Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Historie světové kulturistiky:
Období 1976 - 1983

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Ostatní

Třetí díl historie světové kulturistiky mapoval éru Arnolda Schwarzeneggera, který se dostal
do suverénního vedení v našem historickém žebříčku. Z pohledu bodových zisků byli
v letech 1970 - 1975 úspěšní také Franco Columbu a Boyer Coe.

V tomto dílu se budeme věnovat přelomovému období pro svět kulturistiky. Jedná se o roky 1976 - 1983. Přelomů bylo v tomto období hned několik.

Jim Lorimer, Arnold Schwarzenegger
První významnou skutečností bylo ukončení kariéry Arnolda Schwarzeneggera. Můžeme se domnívat, že se tímto odchodem „neporazitelného“ stala federace IFBB a hlavně její nejvyšší soutěž Mr. Olympia lákavější pro ostatní kulturisty. Jejich šance na získání uvolněného trůnu narostla. Co je ovšem jisté, že se Arnold stal společně se svým kamarádem Jimem Lorimerem úspěšným promotérem Mr. Olympia, která se konala v letech 1976 - 1979 a 1981 v Columbusu. Nejenže soutěže byly perfektně zorganizované a vylepšila se scéna, ale i prémie za vítězství vzrostly.

Druhým revolučním momentem bylo jasné oddělení profesionálů a amatérů ve federaci IFBB. Ukončila se éra soutěží Mr. World, Mr. Universe, Mr. International, Mr. America a Mr. USA. Začala éra nových soutěží s označení „Pro IFBB“. Vlajkovou soutěží federace IFBB se stala po Olympii Noc šampiónů a World Pro Championships. Tyto dvě soutěže byly nepravidelně doplňované ostatními profesionálními soutěžemi federace IFBB, nejčastěji byly označené jako Grand Prix. Fungovalo to jako dnes: „Pokud se najde promotér, který najde na organizaci a profinancování soutěže odvahu, budeme rádi.“ Evropa dokázala Americe být rovnocenným konkurentem v počtu uspořádaných soutěží. Kanada byla také tradičním místem, kam profesionálové skoro každoročně cestovali.

Třetím přelomovým momentem bylo získání výrazné dominance federace IFBB nad federací NABBA. V našem žebříčku je zabudované pravidlo, které dovoluje kulturistům za výsledky nejprestižnější soutěže federace NABBA získávat body pouze pod podmínkou, že se daný kulturista dokázal probojovat na body i v soutěžích federace IFBB, resp. před rokem 1965 prostřednictvím jakýchkoliv federací. Do roku 1978 se připisovaly body za tuto soutěž třem čtvrtinám závodníků. Od roku 1979 to bylo jen 7% z finalistů Universe Pro NABBA. Úroveň soutěže šla dolů. V období 1978 - 1983 zde bodovali jen Bertil Fox, Serge Nubret, Tony Pearson a Robby Robinson.

Poslední zvláštností této doby je počet vítězů Mr. Olympia. Tato soutěž měla za sebou 11 ročníků, ale poznala jen 3 vítěze. V 8 následujících letech se vystřídalo na trůnu pět kulturistů, což je pro Olympii jedinečné období.


1976

Pojďme ale na začátek tohoto období. Arnold Schwarzenegger uvolnil trůn. Možných kandidátů na titul bylo více, ale favorizovaný Lou Ferrigno si dal na rok pauzu. Dalším v pořadí čekatelů na vítězství měl být Serge Nubret, jehož neshody s IFBB vyvrcholily na Mr. Olympia 1975, kde mu chtěla federace upřít možnost startu kvůli obvinění, že se angažoval v pornografii. Nubret byl jedním z nejlepších kulturistů planety, ale také úspěšným funkcionářem (viceprezident IFBB pro Evropu a předseda francouzské IFBB) a pořadatelem soutěží ve Francii. Na začátku sedmdesátých let absolvoval přípravu na Olympii v USA u Joea Weidera a byl jeho černým koněm pro budoucnost IFBB. Přes všechna tato fakta se rozešel s IFBB ve zlém a ve zbytku své kariéry soutěžil ve federaci NABBA (nejlepší v roce 1976), WBBG (nejlepší v roce 1977), a dokonce založil federaci WABBA (nejlepší v roce 1983).

Historický žebříček do r. 1976
1. Arnold Schwarzenegger 83
2. Sergio Oliva 48
3. Franco Columbu 43
4. Bill Pearl 38
5. Frank Zane 34
6. Larry Scott 30
7. John Grimek 30
8. Boyer Coe 30
9. Harold Poole 29
10. Clarence Ross 28
11. Serge Nubret 27
12. Reg Park 26
Nakonec se stala Mr. Olympia kořistí Franca Columba, který nebyl od roku 1972 poražen nikým jiným než kamarádem Arnoldem. Franco vyhrál lehkou kategorii, aby si v souboji o absolutní titul poradil s Mr. Universe 1975 a Mr. World 1973 Kenem Wallerem. Ten hlavní souboj o titul Mr. Olympia 1976 se ale udál v lehké váze, kde Columbovi byl soupeřem ve své životní formě Frank Zane i Boyer Coe. Franco Columbu se jim ale vyrovnal v připravenosti a byl o krok dál v objemech. Přesto Zanea porazil jen o 1 bod. Columbu se stal teprve čtvrtým vítězem Mr. Olympia za 12 let od jejího vzniku a v žebříčku se posunul před Billa Pearla na 3. místo. Frank Zane se také dral výše před Larryho Scotta a Johna Grimeka na 5. místo. Boyer Coe ulovil další dvě příčky a usadil se na 8. místě. Těsně za TOP 10 se dostal Serge Nubret.

Ke škodě všech fanoušků kulturistiky se další velký souboj tehdejší velké čtyřky - Columbu, Zane, Waller, Coe - nekonal. Po tomto vítězství musel Franco Columbu ukončit kariéru kvůli přetrhaným vazům v koleni a natrženému lýtku. Franco tehdy musel bojovat, aby se ještě vůbec postavil na nohy, v což nevěřili tehdy ani jeho doktoři.



1977 - 1979

Když bylo jasné, že Franco Columbu nebude svůj titul obhajovat, bylo otázkou, kdo se stane dalším držitelem titulu Mr. Olympia. Za největšího favorita považovala média Robbyho Robinsona, vítěze Mr. Universe IFBB 1976 a Mr. International IFBB 1976. Robby nabízel vedle skvělých bicepsů, kombinaci širokých ramen s neskutečně úzkým pasem. Otazník visel nad tím, v jaké formě se objeví Lou Ferrigno. Dalším favoritem byl Frank Zane, který v předešlém roce nejvíce trápil Franca Columba. Situace v těžké kategorii se zjednodušila, když ohlásil Lou Ferrigno, že dá přednost životní nabídce hrát hlavní roli ve filmu Incredible Hulk. Lou se pokoušel ještě v roce 1982 o návrat, ale ani tehdy ho nedotáhl do konce. Kdy se nakonec Lou vrátil, se dozvíte v dalších dílech. Bez Ferrigna si Robby Robinson s přehledem poradil se zbylými soupeři v těžké kategorii. Druhý skončil loňský vítěz této kategorie Ken Waller, třetí zkušený Dennis Tinerino. Frank Zane všechny šokoval svou skvělou formou, a tak si poradil v lehčí kategorii s duem Ed Corney a Boyer Coe a v souboji o absolutní titul stačil i na Robbyho Robinsona. Frank Zane byl výjimečný šampión především proto, že neohromoval svými objemy, ale symetrií, estetikou, kvalitou svalů a vždy dokonalou připraveností.

V roce 1978 chtěl Robinson všem ukázat, kdo je nejlepší. Vyhrál první ročníky soutěží Noc šampiónů a Professional World Cup. V roce 1977 se na Olympii s Frankem Zanem jednalo o vcelku vyrovnaný souboj, ale v roce 1978 přišel Frank Zane v životní formě a o stupeň lepší než kdy předtím. A tak byl Robby opět druhý. Za těmito borci skončili čtvrtý Boyer Coe a třetí Roy Callendar, který se po šesti letech působení ve wrestlingu vrátil na kulturistické pódium ve velké formě.

Kariéra Robbyho Robinsona je úctyhodná. Patřil k aktivním závodníkům a měl velmi dlouhou kariéru. Závodil nepřetržitě v letech 1974 až 2001, tedy do svých 55 let. Ano, čtete správně - 28 let rok co rok, bez přestávky. Když mu bylo 47 let, dokázal vybojovat na Noci šampiónů 1992 bronz, o dva roky dřív vyhrát profi soutěž a v 41 letech dokázal být pátý na Olympii 1987. Od roku 1994 soutěžil již jen v kategorii masters.

Robby Robinson měl to štěstí, že zažil období do roku 1978 i po něm na vrcholu své kariéry, což mu umožnilo získat nejširší sbírku ceněných titulů. Do roku 1978 stihl vyhrát všechny ceněné tituly IFBB: Mr. America (1975), Mr. World (1975), Mr. Universe (1976) a Mr. International (1976). V roce 1978 vyhrál Noc šampiónů a Professional World Cup. Navíc byl druhý na Olympii, stejně jako v předešlém roce. Noc šampiónů dokázal v roce 1979 obhájit. V roce 1981 si odskočil do federace NABBA, aby si rozšířil svou sbírku i o trofej Universe Pro NABBA. Poté se vrátil do IFBB, aby se ještě probojoval do finále Olympie, získal 2 profesionální vítězství, stříbro na Arnold Classic 1989 a vítězství na Olympii Masters.

V roce 1979 se Robby Robinson představil na Mr. Olympia v lehké kategorii, ale tento tah mu nevyšel. Utrpěl porážku nejen od Franka, ale i od Boyera. Za Robinsonem skončil Dickerson, Padilla a hluboko v poli poražených například Beckles nebo Corney.

Mezi profesionály debutoval na Mr. Olympia 1979 mistr světa z předešlého roku Tom Platz. Skončil sice až osmý v této lehké kategorii, ale konečně se fanoušci dočkali momentu, kdy jeho obrovské nohy vstoupily na pódium Mr. Olympia. Tom byl nazývaný Mr. Kvadriceps, protože posunul chápání možností rozvoje stehenních svalů do budoucnosti. Jeho nohy by i dnes s přehledem porážely mnohé dnešní profesionály!

V těžké váze zvítězil Mike Mentzer před Dennisem Tinerinem. Mike byl nováčkem mezi profesionály, když v předešlém roce prohrál souboj o titul absolutního amatérského mistra světa IFBB právě s Tomem Platzem. Tentokrát byl Mike oproti Tomovi jasně lepší a postavil se k souboji o titul absolutní s Frankem Zanem.

Historický žebříček do r. 1979
1. Arnold Schwarzenegger 83
2. Frank Zane 58
3. Sergio Oliva 48
4. Franco Columbu 43
5. Boyer Coe 40
6. Serge Nubret 39
7. Bill Pearl 38
8. Robby Robinson 36
9. Larry Scott 30
10. John Grimek 30
Po dopolední soutěži v jednotlivých kategoriích se zdálo, že titul získá těžší Mike Mentzer. Večer se ale oba borci postavili vedle sebe, aby vzájemný free posing rozhodl o vítězi. Lepší dopolední dojem z Mentzera se v momentě rozplynul. Při hledání příčin se zmiňovaly dva důvody, ale za oběma byly skryty nesrovnatelně menší zkušenosti Mika Mentzera. Mike pravděpodobně udělal nějakou chybu ve stravě nebo v doplňovaní tekutin, protože jeho forma byla evidentně slabší. Druhým důvodem bylo horší pózování. Frank pózoval jako vždy rozvážně a bezchybně. Naopak Mike střídal pózy příliš zbrkle a pohledem stále nervózně kontroloval svého soupeře, čímž na něj sváděl pozornost ostatních. Rozhodčí neměli jinou možnost než zvolit zaslouženým vítězem Franka Zanea, který tak získal svůj třetí titul v řadě.

V historickém žebříčku se Frank Zane dostal již před Sergia Olivu na druhé místo. Od Arnolda ho dělilo ještě hodně bodů, ale na zbytek pronásledovatelů si začal tvořit slušný náskok, který každým dalším rokem zvětšoval. Zespodu se dralo trio Boyer Coe, Serge Nubret a Robby Robinson, kteří okupovali po roce 1979 druhou polovinu TOP 10.




Mr. Olympia 1977

Mr. Olympia 1979


1980 - 1981

Joe Weider, Arnold Schwarzenegger
Další kapitolou tohoto příběhu se stala nejkontroverznější Mr. Olympia v její historii. V roce 1980 se očekával souboj obhájce titulu Franka Zanea, v roce 1979 druhého Mika Mentzera a Chrise Dickersona, který měl za sebou skvělou sezónu s titulem z Noci šampiónů a dalších čtyř Grand Prix. Do souboje ovšem vstoupil nečekaně Arnold Schwarzenegger, který se zaprvé připravoval na natáčení filmu Barbar Conan, a tak byl v plném tréninku, zadruhé promotérství Olympie bylo na rok propůjčeno do australského Sydney, takže měl méně povinností. Jak byl tento ročník kontroverzní, si můžete detailně přečíst ve skvělém článku na našich stránkách, a to zde. Ve velmi vyrovnaném boji dali rozhodčí přednost Arnoldovi před druhým Chrisem Dickersonem a Frankem Zanem, který se kvůli zranění nedostavil v takové formě jako v předešlých letech. Zklamaný byl Mike Mentzer na pátém místě. Boyer Coe bral bramborovou medaili.

O tom, jak byl ročník 1980 kontroverzní, svědčí i fakt, že televizní stanice CBS o této soutěži natáčela dokument, ale kvůli kontroverznímu výsledku ho nikdy nezveřejnila. Další ročník, Mr. Olympia 1981, bojkotovali Franka Zane, Boyer Coe a Roger Walker. Mike Mentzer dokonce reagoval ukončením kariéry. K tomu všemu dostal promotérství dalšího ročníku Mr. Olympia opět tandem Schwarzenegger-Lorimer, což odpor špičky umocnilo. Třešničkou na dortu byl comeback Arnoldova kamaráda Franca Columba.

Historický žebříček do r. 1981
1. Arnold Schwarzenegger 91
2. Frank Zane 62
3. Franco Columbu 51
4. Sergio Oliva 48
5. Boyer Coe 48
6. Robby Robinson 44
7. Chris Dickerson 41
8. Serge Nubret 39
9. Bill Pearl 38
10. Larry Scott 30
Přesto se v Columbusu na pódiu Mr. Olympia sešla slušná konkurence. V životní formě se představili Danny Padilla, Roy Callendar a Tom Platz. Pětici nejlepších doplnili favorizovaný Chris Dickerson, který si bojkot na poslední chvíli rozmyslel, a 165 cm vysoký a 90 kg vážící Franco Columbu. Výsledky soutěže byly dalším rozčarováním pro fanoušky kulturistiky, protože se vítězem stal „beznohý“ Franco Columbu místo Toma Platze, kterého chtěli na prvním místě vidět fanoušci. Tom Platz bral bronz, stříbro patřilo Chrisu Dickersonovi. Krásný článek o této soutěži najdete zde.

V žebříčku po roce 1981 se tímto vítězstvím posunul Franco Columbu před Sergia Olivu za Franka Zanea. Vzhůru stoupalo vyrovnané trio Boyer Coe, Robby Robinson a Chris Dickerson. Chris Dickerson a Boyer Coe byli v letech 1980 - 1981 nejaktivnějšími soutěžícími. Chris dvakrát vyhrál Noc šampiónů a navíc ovládl dalších 7 profi soutěží, Boyer Coe šest. Robby Robinson byl mužem číslo 1 ve federaci NABBA.




Mr. Olympia 1980


1982 - 1983

Chris Dickerson, Casey Viator
Po dvou kontroverzních ročnících se Mr. Olympia přestěhovala do Evropy, kde ji hostil v roce 1982 Londýn a v roce 1983 Mnichov. Na pódium se vrátil Frank Zane, aby vrátil titul do svých rukou. Největším favoritem byl ale dva roky po sobě druhý a asi nejvíce poškozený kulturista uplynulých 2 let Chris Dickerson. Pro fanoušky byl korunním princem Tom Platz a v uplynulé sezóně na sebe nejvíce upozornil svým vítězstvím na Noci šampiónů a World Pro Championships Albert Beckles. Na pódiu stály i další hvězdy: dokonalý prcek Danny Padilla se 157 cm a vycházející hvězda Mohamed Makkawy, který byl jen o 3 o centimetry větší. Dále král federace NABBA z konce 70. let Bertil Fox, zkušený Boyer Coe a v nečekaně skvělé formě Casey Viator.

Rozhodčí stáli před nelehkým úkolem, jednalo se o jednu z nejvíce vyrovnaných Olympií historie a jakákoliv volba poškozovala poražené. Zastánci objemů dokonce hovořili o Bertilu Foxovi jako o vítězi, ale Bertil se slabším pózingem skončil až osmý. Frank Zane byl představitelem estetiky a symetrie. 43letý Chris Dickerson byl nejlépe připraveným borcem se slabinou v bicepsech. Tom Platz měl samozřejmě nejlepší nohy.

Vítězství se nakonec dočkal Chris Dickerson před Frankem Zanem, Casey Viatorem a čtvrtým Samirem Bannoutem. Albertu Becklesovi patřila pátá pozice a Tom Platz se musel spokojit s 6. místem. Chris Dickerson ihned po svém vítězství oznámil ukončení kariéry. Život bez soutěží ho ale dlouho nebavil, a tak se po roce odpočinku hned pokoušel o návrat, ale do špičky se již nevrátil. Další comeback nachystal Chris na Arnold Classic 1990, ale bez výraznějšího úspěchu.

Samir Bannout, Mohamed Makkawy
V sezóně 1983 na sebe upozornil vítězstvím na World Pro Championships Mohamed Makkawy a vycházející hvězda Lee Haney na Noci šampiónů. Tito dva se poprali o titul Mr. Olympia s Frakem Zanem a Samirem Bannoutem. Samir přijel do Mnichova s formou, o které se poté ještě dlouho povídalo. Byla to forma, která o třídu zastínila vítěze let minulých. Bylo to spojení objemů se symetrií bez žádné slabiny. Samir ohromil svět a je až neuvěřitelné, že se takovému tělu již nikdy nepodařilo zopakovat nejen výsledek, ale i formu, která by tento den připomínala. Samir se dočkal druhého a posledního vítězství mezi profesionály až v roce 1990 na Pittsburgh Pro Invitattional. Jen 73 kg vážící Mohamed Makkawy skončil s odstupem druhý a Lee Haney jen těsně třetí. Pořadí těchto dvou borců mohlo být klidně obrácené.

Historický žebříček do r. 1983
1. Arnold Schwarzenegger 91
2. Frank Zane 70
3. Franco Columbu 51
4. Boyer Coe 50
5. Chris Dickerson 49
6. Sergio Oliva 48
7. Robby Robinson 44
8. Serge Nubret 39
9. Bill Pearl 38
10. Larry Scott 30
11. John Grimek 30
12. Harold Poole 29
13. Clarence Ross 28
14. Reg Park 26
15. Albert Beckles 25
Před pátým Bertilem Foxem skončil na 4. pozici Frank Zane, který poté ukončil kariéru. Byla to kariéra plná superlativů. Byla dlouhá a úspěšná. Frank sbíral vítězství od roku 1966. V letech 1966 - 1969 ovládl všechny soutěže federace IFBB kromě Olympie. Poté dobyl federaci NABBA, aby se do konce své kariéry soustředil jen na Olympii, kde získal tři vítězství a navíc další 3 medaile. Sbírka titulů Franka Zanea je nejkompletnější. Nejcennější trofeje jsou Mr. Olympia, Universe Pro NABBA, Mr. World IFBB, Mr. Universe IFBB, Mr. Universe NABBA, Mr. International IFBB a Mr. America IFBB. Každému dalšímu soupeři té doby nějaký titul chybí. Nejvíce se Frankovi v tomto ohledu blíží Arnold, který se nikdy nepokusil vyhrát Mr. World IFBB, a Robby Robinson, který nedosáhl na titul Mr. Olympia. Pro postavení v žebříčku byla kariéra Franka po Arnoldovi nejlepší ze všech s úctyhodným bodovým náskokem.

V žebříčku na konci roku 1983 se Chris Dickerson posunul svým vítězstvím na Olympii z roku 1982 už na 5. místo a první patnáctku uzavíral Albert Beckles. Mohamed Makkawy byl šestnáctý.

Na konci roku 1983 nikdo neočekával, že svět kulturistiky je na prahu nové éry…
Ale o tom až za týden v příští díle.




Mr. Olympia 1982

Mr. Olympia 1983


Rok Vítěz
Mr. Olympia
Vítěz
World Pro Championships
Vítěz Noc šampiónů Vítěz
Universe Pro NABBA
První z malého žebříčku Dominantní soutěž malého žebříčku Vítěz
1976 Columbu F. Robinson R.** Beckles D.*** Nubret S. Fox B. Mr. International IFBB Robinson R.
1977 Zane F. Makkawy M.** Padilla D.*** Emmott T. Nubret S.
1978 Zane F. Robinson R.** Robinson R. Fox B. Platz T.
1979 Zane F. Callendar R. Robinson R. Fox B. Callendar R. Best in the World Robinson R.
1980 Arnold S.* Wilkosz J. Dickerson C. Pearson T. Dickerson C. Universe Pro IFBB Wilkosz J.
1981 Columbu F. Tinerino D. Dickerson C. Robinson R. Coe B. GP World Cup Coe B.
1982 Dickerson C. Beckles A. Beckles A. Makkawy M.
1983 Bannout S. Makkawy M. Haney L. Makkawy M.

* Arnold Schwarzenegger
** 1976 Mr. Universe IFBB, 1977 Mr. International IFBB, 1978 Professional World Cup
*** 1976 Mr. World IFBB, 1977 Mr. America IFBB


Zdroje: www.musclememory.com
www.youtube.com



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 26 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie