Jakub Milý se právě připravuje na letošní republikové mistrovství v naturální kulturistice. Jak probíhá jeho příprava a na jakých soutěžích by se v letošní sezóně ještě rád předvedl? To prozradil v následujícím rozhovoru. V závěru se také můžete podívat na Jakubovu aktuální formu.
Jméno: Jakub Milý
Výška: 180 cm
Váha: 75 kg
Věk: 28 let
Bydliště: Kadaň
Jak dlouho cvičíš a jak ses dostal ke kulturistice?
Už od útlého mládí jsem se věnoval různým sportům a byl sportovně založený, nejvíce mě lákaly extrémní sporty, a tak jsem většinu času trávil po skateparcích v Ústeckém kraji na in-linech, což mi do základu dalo dobrou fyzickou kondici. Nicméně mě vždy fascinovaly svaly kulturistů ve starých tátových časopisech o kulturistice. Pamatuji si také na soutěž v tehdy krajském přeboru, kam mě táta vzal. V té době mi byly asi 4 roky. Údajně jsem seděl a zíral s otevřenou pusou. Takže asi už v té době jsem to měl v sobě zakódované. :) Do posilovny jsem se ale dostal až v 15 letech a od té doby cvičím bez delší přestávky.
Jaké jsou tvé dosavadní úspěchy?
Na soutěžní prkna jsem se poprvé rozhodl vstoupit v roce 2006 na Redot Natural Cupu v Karlových Varech, kde jsem obsadil 4. příčku v kategorii mužů nad 178 cm. Pak následovalo 2. místo na stejné soutěži v roce 2007. Nejvíce si ale cením 2. místa na MČR v naturální kulturistice v roce 2010 a 3. místa také na MČR 2011, jelikož v těchto ročnících byla konkurence neskutečně nadupaná a tato umístění byla opravdu vydřená.
Na jakou soutěž se připravuješ nyní?
V současné době mám jen několik desítek hodin do MČR, které se bude konat v Praze 15. června. Pak bude následovat mistrovství v Maďarsku (29. 6.) a velké finále chystám na mistrovství světa v Řecku na ostrově Zakynthos (5. - 6. 7.). Vše se má odehrávat večer pod širým nebem ve starém řeckém divadle. Takže se na tu atmosféru neskutečně těším.
Pověz nám něco o tvém tréninku a metodách.
Za těch 13 let jsem si uvědomil jednu důležitou věc. Je jedno, co se píše v časopisech, kdo Vám co nadiktuje a tvrdí Vám, že tak je to nejlepší a jedině tak to bude fungovat. Opak je pravdou - po mnohých radách, kvůli kterým jsem si přivodil nespočet zranění a trpěl po soutěžích úžasným jojo efektem vlivem podvýživy a ztráty svalové hmoty, jsem si uvědomil, že je to moje tělo a já musím poslouchat, co mi napovídá. Samozřejmě si vezmu z těch informací určitou část a přemýšlím o tom, ale nic nezastoupí naslouchání vlastnímu tělu. Co se týče tréninku, tak mě velice inspiroval Lukáš Osladil, který cvičí 100% technikou a procítí sval do maxima. Je to úžasná metoda, která stimuluje růst, zkvalitňuje svalovinu a hlavně šetří pohybový aparát, který za ty roky zkoušení už dostal pořádně zabrat. Ve stravě se mi osvědčilo jít cestou nejmenšího odporu, takže z původní „vyšťavovací“ 1,5měsíční diety v roce 2006 je to 6měsíční dieta v tomto roce. S tím, že každou sobotu mám úplně volnou a jím, na co mám chuť, jedu s přítelkyní na výlet a žiju jako každý jiný člověk. Nejenže si tělo odpočine a načerpá sílu, ale odpočine si hlavně mysl, což považuji za mnohem důležitější. Pak se s takovým přístupem dá zvládnout dieta bez velkých problémů a stresů po velmi dlouhou dobu.
Jakub Milý - aktuální forma (31. 5. 2013)