna velký hlad? Máte spíš chuť na něco malého, po čem neztloustnete? Pro všechny situace, kdy se moc nedaří, při zkouškovém stresu a letním vedru Vám nejlépe poslouží lehká jídla…" Tak zní krátká upoutávka kapitoly "Na malý hlad". Prostě univerzální pokrm, který neurazí, osvěží, dodá sílu do dalšího učení. Rychlá, snadná a lehká jídla plná inspirace chutnají nejen na jazyku, ale jsou pěkná i pro oči. Saláty, boloňské špagety, zeleninové polévky, ořechové těstoviny nebo řada koktejlů je Vám k dispozici na následujících stránkách.

A pokud Vás zrovna přepadne velký hlad a dali byste si něco pořádného, pak se začtěte do další kapitoly. Bramborový nákyp s mletým masem je skvělou variantou obědu, který zasytí, je nutričně vyvážený a jednoduchý na přípravu. Vídeňský řízek s pečenými bramborami je klasikou pro ty, kteří mají chuť na něco, co jim alespoň trošku připomene vůni domova. Můžete si vybrat z pokrmů pikantních, orientálních, nebo vyzkoušet něco tradičního, jako jsou obří houskové knedlíky se smetanovou houbovou omáčkou. Jsou zde jak jídla masitá, napěchovaná kvalitními bílkovinami z masa, tak jídla bezmasá třeba pro ty, kteří se mezi masožravce neřadí.

Říká se, že nakonec vždycky to nejlepší, takže i závěrečné recepty jsou vysloveně "třešničkami na dortu" pro ty, kteří se chtějí "blýsknout" něčím speciálním, prostě chtějí udělat dojem. Tyto pokrmy se skvěle hodí na víkendové vaření, narozeniny, jako slavná večeře po absolvování zkoušky nebo když si prostě jednou chcete dopřát něco jiného a trochu se kulinářsky rozmazlovat. A navíc některá se dají připravit i bez sporáku, například Involtini Di Gallio. Kachní prsa na omáčce z jedlých kaštanů a mandarinek, kuřecí prsa s banánovým podmáslím a kokosem, tatarák nebo nějaká sladká tečka v podobě citrónového nebo čokoládového dortu ohromí všechny, které pozvete ke stolu.



Celá knížka je tenká, nezabere tedy moc místa ani v batohu, ani v kuchyňce na poličce. Úvodní texty poskytující rady a doporučení o zařízení studentské kuchyně a nákupu základních potravin jsou krátké, jasné a je v nich obsaženo to podstatné. Praktický přístup k věci, který je u autora patrný, je zajisté dán jeho dlouhodobým studiem, kde se s podobnými problémy jistě setkal a potýkal. Jako odborník přes sportovní výživu, kuchař a člověk působící v cateringu tak vtisknul některé své znalosti a schopnosti nejen do této publikace. V Mnichově totiž navíc založil kuchařskou školu, kde vyučuje oblíbený kurz vaření pro studenty. Následujících 5 kapitol rozdělených podle typů jídel na Snídaně, Bez příboru, Na malý hlad, Na velký hlad a Udělejte dojem je oddělených barvami. Každé z kapitol je přiřazena odlišná barva, takže pokud knížku otevřete zrovna třeba v modrém úseku, víte, že si vybíráte něco ke snídani. Já mám osobně takové členění kapitol ráda, protože mi usnadňují orientaci v knížce.

Každý z jednotlivých receptů má stejnou strukturu - jasný, výrazný nadpis (název pokrmu), informaci o množství porcí či počtu kusů, na něž je recept koncipován, seznam ingrediencí s uvedeným množstvím, čas přípravy a orientační nutriční hodnoty. Postup přípravy je pak rozepsán do jednotlivých bodů tak, jak byste jako kuchaři měli postupovat. Pokyny jsou srozumitelné, snadné a porozumí jim i ten, kdo se v kuchyni příliš nevyzná. U některých pokrmů je uveden tip pro změnu, který Vám pomůže daný pokrm snadno obměnit, nebo jsou zde uvedeny rady, jak si dané jídlo připravit, když nemáte k dispozici například troubu nebo neseženete potřebnou ingredienci. Fotografie pokrmů jsou zdařilé a musím říct, že na obrázku vypadají velice lákavě. Takže není důvod nezkusit, protože budou určitě i chuťově stejně tak dobré, jak vypadají. Za sebe tedy knížku mohu jen doporučit. Myslím, že inspiraci v ní naleznou nejen studenti, jimž je určena především, ale také mnozí další.

Začněte nový školní rok lépe, začněte se stravovat levně, ale kvalitně a obohaťte svůj týdenní jídelníček z menzy nebo školní jídelny vlastními pokrmy. Nezapomeňte si tedy do kufru přibalit i tohoto malého pomocníka, který Vám v kuchyni bude dobrým společníkem.

Základní údaje o knize:

  • úplný název: Kuchařka pro studenty
    Uvařte si rychle, jednoduše a za pár korun
  • autor: Luca-Moritz Gültas
  • nakladatelství: CPress
  • rok vydání: 2011
  • počet stran: 144
  • rozměr: 167 x 225 mm
  • typ: brožovaná, šitá nití



Knihu můžete zakoupit zde: Kuchařka pro studenty

O autorovi:

Luca-Moritz Gültas

Luca-Moritz Gültas dobře ví, o čem ve své knize píše. Sám dlouho studoval, následně působil jako odborník přes sportovní výživu a v současné době pracuje jako kuchař. Zůstal tak věrný rodinné tradici, kde již babička a následně i jeho rodiče vedli vlastní restauraci, ale protože mu samotné vaření připadalo jednotvárné, začal od roku 2003 podnikat v cateringu a v roce 2007 založil v Mnichově kuchařskou školu, kde vyučuje populární kurz vaření pro studenty.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínIFBB Mr. Universe Prague 2024 - kompl...
moab (19:19) • Bejt jedním ze třiceti vítězů víceméně lokální soutěže... To má váhu.
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
moab (19:16) • Je fakt, že je to humus tohle mít dobrovolně na zádech.
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
Sidic (17:38) • Představ si, že lidi maj takový akné i bez věcí, protože je to vcelku přirozený mít akn...
magazínDominik Vrátný - trénink ramen a tric...
Deny01 (16:08) • Mít vlivem věcí na zádech takový akné, tak se to aspoň snažím nějak zakrejt..
magazínIFBB Mr. Universe Prague 2024 - kompl...
Valasekjakub123 (14:49) • Jak je možné že na takové soutěži je mnohem méně závodníků než na Moravě? Tím počtem zá...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie